timelessangel a spus:
Da, dar care forte. Asta mi ar placea sa se studieze. Si mai am o curiozitate. Doar Vrancea reactioneaza la "perioade" (nu stiu cum sa ma exprim altfel), sau mai sunt si alte epicentre cu aceasi predilectie? Daca sunt doar cateva, atunci de ce este asa?
Este vorba de gravitatie intre corpuri ceresti, care se adauga in anumite intervale de timp tensiunilor interne ale Vrancei. Faptul ca Vrancea reactioneaza atat de consecvent, din timpuri atat de indelungate si atat de decisiv la forte externe conjuncturii tectonice poate sugera ca ea este in permanenta extrem de incarcata si orice mic adaus o face "sa dea pe-afara". Iar ciclicitatile multianuale absolut remarcabile intaresc ipoteza influentelor astronomice.
S-a demonstrat prin evenimente, daca nu si prin teorie, faptul ca micile cutremure nu numai ca nu descarca Vrancea, dar aparent chiar o incarca. As zice tot ca presupunere ca nici cutremurele mari si foarte mari nu descarca mereu. Potentialul Vrancei este clar ca nu rezulta din tensiunile generate de miscarea placilor tectonice dintre doua seisme majore succesive, se poate demonstra matematic ca deplasarile nu pot duce in cazul Vrancei la acumulari in asemenea cantitate. Evident, trebuie luat in calcul ca vorbim de mai multe focare cand spunem "Vrancea", cu coordonate si adancimi diferite, dar tot nu este clar de unde acea rezerva uriasa care alimenteaza evenimente atat de frecvente.
O ipoteza ar putea fi aceea ca la un moment dat miscarile au fost intrerupte dintr-o cauza oarecare, timp in care s-ar fi putut acumula uriase tensiuni nedescarcate. Sa zicem cu ocazia unei schimbari legate de erele glaciare. Nu putem gasi insa in istoria cunoscuta un astfel de exemplu, ba chiar constatam ca in secolele trecute pare a fi fost o activitate mult mai substantiala.
Ca ultima explicatie, de nespecialist, m-as gandi la insasi structura interna si pozitionarea cvasiverticala ale blocului litosferic subdus in care se genereaza ruperile. Gradul inalt de fracturare al acestuia ar putea explica faptul ca succesiunile de seisme mai mici nu linistesc de regula lucrurile, ci anunta miscari mai mari. Iar greutatea proprie a blocului, probabil echilibrata foarte labil de fortele de coeziune interna si de frecarea cu vecinatatile, ar putea fi acea sursa aparent inepuizabila de energie potentiala. Deci, o faramitare a blocului, cu ruperi si caderi repetate de materie in magma, care nu numai ca nu stabilizeaza situatia, ci creeaza noi oportunitati de rupere. Intr-o astfel de situatie, ar fi pe deplin explicabil si raspunsul sensibil si consecvent la conjuncturi astronomice specifice. Ar fi explicabile si caracterul greu predictibil al magnitudinilor si predispozitia spre surprize. Posibilitatea ca si alte epicentre din lume sa aiba raspuns astronomic similar Vrancei nu o pot comenta, din lipsa de cultura tehnica. Dar este cert ca printre toate, Vrancea este un fel de unicat, fiind o manifestare la finele unui proces de subductie, pe cand in majoritatea zonelor seismogene majore subductia este inca foarte activa. Este doar o parere personala de observator "laic", se poate foarte bine sa ma insel si sa fie de fapt vorba despre cu totul altceva.