• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Si fiindca subiectul Hancu e unul spumos, as mai spune ca pentru isteria colectiva din ianuarie 2000 nu acel batranel cu probleme mintale e cel mai vinovat, ci cred ca presa, acele televiziuni si ziare car el-au mediatizat sunt cele mai vinovate !!! :unsure::ack::unsure::ack: Cunosc personal cazuri grave, oameni care au fost adusi in pragul dementei, chiar preinfarcturi numai fiindca in ziua de 15 ianuarie 2000 un vecin de deasupra muta mobilierul !!! Si-a asumat cineva vreo responsabilitate pentru acea isterie colectiva, extinsa deci la nivel national ?? :sad::ack: Si cand spun \"responsabilitate\" nu ma refer la bietul asa-zis savant, un nebun batran cu probleme la scafarlie, ci la cei care l-au mediatizat. Daca ar fi fost dupa mine, ii ustura tare pe domnii din presa care ar fi colportat cu atata inconstienta cuvintele unui mosneag nebun ! :wink::ack:

Asadar, Dodo, eu as miza mai mult pe animale, pe comportamentul lor inainte de un potential cutremur major (mai corect spus, modificarea comportamentului). Va recomand lucrarea cercetatorului rus P.I.Marikovski, ANIMALELE SI CUTREMURELE DE PAMANT (Editura Tehnica, 1988). Lucrarea prezinta o multime de cazuri de comportament neobisnuit ale diverselor specii de animale inainte de o serie de cutremure majore din toata lumea, in ultimii 300 de ani. De asemenea, se incearca sa se dea niste explicatii posibile pentru acest comportament anormal. Nu in ultimul rand, sunt trecute in revista speciile mai sensibile...:whistling::rolleyes: Cartea este buna, dupa parerea mea.

In concluzie, nevand acces la informatii stiintifice mai aprofundate (campul magnetic, microseisme, etc.), cred ca ar trebui sa vedem ce fac animalele.
 
eu am un catel asa ca il cunosc suficient ca sa imi dau seama daca e ceva ciudat la el.am prieteni cu animale de tot felul asa ca...putem schimba impresii repede.
sosolinatus..daca bubuie in Hindu kush un seism de 8-9 R si adanc....nu imi spune mie ca dormi linistit.Atunci sunt sanse 80% sa bubuim si noi...
nush ce face Hancu si nu agreez predictiile lui ....dar exista si altfel de semne premergatoare..mai putin stiintifice.
se pot explica logic..dar atat.
asa cum animalele sunt sensibile asa exista si oameni...dar putini cred pana nu vad si nu ii diseaca.
culmea e ca atunci cand cineva drag este foarte bolnav apeleaza toti...la astfel de oameni despre care rad si fac glume proaste.
la asa ceva ma refeream cand spuneam metode tip hancu..nu la predictii in borcane.
 
Dodo, iar discutam de Hindu-Kush ?? :unsure:
In Hindu-Kush nu au fost niciodata cutremure de 8-9 grade pe scara Richter. Magnitudinea maxima acolo e considerata a fi 7,7-7,9 grade pe scara Richter. In Himalaya a fost in 1950 un cutremur de magnitudine 8,5-8,7 pe scara Richter, e adevarat...:whistling:
In schimb, eu voi fi ingrijorat serios atunci cand apar cutremure mai mari in estul Turciei si/sau spre Caucaz, deci la celalalt capat al microplacii Marii Negre. Atunci e probabil sa bubuie si la noi. Atentie, aceste afirmatii (care nu imi apartin de fapt mie, ci unor cercetatori, geologi, seismologi) se bazeaza, in mare masura, pe datele din ultimii maxim 200 de ani ! Asa ca ma tem ca ramane o oarecare doza de incertitudine, din pacate.
Sigur, producerea de cutremure mai importante (intre 6,5-7,8 grade, asa ceva) in Hindu-Kush poate insemna ca placa Indiana incepe sa preseze mai tare si spre vest. Dar nu cred ca e si semn de iminenta, deci ceva pe termen scurt. Dupa un cutremur mai mare in Hindu-Kush, de exemplu, sa urmeze, la un anumit interval, cutremure mari in estul Turciei sau/si spre Caucaz, chiar si in Iran ! Si abia dupa aia bubuie si Vrancea. Eu cam asa as vedea \"evolutia\"...
A, bag si \"ecuatie\" si Iranul...:unsure: Interesant e ca inainte de cutremurul din 27 octombrie 2004 din Vrancea s-a produs pe 26 decembrie 2003 un cutremur de 6,3 grade la Bam, in sud-estul Iranului !
In concluzie, ca sa rezum ideile, evolutia ar trebui sa fie ceva de genul asta: cutremur mare in Hindu-Kush (M=6,5-7,7 grade), probabil adanc (100-300 km adancime, 300 km e adancimea maxima), dupa care sa urmeze cutremure semnificative spre vest, adica in Iran, estul Turciei, eventual Caucaz, si la sfarsit ar bubui si Vrancea ! In Turcia, insa, cutremurele mari sunt crustale. Doar in Hindu-Kush sunt adanci.

