• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Declaratii Marmureanu

Dar nu putem subestima seismele de 7,2-7,4 grade...:sad: :32: :32:

Domnul director Marmureanu declara nonsalant ca urmatorul cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,0 se va produce dupa anul 2080 !!!!

Am asistat la emisiunea/interviul la care a declarat asta; se referea la cutremure de tip catastrofal de genul celui din 1802, adaugand, deasemenea, ca acestea au o periodicitate de 200-250 de ani. Pacat ca mass-media trunchiaza informatia, montand materialele surprinse dupa bunul plac si in virtutea (doar) a cresterii ratingului prin prezentarea de senzational, cu orice pret.

Presa rastalmaceste si interpreteaza cum vrea...mai ales cand e vorba de \"cand vine cutremurul\" :sad:

Marmureanu a confirmat aseara, la Antena 3, ca magnitudinea reala a seismului din 25 aprilie a fost de 5,7 grade pe scara Richter. Era clar ca a fost ceva mai maricel decat au anuntat ei initial.

si in emisiunea de aseara s-a confirmat, pentru a nu stiu cata oara, prapastia adanca intre rezultatele remarcabile ale cercetarii stiintifice si masurile concrete care stau in mana autoritatilor si care lipsesc cu desavarsire.
se pare ca emisiunea va continua si duminica viitoare. ma gandesc foarte serios sa-i scriu lui Cristoiu. poate daca am face-o mai multi, aratandu-i diverse aspecte care ne dor...

ideea cu cristoiu nu e rea deloc :55::clapping:=)):clapping:

Marmureanu a confirmat aseara, la Antena 3, ca magnitudinea reala a seismului din 25 aprilie a fost de 5,7 grade pe scara Richter. Era clar ca a fost ceva mai maricel decat au anuntat ei initial.

Da, dar nu se anunta din prima ca sa \"nu se creeze panica\". Mai tineti minte cum pe vremea lui Ceausescu se dadeau la buletinul meteo temperaturile maxime vara cu 5 grade mai putin decat erau in realitate?

Asta ar fi valabil dacă ar şti mulţi despre ce-i vorba. Dar cum mulţi îi încurcă pe Richter cu Mercalli, pe Băsescu cu Becali ( :55: ), cred că mai degrabă a fost vorba de studiu mai atent, ulterior.
E pe undeva emisiunea asta înregistrată?

\'GeoX\' pid=\'22152\' dateline=\'1243232094\' a spus:
Da, dar nu se anunta din prima ca sa \"nu se creeze panica\". Mai tineti minte cum pe vremea lui Ceausescu se dadeau la buletinul meteo temperaturile maxime vara cu 5 grade mai putin decat erau in realitate?

Chiar nu inteleg logica informatiei evazive (daca a fost evaziva) transmisa dupa manifestarea fenomenului. Dar ezitarile privind avertizarea populatiei inainte de producerea lui (mai ales in cazul cutremurelor, cind exista un asa mare grad de incertitudine) le consider oportune, avind in vedere cit de daunatoare poate fi panica unei mase mari a populatiei.
Asa cum se sustine pe forum - educatia privind masurile in caz de seism este singura ... informare utila.
[quote name=\'\'rmd\'] si in emisiunea de aseara s-a confirmat\' date=\' pentru a nu stiu cata oara, prapastia adanca intre rezultatele remarcabile ale cercetarii stiintifice si masurile concrete care stau in mana autoritatilor si care lipsesc cu desavarsire.[/quote\']

Poi, fractura este imensa, intre orice domeniu bugetar cu importanta variabila pt viata omului: sanatate, invatamint, cercetare aplicativa sau fundamentala pe de o parte si ordonator de credite/ investitor, de cealalta parte. Mult profesionalism (atit cit a mai putut ramine in Romania) cred si multa frustrare pe de o parte, limbaj de lemn, de cealalta parte si niste pseudopunti intre cele doua.
[quote name=\'\'rmd\'] se pare ca emisiunea va continua si duminica viitoare. ma gandesc foarte serios sa-i scriu lui Cristoiu. poate daca am face-o mai multi\' date=\' aratandu-i diverse aspecte care ne dor... [/quote\']

Cred ca, in acest caz, d-l Cristoiu se va bucura sa aibe un desfasurator bine punctat.

Adevarul e ca datele preliminare difera, uneori semnificativ, de cele finale revizuite. Totusi, in 1990, la primul seism, s-a comunicat un interval de magnitudine (6,5 la 6,8), iar in final s-a dat valoarea de 6,7 grade. Si acum se putea proceda asa: anunti ca magnitudinea a fost intre 5,5-5,8 grade, si apoi comunici date revizuite. Oricum, am banuit ca a fost mai mare. Nu se speria lumea la Opera, la TNB sau la Ateneu la un cutremur de 5,1 sau 5,3 grade. Nu se misca lustra la Rosiorii de Vede la 5,2 grade, sa fim seriosi. Din buletinul lor reiesea ca majoritatea statiilor au calculat valori de la 5,51 in sus, pana la max. 5,9. Pe medie (intr-adevar, se face o medie a valorilor calculate de toate statiile) a rezultat 5,7.

Nu se speria lumea la Opera, la TNB sau la Ateneu la un cutremur de 5,1 sau 5,3 grade. Nu se misca lustra la Rosiorii de Vede la 5,2 grade, sa fim seriosi.

