Contextul extern, regional si global, este favorabil: cutremure repetate in diferite zone din Pakistan, cutremur pe falia NA acum 2 saptamani, cutremur in Turkmenistan, cutremur pe fractura Owen, cutremure pe Dorsala Oceanului Indian, acum am avut un cutremur si in zona ins. Prince Edward in extremitatea sud-vestica a Oceanului Indian. Mai trebuie doar ca baba V. sa treaca la treaba.
In plan intern, remarcam un usor dezechilibru intre flancul estic si cel vestic al Vrancei, plus o oarecare pauza care se prelungeste, dupa accelerarea dintre
21 septembrie si
7 octombrie. Sa fie oare o faza tipica a ruperii ductile ?
Repet: nu ma astept la ceva serios, dar putem avea un cutremur usor/moderat, care sa fie simtit de ceva mai multa lume si care, eventual, sa ne scoale din somn daca se produce noaptea. Mai mult de
5,5-5,7 grade ML nu prea cred. Cum seismele de la est, sud-est de noi au avut magnitudini in jur de
5,0-5,5 grade, dupa parerea mea nici Vrancea nu poate sari calul, asa ca doar un cutremur cel mult moderat este de luat in considerare. Deci ceva care nu e periculos. Ma intereseaza insa aspectele pur stiintifice, legate de localizarea epicentrului si adancimea focarului. Mizez pe o reactie vestica ceva mai adanca, poate spre
140 km sau chiar mai jos, dar nu exclud nici o surpriza de la mama VINTILEASCA...
)
E normal pentru Vrancea sa dea si un cutremur de magnitudine
5 subcrustal. Anul asta am avut, pana acum, doar un cutremur de magnitudine ML
4,9 pe
29 martie. S-ar cam cere si un
5,0+, dar nu e totusi obligatoriu.
Deci: GURA TEGHII-LOPATARI, PIETRELE INSIRATE, COMANDAU-COVASNA, VINTILEASCA, NEREJU ? Greu de spus, aici incertitudinea e mai mare. As miza pe PIETRELE INSIRATE sau, in orice caz, pe flancul vestic al Vrancei.