Da, Dodo, tu iti cunosti cel mai bine catelul. Eu te invidiez, nu mai am animalut, nu am mai inlocuit-o pe Lassie care s-a dus in noiembrie 2004...:wink::sad:
 
Apropos de precursori electromagnetici, ati vazut chestia asta ?
http://www.homepagez.com/victorin/epm/epm.html
Cica monitorizarea precursorilor seismici...:whistling::whistling::unsure::wink::unsure: E al celor de la foton (IRSA). Nu am prea inteles ce masoara ei, ar fi ceva cu campul magnetic terestru, curenti telurici, camp electric...:unsure:
Vad ca masuratorile lor s-au oprit la data de 4 aprilie. Probabil apropierea Pastelui i-a lenevit si nu au mai actualizat...:wink: Acele variatii mari ce apar in diagrama, pentru primele zile din aprilie, ar putea fi (spun \"ar putea fi\") corelate cu roiul de cutremure vrancene din 5-6 aprilie (ca precursori electromagnetici, sa zicem). Nu stiu, doar zic si eu, de fapt nu imi dau seama ce si cum masoara dansii...:sad::whistling::wink:
 
Iepurila, informatiile cele mai sigure sunt totusi pentru ultima suta de ani, in asa-numita perioada \"instrumentala\" a seismologiei. Evident, insa (si din pacate :unsure::unsure:), nu poate fi o regula absoluta, dar ceea ce se stie e ca seismele din 1940 si 1977 au fost precedate de cutremure mari in partea de est a Turciei (Erzincan, 26 decembrie 1939 si prov. Van, 24 noiembrie 1976). Dar tocmai pentru a arata ca lucrurile sunt atat de dificile, sa notam si ca nu orice cutremur din estul Turciei sau, mai general spus, de la est de Marea Neagra, este urmat de un cutremur in Vrancea. Iata, ca exemplu, seismul din Hindu-Kush din 2002, de magnitudine 7-7,4 si adancime 200-250 km !!! Nu a precedat nici un cutremur vrancean mare in acel an. Dimpotriva !!!
Ideea ar fi totusi ca inainte de un eveniment major in Vrancea ar trebui sa apara seisme mari la est de noi, din estul Turciei pana in Hindu-Kush (in asa-zisa \"centura\" transasiatica). Acum, cu cat timp inainte de un seism vrancean major apar acele cutremure mari la est de Marea Neagra (6 luni, 1 an, 2 ani jumate...:whistling::whistling:), ramane dificil de stabilit. Recunosc acest lucru...:unsure: Unii cercetatori sustin ca trebuie sa se \"vada\", cumva, o \"tendinta\", o \"agresivitate\" a activitatii seismice de la est de Marea Neagra. Cum se manifesta aceasta \"tendinta\", ramane de vazut, si e clar ca nu poate sa fie 100% la fel de fiecare data.
Apropos, azi a fost o activitate seismica relativ ridicata in Grecia. Placa Africana impinge subplacile (Adriatica, Egeica...).
 
Da, deci exemplul cu seismul major si adanc din Hindu-Kush din 2002 arata ca nu e obligatoriu ca orice cutremur mare de acolo sa fie urmat de un seism similar si in Vrancea. Deocamdata, insa, se \"merge\" pe ideea ca ar trebui sa se \"vada\" o tendinta mai agresiva, o inmultire a cutremurelor semnificative in aceasta \"centura\" transasiatica...:whistling::whistling::unsure:
Pana la urma, insa, mai important e ce se intampla pe termen scurt in Vrancea, daca exista sau nu precursori evidenti, asa cum a fost de exemplu situatia din 1940. Prin termen scurt inteleg cateva saptamani, maxim o luna ! Ca asa, o fereastra de timp de 1-3 ani in care sa se aprecieze ca fiind probabil un cutremur major in Vrancea, e inca mare...:unsure::whistling:
 

Sorin, data la care a aparut articolul este 28.III.2005 cu 6 luni si jumatate inainte de seismul din Pakistan, cand probabil inca nu se stia sigur in ce directie o sa o apuce placa Indiei.

Pe de alta parte la ora actuala, dupa activitatea seismica relativ redusa din ultimul an cu mici perioade de activitate mai intensa, nu cred ca acea prognoza se va concretiza printr-un seism si mai ales de acea magnitudine sau de o valoare apropiata. Se pare ca aceasta activitate seismica redusa nu numai ca va continua, dar in acelasi timp nu reprezinta, nici macar un element precursor pt un posibil seism de magnitudine mai mare.
 
Eu nu am zis ca vine acum un cutremur catastrofal ! Ala probabil mai dureaza ceva...:whistling: Insa seisme de 5-6 grade, poate cjhiar 6 si ceva, pot sa se produca oricand, si acest lucru a fost afirmat chiar de seful observatorului de la Vrancioaia, in sensul ca acest gen de evenimente nu reprezinta surprize. Pana una alta, nu e chiar normala o perioada atat de lunga fara cutremure peste 5,0. Ei sunt cei care sustineau ca, in medie, cam la 8 luni apare un cutremur de 5. Si a cam trecut mai mult de 8 luni de la ultimul, ba chiar mai mult de 1 an. Orice s-ar zice, 3-4 cutremure de 4-4,5 nu fac cat unul de 5,5 grade, totusi...:unsure: Nu il substituie. Vezi cazul din 1999:
17.03.1999 Ms=4,1 adancime=150 km
18.03.1999 Ms=4,4 adancime=144 km
22.03.1999 Ms=4,8 adancime=147 km
23.03.1999 Ms=4,3 adancime=145 km
28.04.1999 Ms=5,7 adancime=151 km
Tot ce spun e un seism de 5-6 grade se poate produce oricand, chiar ar fi normal, face parte din activitatea normala, si anormal ar fi sa nu fie. :unsure::whistling:
 
Mai bine le povestesti filmul de aseara de pe Ng si cauzele. Erau mai multe tipuri de seisme si unele chiar in interiorul placii.Poate nu au vazut toti documentarul.
 
Da, a fost aseara pe National Geographic un documentar foarte interesant, in care erau exemplificate mai multe tipuri de cutremure, nu doar cele de subductie, ci si cutremure declansate prin deplasari orizontale pe marile falii,miscari verticale, cutremure intraplaca (asa cum a fost seismul de 7,7 grade din nord-vestul Indiei din 26 ianuarie 2001, produs relativ departe de marginea placii tectonice Indiene !!!! :whistling::whistling:). S-au prezentat, cum spuneam, cateva cutremure mai cunoscute, cele din San Francisco (1906,1989), Mexic (1985), India (2001), dar si marile cutremure de tip intraplaca din interiorul Platformei Nord-Americane, din zona New Madrid, Mississippi, din iarna 1811-1812. Pentru acest din urma exemplu, au prezentat o ipoteza in legatura cu originea lor. Se pare ca placa nord-americana a avut, cumva, o tentativa de \"despicare\" pe la mijloc, prin \"ridicarea\" magmei spre suprafata, dar ca dintr-un motiv misterios magma nu a mai urcat, s-a lasat din nou in jos, dar in interiorul crustei terestre s-au format niste rupturi mari, capabile sa acumuleze tensiuni prin deformarea scoartei. 3 cutremure de magnitudine 7,8-8,1 pe scara Richter (cele mai mari din istoria Statelor Unite) s-au produs incepand cu 16 decembrie 1811 si pana la 7 martie 1812, cu numeroase cutremure secundare de asemene foarte mari, seisme ce au \"urmarit\" traseul faliei de sub lacul Relfoot si pe valea fluviului Mississippi, afectand Tennesse, Missouri, Arkansas si fiind resimtite pe o arie foarte larga. S-au produs si modificari de reflief !!!
In cazul seismului din Mexic din septembrie 1985, s-a evidentiat vulnerabilitatea deosebita a acestui oras, construit peste un fost lac secat de conchistadorii spanioli care au invadat zona stapanita de azteci...:unsure: Practic, cladirile din Mexic au fost expuse unui fenomen de rezonanta si efectele distructive ale seismului din 1985 au fost amplificate de natura solului.
In cazul cutremurului din 17 octombrie 1989 din San Francisco, efectele cele mai grave au fost nu in epicentru, ci mai la distanta (la Oakland si San Francisco), din cauza unui fenomen de suprapunere a undelor seismice directe si reflectate. Practic, zona respectiva a fost afectata de superpozitia a 2 trenuri de unde: undele provenite direct de la ruptura, si undele reflectate de catre discontinuitatea de separare custa-manta. Aceasta superpozitie a amplificat puternic efectele in San Francisco, unde s-au prabusit autostrazi suspendate si efectele au fost mai grave decat in epicentru (situat intr-o zona rurala, Loma Prieta).
Despre marele seism din statul indian Gujarat, din 26 ianuarie 2001 (M=7,7), a frapat faptul ca s-a produs pe neasteptate, \"ca din senin\", intr-o zona care nu era la margine de placa, practic undeva IN INTERIORUL marii placi tectonice Indiene !!!
A, sa nu uit. A fost prezentat si mega-seismul din Chile din 21 mai 1960 (Mw=9,5 !!), cel mai puternic cutremur produs vreodata. Seismul a produs modificari de relief si a generat un tsunami devastator ce a facut victime din Hawaii pana chiar in Japonia. Se apreciaza ca zona centrala si de sud din Chile are toate sansele sa fie lovita, in viitor, d eun nou mega-seism cu efecte mult mai grave decat ale celui din 1960, fiindca ar putea afecta concentrari mai mari de populatie. De altfel, despre acest seism extrem de puternic din Chile (1960) puteti citi detalii extrem de interesante in lucrarea celebrului seismolog si vulcanolog Haroun Tazzieff, CAND PAMANTUL SE CUTREMURA (1965). Omul a vizitat zonele din Chile afectate de criza seismica din 21-30 mai 1960, si a constatat la fata locului efectele (de exemplu, cele din zona orasului Valdivia).
Una peste alta, documentarul a fost extrem de interesant,a ratand si cum se misca placile in zonele unde s-au produs cutremurele exemplificate. Multzam fain, Dodo...:unsure::hypocrite::sad::wink:
 
Ciao ragazzi...Ce mai faceti? langa Vezuviu era liniste-cand am plecat de acolo...:whistling:
 
Salutti Alty...:unsure::biggrin::wink::wink::whistling: HRISTOS A INVIAT !
Sa inteleg ca ai fost p-acolo ??? :sad::angel::unsure:
 
Bine ai reaparut...:wink::wink::whistling::unsure: Nu de alta, dar Dodolina era nerabdatoare, nu mai avea astampar si se agita in nestire din cauza ca nu stia pe unde umbli...:unsure::biggrin::sad::biggrin:
 
Multam\', Soso...Adevarat A Inviat.
Ase este, am fost in zona Neapoli...am multe de povestit, despre Neapole, Pompeiul vechi si nou, despre Coasta Amalfi (Positano, Amalfi Maiori..), despre Capri...O,la,la Italia...mult soare si multa culoare
 
Apropos, Alty, cu mare regret tb. sa spun ca nu pot sa mai vin acolo, la seminarul ala ce e...:unsure::wink::wink::sad::crybaby::wink: Din pacate, am multe pe cap, tot felul de intalniri, ca intram intr-un proiect FP7 si e ceva agitatie. Asa ca am rugamintea sa asculti si pentru mine si sa imi zici ulterior ce s-a spus, asa, in mare...:whistling::whistling::unsure:
Sorry, sorry, sorry...:wink:
 
Rezolvam, caut materiale, o sa le transmit intr-un fel...Nu cred ca o sa pot sa stau tot timpul (are un caracter stiintific mult prea ridicat pentru nivelul meu de cunostinte de specialitate), dar rezolvam..:whistling:
 
Bine ai reaparut...:wink::wink::whistling::unsure:  Nu de alta, dar Dodolina era nerabdatoare, nu mai avea astampar si se agita in nestire din cauza ca nu stia pe unde umbli...:unsure::biggrin::sad:
esti un mincinos paracios:ack::wink:
tu tropaiai dupa el si eu nu ma pun in calea fericirii nimanui:whistling:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus