Oricum, EarthQuake, la cate ipoteze, modele si teorii se vehiculeaza, nimic nu e sigur, cum bine spuneai...:wink::harhar: Evident, una se va confirma, celelalte vor \"zbura\"...:sad::biggrin: Sigur, modelul \"mai nou\", vehiculat in articolul indicat, are unele lucruri care m-au surprins un pic. Evident, e vorba de adancimea cutremurului din 1940 ! :whistling::whistling: Spuneam ca m-au bagat \"in ceata\"...
Daca intr-adevar aceea a fost adancimea reala la care a inceput ruperea...
Culmea e ca adancimea seismului din 22 octombrie 1940 a fost stabilita demult cam la 122-125 km, deci nu ar fi o schimbare prea mare. Eu m-am mirat mereu de ce exista asa o diferenta de adancime intre cele 2 cutremure, de vreme ce erau considerate ca formand un dublet, o pereche de cutremure. Fiindca prin definitie dublet inseamna 2 cutremure declansate la adancimi foarte apropiate, cu plane de faliere identice sau adiacente ca pozitie, si care seisme apar la interval relativ scurt unul de altul. Si in modelul mai vechi, cel din 22 oct 1940 aparea cu 122 km, iar cel din 10 noiembrie 1940 aparea cu 150 km, cumva in contradictie cu ceea ce se defineste drept dublet seismic. Adica nu ar fi trebuit considerate cutremure pereche, ci doar evenimente separate, independente...
Cumva, valorile recalculate ar fi mai in concordanta cu definitia dubletului seismic pentru cutremurele din 1940. Evident, spun toate astea cu rezerva daca modelul propus e mai apropiat de realitate.
In rest, EarthQuake, si eu sper sa nu \"sara parleazul\", vorba ta...:wink: Care \"parleaz\", stii doar...:wink: