• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sorin, crezi ca ar putea sa existe o extindere a zonei in care se observa epicentrele seismelor de la 160 km? (vorbesc de ultimul seism mic de care ai scris si tu la sectiunea de cutremure din Romania). Cum s-ar propaga un seism de 7+ produs la 160-170 km in acea zona?
 
Alex, cutremurele mari adanci raman \"cantonate\" la Curbura Carpatilor (Vrancea). Totusi seismul de ieri seara a fost mic, in jur de 2,5 grade, hai cu un plus-minus 0,2 marja de eroare. Oricum, epicentrul poate fi plasat tocmai pe linia de separatie dintre placa est-europeana si subplaca intracarpatica, deci ca mai apar seisme mici in lungul Carpatilor Orientali nu ar fi ceva chiar din cale-afara. Hartile tectonice ale tarii evidentiaza aceasta linie de separatie, numita \"falia Carpatilor Orientali\". Si nu e intamplator ca in lungul acestei fracturi majore apar si manifestarile geofizice postvulcanice din Carpatii Orientali (ape carbogazoase, mofete, etc.). De regula, seismele din lungul Carpatilor Orientali sunt crustale, dar totusi falia e foarte profunda si separa 2 blocuri tectonice importante. Nu uita ca si in Campia Romana (estul Munteniei) mai apar uneori, pe langa seismele superficiale, si cutremure intermediare, aparent nelegate de Vrancea.
Cat priveste al doilea cutremur, cel de la 46,1N 26,3E, e interesant ca s-a produs la 160 km adancime; spuneam ca de regula seismele din partea de nord a Vrancioaiei sunt mai dese la 80-100 km adancime.
In orice caz, pentru efectele macroseismice ale seismelor majore, conteaza doar cele din zona Vrancea, ca atare. Pentru ele, se stie ca cele foarte adanci au directivitate spre Moldova, fiindca ruptura se propaga spre NE. Asta nu inseamna ca Bucurestiul \"nu simte deloc\" un seism de 7 grade produs la 145 km adancime. Doar ca efectele cele mai grave se \"canalizeaza\" spre Moldova, pe directia Iasi-Chisinau ! Ii bubuie si pe rusi !!! :ack::harhar::crybaby::harhar:
 
Desi stam cu totii cu ochii pe baba V., sa nu uitam totusi ca mai exista si alte zone seismice care pot crea probleme locale. Una dintre acestea este Fagarasul. M-am gandit sa va reproduc, la sectiunea \"Cutremure fagarasene\" cateva fragmente din ceea ce a consemnat Ion Atanasiu in legatura cu seismul din 26 ianuarie 1916. Cred ca e interesant de vazut ce caracteristici reies pentru cutremurele fagarasene din consemnarile lui Atanasiu (din monografia \"Cutremurele de pamant din Romania\", Editura Academiei R.P.R). Cartea e mai veche, dar e interesanta prin faptul ca ofera o privire de ansamblu asupra cutremurelor din Romania, tratate diferentiat, cu cate un capitol dedicat pentru fiecare regiune in parte.
 
Sunt cam pe dinafara in domeniul asta si nu prea inteleg terminologia asa ca va trebui sa mai studiez pe-aici pana o sa va prind din urma :ack:
 
Dar tot nu mi-ai raspuns daca se prevede vreun cutremur puternic sau nu :ack:
 
Bine ai venit, Apollo ! Cu cat mai multi membri, cu atat mai bine ! :ack::biggrin::crybaby:
Dupa cum vezi, topicurile sunt diverse. La Chat on-line sunt discutii mai libere, nelegate de subiecte specifice. Topicurile de specialitate (indiferent ca e vorba de cutremure sau de alte fenomene) sunt la categoriile respective, atat din tara cat si din strainatate.
Cat priveste cutremurul, pe termen scurt nu se intrezareste nimic grav, dar in jurul anului 2010 si mai incolo trebuie sa ne asteptam la un eveniment semnificativ. Ma refer la Vrancea, nu si la celelalte zone seismice.
 
In orice caz, se apreciaza ca inainte de un cutremur vrancean puternic (M > 6,7), cu maxim 1-2 ani, trebuie sa fie cutremure importante la est de Romania, pe \"centura\" Turcia-Iran-Caucaz-Asia Centrala (Uzbekistan-Hindu Kush-Pamir)-China. Or, deocamdata, nu sunt cutremure mari pe \"centura\"...:ack::hypocrite:
 
In orice caz, se apreciaza ca inainte de un cutremur vrancean puternic (M > 6,7), cu maxim 1-2 ani, trebuie sa fie cutremure importante la est de Romania, pe \\"centura\\" Turcia-Iran-Caucaz-Asia Centrala (Uzbekistan-Hindu Kush-Pamir)-China. Or, deocamdata, nu sunt cutremure mari pe \\"centura\\"...:ack::hypocrite:

desi tare mi-e teama, ca in perioada agitata, din 2004-2005 le-au cam stat inimile specialistilor ca nu stiau in ce parte o apuca India si uita sa mai miste si altceva de prin zona mentionata de tine. :crybaby: :crybaby: :harhar:
 
EarthQuake, daca te referi la cutremurul din Pakistan din 8 octombrie 2005, pai nu e prima data cand un cutremur de acolo nu e urmat imediat de unul major in Vrancea. De exemplu, in mai 1935, in provincia Quetta (Pakistanul de azi, pe atunci facea parte din India) s-a produs un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, fara sa urmeze ceva rau in Vrancea imediat dupa.
Pe de alta parte, daca seismele din 1940 si 1977 au fost precedate de cate un cutremur mare in estul Turciei, cel din 1908 a fost precedat, in octombrie 1907, de un cutremur foarte mare in Hindu-Kush. :ack:
 
Ia uitati aici ce lista lunga de cutremure mari in Indonezia. Aproape in fiecare an sunt cutremure importante pe acolo. Desi majoritatea sunt crustale (de mica adancime), uneori mai apar si seisme ceva mai adanci, chiar foarte profunde (2 cazuri de seisme cu adancimi de 500 si chiar 546 km, daca nu ma insel, unul la 325 km adancime). In 1938 apare un seism de magnitudine 8,5. Asadar, la fel ca si Japonia, si Indonezia poate fi considerata \"patria cutremurelor\". Ca si a vulcanilor, de altfel (Tambora 1815, Krakatau 1883).
 
Dupa cum vedeti, pana acum nu prea au fost replici notabile ale cutremurului de ieri din Indonezia (Java). Si doar au trecut niste ore bune de la seism.
Acest lucru confirma inca o data faptul ca seismele foarte adanci nu prea dau replici importante. Probabil ca sunt replici, dar foarte slabe, nedetectabile cu instrumente distante.
 
Daca era cutremur \"de suprafata\" (h < 60 km), pana acum ar fi avut deja loc o multime de replici cu magnitudini intre 4 si 6 ! Dar la adancimea la care s-a produs (in jur de 300 km), replicile sunt foarte putine si foarte slabe; in orice caz, pana acum nu a aparut nimic, macar de magnitudine 4-5 ! :ack::whistling::crybaby:
 
Din lista de cutremure, se vede ca de-a lungul timpului au mai fost cutremure foarte mari in Indonezia, cu magnitudini de 8-8,6 pe scara Richter. De exemplu in 1938 si 1939. :ack::whistling:
 
EarthQuake, nu ti-ar place o plimbare in Indonezia, ceva ? :ack::harhar::crybaby: Vulcani cu duiumul (mega-eruptia de acum 75.000 de ani, Tambora 1815 care a \"lasat\" anul 1816 \"fara vara\" in emisfera nordica, Krakatau in 1883), cutremure multe si de toate felurile, cate un tsunami ceva...:crybaby: Ce e drept, zona e pitoreasca, nu gluma !
 
EarthQuake, nu ti-ar place o plimbare in Indonezia, ceva ? :ack::harhar::crybaby: Vulcani cu duiumul (mega-eruptia de acum 75.000 de ani, Tambora 1815 care a \\"lasat\\" anul 1816 \\"fara vara\\" in emisfera nordica, Krakatau in 1883), cutremure multe si de toate felurile, cate un tsunami ceva...:crybaby: Ce e drept, zona e pitoreasca, nu gluma !

De parca n-ar avea ei destule earthquake-uri si le-ar mai trebui unul in plus...
:harhar: :3: :57: :57: :57:
 
Pai ziceai ca esti unul \"bland si destul de linistit\" ! :ack::harhar::crybaby:
Oricum, lasand gluma la o parte, dupa cum cred ca ai vazut si din lista, Indonezia ramane \"patria cutremurelor\", alaturi de Japonia. In ultimii 100 de ani au fost si cutremure foarte mari, de 8-8,6 grade. E adevarat, cel din 2004 a fost cel mai mare din ultimul secol.
 
Salutare Alty ! Te-am vazut !!! :crybaby::harhar::harhar:
Ce mai faci, ce mai zici ? :3::crybaby::ack:
 
Am stat la panda la Who\'s online, fireste, asa te-am vazut...:ack::harhar::crybaby:
 
Site-ul INFP e iar inaccesibil ! Asta o fi starea lor naturala ??? :ack::harhar::crybaby:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus