Cutremurul de azi din Marea Neagra e interesant prin adancimea mare la care s-a produs, estimarile variind intre
83 km si
100 km. Practic, a fost un cutremur de tip subcrustal, intermediar, produs ca rezultat al unei usoare miscari in interiorul microplacii Marii Negre. Atentie ca nu fac nici o aluzie !!! :sad::wink::whistling::harhar: Doar constat aceste lucruri. In ultimii 10 ani sigur ca au mai fost cutremure mici in Marea Neagra, dar, din ce am vazut prin cataloagele online, acestea au fost exclusiv crustale, deci cu originea in scoarta terestra, la adancimi medii de
15-35 km sub fundul marii. E, acum avem totusi un seism adanc in Marea Neagra, iar magnitudinea sa a fost in jur de
4 (
3,9 valoare data de emsc,
4,3 valoare calculata de infp,
4,5 valoare calculata de IRSA). Sa zicem o medie de
4,0 pe scara Richter ca valoare a magnitudinii seismului.
Am spus totusi mai demult ca un eventual seism vrancean de magnitudine
6-6,5 pe scara Richter, la 80-110 km adancime, nu ar trebui considerat ca o surpriza, ca pe o imposibilitate, ca pe ceva ce trebuie exclus cu desavarsire. Ganditi-va totusi ca, in prezent, ne aflam in
cea mai lunga perioada fara cutremure de magnitudine 5 din ultimii 10 ani! Totusi nu e normal acest lucru. Nu, nu cred ca tb. sa ne temem de un seism major chiar acum, dar un cutremur moderat de
5,5-6,5 grade se poate produce, cred eu, oricand. Din ce am vazut eu in datele din ultimii 50 de ani, nu prea au fost intervale mai mari de 1 an-1 an si 2-3 luni fara seisme intermediare vrancene de magnitudine peste
5,0. E o constatare obiectiva din datele de catalog (pentru Ms ca magnitudine, nu Mw !!!), si pana si St. Tataru de la Vrancioaia a declarat ca in Vrancea
normal e sa avem seism de magnitudine cel putin 5,0 o data la circa 8 luni, in medie. Deci seful de la Vrancioaia a spus-o, si inca in mai multe randuri, in ultimii 10 ani. Deci normal ar fi ca la un moment dat sa apara ceva.
Acuma, ca sa fiu cinic, dupa cutremurul politic mai lipseste cutremurul tectonic, EarthQuake !
:harhar:
Stiti ce ar fi chiar tare ? Nu ma suspectati ca doresc asa ceva !!! Dar ar fi tare faza sa se produca un seism vrancean de magnitudine
6 tocmai in perioada asta \"fierbinte\". Ca deh, s-a cutremurat la 10 zile dupa Duminica Orbului din 20 mai 1990, s-a mai cutremurat la inceputul campaniei electorale din octombrie 2004, si acum ar fi chiar culmea sa se cutremure iar !
In ce ma priveste, imi doresc intr-adevar sa se cutremure toti hotii din tara asta, si toata adunatura politica nerusinata si obraznica ce ne mananca zilele !!! :wink::ack::wink: