• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Ia priviti la buletinul seismic de astazi, ce interesant e: http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=417&pid=10264#pid10264
Am avut un cutremur subcrustal (la peste 80 km adancime) in centrul Carpatilor Orientali, in Depresiunea Ciuc (zona Miercurea Ciuc)!!!! :ack::crybaby::rolleyes:
Mari minuni si curioase creaturi mai sunt si cutremurile astea, vorba lui EarthQuake ! :crybaby::harhar: Nu stii de unde sa le-apuci, nu-i asa, EarthQuake ? UNDE DAI, SI UNDE...SE MISCA (sau, ma rog, CRAPA...:harhar:).
 
Normal ca pot exista si perioade in care sa apara seisme generate de placa africana, ca doar nu au luat-o bastinasii si au fugit cu ea in spinare :ack: :crybaby: :crybaby:

Numai ca placa africana se pare ca si-a cam spus cuvantul pentru ceva timp de acum incolo, dupa cele 2 seisme din 1990, cel putin asa au spus si specialistii in frunte cu Marmureanu, ca maximul seismic posibil generat de placa africana este de aprox 6.7 grade.

Si legat tot de placa africana, sincer sa fiu nu stiu pana la ce adancime activeaza, deoarece seismele de pana la 100-110 Km adancime care au avut loc in ultimele luni e posibil sa fi fost generate si de activitatea seismica normala provenita de la aceasta. Poate stie cineva daca placa afircana poate sa genereze seisme pe tot etajul, de la 1 la 200Km adancime.

Si nu in ultimul rand, chiar daca se produc seisme de 4-5-6 grade cum spui tu si se va ajunge la concluzia ca au fost generate de placa africana, tot nu au prea mare importanta, deoarece nu au legatura cu ce ne intereseaza pe noi si nici nu ar avea putere distructiva mare. Ca la un seism de 6.5 vor cadea cateva tigle si cateva caramizi asta e cu totul altceva, dar nu se poate spune ca a fost un seism catastrofal. Ce mai... pana la urma cea mai buna solutie ca sa vedem cat de cat la ce sa ne asteptam in viitor, este acea posibila reconfigurare a hartilor seismice de dupa 2010 cum a declarat Marmureanu, desi pe zi ce trece, devin din ce in ce mai sceptic, ca mai vedem cine stie ce mare seism pana in 2040-2050, deoarece timpul trece, placa Indiei nu actioneaza si nu de alta, dar nu suntem singurii din planul ei, mai sunt si altii la rand si mi-e ca nu-i poate rezolva pe toti pana in 2022 si uite asa ramanem cu ochii in soare. :harhar: :3: :57:

Si cu asta chiar inchei... legat de declaratiile lui Marmureanu, o stiu si eu pe cea din 2002, am vazut-o seara la stiri si s-a facut destula valva in presa cateva zile, insa tot in presa s-a vehiculat si ideea ca a fost indemnat sa dea acea declaratie, deoarece trebuia sa ni se ia ochii de la ce se intampla pe vremea aceea la diferite niveluri ale puterii de la acea vreme. Sau poate ca intradevar a fost sigur pe baza unor studii, parametrii, date seismice ca se va produce un seism si a venit la tv si a facut declaratia, desi as merge pe varianta cu intoxicarea deoarece declaratia suna ceva de geneul : \"Din moment in moment asteptam un seism devastatator de magnitudine 6-6.2\", orice la noi doar in zonele cu seisme de suprafata se poate vorbi de cutremure devastatoare la acea magnitudine, ori in Vrancea de-abia se facea simtit seismul daramite sa mai si darame ceva... ce sa mai... a fost o declaratie cu dus si intors, dar fara iz seismic.

Insa legat declaratiile din ultimii ani pana acum s-au adevaeritsi bine ar fi sa se intample asa si de acum incolo, mai putin cea legata de magnitudinea viitorului posibil seism de peste 7 grade. Si daca ar fi sa fiu carcotas sunt tare curios pe baza caror probe stiintifice a ajuns la concluzia ca intradevar viitorul seism de peste 7 grade din Vrancea va avea in jur de 7.5 grade si nu mai putin, deoarece intervalul estimat de magnitudine era de 7.3 -/+ 0.4 grade. Hai ca la adancime, mai treaca mearga, ca se merge pe ideea ca acel etaj nu s-a mai rupt din 1802 si poate ca si o activitate mai pronuntata in zona aceea din ultimii ani sa fi dus la o concluzie cum ca acel seism ar trebui sa aiba loc la acea adancime, insa nu vad cum a ajuns la o magnitudine asa de mare, mai ales ca se pare ca este elementul seismic cel mai greu de anticipat pt un seism, dupa perioada aproximativa de producere... asta ar fi singurul meu semn de intrebare cu privire la declaratiile lui din ultimii ani... in rest toate bune si frumoase.
 
EarthQuake, nu zice hop pana nu sari parlezul ! :crybaby::harhar::crybaby: N-am ajuns inca in 2022-2024 ! :harhar:
Apropos. Cutremurul din 28 aprilie 1999, produs la ora 11h47min56sec, a avut loc la adancimea de 151 km si planul de faliere a fost rotit la 90 de grade fata de planul de falie tipic al seismelor vrancene mari, fiind deci plan de falie cu orientare NV-SE, perpendiculara pe Curbura. Astfel, seismul de 5,7 a fost generat de influenta africana ! Si 151 km adancime, EarthQuake ! :ack::hypocrite:
 
Pai EarthQuake, au \"pus\" 7,3+/-0,4 ca sa acopere cam toata \"plaja\" de valori pentru seismele vrancene importante ! :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar: Cum era cu oracolul din Delphi ??? :3::harhar::57:
 
Vedeti ca am mai actualizat buletinul seismic pentru ziua de ieri, 18 sept. Un seism mic in zona RAMNICU SARAT (o adancime cam ciudata, 47 km, practic in vecinatatea discontinuitatii Mohorovici) si un seism mic in Vrancea, Muntii Vrancei, la 73 km adancime.
 
Marmureanu nu are cum sa stie mag. viitorului seism major cu exactitate de o zecimala. Bine ca nu o da cu 2 ca cei de la rsa care sustin ca stiu si care e rezerva seismica tot cu 2 zecimale:ack:
Deocamdata e bine ca BL.Indian nu are o activ.prea intensa dar la un moment dat cu siguranta va avea.Si atunci va incepe numaratoarea inversa.Intre timp energia se acumuleaza mai ales in et. inferior din Vrancea care practic nu elibereaza deloc din tensiunile acumulate asa cum era normal chiar daca BL.Indian nu apasa prea mult SItrebuie luat in calcul si faptul ca pl. africana lucreaza si ea.
 
Avand in vedere ca au disparut si seismele de 5 grade se poate spune ca placa Indiei aproape ca nu impinge \"deloc\" spre est... Mai ales ca nici pe la vecinii nostrii pe unde ar trebui sa se miste inaintea noastra nu se intampla nimic evident...

Dar pana la urma exista si un lucru bun in aceasta situatie, ca actuala lipsa de activitate seismica din Vrancea si zonele care ne afecteaza in mod direct nu indica iminenta unui seism cu efecte devastatoare.
 
Am actualizat buletinul de ieri, 19 sept, cu 2 seisme din zona Banat (Campia Timisului, Sud-Est Timisoara).
 
Daca pana si seismul de ieri din Serbia, foarte aproape de granita cu Romania, s-a produs tot la ei si nu la noi, e clar... seismelor nu le place la noi... nici macar in vest :ack: :crybaby: :crybaby: :harhar: :3: :57: :57: :57: :harhar: :harhar:
 
Lasa EarthQuake, sa nu ne tot plangem de prea putine si prea mici cutremure...:ack::harhar::crybaby::harhar: Sa n-ajungem mai tarziu sa tipam ca sunt prea multe ! :crybaby::harhar::harhar: Ce-i prea mult, strica, dar nici saracia nu e buna ! :3: Totul cu masura, EarthQuake ! :57::harhar:
 
N-am fost pe faza, mea culpa, la cutremurasul de azi...:crybaby::hypocrite::crybaby::hypocrite::harhar: Interesant e ca acest cutremur s-a produs la cateva zile dupa activitatile seismice din Hindu Kush si la numai o zi dupa cele 2 seisme de 4,5 grade din estul Turciei (la granita cu Iranul si cu Iraqul). De altfel, vad ca si azi dimineata s-a mai produs in cutremur in zona de granita Turcia-Iran-Iraq. :ack::whistling:
 
Alex, zici ca l-ai simtit ??? Pai Marmureanu sustine ca seismul nu s-a simtit deloc la Bucuresti...asa zice ! :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar::harhar::3::harhar:
 
Si totusi, seismul s-a simtit un pic in Bucuresti. Nu tare, nu de multa lume, dar unii l-au putut simti, in conditii de liniste, stand jos. Degeaba minte...:ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar::harhar::3::harhar:
 
Dupa cum ne-am invatat, Marmureanu a pus din nou placa cu \"se incadreaza in activitatea normala, nu s-a simtit nicaieri, etc etc etc, stati linistiti.\"
 
Carcotasu zice: Pentru zona VRANCEA, normal este si un cutremur de 7,5 grade la 120 kmadancime !!! Anormal ar fi, pentru Vrancea, un cutremur de magnitudine 7 la 10 km adancime !!!!! :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby:
 
Interesanta este localizarea epicentrului. Desi adancimea focala a fost determinata la circa 110-120 km +/-2 km, totusi epicentrul nu a fost situat in partea de nord -nord est a Vrancei (45,8N 26,8E), ci mai degraba in partea de sud si chiar catre sud-vest, mai spre Muntii Buzaului.
 
Eu cred ca era de asteptat un asemenea seism care dupa parerea mea nu are nici o relevanta,mai ales ca a avut loc si in et.80-110 km.
Oricum si daca era mai adanc nu era nici o probl.Daca va aparea agitatie mai mare in acest Et de adancime ne putem pune probl. unui seism mai important evident nu Cel Mare
 
Mai mult ca sigur, ca seismul s-a produs la adancimea oficiala si cum spune Sorin mai spre sud, daca s-a simtit usor in Bucuresti si Ploiesti... la noi nu s-a simtit, dar la doar 4 grade ce sa mai cer de la bietul seism... :ack: :crybaby:
 
Scuze pt eroare : seismul a fost putin mai jos pe la 122 Km.Interesant ca a fost precedat de un seism de 2 gr produs la aceeasi adancime si
intradevar e interesant si locul unde s-a produs? ce parere aveti Sorin, Earthquake de cine a fost produsa act. asta seismica de Bl. Indian asa cum pare sau oare de cel African?:ack:
 
pana la urma l-au pus mai sus la 108Km... dar ramane faptul ca s-a simtit foarte slab in unele zone, dar s-a simtit...

legat de care placa l-a \"influentat\" e greu de zis, avand in vedere ca in ultima vreme activitatea nu a fost foarte intensa... cel mai probabil pare a fi placa Indiei care in mod normal ar trebui sa actioneze... insa cine mai stie...
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus