• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Pai a fost un cutremur major din capatul de NE, un tip de eveniment care nu mai avusese loc din 1838 la aceasta magnitudine de 7,2 grade. Deci un eveniment foarte rar, cu recurenta la 140 de ani sau mai mult.
 
Cat priveste un cutremur comparabil cu cel din toamna anului trecut, mai degraba ar trebui sa asteptam cel putin perioada aprilie-mai. Atunci s-ar face si aproape 8 luni de la marile cutremure din Pakistan, si ar coincide cu regularitatea Vrancei. Oricum e mai greu de spus, pentru ca deja am avut 3 cutremure moderate "pe linie" in zona centrala: 2005 la PIETRELE INSIRATE, 2009 la NEREJU si 2013 intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE.
 
4 zile? Un fleac...! Uita-te in arhiva infp din 2009, 2010 etc. Au fost si pauze de 20...25 de zile...
 
Au mai fost perioade si de 5-10 zile fara cutremure de magnitudini 2,5+ in Vrancea. Nu e o perioada prea lunga totusi, au trecut doar 4 zile. Pe de alta parte, sigur ca pentru seismele mai adanci avand la origine ruperi de tip ductil, in astfel de cazuri se evidentiaza anumite stagii care includ accelerare de activitate, liniste mai lunga sau mai scurta si apoi socul principal. Asa cum am spus si la postarile anterioare, cred ca ne putem astepta la un cutremur de magnitudine peste 3,5 grade pe scara Richter, posibil in intervalul 4,0-5,0 grade, in urmatoarele 5-7 zile. Dar un astfel de seism e o banalitate pentru Vrancea, el nu conteaza cine stie ce, stii bine ca de regula in fiecare luna ar trebui sa avem macar un 4,0+, desi mai sunt luni si fara cutremure de magnitudini peste 4,0. In alte luni, Vrancea poate da si 3-5 cutremure de 4,0+: asa s-a intamplat in octombrie 2011, cand s-au produs 5 cutremure subcrustale vrancene cu magnitudini intre 4,0-5,3 grade.
In concluzie, nu ma astept, acum, la ceva prea mare. In cel mai rau caz, poate veni un cutremur de magnitudine 4,0+ sau chiar 4,5+, poate aproape de 5,0 grade, dar nu e ceva grav. Asa e Vrancea noastra, are tabieturile ei, uneori apar mai des si astfel de cutremure, alteori se mai raresc, sa stii insa ca nu e usor sa interpretezi si sa tragi concluzii.
Oricum, se apropie si Luna Plina, deci va fi un maxim al mareei terestre, asa sunt ceva conditii pentru un cutremur vrancean de magnitudine 4-5. Sambata, 15 februarie, avem Luna Plina, de regula seismele tind sa se produca cu 1-2 zile inainte sau/si dupa faza de Luna Plina, e o chestie pe care am observat-o si eu, desi nu se respecta 100% si, evident, depinde de specificul zonei seismogene. Vrancea raspunde in multe cazuri la maximele mareei terestre, pentru ca forta gravitationala este cauza majora a tensiunilor din blocul litosferic subdus; blocul este pe cale sa se desprinda de crusta terestra, fiind tras in jos de propria greutate. De aia maximele mareei terestre tind sa influenteze mai degraba cutremurele subcrustale vrancene si mai putin cutremurele crustale din diferite zone ale tarii, caz in care faliile generatoare au o dispunere care le face mai putin influentabile de maree, sunt de regula falii de decrosare mici sau medii (cazul seismelor din Fagaras-Campulung). Sa vedem daca vine un 4+ in perioada imediat urmatoare. Nu trebuie luat in rau, e ceva absolut normal pentru Vrancea, nu ai ce-i face, trebuie sa miste ca asa e natural.
 
Geo, ma uitasem pe arhiva infp pentru anii trecuti si am vazut unele pauze mult mai mari de 10 zile... Prin 2009 parca...vezusem si de vreo 20 de zile. E posibil?
 
Da, au mai fost si perioade din astea mai lungi. Semnificatia lor nu e mereu aceeasi totusi. De exemplu, cutremurul din 6 octombrie 2013 a venit dupa o pauza de 15 zile. Ruperile ductile au un mecanism mai aparte asa, in faza pre-soc se produce la un moment dat si un fel de "blocaj", dar interpretarea e un challenge. Oricum numarul de zile fara cutremure de peste 2,5-3 grade nu e neaparat relevant, daca nu tii cont si de alte aspecte.
 
Ei, am avut un 2,0 la 64 km adancime undeva spre capatul de nord al Vrancei. E genul de cutremure care se produc oricum destul de des, si care nu au cine stie ce relevanta. Sa vedem daca in preajma maximului mareic mai vine si un 3,5+.
 
Am fost in jungla ( mobotix)...gata! Nu-mi mai trebuie...m-am vindecat!....maaareee ti-e gradina,Doamne !
 
creteli, pe mobotix este o...nu spun ce. No comment, ca nu mai merita. Asta e nivelul general, din pacate, nu ai ce le face.
 
Vina mea...curiozitatea...! Daca as fi medic,dar nu sunt ,le-as fi recomandat o ''vacanta'' intr-o sectie de specialitate...ca le-ar fi necesara!
 
Cutremurul vrancean crustal de astazi a avut epicentrul pe latura vestica, undeva la nord de GURA TEGHII, intre PIETRELE INSIRATE si COMANDAU. Nu e cutremurul de care spuneam. Spuneam ca ne putem astepta si la un eveniment subcrustal de magnitudine 4,0-5,0 in urmatoarea perioada de cel mult o saptamana, dar nu asta e important ca atare. Sunt curios doar unde va fi epicentrul, asta e mai interesant. Si, evident, palierul de adancime. In rest, toate bune...deocamdata, cat timp nu vin cutremure prea mari dinspre est. :42::ph34r: Despre un alt cutremur moderat de magnitudine 5,5+, e mult mai greu de spus fata de situatia ante-6 octombrie 2013. Nu ma hazardez deocamdata, sa vedem la primavara cum mai merge treaba.
 
Daca ne uitam pe lista cutremurelor vrancene de magnitudini 3,5+ produse de la inceputul anului si pana acum:


12.01.2014 18:26:02 UTC 45,50N 26,39E 137 km ML=4,4
23.01.2014 06:15:05 UTC 45,42N 26,26E 126 km ML=4,7

24.01.2014 13:11:40 UTC 45,57N 26,54E _86 km ML=3,5
28.01.2014 22:16:25 UTC 45,64N 26,41E 101 km ML=3,5
03.02.2014 00:26:31 UTC 45,67N 26,47E 134 km ML=4,3


observam o chestie: lipsesc cutremurele cu epicentrele pe capatul de Nord-Est. E drept, s-au produs 2 cutremure in palierul de adancime 80-110 km, dar, atentie, ele nu au fost pe capatul de NE al blocului litosferic: primul a venit de la LOPATARI, iar al doilea, paradoxal, de undeva la nord de GURA TEGHII catre PIETRELE INSIRATE, deci tot de pe flancul vestic. Eu ma asteptam sa avem in perioada asta si ceva de 3,5+ in capatul de NE. Asa ar fi fost de asteptat in perioada ianuarie-fe-martie. :45::45::45: De aia sunt un pic mirat si astept cu interes sa vedem unde se produce primul 3,5+, posibil chiar de magnitudine 4,0-5,0. Sigur ca partea dinspre Muntii Buzaului tinde sa fie "vioara intai", dar lucrurile nu-s batute in cuie. Sa vedem daca reuseste si Vrancea sa mai scoata un 4-4,8 in interval de 5-7 zile de acum incolo.
De unde ar putea veni ? Sa vina iar de pe la PIETRELE INSIRATE ? Acolo ar fi sanse sa fie mai adanc, spre 140 km asa. O ia spre nord, nord-est, asa cum ar fi fost totusi de asteptat ? Grea dilema, si nu prea ma incumet...:ph34r:
 
Contextul extern:

Vezi atașament 2

Plus, ca ultima noutate: a miscat si Dorsala Carlsberg, pe la capatul nordic al acesteia; asta dupa miscarile din Azerbaidjan, China si Turkmenistan. Cand incepe sa miste una, pai misca mai toate, de obicei.
Contextul intern: activitati crustale mai diversificate, inclusiv pe latura vestica a Muntilor Vrancei (cutremurul de azi).

Fenomene geofizice globale: apropierea maximului mareic pe 15 februarie.

Sa vedem daca va avea si Vrancea o mica reactie, ma refer la unul dintre cutremurele ei obisnuite de magnitudini 4,0-5,0 asa. Ar cam fi de asteptat sa miste usor, fara cine stie ce tam-tam, o banalitate pentru Vrancea. Ss vedem daca vine si mai de la nord, pentru ca pana acum a miscat mai mult in Muntii Buzaului. Ar cam trebui sa avanseze si pe clustere mai nordice asa, daca isi respecta "stilul". Nu pot sa zic decat asa: Sa vedem!
Nu ma astept la ceva periculos. Stiti bine ca Vrancea mai are si perioade in care trebuie sa dea mai des cutremure usoare spre moderate, eventual.Si doar am spus ca perioada 2013-2014 va fi mai agitata dpdv.seismic. Sa vedem insa cum evolueaza cutremurele astea mici si moderate, chiar daca nu sunt precursoare pe termen scurt. In medie, sunt cam 10-13 cutremure de 4,0+ pe an, dar se poate sa ajunga si la 17-20 de cutremure intr-un an mai activ.
Repet: nu ma astept la ceva intr-adevar mare acum, dar sa vedem mai departe ce se intampla in est si, de asemenea, e interesant daca mai vine un 5,5+ anul asta.

In concluzie: ma astept sa avem in curand un cutremuras de magnitudine 3,5+, posibil sa fie la 4,0-4,8 grade...De 5,0+, nu stiu ce sa zic, parca mai degraba as astepta primavara in perioada aprilie-mai...Dar oricum este mult mai greu de spus, comparativ cu situatia de dinainte de 6 octombrie 2013. Si inca ceva: nu e cazul sa ne alarmam daca se mai produce un cutremur de 4,8 grade, sa zicem. Si asta tine de firescul Vrancei. Vrancea are inca multe mistere, chiar daca regularitatile activitatii seismice sunt intr-adevar remarcabile. Are o activitate care obligatoriu trebuie sa includa si astfel de cutremure, iar faptul ca putem avea si luni cu mai multe cutremure de magnitudini 4,0+ nu e o noutate: in OCTOMBRIE 2011 s-au produs 5 CUTREMURE cu magnitudini intre 4,0 si 5,3 grade. Asa mai face Vrancea, nu trebuie interpretat totul alarmist, asa cum o fac unii interesati din motive meschine. Asta e mama natura, geotectonica tarii.
 

Atașamente

  • EMSC.jpg
    EMSC.jpg
    138,2 KB · Vizualizări: 14
Sigur, contextul extern este destul de favorabil pentru un alt cutremur de magnitudine 4,0-5,0 grade, chiar si intern e oarecum "pregatit". Dar, asa cum spuneam si altadata, in final depinde de Vrancea. In principiu, ar trebui sa fie mai la nord asa, fiindca de la inceputul anului au fost destul de multe cutremure pe partea din Muntii Buzaului, dar e mai sarac pe partea dinspre nord. Asta e, de fapt, marea mea curiozitate, nu momentul anume. Si inca ceva: eu nu sunt ghicitor in bobi, cand spun ceea ce spun nu o fac dand cu zarul asa. Nu e cazul. Plus ca aici nu se panicheaza populatia, am o experienta neplacuta de anul trecut cand pe 24 septembrie mi s-a dat peste nas cu "ce maxim anual astept", cineva efectiv a tipat la mine, mai bine zis a urlat asa, ceea ce m-a cam scos din pepeni; daca acel cineva mai avea putintica rabdare, vorba lui nenea Iancu, pana pe 6 octombrie, atunci era mai castigat, adica daca tacea, filozof ramanea. Comentariile mele au si rostul de arata oamenilor ca e firesc sa mai si miste din cand in cand, n-avem ce face. Eu sunt intr-adevar interesat foarte mult de anumite detalii, cum ar fi localizarea epicentrului, palierul de adancime, mai putin de chestii de genul CAND VINE nu stiu ce. Stiti bine ca de pe la sfarsitul lui 2012 am zis ca ne asteptam ca in perioada 2013-2014 sa avem un maxim relativ in activitatea vranceana, cu unul sau mai multe cutremure de magnitudini 5,5+. Pana acum, as zice ca madam Vrancea a mers chiar bine, si-a respectat regularitatea remarcabila, fiindca, orice s-ar zice, Vrancea "stie" bine statistica, stie mai bine chiar decat cel mai bun matematician, statistician si seismolog. Depinde insa cum interpretezi regularitatile ei, tipurile de evenimente seismice subcrustale, corelatiile cu fenomene geofizice globale si cu situatia seismica din vecinatate si de pe centura seismica mediteranean-asiatica, din care, orice s-ar spune, si Vrancea face parte.
 
La 4,2 nu simti nimic, e un fleac. Doar daca esti la un etaj superior si stai jos, liniste, alea-alea... :D Afli de el a doua zi dimineata de pe cutremur.net. ;) :D La 4,8 simti o mica trepidatie, cateva secunde, eventual un mic zdraganit de geamuri. De aia ziceam ca sunt niste chestii absolut benigne. Doar de la 5,3-5,5 in sus incepe sa te cam scoale din somn. Dar si astea sunt benigne.
 
Back
Sus