• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Pai EarthQuake, un 5,3 acolo iti misca nitel monitorul, vreo 4-5 secunde...:ack::harhar::crybaby::harhar:
Lasand un pic gluma la o parte, eu va marturisesc ca nu mie- neaparat teama ca pica blocul pe mine chiar la un cutremur de 7,4-7,5 grade. Nu de asta mi-e cel mai mult frica, ci de gaze ! :crybaby::unsure::3: Vedeti doar ce se intampla, aproape in fiecare zi aflam de explozii de tot felul ! :57: S-ar putea ca si la un cutremur de 7,0 sa exista totusi pericolul fisurarii unor conducte, in halul in care sunt ! :57::harhar:
 
Legat de adancime, valorile calculate sunt: 140 km (varianta initiala a INFP, bazata pe determinare automata, deci din date preliminare si cu un grad mai mare de eroare); 122 km (varianta revizuita a INFP, bazata pe determinare manuala, din date revizuite si completate cu informatii de la toate statiile seismice din tara); 115 km (valoare calculata de IRSA) si, in fine, 108 km valoarea pusa de EMSC.
 
Cat priveste daca seismul de ieri a fost determinat de actiunea placii africane sau a celei indiene, greu de spus...:ack::whistling::3::crybaby: Daca am tine cont de faptul ca seismul s-a produs in continuarea unei serii de cutremure mici in Hindu Kush, Azerbaidejan, Iraq, precum si la granita dintre Turcia, Iran si Iraq, logic ar fi sa presupunem ca la originea sa a fost actiunea de la est. Evident, exista un criteriu mai sigur pentru a preciza originea, dar nu avem acces la astfel de informatii. Mecanismul de focar \"spune\" care e directia fortei care a generat seismul. Daca planul de faliere a fost orientat NE-SV, deci tangent la Curbura carpatica, atunci seismul a fost declansat de un stress orientat de la SE catre NV, deci de subplaca Marii Negre, si mai general vorbind, de presiunea Indiei. Daca planul de falie a fost orientat NV-SE, deci perpendicular pe Curbura, inseamna ca stressul de compresiune orizontala a actionat dinspre SV catre zona Vrancea, si deci seismul a fost determinat de presiunea placii Africane. Dar cum nu stim ce mecanism de focar a avut, nu cunoastem ce plan de falie a fost, nu putem decat sa ne dam cu presupusul. :crybaby::hypocrite::harhar:
 
Sa rezumam:

plan de falie NE-SV (tangent la curbura carpatica)=>stress de compresiune actionand de la sud-est spre Vrancea, deci subplaca Marii Negre, deci influenta placii Indiei de la distanta;
plan de falie NV-SE (perpendicular pe curbura)=>stress de compresiune care actioneaza de la sud-vest spre Vrancea, deci subplaca Moesica, deci influenta placii Africane care o impinge din spate
 
Iata si niste exemple. Seismul vrancean din 28 aprilie 1999 (11h47min56sec timp local, adancime 151 km, Ms=5,7) a avut plan de faliere orientat NV-SE, deci a fost determinat de presiunea placii Africii.
Seismul din 14 mai 2005 (04h53min timp local, adancime 148 km, Ms=5,6) a avut plan de faliere NE-SV, deci a fost determinat in final de placa Indiei.
 
Mai mult ca sigur, ca seismul s-a produs la adancimea oficiala si cum spune Sorin mai spre sud, daca s-a simtit usor in Bucuresti si Ploiesti... la noi nu s-a simtit, dar la doar 4 grade ce sa mai cer de la bietul seism... :ack: :crybaby:

In Bucuresti s-a simtit la parter. Eu eram la parter, intr-o cladire P+4 din panouri mari de beton. Stateam pe scaun si ma uitam la televizor. Timp de vreo 10 secunde am auzit vitrina zornaind ritmic, si simteam in podea vibratia. M-am prins ca e cutremur si imediat m-am dus la calculator sa vad in cat timp baga EMSC-ul datele. Abia dupa vreo 10 minute au intrat si datele pe pagina lor.
 
Eu eram la cinematograf, la Cinema Pro, in \"buricul\" targului cum s-ar spune...:57::crybaby: Nu am simtit fiindca, alaturi de publicul din sala, eram concentrati la actiunea filmului. Totusi, ne-a frapat faptul ca la un moment dat (s-ar putea sa fi fost aproape de ora 1, nu bag mana in foc), de 2 ori la interval de cateva secunde a rasunat o alarma si a palpait un beculet de la o cutiuta de pe tavanul salii, si am inceput toti sa adulmecam crezand ca e alarma de incendiu !!! :ack::3::harhar::unsure: Sa fi fost oare \"piuitoarea\" lui fotonsas ??? (firma aia cu sistemele de avertizare) ? :crybaby::whistling:
 
Din cate stiu eu piuitoarea de la fotonsas se porneste doar la peste 5 grade Richter...
 
L aun moment dat ziceau ca porneste de la 4,5 sau 4,8 pe urma i-ar fi marit pragul la 6,0 si apoi au revenit la 5.
Da, am crezut ca era alarma de incendiu, fiindca a \"cantat\" binisor si ne-a \"tulburat\" de la vizionarea filmului. Si am vazut cum palpaia un beculet la cutiuta din coltul tavanului. Dupa ce s-a oprit din \"cantat\", s-a stins si beculetul. :ack::crybaby:
 
Stim-Noi-Cine a zis ca nu s-a simtit deloc la Bucuresti ! :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar::harhar::3::harhar:
 
Pentru a face afirmatii cu greutate si valoroase iti trebuie totusi si un dram de competenta, nu? :ack:

Am facut o sectiune in forum de marturii. O sa mut acolo (cand oi avea timp) toate mesajele din forum care sunt marturii de la cutremur, ca sa fie ordonate intr-un singur loc. In plus chestionarul cand se termina redirecteaza chiar in forum, iar cine a completat chestionarul si vrea sa scrie mai mult poate scrie in forum.

In plus nu este necesara inregistrarea, pentru a fi anonim si pentru ca oricine sa poata sa isi spuna povestea fara sa mai aiba accesul ingreunat de inregistrare.

Am vazut ca multi din cei care completeaza chestionarele vor sa mai spuna multe lucruri, dar chestionarul fiind cu intrebari limitate nu permite... si de-asta am facut sectiunea asta speciala din forum.
 
Ok. Eu am scris ceva amintiri despre cel din 86 si cel din 90 la topicul mai vechi cu Amintiri de la cutremurele pe care le-am trait, parca asa se numea...:ack::whistling:
Propun si un topic cu amintiri de la cutremurul din 2004. Chiar daca nu a fost prea mare, totusi a fost cel mai recent seism resimtit pe scara mai larga, atat in Romania cat si la vecini.
 
A, deci la Marturii de la alte cutremure. Ca oricum, o parte din tineret nu a prins macar seismul din 1986 ! :crybaby::harhar::crybaby::ack:
 
Pentru a face afirmatii cu greutate si valoroase iti trebuie totusi si un dram de competenta, nu?


Poate n-a stiut omul ca totusi s-a simtit si la Bucuresti...:ack::harhar: Nu apucase sa afle, asa cum n-a aflat ca in 1998 nu a fost nici un cutremur de 5,7 in Fagaras ! :crybaby::harhar::crybaby::harhar:
 
ok, ms. Eu am apucat sa scriu pentru 86 si 90. Mai am la 2004...:ack::hypocrite::crybaby:
 
Ok. Eu am scris ceva amintiri despre cel din 86 si cel din 90 la topicul mai vechi cu Amintiri de la cutremurele pe care le-am trait, parca asa se numea...:ack::whistling:

O sa le mut sau o sa le copiez pe toate la subiectele respective. Sunt mai multe marturii imprastiate, in week-end cred ca o sa ma ocup de asta :crybaby:
 
Da, e bine sa fie intr-un singur loc. Iar la Marturii de la alte cutremure voi scrie si amintiri de la seisme mai mici, sa zicem de 5-5 si ceva. :ack:
 
Pai am ceva amintiri. Seismele din mai, iunie si decembrie 2005, cel din sept 2004 (o luna inainte de cel din 27 oct), pe cel din 2003 nu l-am simtit ca era dupa miezul noptii, pe cele din 2002 nu le-am simtit ca eram in Olanda :)crybaby::harhar::harhar:), pe cele din 2001 le-am simitit (4 martie, 24 mai, 20 iulie plus unul mai mic pe 17 oct). De asemenea, cel din 6 aprilie 2000 m-a sculat din somn. In 1999 am simtit cutremure pe 22 martie, pe 28 aprilie, pe 8 si 14 noiembrie. In 1998 am simtit pe 13 martie si pe 27 iulie. In 1997 am simtit cutremure in noiembrie si decembrie. :crybaby::rolleyes::ack:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus