• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre cutremurele mai importante din lume

Ramane de vazut. In orice caz, activitatea e intensa in aceasta zona. Observam ca se inmultesc cutremurele in Turcia, iar in Iran s-a produs deja un cutremur de 6,1-6,2 grade pe scara Richter. Intrebarea este: crapa sau nu crapa Turcia ???
 
Pana la un cutremur foarte mare in Vrancea, ar trebui sa fie macar 2-3 seisme moderate, ceva la 5,5-6,5 grade. Oricum, e interesant ca anul asta s-a intensificat considerabil activitatea seismica pe marginea placii Euro-Asiatice:
-ianuarie 2008: 2 cutremure de 6-6,5 grade in Tibet;
-martie 2008: seism major de 7,2 grade in Tibet;
-mai 2008: seism devastator de 7,9 in China;
-cutremure in Rusia (Baikal) 6,3 grade, in Myanmar (6,0), cutremur in Iraq 5,7 grade, cutremur in Hindu Kush Afghanistan 5,8 grade, cutremur in sudul Iranului 6,2 grade, cutremur in Kirgistan 6,6 grade urmat de un seism de 5,9 grade in Afganistan.
Multe, multe cutremure au aparut anul asta. Cresc tensiunile in placa Euro-Asiatica, asta e situatia...:D :unsure:

58 de morti, pana acum, in urma seismului din Kirgistan !!!
 
Pai cresc cresc, da la noi cand ajung? Barem sa fie dastea micute, 4, 5 grade, max mai dese si sa nu ne trazneasca cu vr\'un dala mare.
 
Cred ca toate aceste cutremure sunt dovada unei tendinte clare de crestere progresiva a presiunilor asupra placii Euro-Asiatice. Acest proces conduce la tensionarea zonelor-limita dintre aceasta mare placa tectonica si placile/sub-placile invecinate. Consecinta: aceste cutremure importante care s-au produs in acest an. Cred ca vom mai vedea, si in lunile care urmeaza, noi cutremure puternice legate de placa Euro-Asiatica. Este un proces inevitabil si dramatic.
 
E interesant ce va face si \"madam Turcia\" !!! :D :unsure: Nici Turcia nu a mai avut cutremure de cel putin 6,0 pe scara Richter cam demult. Ultimul cutremur in Turcia cu magnitudinea de peste 6,0 s-a produs la 2 mai 2003, la Bingol, in estul Turciei, si a avut magnitudinea 6,4 pe scara Richter. E de asteptat sa apara ceva in Turcia.:unsure:
 
Observam si o intensificare a activitatii seismice in Cehia. Astazi a avut loc cel mai puternic cutremur produs in Cehia in ultimii cel putin 20 de ani. In general, activitatea seismica in Cehia este slaba, foarte rar apar cutremure cu magnitudinea mai mare de 3,0 pe scara Richter. Acum avem un roi de cutremure.
 
Se intensifica activitatea seismica si in Caucaz. Dupa cutremurele puternice din muntii Hindu Kush, au urmat, la scurt timp, seisme in muntii Caucaz. Practic, lantul de munti tineri care urmareste marginea placii Euro-Asiatice se reactiveaza consecutiv, in mod progresiv, cu o tendinta de propagare a \"valului seismic\" DE LA EST CATRE VEST !!! Acest lucru este extrem de interesant. Se pune intrebarea: URMEAZA SI CARPATII (mai exact, CURBURA CARPATILOR) ??? Asa ar fi logic. Acesti munti tineri (la scara temporala geologica) fac parte, practic, din aceeasi orogeneza (proces geologic de formare a catenelor muntoase), proces legat de coliziunea unor placi tectonice majore, cu caracter continental. Procesul continua si astazi, iar cutremurele din Hindu Kush, Caucaz, Carpati (in special cele din zona Vrancea) sunt o consecinta directa si dramatica a acestui proces, deosebit de interesant insa.
 
\"Recapitulare\" 2008 (pana acum):
-6 cutremure in Tibet, in regiunea muntoasa dintre Himalaya si Tian Shan, cu magnitudini intre 6,0 si 7,2 pe scara Richter;
-cutremur extrem de puternic in China, provincia Sichuan, 7,9 grade pe scara Richter;
-mai multe cutremure de 6 grade pe scara Richter la granita dintre China si Myanmar;
-cutremur de 5,7 grade pe scara Richter in Iraq;
-cutremur in Iran de 6,2 grade pe scara Richter;
-cutremur in Rusia in zona lacului Baikal, 6,3 grade pe scara Richter;
-cutremure in Hindu Kush-Afganistan (5,8 si 5,9 grade), cutremur in Kirgistan de 6,6 grade pe scara Richter;
-cutremur de circa 6 grade pe scara Richter in Caucaz

Situatia este extrem de interesanta. Cutremurele mai sus enumerateau fost generate, direct sau indirect, de presiunea Placii Indiei asupra Placii Euro-Asiatice si a unor alte sub-placi adiacente acesteia. De asemenea, tot in acest an si Placa Africana a fost foarte activa, generand 5 cutremure de 6-6,9 grade pe scara Richter in Grecia, ultimul dintre acestea localizat insa mai spre Turcia. Prin urmare, ambele placi tectonice majore care, direct sau indirect, pot influenta zona Vrancea, au fost foarte active in acest an. Sa vedem ce mai urmeaza...
 
E clar ca se apropie de noi, practic migreaza de la est catre vest. E un fenomen destul de sugestiv. Sa vedem cand canta si Vrancioaia...:D :unsure: Si mai ales cum/cat de tare canta. Nu cred ca vine unul chiar foarte mare, dar ceva cat de car perceptibil e din ce in ce mai probabil.
 
Un nou cutremur, de 4,3 grade pe scara Richter, s-a produs astazi in Cehia. Dupa cum merg lucrurile, eu cred ca aceaste seisme din Cehia reprezinta tot un efect al cresterii presiunii de la est catre vest. Este un proces foarte dinamic, caracterizat printr-o reactivare a unor zone seismice mai mult sau mai putin majore, pe directia EST-VEST, deci de la est catre vest migreaza !!! Se pune intrebarea: CE FACE VRANCEA ??? Parerea mea (retineti, e doar o parere, o speculatie daca vreti), e ca Vrancea pregateste o descarare moderata de energie, care descarcare nu stim cand va avea loc. Dar aceasta descarare trebuie sa reechilibreze situatia actuala, fiindca s-a creat, asa cum spuneam, un dezechilibru net intre cutremurele crustale si cele subcrustale, or aceasta stare de lucruri nu mai poate dura mult. Trebuie sa cedeze la un moment dat, sub influenta presiunilor care se exercita de la est spre vest. Unde anume va ceda, deci la ce adancime, ramane de vazut. Ma hazardez sa spun ca daca va ceda la 80-100 km adancime, nu va influenta si zona foarte adanca, deci NU VA GRABI DECLANSAREA UNUI SEISM MAJOR LA 120-150 KM ADANCIME !!! Daca se rupe la 120 km adancime, se pot ridica probleme mai grave ! Dar, repet, daca e sa rupa ceva, sper sa cedeze la 80 km adancime, fiindca un eventual cutremur la 80-90 km adancime, CU CERTITUDINE, NU VA DEPASI 6,5 GRADE PE SCARA RICHTER, ceea ce inseamna CA NU ESTE UN CUTREMUR DEVASTATOR, CI DOAR UNUL DE ENERGIE MEDIE !!!
 
In orice caz, placa tectonica majora INDO-AUSTRALIANA este foarte activa in ultima vreme spre partea continentala a placii EURO-ASIATICE. Din cauza presiunii ridicate pe care placa Indiei o exercita asupra placii continentale Euro-Asiatice, \"plezneste\" sistematic si progresiv in diverse locuri din lungul centurii mediteranean-asiatice. Practic, intreaga centura asiatica este foarte activa. Nu putem face decat sa asteptam sa vedem ce se mai intampla...
 
De foarte mult timp nu am mai vazut atat de multe cutremure in Asia Centrala, in muntii Hindu Kush si zonele adiacente. Sigur, pana la urma, aceste cutremure sunt normale, era de asteptat ca acea zona sa inceapa sa se zguduie mai des, in ultimii ani regiunea a cunoscut un calm seismic relativ (ma refer la perioada 2006-2007). Si totusi, observam o indesire a cutremurelor in muntii Hindu Kush, fenomen care a devenit mai evident in special in luna septembrie, cand chiar de la inceputul lunii a aparut o intensificare a activitatii seismice in Hindu Kush.
In orice caz, gandindu-ne la tot ceea ce s-a intamplat, pana acum, la est de noi, in acest an, imi pun urmatoarea problema: seismul din China din 12 mai, de 7,9-8 grade pe scara Richter, extrem de violent, sa fie oare o CAUZA a acestor evenimente care au loc in prezent (o cauza indirecta) ??? Cu alte cuvinte, cutremurul din China a determinat, oare, reorientarea actiunii placii Indiei ??? Altfel spus, mai apareau aceste cutremure din Hindu Kush daca nu se producea seismul din China ??? Sau, in cealalta varianta, atat seismul catastrofal din provincia chineza Sichuan, cat si toate celelalte cutremure produse in acest an de-a lungul marginii continentale a placii Euro-Asiatice, sunt, toate, EFECTE DIRECTE exclusive ale dinamicii complexe a placii Indiei ??? Ce parere ai, EarthQuake ??? Te provoc la o dezbatere pe tema asta...:D :unsure: :unsure: :harhar: :32: :32: :32:
 
Dupa cum vedeti, in aceasta seara, un nou cutremur, al treilea, de magnitudine 4, s-a produs in Cehia. Sincer sa fiu, mi se par foarte ciudate cutremurele produse in ultimele zile in Cehia. Nu mai inteleg nimic !!! :harhar: :32: :32: In mod normal, Cehia nu prea are astfel de secvente de cutremure. Dar, iata ca apar anomalii, apar cutremure unde nu te gandesti, se intensifica progresiv activitatea seismica de-a lungul marginii continentale a Placii Euro-Asiatice, apar seisme dese in Hindu Kush si Caucaz, se produc cutremure in Polonia si Cehia, intr-un cuvant: \"au innebunit\" placile astea tectonice, se comporta tot mai bizar...
Serios vorbind, eu cred ca si aceste seisme repetate din Cehia sunt un efect-indirect, ce e drept-dar oricum, un efect al presiunilor exercitate asupra placii Euro-Asiatice. Ganditi-va la urmatorul lucru: in acest an, cele 2 mari placi, Africana si cea Indiana au fost foarte active, au generat multe cutremure importante, cu magnitudini de la 6,0 in sus pe scara Richter. Practic, cele 2 placi majore mentionate au generat tensiuni semnificative in Placa Euro-Asiatica, si aceste tensiuni se rezolva prin cutremure, care apar in diverse locuri, unele aparent neasteptate. Demna de interes este intensificarea activitatii seismice in Caucaz la numai cateva zile dupa seismele puternice din Hindu Kush, ceea ce sugereaza o tendinta de propagare de la est spre vest a tensiunilor rezultate din actiunea placii Indiei asupra placii Euro-Asiatice. Se intampla lucruri foarte interesante in jurul nostru, fratilor !!!! :D :unsure: :unsure:
 
In sud-vestul Turciei s-a produs un cutremur la 93 km adancime !!!! E o raritate un astfel de seism subcrustal in Turcia. \"Pasare rara\", ce mai...:D :unsure: :unsure: De regula, cutremurele din Turcia se produc la adancimi de 5-30 km, foarte rar mai jos de 40-50 km. Placa tectonica anatoliana are, uneori, niste comportamente mai bizare...
 
S-au inmultit din nou cutremurele in sudul Iranului. Interesant e ca apar seisme inclusiv in partea inferioara a crustei terestre, cam la 40-60 km adancime. De asemenea, ultimele seisme din sudul Iranului au avut alte epicentre decat seismul de 6,2 grade pe scara Richter produs in septembrie in zona stramtorii Hormuz (sud-vestul Iranului).
Este de notat si intensificarea activitatii seismice in Albania...
 
In ultima vreme, au aparut niste cutremure bizare, foarte adanci, in vestul Turciei, pe marginea placii Anatoliei. Sunt ciudate aceste seisme, si ele sunt legate, probabil, de o anumita dinamica a placii Anatoliene; nu e vorba de banale seisme superficiale, ci de seisme localizate la 80-90 km adancime. Hm, foarte ciudat...:D
 
Back
Sus