• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

poate se zguduie Europa de la experimentul lui peste....
 
Daca va uitati pe harta lui sosolici (http://sosolici.jos.ro/), veti vedea cele 2 grupe de cutremure din Vrancea: in primul rand, secventa seismica moderata din Muntii Vrancei (zona Vrancioaia), iar in al doilea rand secventa de mai mica amploare din zona Ramnicu Sarat; probabil ca secventa minora de la R. Sarat a fost \"indusa\" de socul principal de la 6 septembrie (M=4,6). Practic, secventa de la Ramnicu Sarat a urmat aproape imediat dupa secventa de la Vrancioaia. Iata, asadar, o foarte interesanta corelatie intre secventele de cutremure crustale din cele 2 focare distincte, focarul Vrancioaia si focarul Ramnicu Sarat. E foarte interesanta aceasta corelare. Pana acum, dupa 1990 nu am mai vazut o astfel de corelare. Secventele seismice au aparut fie la Ramnicu Sarat, fie la Vrancioaia, dar nu in ambele focare aproape simultan. Si, repet, seismul din 6 septembrie 2008 mai este interesant prin faptul ca a fost cel mai puternic cutremur local de suprafata produs in zona Vrancioaia in ultimii 30 de ani !!!
 
Activitatea seismica de tip crustal din Muntii Vrancei se prelungeste, mentinandu-se starea de instabilitate ridicata. De asemenea, continua si un roi secundar de seisme, mai slabe, cu originea in zona Ramnicu Sarat.
In paralel, observam ca s-a produs un cutremur relativ puternic in sudul Iranului, seism care urmeaza celor produse in Iraq si, respectiv, in Hindu Kush (Afghanistan). Se petrec lucruri interesante la est, lucruri care sunt in masura sa influenteze, treptat, si Vrancea.
 
Incep sa apara niste microseisme, mici \"tresariri telurice\", cam pe la 70-80 km adancime. De aceea, eu cred ca, daca in Vrancea se va produce un seism de energie medie (M=5,5-6,5), e mai probabil sa aiba loc la circa 80 km adancime, ceea ce e bine. Spun ca \"e bine\" pentru ca e foarte putin probabil ca un seism de 6,0 produs la 80 km adancime sa \"il atraga\" pe cel mare de la 120-160 km. Un seism la 80 km adancime vine si trece rapid, asa cum a venit, fara sa fie precursor la un cutremur major de la 120-160 km. Un cutremur de 6-6,5 grade pe scara Richter, produs la 120-125 km adancime, ar fi mai problematic, pentru ca ar semana cu seismul din 22 octombrie 1940 (M=6,2-6,4, adancime h=122 km), care, se pare, a fost precursor al cutremurului catastrofal din 10 noiembrie. Se pare insa ca e mai putin probabil ca un cutremur de la adancimea de 80 km sa \"il anunte\" pe cel mare. De aceea sustin ca, in eventualitatea unui cutremur de magnitudine medie, produs la o adancime de 80-100 km, nu trebuie sa il luam ca precursor pentru un alt seism mult mai puternic.
 
Priviti, din nou, la harta lui sosolici http://sosolici.jos.ro/
Remarcati distributia epicentrelor ultimelor cutremure vrancene, care tind sa se grupeze si sa se \"aseze\" intr-o ordine mai ciudata, de la Nord-Est catre centrul zonei Vrancea, apoi cu o schimbare a orientarii catre Sud-Vest !!! O posibila intrebare ar fi: sugereaza aceasta distributie o posibila ruptura care sa se faca pe directia NE-SV ??? Adica, aceasta grupare si orientare a epicentrelor sugereaza un anumit tip de mecanism al ruperii pentru un cutremur de intensitate medie ? Nu putem sti, evident, decat dupa un eventual seism de medie intensitate. Care seism oricum nu stim daca va fi si, mai ales, cand. Dar lucrurile sunt, oricum, incitante. Vrancea e mereu interesanta.
 
Dupa cum vedeti din datele INFP de aici http://macros.infp.ro/eveniment/list/2008, seismul din 6 septembrie a.c. a avut epicentrul in partea de nord a Muntilor Vrancei, s-a produs in crusta terestra la 31 km adancime si a avut magnitudinea 4,6 pe scara Richter, fiind cel mai puternic seism vrancean din acest an. E adevarat, lista nu e completa, au mai fost cateva seisme subcrustale (adanci), dar mai slabe (max. 4,2). Cutremurul din 6 septembrie ramane unul extrem de interesant, in principal prin localizarea epicentrului in nordul Muntilor Vrancei. Nu este ceva obisnuit pentru Vrancea sa dea cutremure crustale cu magnitudinea peste 4,0-4,1 dar localizate in MUNTII VRANCEI ! Din 1975 pana acum, nici un alt cutremur crustal din Muntii Vrancei nu a mai depasit magnitudinea de 4,1 pe scara Richter.
 
