Legat de noul seism din zona Pakistanului, daca nu ne-a afectat cel din 8 octombrie 2005 care s-a produs tot cam in aceeasi zona si a fost si unul deosebit de puternic, sunt absolut convins ca acesta de doar 6 grade nu va avea nici un efect negativ asupra Vrancei.
Apoi in legatura cu studiul acela postat de Sorin cu privire la urmatorul seism in jur de 7 grade, prea multe de spus nu sunt, deoarece prognoza este la fel (ca interval) cu cea a lui Vasile Marza, care a aparut in Evenimentul Zilei inca din 2003 sau 2004 cand a vizitat Adrian Nastase Brazilia. Si oricum magnitudinea estimata este de 7.3 -/+ 0.4 grade, ceea ce inseamna ca nu este obligatoriu ca acel seism sa aiba peste 7 grade, ci poate avea si doar 6.9 grade, exact ca cel din 1908. In acelasi timp intervalul de timp estimat poate fi privit ca 2010 -/+ 3 ani si dupa spusele lui Marmureanu cum ca mai avem de asteptat 2-3 ani pana cand sa se reorienteze activitatea seismica din Vrancea., daca se va si reorienta.
Oricum eu raman la parerea ca energia necesara producerii unui seism de cel putin 6.7 - 6.8 grade exista deja, dar nu exista o presiune suficient de mare (dinspre placa Indiei, prin microplacile care afecteaza microplaca Marii Neagra si implicit Vrancea) astfel incat aceasta sa fie eliberata. Practic eu cred ca activitatea seismica din perioada 2004-2005 poate fi considerata ca o parte din activitatea precursoare a unui posibil seism de 7.0 grade -/+ 0.3 grade care ar fi trebuit sa aiba loc pana spre sfarsitul lui 2006, fapt confirmat pe jumatate si de Marmureanum dupa seismul din Pakistan din anul 2005.
Ramane de vazut ce se va intampla cu aceasta energie : se va conserva pana cand blocul tectonic Asiatic isi va relua activitatea si spre Vrancea si, si aici parerea mea ca sunt 2 variante si anume acelea ca fie va fi o activitate agresiva, fie va fi una normala asta si prin prisma magnitudinii estimare de acel seismolog japonez, impreuna cu cei romani, de la 6.9 pana la 7.7 . Sau poate ca sub actiunea seismicitati naturale o parte din energie se va elibera sub forma unui seism mai mic, in jur de 6.5 grade sau poate a mai multor seisme de aceasta magnitudine intr-un interval de cativa ani si atunci dispare seismul de peste 7 grade, deoarece cred ca la fel s-a intamplat si in anul 1908, dar nu si in 1802, asta daca e sa ne raportam la acesti ani, deoarece la cate teorii noi apar, iar devin 100% sceptic cu privire la datele seismelor dinainte chiar de 1940 si la caracteristicile acestora.
Si cu asta inchei romanul, daca viitorul seism de peste 7 grade, va avea o magnitudine estimata in jur de 7.5 si se va produce undeva pe la 150km adancime, nu trebuie sa ne facem griji prea mari, deoarece conform declaratiilor specialistilor (Adrian Grigore, dupa seismele din 2005) faptul ca adancimea este mai mare atunci se va resimti pe o arie mai larga si in acelasi timp uniform, fapt ce poate fi benefic pt unele cladiri cu probleme. Practic, pe intreaga durata a seismului miscarea va fi uniforma si nu va avea aceleasi efecte catastrofale cum a avut seismul din 1977 sau cum au cele aproape de suprafata.