• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
alty hotzomanel ma lasi in ghearele lui sosolino ?
asa fin impozant am?:ack:
 
alty hotzomanel ma lasi in ghearele lui sosolino ?
asa fin impozant am?:ack:

Sosolino nu are gheare, sau nu si le-a scos inca...poate colti:tongue::hypocrite:
 
Corect...:tongue: Am colti ascutiti ca sa putem roade copane de ratze...:ack::harhar::hypocrite::harhar: Hatzzz...:harhar:
 
Sa revenim. Sorin, poti sa-mi zici care au fost precursorii la fiecare cutremur major de care ai zis (1940, 1977, 1986)?
 
alty o sa ma apere!!!!!!!!!!!!!!!!!!:ack:
 
1986
In anii care au precedat seismul s-a constatat aparitia unor scheme de migratie/progresie hipocentrala pentru cutremurele de peste 5,0 pe scara Richter, de jos in sus.
Cu circa 1 an inainte a aparut un GAP SEISMIC pentru cutremure de magnitudine mai mare sau egala cu 3,5 produse in Vrancea la adancimi de 130-145 km. S-a constatat o scadere clara a magnitudinii medii a cutremurelor, prabusirea puternica a valorii parametrului b din relatia frecventa de aparitie-magnitudine, o rata mai redusa de eliberare a energiei, dar si o crestere a activitatii seismice in crusta terestra, deci la adancimi mai mici de 60 km. Un grup de cutremure crustale semnificative a aparut la Ramnicu Sarat in aprilie 1986. Seismele crustale au migrat de la SV catre NE in perioada aprilie-august 1986.
La mijlocul lunii august 1986, in ziua de 16.08.1986 s-a produs primul cutremur precursor, de magnitudine 5,3 pe scara Richter, la o adancime de circa 133 km, dupa o perioada de circa 1 an de activitate scazuta in zona adancimilor mari; in perioada august 1985-august 1986, cutremurele intermediare de magnitudini 3,5-4,0 (mult mai putine decat in mod normal) s-au concentrat, in general, la alte adancimi (80-130 km si, respectiv, 145-160 km), \"ocolind\" zona in care se \"pregatea\" cutremurul din 1986. Fireste, au existat si cateva exceptii, dar nesemnificative. Dupa seismul din 16 august, activitatea seismica s-a \"accelerat\" progresiv, in special in jurul adancimii de 135-145 km, pana la finele lui august 1986, cand socul principal s-a declansat in noaptea de 30-31 august 1986, la o adancime de 131 km. Ca o paranteza, voi reveni cu o descriere mai ampla a acestui eveniment, descriere bazata pe un studiu de caz publicat acum 2 ani in Revue Romain de Geophysique.

1977
De-a lungul mai multor ani, s-a constatat o scadere a activitatii seismice (pentru cutremure cu magnitudinea mai mare de 4,0) in intervalul de adancime 85-110 km. Cu circa 1 an inainte, activitatea obisnuita s-a concentrat la foarte mare adancime (de exemplu, seismul de magnitudine 5,6 din 1 octombrie 1976 s-a produs la o adancime de 146 km). Tot in anii 1974-1976 s-au semnalat secvente destul de intense de cutremure crustale, la adancimi de 10-30 km, atat in Muntii Vrancei cat si in zona de campie in lungul Siretului Inferior. Intre octombrie 1976 si 1 martie 1977 se pare ca activitatea a fost foarte scazuta, si abia de la 1 martie 1977 activitatea seismica s-a amplificat, cu un numar de circa 200 de cutremure foarte slabe in interval de numai 4 zile, pana la declansarea socului principal in seara zilei de 4 martie 1977, la o adancime de circa 90 km.

1940
Activitatea seismica a inceput sa creasca inca din vara anului 1940, aparand mai multe cutremure moderate care au avut o migratie hipocentrala descendenta: 24 iunie 1940 (5,5/115 km), 22 octombrie 1940 (6,4/122 km), 8 noiembrie 1940 (5,5/145 km), 10 noiembrie 1940 (7,4/150 km). De asemenea, incepand din octombrie 1940 activitatea s-a amplificat mult, in special dupa seismul din 22 octombrie, si s-a mentinut ridicata pana la 10 noiembrie, cand socul principal s-a declansat la 150 km adancime. In anii care au precedat acest cutremur de asemenea au aparut grupuri de cutremure crustale la Marasesti, Focsani si Ramnicu Sarat. Desigur, informatiile nu sunt complete, dar se stie totusi ca au existat si aceste intensificari ale activitatii seismice in crusta terestra.

Dupa cum vedeti, lucrurile nu evolueaza chiar identic, de fiecare data la fel. Sigur, se formeaza o anumita anomalie seismica de termen lung si mediu, asa-numitul GAP SEISMIC, care indica adancimea la care urmeaza sa se produca socul principal. Dar, repet, GAPUL SEISMIC este un precursor pe termen LUNG sau, eventual, MEDIU, NU si de termen SCURT !!!!!
 
totusi se poate observa o activitate seismica accentuata inaintea cutremurelor mari, la toate cele 3...
 
Intensificarea activitatii seismice pare a fi insa un indicator mai degraba pe termen scurt, eventual zile sau saptamani. In 1986 a fost 1 an de activitate foarte scazuta fata de rata normala. Deci din august 1985 pana in august 1986 foarte putine cutremure mai mari de 3,5 grade. De regula, scaderea activitatii seismice se \"cuantifica\" oarecum prin scaderea neta a valorii coeficientului B din relatia FRECVENTA DE APARITIE-MAGNITUDINE, si care variatie, atunci cand este accentuata, e considerata un indicator precursor pe termen mediu. Repet: e vorba aici de precursorii pe termen lung si mediu.
 
Revin cu o precizare. Termen LUNG inseamna un interval mai mare de 1 an, sa zicem o \"fereastra de timp\" intre 1 an si cativa ani. Termen MEDIU inseamna un interval de timp cuprins intre 1 luna si 1 an. Termen SCURT inseamna un interval de la o saptamana la o luna, iar termen F. SCURT/IMINENT inseamna de la cateva ore la cateva zile, pana la o saptamana.
 
Daca as avea timp m-as apuca sa fac un studiu statistic referitor la ce s-a intamplat inainte de fiecare cutremur si sa scot un model probabilistic... dar asta cere timp si nu am :ack:
 
Din pacate, Alex, problema e ca daca pe termen LUNG si, eventual, MEDIU, lucrurile evolueaza oarecum asemanator, pe termen SCURT si F. SCURT e cel mai greu, complexitatea e maxima. Repet, dupa ca o sa am netu\' acasa..:ack::hypocrite:, o sa va postez materialul bazat pe studiul de caz despre cutremurul din 1986...:harhar::wink:
 
cred totusi ca o explozie brusca de mini-seisme ar trebui sa ridice intotdeauna niste semne de intrebare...
 
Evident. Si mai ales atunci cand se concentreaza la adancimea \"critica\", adica acolo unde s-a manifestat gap-ul seismic...:ack::harhar::hypocrite:
 
... Vor fi precursori ca in 1986 ??? Vor fi precursori ca in 1977 ??? Vor fi precursori ca in 1940 ??? ...
Dar... vor FI :ack: cu siguranta precursori :hypocrite: ?
 
Precursori pe termen SCURT vor fi. Dificultatea consta in a-i recunoaste. Fiindca pe termen scurt e cel mai greu de apreciat. Pe termen LUNG si chiar MEDIU se cam banuieste cand se pregateste un cutremur, cam pe la ce adancime e probabil sa apara. Dar pe termen SCURT si F. SCURT e extrem de dificil. Diferentele pot fi mari de la un caz la altul.
 
Deci se poate spune ceva totusi. se poate da un semnal.
ce-i drept nu poate sa vina marmureanu sa tipe in piata universitatii\"atentie asteptam un seism\" ca il iau toti cu pietre. noi oamenii nu prea stim sa reactionam si vrem data si ora exacta!
asa cum nu ai ideea cand te loveste amorul in cap asa este si cu seismele.
 
Cred ca din experientele seismelor trecute marja de eroare poate fi de +-30 de zile la predictia pe termen scurt
 
Si mai e ceva. Bun, se banuieste ca se apropie un cutremur. CAT DE MARE va fi acest cutremur ?? Fiindca e o diferenta enorma intre un seism de 6,8 si unul de 7,2, sau intre un seism de 7,2 si unul de 7,6. Plus ca, sa zicem, se da un interval \"de alarma\" de 2 saptamani, trec cele 2 saptamani, alarma expira, lumea se intoarce la case si...FATALITATE, cutremurul catastrofal se produce taman in noaptea urmatoare expirarii alarmei...:ack::tongue::ack::harhar::hypocrite::tongue:
 
da sorin dar trebuie explicat. daca cei de la infp ar explica mereu ce si cum asa cum fac cei de la meteo lumea ar avea o idee si ar intelege cu timpul.
povestea seismului anuntat din china este stiuta si acolo se vede clar mana destinului. unii au scapat pentru ca asa trebuia iar altii nu.
desi meteo este o stiinta mai avansata ca seismologia, lucrurile stau mai clar deseori dau cu bata in balta la prognoze.
nu le putem lua gatul, nu putem controla natura in intregul ei dar putem invata oamenii, ii putem atentiona, etc.
asta se face in timp nu maine dai alarma ca vin 5 tornade si 3 seisme.
 
Si mai e ceva. Bun, se banuieste ca se apropie un cutremur. CAT DE MARE va fi acest cutremur ?? Fiindca e o diferenta enorma intre un seism de 6,8 si unul de 7,2, sau intre un seism de 7,2 si unul de 7,6. Plus ca, sa zicem, se da un interval \\"de alarma\\" de 2 saptamani, trec cele 2 saptamani, alarma expira, lumea se intoarce la case si...FATALITATE, cutremurul catastrofal se produce taman in noaptea urmatoare expirarii alarmei...:ack::tongue::ack::harhar::hypocrite::tongue:

Aici este un mic \"gap\". Cat de mare va fi urmatorul cutrmur? Nu cred ca mai are sens sa vorbim de diferente intre ce se intampla sub 7 sau peste 7,...grade Richter. Astazi, foarte multi oameni au uitat de \'77, putini mai stiu de \'86 iar \'90 a fost chiar interesant. Nu am observat reactii-oficiale- dupa ultimul cutremur resimtit la Baia Mare.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus