• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Pai poate ne dumireste cineva :hypocrite: cum sa citim pe seismograma evenimentele mai mari sa zicem de 3-4 ? :biggrin:
 
Dificultatea e ca sunt mai multe forme de calcul al magnitudinii. Sigur, in principiu, cand vedem amplitudine mai mare, inseamna, firesc, si magnitudine mai mare. Dar cat anume, e destul de greu de spus. Hai sa zicem ca s-ar putea da un ordin de marime, dar nu la zecimala.
 
In orice caz, cand nu apare si pe componenta de joasa amplificare, e microseism (M < 2,0). Cand apare si pe partea de joasa amplif., e cutremur de magnitudine peste 2.
 
Iar seismograma de la Muntele Rosu poate inregistra evenimente din N zone seismice ? :hypocrite:
 
Statia de la Muntele Rosu e inclusa in sistemul mondial de detectie a exploziilor nucleare subterane. Da, inregistreaza si cutremure din Tibet, de exemplu (sigur, peste un anumit prag de magnitudine).
 
Da, poate inregistra si seisme produse la distanta mai mare. De ex. cutremurul din 1977 a fost simtit de seismografele din toata europa si asia.

De obicei poti afla daca ceea ce vezi este sau nu un seism de la noi din tara comparand cu EMSC. Daca EMSC nu da nimic inseamna ca nu e de la noi. EMSC e mai ok deoarece aduna datele de la mai multe statii, (de ex si IRSA pe langa cele din tarile din jur) si poate anunta ca a fost un cutremur chiar daca INFP nu il da. De obicei cutremurele apar in lista de la EMSC cam la 5 minute (maxim 10 minute) de la producere.
 
Da, dar EMSC nu pune si microcutremurel, deci seismele extremd e slabe (M=0,5-1,0). In general, evenimentele de magnitudine sub 2,0 sunt denumite microseisme (in unele lucrari seismele sub 1,0 sunt referite ca ultramicrocutremure).
 
Totusi, au fost cazuri de seisme de magnitudine in jur de 2,0 care nu au aparut nici pe EMSC. De pilda, erau afisate pe fotonsas, dar la EMSC nu le mai puneau. Erau si pe buletinele infp.
In orice caz, alea mici de tot (sub 2,0 sau chiar 1,0) nu sunt afisate nici la emsc.
Ma uit mereu pe paginile de teletext ale televiziunii italiene Rai Uno, aia pun liste de cutremure, pe subpagini, de pilda 2 subpagini pentru cutremure din Italia, o subpagina cu cele mai importante cutremure produse in toata lumea in luna precedenta...De luat exemplu de cine trebuie...:hypocrite::harhar::biggrin::harhar:
 
Deci: Rai Uno, teletext, pg.731. :biggrin::hypocrite::hypocrite:
 
Draga, noi nu putem sa facem public asa ceva. Ce, tu nu te-ai prins ca traim intr-o tara socialista multilateral dezvoltata in care curge numai lapte si miere? (nici un apropo la faptul ca numele lui Marmureanu incepe tot cu M.) In patria noastra scumpa si iubita nu se intampla nimic rau, totul e perfect, evident ca nu sunt nici seisme, nici dezastre, nimeni nu are probleme si nu sufera, toti sunt cuprinsi de o fericire maxima!

Numai la capitalistii aia imbuibati si exploatatori mai poti vedea dezastre si razbunarea sortii asupra burtzilor imbuibate de imperialism!!!
 
Pai furam cutremurele si fugim cu ele sa le vindem la imperialistii straini....:hypocrite::harhar::biggrin::harhar:...agenturili straine...:harhar::harhar::harhar:
 
Le luam in sac si fugim cu ele peste mari si tari...:hypocrite::harhar::biggrin::harhar::harhar:
Cum strigau pe vremuri tziganii: \"Sticlii goalii, cumparaaaam\" !!! :harhar::harhar: Umblau cu sacii...:harhar::harhar:
 
Astazi ne-a vizitat iar cineva de la INFP. Nu vreau sa fac nici un fel de misto, nici o rautate...:biggrin::wink: Vroiam doar sa ii atrag atentia asupra sectiunii de Marturii si impresii de la cutremure, eu zic ca ar fi interesant sa o parcurga. Ce parere aveti ? :harhar::wink::hypocrite::biggrin:
 
Astazi ne-a vizitat iar cineva de la INFP. Nu vreau sa fac nici un fel de misto, nici o rautate...:harhar::wink: Vroiam doar sa ii atrag atentia asupra sectiunii de Marturii si impresii de la cutremure, eu zic ca ar fi interesant sa o parcurga. Ce parere aveti ? :harhar::wink::hypocrite::biggrin:

eu sunt de aceeasi parere :biggrin: si as dori ca INFP sa ne puna odata la dispozitie harti serioase si detaliate cu zonele seismice din tara si Bucuresti :harhar:
 
Da, da... ai de asteptat. Probabil peste vreo 200 de ani... ca acum nici o sansa! Iti dai seama ce pericol strategic inimaginabil e asta? Iti dai seama ca la 3 minute dupa ce ar fi publicate hartile astea toti oamenii (absolut toti!!!) vor intra in panica si vor incepe sa alerge ca nebunii pe strazi fara o directie precisa? Pai ce s-ar face Marmureanu in situatia asta??
 
Partea buna ar fi ca dupa publicarea hartilor -> in zonele cu acceleratie mare precum Baneasa, Floreasca o sa scada tare de tot pretul la locuinte si terenuri (ok, si birouri) incat sa putem cumpara si noi :hypocrite: Uite-asa, chiar langa lac :biggrin:
 
Totul depinde de cladiri. Daca sunt bine construite (cum sunt de pilda cele de pe langa Parcul Tineretului - Palatul Copiilor sau chiar cele mai vechi din Floreasca - unde sunt blocuri cu 3-4 etaje) poate fi acceleratia cat de mare, nu are lumea de ce sa isi faca grija. Iar lucrul asta tine tot de educatia cetatenilor de care nici o institutie a statului nu se ocupa la nivelul la care ar trebui.

Uite-te, desi sunt publice listele cu cladirile aflate in categorii de risc seismic, cat de scumpe sunt locuintele pe Magheru, sau Calea Victoriei, unde se afla cele mai multe blocuri care prezinta risc seismic. Sa dai 200.000 de euro pe un apartament aflat intr-un bloc cu bulina?? Mi se pare complet deplasat. Dar lumea cumpara, fara nici o spaima. Si Marmureanu crede ca daca o sa faca publice niste harti se va crea panica. Hai sa fim seriosi...

Si daca cumparam langa lac ce facem la cutremur? :hypocrite::harhar::biggrin:
 
pai daca cumparam o cladire langa lac panza freatica e f. sus . Si apare fenomenul de lichefiere. deci constructia practic se scufunda:worthy:
 
Asta este cazul blocurilor de la Tineretului unde panza freatica este sus iar blocurile au fost construite cu fundatie dubla ca adancime decat cele obisnuite si structura lor de rezistenta este adaptata special zonei.

Dar de scufundat, fenomenul de lichefiere apare doar in cazul straturilor de nisip, daca nu e nisip nu apare lichefiere...
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus