Alex, cutremurele mari adanci raman \"cantonate\" la Curbura Carpatilor (Vrancea). Totusi seismul de ieri seara a fost mic, in jur de 2,5 grade, hai cu un plus-minus 0,2 marja de eroare. Oricum, epicentrul poate fi plasat tocmai pe linia de separatie dintre placa est-europeana si subplaca intracarpatica, deci ca mai apar seisme mici in lungul Carpatilor Orientali nu ar fi ceva chiar din cale-afara. Hartile tectonice ale tarii evidentiaza aceasta linie de separatie, numita \"falia Carpatilor Orientali\". Si nu e intamplator ca in lungul acestei fracturi majore apar si manifestarile geofizice postvulcanice din Carpatii Orientali (ape carbogazoase, mofete, etc.). De regula, seismele din lungul Carpatilor Orientali sunt crustale, dar totusi falia e foarte profunda si separa 2 blocuri tectonice importante. Nu uita ca si in Campia Romana (estul Munteniei) mai apar uneori, pe langa seismele superficiale, si cutremure intermediare, aparent nelegate de Vrancea.
Cat priveste al doilea cutremur, cel de la 46,1N 26,3E, e interesant ca s-a produs la 160 km adancime; spuneam ca de regula seismele din partea de nord a Vrancioaiei sunt mai dese la 80-100 km adancime.
In orice caz, pentru efectele macroseismice ale seismelor majore, conteaza doar cele din zona Vrancea, ca atare. Pentru ele, se stie ca cele foarte adanci au directivitate spre Moldova, fiindca ruptura se propaga spre NE. Asta nu inseamna ca Bucurestiul \"nu simte deloc\" un seism de 7 grade produs la 145 km adancime. Doar ca efectele cele mai grave se \"canalizeaza\" spre Moldova, pe directia Iasi-Chisinau ! Ii bubuie si pe rusi !!! :ack::harhar::crybaby::harhar: