GeoX1
Administrator
- Scor reacție
- 6
Vedeti, eu nu spun lucrurile astea la intamplare. De obicei, cu unele exceptii destul de putin relevante, cutremurele vrancene moderate (ML=5,5+) de la adancimi foarte mari (140-170 km) si epicentre pe latura vestica, centru-vest sau, foarte rar, sud-vest (zona SIRIU) vin pe un fond general de crestere a seismicitatii vrancene, in frecventa si magnitudine; de regula, cutremurele cu focare mai sus de 140 km vin pe fond de scadere, uneori cu blocaje evidente, asa cum s-a intamplat in cazul seismului din 6 octombrie 2013. Pe de alta parte, noi nu am mai avut cutremur de 5,5+ pe partea foarte adanca a Vrancei (140-160 km) din 14 mai 2005. Avand in vedere si cutremurul de magnitudine 4,9 din 29 martie 2015 (adancime 142 km), eu cred ca sunt sanse mari ca urmatorul cutremur vrancean moderat sa fie cel mai adanc din ultimii 10 ani, comparabil probabil cu cel de la 14 mai 2005.
Sunt anumite motive pentru care, de regula, cutremurele vrancene foarte adanci (h ~ 150 km) vin mai degraba pe fond de crestere de seismicitate, in timp ce evenimentele mai putin adanci (h ~ 100 km) vin mai degraba pe fond de blocaj seismic; exista o anumita ambiguitate pentru unele cutremure de la 120-140 km adancime, cand uneori se evidentiaza, de asemenea, un blocaj, ca in cazul din 2013.
Sunt anumite motive pentru care, de regula, cutremurele vrancene foarte adanci (h ~ 150 km) vin mai degraba pe fond de crestere de seismicitate, in timp ce evenimentele mai putin adanci (h ~ 100 km) vin mai degraba pe fond de blocaj seismic; exista o anumita ambiguitate pentru unele cutremure de la 120-140 km adancime, cand uneori se evidentiaza, de asemenea, un blocaj, ca in cazul din 2013.