• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

În perioada comunistă au fost mai multe subperioade, în care s-a construit diferit. Până prin \'77 s-a lucrat bine, chit că pe vechiul normativ seismic, fără economii la materiale, de aceea şi furtişagurile erau nesemnificative, fiindcă abundau materialele. După \'77, mai precis cam după \'80, cu tot noul normativ, a început să apară economia de materiale, optimizarea (cum s-ar spune), ceea ce a început să alimenteze furturile mai însemnate. Cam de pe atunci datează blocurile cu tencuieli care cad jos (în general în praf de piatră făcute), cu pereţii strâmbi, cu finisaje de tot râsul (unele fără glet la pereţi şi tavane). Personal, am mai mare încredere în blocul meu din \'72, decât în unul de după \'80. Fiindcă am trăit perioada şi ştiu. Pe de altă parte, n-am idee despre cum s-a construit după marea îmbulzeală. În mod normal, la preţurile exorbitante la care se face, ar trebui să fie locuinţe sigure. Însă cum ştiu că rechinii imobiliari şi dezvoltatorii caută profit cu orice preţ, sunt cam sceptic.
 
Iar a fost cutremur in Crimeea, cam in acelasi loc ca in aprilie. Se pregateste oare perechea cutremurului din 25 aprilie ? :(( :green: :) Situatia seamana mult cu cea de dinaintea cutremurului vrancean de 5,7 grade din 25 aprilie. As zice ca probabilitatea producerii in viitorul apropiat a unui cutremur-pereche, cu magnitudinea de 5,5-6,5 pe scara Richter, nu e neglijabila. Nu e ceva grav, nu se intampla nimic, e un eveniment de energie medie.
 
Cutremurul de azi face parte din activitatea vranceana tipica. In Vrancea se produce, in medie, un cutremur pe luna cu magnitudinea in jur de 4 sau mai mare. Am avut o pauza anormala in perioada 17 decembrie 2008-12 aprilie 2009, acum se pare ca lucrurile au reintrat in normal, cat de cat. Avem cutremurele vrancene tipice, obisnuite, care apar cu frecventa lunara. Reiau seria de cutremure de la inceputul anului:

12.04.2009 adancime 135 km M=4,1
25.04.2009 adancime 101 km M=5,7
12.05.2009 adancime 125 km M=4,4
27.05.2009 adancime 142 km M=4,5
27.06.2009 adancime 98 km M=4,3

5 cutremure in interval de 6 luni, e un ritm normal de activitate, as zice. Pauza de 4 luni s-a terminat, Vrancea si-a reluat activitatea lunara tipica.
 
Interesant e ca si seismul de azi, la fel ca cele din aprilie-mai, a fost precedat de mai multe cutremure mici in Marea Neagra.
 
Ti-aduci aminte Geo ca te-am intrebat in legatura cu aceste cutremure din Marea Neagra in urma cu ceva timp ...se pare ca exista o legatura intre cele din Marea Neagra si vrancea. Mai mult, am observat (nu imi dau seama cit este de real) si o oarecare legatura intre Vrancea si seismele din insulele grecesti DODECANESE (unde au fost multiple seisme inaintea celui din vrancea)
 
Avand in vedere faptul ca ultimele seisme vrancene din aprilie-mai-iunie au fost provocate de miscarea microplacii Marii Negre, pare logic ca inaintea seismelor vrancene sa creasca numarul de cutremure, chiar si de mica magnitudine, din Marea Neagra. Oricum, am observat ca aceasta tendinta este mult mai pronuntata in acest an fata de anii precedenti. Adica, in 2009 este mult mai clara corelatia dintre cutremurele din Marea Neagra si cele adanci din Vrancea. Ce arata asta, oare ? :(( Probabil, fenomenul poate fi explicat printr-o anumita crestere in dinamica acestei microplaci.
 
si despre insulele DODECANESE ce poti sa ne spui? oare chiar e o legatura intre ele si vrancea?
 
Acolo nu cred. E o coincidenta, microplaca Moesica nu mai conteaza asa mult pentru Vrancea. Au mai fost seisme acolo si fara sa apara cutremure in Vrancea.
 
de acord cu tine, insa parca niciodata nu au fost asa multe intr-o zi (si mai toate peste 3-3,5).
 
Sunt miscari in Marea Egee, multe, ce e drept, dar din perspectiva cutremurelor vrancene puternice, nu au relevanta foarte mare, cel putin nu in mod direct.
 
Iar am avut un cutremur in Marea Neagra. Se continua tendinta din acest an, aceea ce a avea multe cutremure mici sub fundul Marii Negre.
 
Constatari pentru perioada de dupa decembrie 2008:
-activitate scazuta, pauza pentru cutremure vrancene de magnitudine 4,0+ in perioada 17 dec 2008-12 aprilie 2009, timp in care s-au produs doar seisme de maxim 3-3,5 grade pe scara Richter in Vrancea, precum si multe cutremure crustale in Fagaras si in Marea Neagra;
-dupa seismele din aprilie-mai 2009: a scazut numarul de cutremure de magnitudine 3-3 si ceva pe scara Richter in Vrancea, la adancime mare, dar s-a mentinut la un nivel usor ridicat activitatea in Fagaras is in Marea neagra. S-a mai produs un seism de circa 4,0 pe scara Richter la 27 iunie, dar continua sa nu apara seisme de 3-3,5 grade Richter (seisme care s-au produs in perioada dec 2008-apr 2009, cand au lipsit cutremurele de 4+).
Intr-adevar, sunt anumite fluctuatii ale activitatii seismice in 2009. Sa nu uitam totusi ca in 2009 s-a produs cel mai puternic cutremur vrancean de dupa 2005; seismul din 25 aprilie 2009, ora locala 20h18 min, a avut loc la o adancime de 101 km si a atins o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter.

Vrancea ramane mereu interesanta, o zona seismogena cu un comportament extrem de capricios.
 
Sunt prea mici ca sa aiba o influenta semnificativa.
 
RE: Comentarii la seismele zilnice din Romania
Sunt prea mici ca sa aiba o influenta semnificativa.

Azi a fost unul de 5,1 in Kyrgystan.Nu e mare, dar... In plus am vazut ca in Creta a fost f mare agitatie azi.
Pot fi influentate zonele seismice de la noi de activitatea seismica din Creta?
 
Cutremure moderate, de 5-6 grade, pot avea loc si in Vrancea. E totusi putin probabil un seism mare chiar acum. Peste cativa ani, vom avea si ceva important, dar mai trebuie ceva timp sa treaca...
 
Back
Sus