• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Cu Vrancea am inteles, dar restul zonelor seismice? Inainte de a intra pe acest site habar nu aveam cate zone siesmice sunt in Romania, stiam doar Vrancea.
Ca urmare acum ma interesa in ce masura pot fi influentate epicentrele din Marea Neagra de activitatea din Grecia si din Mediterana?
 
Poate avea o influenta asupra zonei Fagaras, eventual. Ultimul cutremur crustal puternic in Fagaras a avut loc in 1916 (6,4-6,5 pe scara Richter). Acele seisme nu sunt periculoase pentru Bucuresti.
 
Activitatea locala din Marea Neagra e legata de dinamica microplacii Marii Negre, care nu este influentata de ce se intampla in Grecia.
 
Asta este foarte bine pentru cei care stau in Bucuresti, numai ca eu stau in Ploiesti.Un cutremur de peste 6R in zona Fagaras ar pute avea efecte si in Sinaia, Campina, Targoviste, Ploiesti, Pitesti?
 
Mai multe lucruri despre seismele crustale fagarasene poti citi aici:
http://www.cutremur.net/forum/thread-298-page-10.html
Dar trebuie retinut ca aceste cutremure afecteaza orasele din sudul si centrul Transilvaniei, precum si zone din nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei. Seismele fagarasene se simt destul de puternic si la Brasov. Oricum, acest lucru e valabil pentru seismele fagarasene puternice (de 6-6,5 grade pe scara Richter).
 
Ca judete in care intensitatea unui cutremur fagarasan important ar fi mai mare, trebuie mentionate: Arges, Sibiu, Valcea, Alba, partial Brasov, Prahova mai putin, Dambovita (zona dinspre munte).
 
Destul de multa agitatie astazi pe seismograf. Sa fie semn ca s-a strans ceva energie?
Ma duc fuguta la pariuri...
 
Astazi s-a inregistrat activitate seismica in regiunea Maramures. A fost activ focarul seismic din zona Valea Izei-Sighetu Marmatiei. In acea zona se produc destul de frecvent cutremure superficiale, la adancimi de 5-15 km, cu magnitudini care nu depasesc 4,7-5 grade pe scara Richter. Din cauza adancimilor mici, seismele pot fi resimtite destul de puternic in zona epicentrala, cu intensitati de pana la VII grade pe scara Mercalli.
De asemenea, s-a mai produs un cutremur local in Depresiunea Barsei, in arealul Brasov-Prejmer-Sf. Gheorghe. Anda, misca pe langa tine :)) :hypocrite:
 
las sa misteeeeeeeeeeee :)):harhar::hypocrite:
 
Daca ieri am avut activitate seismica in Maramures (zona Sighet-Valea Izei), astazi s-a produs un cutremur in Nordul Moldovei-Ucraina-Rep. Moldova. E o activitate seismica ce apare pe marginea Platformei Est-Europene, in legatura cu unele fracturi crustale active.
 
Eu, dupa mintea mea incalcita, trag concluzia ca e ceva tensiune crustala.
Sa vedem daca bufneste mai tare, sau se \"pierde\" prin seisme moderate.
 
Intr-adevar, apar in continuare activitati seismice crustale (de mica adancime) in diverse locuri din tara. In aceasta dimineata s-a produs un cutremur de 2,2 grade pe scara Richter in Banatul montan, catre Valea Cernei, la sud-est de Caransebes.
 
Un al 2-lea cutremur superficial s-a produs astazi in Banat, avand magnitudinea tot de 2,2 grade pe scara Richter. Al doilea seism a avut epicentrul pe Valea Muresului, in zona Arad-Lipova.
 
In legatura cu seismele produse in partea de vest, trebuie spus ca Banatul a fost dintotdeauna o zona activa, generand multe asemenea cutremure superficiale. Nu cred totusi ca vom mai avea prea curand seisme ca cele din 1991, care s-au produs dupa o lunga perioada de calm relativ in zona Banatului.
 
Intr-adevar, paranoia a remarcat ca in ultima vreme au fost destul de multe cutremure in partea de vest a tarii. Spuneam totusi ca acolo avem zone seismice active, Banat, Crisana, Maramures, sunt surse de seisme superficiale, de mica adancime. In fiecare an se produc astfel de cutremure acolo, de obicei mici, din cand in cand insa pot fi perceptibile in zonele respective chiar si la magnitudini nu prea mari (3-4 grade pe scara Richter).
 
Ceea ce de asemenea mi se pare interesant sunt cutremurele din Ungaria.Am un vecin care-mi mai citeste ce scie pe la unguri si zice ca si ei au unele semne de intrebare.Cutremurele astea nu pot sa produca\"incarcare\" in alta parte?
 
De-a lungul timpului, au fost semnalate cutremure moderate si chiar puternice (magnitudine peste 5,0) si in Ungaria, in Campia Panonica, la granita cu Romania (zona Crisana), dar cu o frecventa destul de mica. In 1829 si 1834, de exemplu, s-au produs cutremure de intensitate VII si VIII in Crisana, zona Oradea-Valea lui Mihai (Bihor). In Campia Panonica a fost resimtit un cutremur mai puternic in 1443; seismul s-a mai simtit si in vestul Romaniei, de la Oradea pana la Timisoara.
In 1911 s-a mai inregistrat un cutremur moderat in Ungaria, resimtit slab si in vestul Romaniei.
 
As sugera ca in informatiile pe care le dam sa nu mai punem sintagma \"grade Richter\", deoarece in fapt Gutenberg si Richter nu au folosit aceste cuvinte, iar actualele extinderi ale scarilor de magnitudini nu sunt direct legate de Richter. La scarile de intensitati sunt insa relativ consacrate gradele. Recunosc ca si eu am mai folosit aceasta expresie, ca sa ma inteleaga boborul, dar nu este riguros astfel. Ar fi mai bine \"cutremur de magnitudine M...\" si, daca avem, sa scriem si ce fel de magnitudine, adica indicele sau cuvantul care arata acea particularizare.
 
Da, cred ca e bine sa se spuna si ce magnitudine e. E drept, la cate forme de magnitudine tot vedem, lumea se mai incurca. Oricum, la cutremurele mai mari de regula puneam in stirea de pe prima pagina faptul ca e \"magnitudine-moment\" (ma refer la seismele din lume, pentru care EMSC afiseaza de regula Mw, pentru cele de la 6 grade in sus). La cutremurul din Taiwan, vad ca a ramas deocamdata mb... :))
 
Observam diferente notabile la valorile adancimii pentru cutremurul de azi din Vrancea. Daca IRSA si INFP il dau cu 132 km, respectiv 141-144 km, EMSC il da cu 100 km ! :)) :hypocrite: :rolleyes:
 
Back
Sus