• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Ieri s-a inregistrat o activitate seismica moderata in Parcul National Yellowstone. Iata un material privind cutremurele de acolo:

http://news.yahoo.com/yellowstone-national-park-rattled-largest-earthquake-34-years-004900836.html

Yellowstone National Park rattled by largest earthquake in 34 years

2014-03-31T004900Z_1_CBREA2U029T00_RTROPTP_2_USA.JPG


ellowstone National Park, which sits atop one of the world's largest super-volcanoes, was struck on Sunday by a magnitude 4.8 earthquake, the biggest recorded there since February 1980, but no damage or injuries were immediately reported.

The tremor, a relatively light event by seismic standards, struck the northwest corner of the park and capped a flurry of smaller quakes at Yellowstone since Thursday, geologists at the University of Utah Seismograph Stations said in a statement.

The latest earthquake struck at 6:34 a.m. near the Norris Geyser Basin and was felt about 23 miles away in two small Montana towns adjacent to year-around entrances to the park - Gardiner and West Yellowstone.

[...]
 
GeoX a spus:
Ei, se pare ca se pregateste Chile pentru un cutremur foarte mare, posibil 7,5-8,5 asa. Sa vedem, in zona Arica nu a mai fost cutremur mare de pe la 1868, se pare.

Iata ca a venit marele cutremur din Chile, in partea de nord, aproape de Arica, zona nerupta din 1868. Fazele au fost accelerare (perioada 16-23 martie), blocare si ruperea majora finala. Tipic pentru marile seisme de subductie din Pacific. Cam asa a fost si la Santa Cruz in 2013, in Marea Okhotsk 2013, Japonia 2011 s.a.n.d. Este un pattern interesant.
 
Interesant e ca acum cateva zile a fost unul moderat mai la vest, pe continent, dar mai adanci pe planul de subductie:


Magnitude Mw 5.5
Region TARAPACA, CHILE
Date time 2014-03-31 12:53:05.0 UTC
Location 19.48 S ; 69.08 W
Depth 104 km
Distances 344 km S of La Paz, Bolivia / pop: 812,799 / local time: 08:53:05.0 2014-03-31
138 km NE of Iquique, Chile / pop: 227,499 / local time: 08:53:05.0 2014-03-31


368571.regional.jpg


Deci a fost accelerarea din perioada 16-23 martie, apoi pauza, apoi cutremurul moderat localizat mai la vest si in adancime pe 31 martie, iar acum a crapat.
 
Al doilea cutremur, cel de 7,6 grade, a avut epicentrul ceva mai la sud si mai aproape de continent comparativ cu primul soc de magnitudine 8,1. Nu cred ca e replica, e un seism indus probabil de primul cutremur.
 
Cutremurele din Chile arata, fara indoiala, importanta intelegerii specificului regiunii seismogene respective, sigur in contextul caracteristicilor marilor zone de subductie, generatoare de ceea ce se cheama mega-thrust earthquakes. De altfel si in 1960 au fost de fapt mai multe cutremure, in perioada 22-30 mai, deci cel din 22 mai a avut si magnitudinea cea mai mare (Mw=9,5). Oricum, cutremurul din 1 aprilie 2014 a fost reevaluat la Mw=8,1. Sa vedem, se va mentine oricum un risc mare pentru ceva catastrofal pe acolo.
 
De exemplu, pentru cazul din Chile, se pot evidentia bine care sunt lacunele seismice, si s-a vazut ca marile cutremure vin pe lacunele respective. Din nou ce spuneam, specificul zonelor seismice e important.
 
Ia uitati ce frumos arata harta cutremurelor dinspre Asia spre partea noastra. A miscat si dorsala Carlsberg aseara. Bine ca totusi sunt mici.

Vezi atașament 7
 

Atașamente

  • hartaEMSC10aprilie.jpg
    hartaEMSC10aprilie.jpg
    136,4 KB · Vizualizări: 38
Asadar, cele 4 cutremure majore din ultimele saptamani (doua in Chile, unul in Papua-Noua Guinee si unul in Solomon) compenseaza perfect pauza de 4 luni jumate. Era de asteptat sa crape in Pacific. Si in final, dupa Papua-Noua Guinee era firesc sa urmeze Solomon. S-au mai intamplat astfel de serii in circumpacifica, de exemplu prin 2009, cred, cu Tonga-Fiji-Samoa, asa ceva. Luna trecuta a fost o agitatie moderata prin Papua-Noua Guinee. Nu degeaba a fost...
 
Magnitude Mw 6.2
Region BALLENY ISLANDS REGION
Date time 2014-04-17 15:06:49.0 UTC
Location 62.88 S ; 155.77 E
Depth 10 km


Decrosare in extremitatea sudica a Oceanului Indian.

Sursa: EMSC Moment tensors

GYF64.jpg


Cum bine stim, intotdeauna pleaca de la sud ca sa ajunga la nord..:D Asa ca sunt curios ce se va mai intampla in urmatoarele luni. E drept ca nu a fost prea mare...
 
Ei, asa cum anticipam, cutremurele majore bantuie in "Cercul de foc al Pacificului". Era si de asteptat sa vina majore pe acolo. S-au produs cutremure majore de ambele parti ale Pacificului: doua in Chile, unul in Mexic, unul in Papua-Noua Guinee si doua in Solomon. Nimic special, nu crapa planeta, era firesc sa se intample asta dupa 4 luni jumate fara cutremure de magnitudini 7,0+.
 
Au fost totusi 4 luni jumate fara cutremure de mangnitudini peste 7,0, deci ultimele cutremure majore din lume nu inseamna decat ca s-a revenit la normal. Nu vine Apocalipsa, nu crapa planeta, sunt fenomene normale, care trebuiau sa se intample dupa ce a fost o perioada de relativa acalmie destul de lunga.
 
In 3 saptamani a miscat oarecum simetric, pe ambele flancuri, estic si vestic. Sa vedem ce va mai fi si in lunile urmatoare, in orice caz cred ca activitatea seismica globala a revenit la normal dupa acea pauza de 4 luni si jumatate.
 
Ei, asa cum spuneam acum vreo luna, avem activitate intensa in centura pacifica. Tot acum vreo luna, inainte de marile cutremure din Chile, a fost o anumita accelerate si in PNG, cu mai multe cutremure moderate. Iata "justificarea" acelor intensificari din Papua-Noua Guinee.
 
Interesanta succesiunea evenimentelor:


1 aprilie Chile Mw=8,1
3 aprilie Chile Mw=7,6
11 aprilie Papua-Noua Guinee Mw=7,2
12 aprilie Solomon Mw=7,6
13 aprilie Solomon Mw=7,4
18 aprilie Mexic Mw=7,2
19 aprilie Papua-Noua Guinee Mw=7,5


Cate doua de caciula, cu exceptia Mexicului! :45::45::unsure::109: Hm, sper sa nu ii mai trazneasca inca o data pe mexicani, si inca "sanatos" asa cu 7,7-8 grade. In 1985 Mexicul a avut doua majore: pe 19 septembrie a venit de 8,1 si a doua zi a venit de 7,5.
Le da "cu portia", dupa cum s-arata. Ma ingrijoreaza si California, care a cam ramas aproape singura nezguduita pe vestul Americilor...evident cu exceptia zonei de subductie Cascadia...desi pe zona de coasta din nordul Californiei a fost totusi un 6,9. Si California a cam dat niste "semnale" in ultimele saptamani...cine stie ce poate sa fie si pe acolo. Pentru Los Angeles nu atat falia San Andreas ar fi cea mai periculoasa, cat faliile locale de acolo, si care ar putea cauza seisme cu magnitudini de pana la 7,5 grade. Sunt falii considerate inca misterioase, si care misca rar, tipic pe la sute sau chiar peste 1000 de ani, dupa cum se arata in unele studii teoretice. Asa ca nu e prea clar comportamentul acelor falii.
 
De pe californiadisasters, grup de discutii la Yahoo!Groups:

Will We Ever Be Able to Predict Earthquakes?
Once, seismologists correctly predicted a major quake. They were only 12 years off on the timing.
By John Dvorak


140421_TECH_SanAndreasFault.jpg.CROP.original-original.jpg


Layers of earth are deformed by the collision of the Pacific and North American plates along the southern San Andreas Fault north of the Salton Sea near Mecca, Calif.

Photo by David McNew/Getty Images
has awakened with seismic activity
 

Analogia cu popcornul e foarte asemanatoare cu ideea asta de autoorganizare a sistemelor critice. Atunci cand sistemul atinge punctul critic daca se nimeresc cateva boabe sa explodeze concomitent... socul e de ajuns cat sa le declanseze si pe restul ce de abia asteapta sa pocneasca.
 
What is possibly the largest earthquake on the San Andreas fault in the last several hundred years is the 1857 Fort Tejon earthquake, with a fault rupture from the general vicinity of Parkfield to San Bernardino in Southern California, a distance of about 360 km (220 mi) and an offset of about 9 meters (30 feet).[8] The epicenter of this earthquake is (by various sources) believed to be somewhere in the region from Cholame to Parkfield, a location at the extreme northern end of the locked portion of the fault and at the southern end of the rapidly periodic segment. It is believed that this earthquake was preceded by a magnitude 6.0 foreshock that was centered at Parkfield.

Cutremurele de langa Parkfield ar putea fi precursori pentru marile cutremure de pe segmentul sudic al faliei San Andreas.
 
Asta ar putea sa insemne ca noul cutremur de magnitudine ~6 de langa Parkfield ar putea sa initieze ruperea segmentului sudic a faliei San Andreas, desigur daca aceasta nu se va produce pana atunci.
 
In sfarsit, dupa o "binemeritata" pauza, reincep treptat cutremurele pe mai multe segmente ale Dorsalei Oceanului Indian. Sa vedem cum continua in urmatoarele saptamani, e de urmarit. Deocamdata a miscat pe Chagos si pe segmentul sud-est al Dorsalei Indiene. Asteptam pe madam Carlsberg si apoi sa vedem daca merge si mai in sus pe la Owen.
 
Bine ca sunt mici aceste cutremurase din Iran si Estul Turciei:



Era o chestie daca ar fi fost mai mari. Asa, o eventuala reactie vranceana nu prea poate sa fie una deosebita. Bine, aceste mici cutremure vin si pe fondul celor 2 cutremure moderate de pe Dorsala Indiana, cel de 5,8 grade de pe ramura sud-estica si cel de 5,2 grade din regiunea Chagos. E absolut normal. Oricum, nu e cine stie ce.
 

Atașamente

  • EMSC-13mai.jpg
    EMSC-13mai.jpg
    139 KB · Vizualizări: 8
Back
Sus