• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Si totusi...ce face Vrancea ? De 2 saptamani nici un cutremur adanc de magnitudine peste 2,7. De aproape 2 luni nici un cutremur de peste 4 (mai corect, de la 11 august). De 2 ani nici un cutremur de peste 5,0 (4 octombrie 2011). Desi in principiu numarul mic de cutremure subcrustale nu ar insemna ceva periculos, cel putin nu pe termen scurt, cred insa ca prea multa liniste nu ar fi totusi normala...Sa vedem ce va mai fi, trebuie insa sa acceptam ca pana la urma tot va veni si un cutremur mai mare...cat de mare, nu e deloc sigur, fiindca magnitudinea e de fapt cea care furnizeaza cele mai mari surprize. Sa speram ca nu va fi prea curand...dar cu natura nu te pui, nu stii sigur cand ii vine chef. Continui sa cred insa ca pentru un cutremur intr-adevar grav, ar trebui sa apara niste chestii cu ceva timp inainte. Pana una alta, trebuie sa stim cateva reguli minimale de comportament, reguli care au fost de altfel discutate si ras-discutate pe forum. Nu luati ce va spun drept chestie de genul "stie GeoX ceva, e ceva la mijloc...", bla-bla-bla. Pur si simplu sunt niste lucruri de minim bun simt intr-o tara cu un anumit risc seismic asa cum este si Romania, si cu o capitala europeana cu vulnerabilitate seismica ridicata.
 
Circula tot felul de teorii despre cutremurele din Galati. Dar ceea ce nu explica diversii "cunoscatori online" e de ce pe acest fond, Vrancea tace malc. De ce de 2 saptamani nu am mai avut cutremure de peste 2,7 grade ? Oare exploatarile de petrol au supt si energia Vrancei ? Se colporteaza multe chestii, din pacate de catre persoane care doar dau din clanta ca sa se afle in treaba. Pana una alta, avem activitate seismica in Galati, hartile geologice arata foarte clar existenta mai multor falii pe acolo, asa ca zvonistica asta este total aiurea.
 
GeoX, sunt multe zone in tara unde exista falii, insa momentan doar in zona Galati avem seisme. Existenta faliilor nu obliga si la existenta roiurilor de seisme :p
Faptul ca exista una (sau mai multe falii) este doar un element in "ecuatia" producerii seismelor.
Ai punctat bine, intuind (zic eu) un al doilea element, spunand ca Vrancea tace malc pe fondul roiului de seisme din Galati. Ce nu pot pune eu cap la cap este o relatie de cauzalitate, daca exista, intre un roi de seisme crustale si lipsa de activitate subcrustala. Totusi, 70-80 km diferenta de adancime, nu este ceva "banal".
 
Se vehiculeaza ipoteza unei falii, neidentificate pana acum, perpendiculara pe cele 2 falii majore Sf.Gheorghe, respectiv Peceneaga-Camena. Sa vedem.
Legat de ciudatenia seismelor, sa ne aducem aminte de cutremurele de la Hateg din 8 septembrie, dintre care al doilea poate fi considerat un maxim cu recurenta la multe sute de ani.
Cat priveste satul Izvoarele din Galati, cred ca o serie de conditii geologice locale amplifica efectele miscarilor seismice. Dnul Radulian spune acum ca miscarea verticala este puternic amplificata.
 
Existenta faliilor nu obliga si la existenta roiurilor de seisme

Da, dar nici faliile nu sunt obligate sa se comporte linear, predictibil, dat fiind ca seismul este, prin excelenta, un fenomen haotic, despre care poti spune ca se stie cum incepe, dar nu si cum se termina.
 
Si inca ceva. Un interval de observatii/inregistrari seismice de 100 de ani pentru o anumita zona/un anumit segment de falie/o anumita falie/un anumit sistem tectonic...este departe, dar departe de a fi suficient pentru a trage niste concluzii foarte sigure privind comportamentul zonei respective.
 
S-ar parea ca este un fel de efect de dominou, o secventa de cutremure cu descarcari multiple, se produce un val de cutremure, apoi se calmeaza, pe urma iar se indesesc si mai creste magnitudinea. Oare o serie de cutremure pe un segment de falie transfera rapid tensiuni pe o mica falie locala mai putin "importanta", si din cauza asta se produc aceste descarcari multiple repetate ? Am impresia ca ar putea fi implicate si falii mai mici, cu caracter local, asta ar sugera si distributia epicentrelor. Oricum zona este intens faliata, pe langa faliile mai mari, cu extensie regionala, catre Dobrogea si catre Moldova.
 
In ceea ce priveste Vrancea, m-as astepta totusi ca in zilele urmatoare sa mai vina si un cutremur de vreo 3 grade asa. Chiat ca nu mai poate sa dea un 4+, dar macar un 3 sa mai fie...Deja sunt 2 saptamani de la cutremurul din 20 septembrie de magnitudine 3,5 grade, si a mai fost doar un mic seism de 2,7 pe 26 septembrie. Cred ca ar trebui sa vedem macar un 3-3,5 in curand, ca n-o sa treaca o luna fara nici macar cutremure de magnitudinea asta. Oricum e slaba miscarea, s-ar parea ca anul 2013 ar putea ramane ca anul cu cea mai slaba activitate vranceana din ultimii peste 20 de ani. Oare se poate si mai jos de atat ?
 
A aparut raportul despre seismele din Galati, actualizat azi, la 5:30 UTC.
Vreau sa fac cateva observatii. Cutremurul de 1,9ml, cu hipocentrul la 2,7 km inregistrat aseara la 23:22 a fost resimtit de localnici si de cei de la A3. Asta e foarte ciudat, daca pana si astfel de cutremure sunt simtite. Acolo este nevoie de o analiza geologica complexa. Ar inseamna ca la un seism de 4,9-5 sa fie prapadul de pe lume. In raport mai apare un seism de 3,7 produs la 10,7 km adancime, inregistrat azi la ora 3:31 UTC. Cam maricel si totusi nu apare pe site. Asta e ciudat. Atat de greu se determina un seism de 3,7 produs la 10,7 km?!
Prin asta deduc ca seisme de 3, 3 si ceva ar putea trece neobservate in zonele cu o acoperire mai slaba de statii seismice.
 
Cred ca cel de la 3h31min UTC e trecut cu magnitudine gresita, m-am uitat dimineata pe seismograma si nu era nimic, probabil 1,7 in loc de 3,7.
 
In ceea ce priveste Vrancea, ma hazardez sa spun ca urmatorul cutremur moderat, comparabil cu cele din 14 mai 2005 si 25 aprilie 2009 (magnitudini 5,5-5,7 pe scara Richter MGR) , indiferent cand se va produce el, va avea urmatoarele caracteristici:

-epicentrul pe cluster central din Muntii Vrancei, posibil pe langa NEREJU poate cumva intre epicentrele seismelor din 2005 si 2009;
-adancimea focala va fi in jur de 130 km, posibil ceva pe la 135 km plus/minus cativa km. Si ca adancime, cred ca se va "strecura" intre sursele seismelor precedente: cutremurul din 2005 s-a produs la 148 km adancime, iar cel din 2009 la 110 km adancime. In destul de multe cazuri, cutremurele au obiceiul sa se cam "strecoare" intre zonele rupte la unele cutremure anterioare. Si in Vrancea se mai intampla chestia asta uneori. De aceea cred ca adancimea de circa 130 km este cea mai probabila pentru un prim viitor cutremur moderat.

Si uite ca am avut dreptate. Intr-un comentariu anterior, cu vreo 5-6 pagini in urma, am apreciat ca urmatorul cutremur moderat vrancean (cu magnitudinea de cel putin 5,5 grade) se va produce pe clusterul central din Muntii Vrancei, iar adancimea focala va fi IN JUR DE 130 KM. Ce draguta e baba Vrancea si cum mi-a dat ea satisfactie. :D
Acum, sa stiti ca eu nu sunt ghicitor in bobi, nu am dat cu banul sa nimeresc la intamplare.
Cand am apreciat ca primul cutremur moderat vrancean se va produce pe la adancimea de 130 km si cu locatie centrala m-am bazat pe cel putin 3 lucruri:

1. acalmia seismica neobisnuita in zona cuprinsa intre 125-150 km, si in special in jurul adancimii de 130-135 km, desi se stie ca aceasta ar trebui sa fie, in mod obisnuit, adancimea cu cea mai mare frecventa a seismelor;
2. faptul ca seismele moderate vrancene se produc de regula pe centru, cu exceptia catorva evenimente din zona SIRIU (Muntii Buzaului);
3. caracteristicile cutremurelor moderate precedente din 14 mai 2005 (magnutudine 5,6 si adancime 148 km), respectiv 25 aprilie 2009 (magnitudine 5,7 si adancime 110 km). Cred ca, intr-un fel, cutremurul din 6 octombrie 2013 (magnitudine 5,5 si adancime 134 km) este un fel de "continuare" logica a evenimentelor moderate precedente.
 
Multumesc. A fost doar o apreciere personala, nu am dat la intamplare, m-am bazat pe anumite caracteristici ale cutremurelor adanci din Vrancea, caracteristici care rezulta din ceea ce se numeste proprietatea de clusterizare. Cutremurele subcrustale vrancene nu se produc chiar la intamplare, ele urmeaza anumite grupuri sau clustere de evenimente grupate spatial si in adancime. Era cumva firesc sa vina un cutremur moderat pe la 130 km adancime. Singura chestie e ca nu poti sa fii sigur si cand va fi...Ce vreau sa spun e ca Vrancea e mereu interesanta, chiar si cand da doar cutremure mici si moderate. Mereu ai ceva de observat si de comentat la ea. :D
 
Intotdeauna am fost oarecum fascinat de cutremere. Mi-e greu sa o spun, dar recunosc ca in momentul in care m-am mutat in noul apartament aveam o oarecare nerabdare (mda, stiu) sa simt fiecare seism, apartamentul fiind la et. 9 :). As minti sa spun ca mi-a trecut pasiunea :D.


Complexitatea si forta acesotr fenomene mi se pare extraordinara. La fel de extraordinari mi se par cei ce inteleg aceste fenomene la un nivel "mecanic, fizic".
 
Moru, eu sunt pasionat de cutremure din 1986, imediat dupa seismul puternic din august. Aveam pe atunci 10 ani...si in timp am incercat sa ma documentez cum am putut, carti, reviste, internet. Dar prefer lucrurile stiintifice, nu zvonurile sau teoriile conspirationiste, care sigur, au farmecul lor, dar sunt cam departe de realitate.
 
Pentru un moment am crezut ca sunt putini cei cu astfel de pasiuni :). Ma bucur ca am gasit forum-ul.
 
Ma bucur ca te-ai alaturat, si sper sa intervii cat mai mult, pe noi ne bucura oricum feedback-ul userilor, inseamna ca e bine ce facem aici. :D
 
Daca ne uitam la localizare epicentrelor ultimelor cutremure vrancene moderate (din 2005, 2009 si 2013), vedem ca seismul de azi-dimineata le continua cumva pe cele din 2005 si 2009:

14.05.2005 01h53min21sec UTC 45,68N 26,54E adancime 148 km MGR=5,6
25.04.2009 17h18min48sec UTC 45,68N 26,61E adancime 109 km MGR=5,7
06.10.2013 01h37min21sec UTC 45,64N 26,69E adancime 134 km MGR=5,5
 
In ceea ce priveste eventualele replici, in cazul acestor tipuri de seisme pot fi cel mult replici de mangnitudini in jur de 4,0 grade, care trec aproape neobservate oricum. Alteori replicile sunt chiar mai slabe, de magnitudini in jur de 3,0. Evenimentul de la ora locala 8h10min, adancime 87 km si magnitudine 2,7 grade, nu e replica, e alt cutremur.
 
Back
Sus