INFP
12.09.2008 13:17:25GMT 45,93N 25,32E 0-10 km ML=2,11
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Transilvania-Depresiunea Barsei (zona BRASOV-RUPEA)


so, ce-i cu asta?
 
Foarte interesanta mi se pare, totusi, aceasta grupare a seismelor crustale vrancene catre partea de nord a muntilor Vrancei. Aceasta ar putea sugera va un viitor prim cutremur de energie medie ar putea avea epicentrul tot in nordul Vrancei, cam la 45,8 latitudine Nordica, 26,5-26,8 long. Estica. Concentrarea cutremurelor crustale intr-un singur loc tocmai in zona in care se produc mai mult cutremure adanci este demna de notat, ca tendinta evidenta observata in ultima vreme.
 
Anda, se pare ca presiunile existente in zona Curburii Carpatice se \"transmit\", cumva, si in interiorul arcului carpatic. Chiar vroiam sa va atrag atentia asupra unui aspect. In zilele care au precedat cutremurul crustal moderat din 6 septembrie a.c. (Ms=4,6), am constatat un numar mai mare de seisme localizate in sud-vestul Carpatilor Orientali si in interiorul arcului carpatic, cu deosebire in Depresiunea Barsei si in zona TG.SECUIESC-SF.GHEORGHE-ODORHEIU SECUIESC. Se pare ca exista o importanta fractura crustala (falia Covasnei), care reactioneaza uneori la tensiunile din regiunea Vrancea.
 
Cu alte cuvinte, Anda, e un stress de compresiune orizontala, stress in crestere progresiva, care actioneaza de la Sud-Est catre Nord-Vest, si care tensioneaza situatia tectonica si in interiorul Curburii Carpatice, inclusiv in partea de sud-vest a Carpatilor Orientali si in Depresiunea Barsei. Acest stress tectonic, in crestere, este determinat de miscarea microplacii Marii Negre, influentata de ceea ce s-a intamplat, pana acum, in Asia.
 
Vom vedea. Oricand ne putem astepta la un seism de magnitudine medie in Vrancea si, asa cum spuneam, cel mai probabil ar putea sa fie pe la 80-100-110 km adancime.
 
eu vorbesc de zona brasovului =)) =)) =)) =))
 
Cutremurele din Tara Barsei se simt foarte rar, de obicei sunt slabe. Ele prezinta insa o importanta stiintifica, probabil sunt \"induse\" de tensiuni acumulate si concentrate la Curbura, in Vrancea.
 
Astazi s-a inregistrat o anumita activitate seismica in Marea Neagra; seismele s-au produs in platforma continentala a Marii Negre, epicentrele fiind situate la circa 40 km Sud-Est de municipiul Constanta. De asemenea, s-a produs un mic seism si in Lunga Dunarii, la sud de Calarasi, in extremitatea sud-estica a Munteniei.
 
Miscarea aceasta in Marea Neagra implica oare ca sansele unui seism important in perioada imediat urmatoare sa fie mai mari ? =))
 
Nu e totusi un indiciu in acest sens. Este adevarat, insa, ca in acest an au avut loc mai multe cutremure in Marea Neagra, cel mai puternic fiind cel din 7 mai (M=5,2). Tot ce se poate spune e ca Vrancea poata da oricand seisme moderate, asa la 5-6 grade...
 
17.09.2008 10: 05: 49GMT 44,23N 28,88E 5,0 km ML=2,15
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Marea Neagra (platforma continentala, 20 km Est CONSTANTA)

Un nou cutremur a avut loc astazi in Marea Neagra. Ca si in cazul \"puseului seismic\" de acum 2 zile, si de aceasta data epicentrul a fost situat in platforma continentala a Marii Negre, dar deosebirea e ca a fost un pic mai aproape de Constanta, cam la 20 km in larg, fata de litoralul din zona Constantei. Explicatia acestor cutremure consta in reactivarea unor fracturi crustale din interiorul microplacii Marii Negre. De altfel, este de remarcat ca in acest an, si in special incepand din luna mai, s-au produs mai multe seisme in regiunea Marii Negre, comparativ cu situatia din anii 2006-2007. Este un fenomen deosebit de interesant. Cel mai puternic cutremur a avut loc la 7 mai in nord-vestul Marii Negre, in apropiere de Insula Serpilor, si a fost resimtit in estul tarii, de la Tulcea pana la Iasi; magnitudinea acelui seism a fost de 5,2 grade pe scara Richter.
 
Back
Sus