Nu neg cele afirmate de tine în postarea de unde am luat fragmentul, dar... Să nu uităm de puterea amintirilor imprimate la cutremurul din \'77 în subconştientul bucureştenilor şi al celor din localităţile puternic afectate. Nu se uită cu una cu două aşa ceva. E firesc ca aceştia să fie mai cu frica-n sân decât alţii. De pildă, la noi, în BR, lumea e ceva mai calmă, nu sare la orice zguduitură.
O altă chestie interesantă e cea legată de \"amnezia\" seismică instalată după 1940, în aşa fel încât în \'77 cutremurul a lovit, iar unii nu ştiau ce e. Explicaţia e simplă. Să nu uităm că a existat şi războiul, şi foamete, şi persecuţii comuniste etc. S-a uitat, printre atâtea traume. După \'77 n-au prea fost probleme, poate doar marea îmbulzeală din decembrie \'89, care n-a avut, totuşi, amploarea necazurilor de după 1940. Ca chestie, aşa... :((

De fapt, acel 2080 era raspunsul la \\"cand am putea avea un cutremur ca cel din 1802, cel mai mare din istoria Romaniei (7.8)\\"... Dar media a preluat cum s-a priceput ea mai bine:whistling:

Faptul ca acum ne prevede cutremurasele de 3 - 4 grade, nu ne linisteste cu nimic in perspectiva.

Oricum, atitudinea domnului Marmureanu este de adormire totala a simturilor populatiei si autoritatilor, si asta nu e bine deloc.

Cu sau fara declaratiile lui, oamenilor continua sa le fie frica. Dupa fiecare zgaltaitura, ne isterizam si ne lamentam ca in povestea cu drobul de sare.

Exact, asa a inteles lumea gresit si dupa seismul de anul acesta cand Marmureanu iar a afirmat ca energia necesara producerii unui cutremur ca cel din 1802 va putea exista dupa 2080. Dar sa nu uitam ca sesimele periculoase cu adevarat sunt cele de 7,0+ grade pe scara Richter, nu e nevoie sa fie numaidecat 7,8 sau 7,5 fiindca am vazut cu totii ce poate face un 7,2 ca in `77 sau un 7,4 ca in `40.

Următorul cutremur mare care se va produce în România va fi mai puternic decât cel din 1977, a anuţat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Seismul va avea 7,5 magnitudine, iar urmările vor fi mult mai grave decat cele din \'77. Mărmureanu susţine, însă, că Bucuresti nu va fi afectat, dar seismul se va resimţi mai puternic în Iaşi, Bacău şi în Chisinău.

\"Va fi ca cel din 1802\", spune Mărmureanu despre cutremurul devastator care se va abate asupra ţării noastre. \"Cu cât va fi mai târziu, cu atât va fi mai mare[..]. Cutremurul care va veni va avea extindere puternică şi va ajunge până la Odessa, iar intensitatea va fi în jur de 8\", a declarat directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

http://www.antena3.ro/stiri/romania...romania-mai-puternic-ca-cel-din-77_74252.html

Am prins si eu emisiunea. Marmureanu a confirmat ceea ce a mai spus si mai demult, inca din toamna lui 2006, anume faptul ca viitorul mare cutremur din Vrancea va fi mai puternic decat cel din 1977, dar si mai adanc. Cat de puternic va fi acest cutremur, nu e sigur: depinde de adancime si de cat de mult intarzie. Cu cat cutremurul intarzie mai mult, cu atat sunt toate sansele sa fie unul foarte puternic.

Ciudate declaratiile din seara asta.. si putin contradictorii fata de altele precendente...

Acum vreo doua luni dl Marmureanu ne spunea ca un cutremur ca cel din 1802 ar fi posibil abia peste vreo 80 de ani. Din declaratia asta plus ce a spus in seara aceasta, ar trebui sa deducem ca un cutremur peste 7 ar fi abia peste 80 de ani??? Asta ar intra in contradictie cu alte declaratii anterioare, cand spunea ca un cutremur peste 7 ar fi posibil de prin 2011 - 2012 incolo...

Pe mine ma nemultumeste afirmatia conform careia viitorul cutremur nu va afecta Bucurestiul. Este inadmisibil sa faci o astfel de declaratie, desi sustii ca va fi un cutremur mai puternic decat in 1977. Sigur, directivitate spre Moldova, inteleg, dar sa nu sustina ca seismul nu va afecta Bucurestiul. Bucurestiul a avut de suferit si in 1738, si in 1802, si in 1940. Asa ca: :(( :green: :) :worthy:
Toate informatiile de istoria Capitalei arata ca Bucurestiul a avut mari probleme si in 1738, si in 1802, si in 1940. Asa ca afirmatia \"cutremurul nu va afecta Bucurestiul\" este total nestiintifica, nelalocul ei si, evident, falsa.

Ok, bun. Va fi un cutremur adanc, se va indrepta catre Moscova. Bucurestiul nu va fi afectat mai tare decat Barladul, Iasul sau Chisinaul. Dar la cate grade s-ar resimti in Iasi si la cate grade in Bucuresti. Ca daca va fi de 7.8 pe Richter, iar in Bucuresti de 7.3 sincer, e tot aia. Tot peste 7 e. Cu ce ma incalzeste?

Oricum ma uitam cu consternare. Vorbeau de cutremure de 7.8 - 8 - 8.5 grade pe Richter si zambeau!!

Atentie ca faci confuzii. Daca va fi de 7.5R atunci va afi de 7.5 si in Bucuresti si in Iasi. Este vorba de magnitudine si masoara cantitatea de energie eliberata de seism. Daca vorbim de intensitate atunci da, poate avea 8 la Bucuresti si 9 la Iasi . In acest caz vorbim de efectele cutremurului in diferita zone.

Ca daca va fi de 7.8 pe Richter, iar in Bucuresti de 7.3 sincer, e tot aia. Tot peste 7 e. Cu ce ma incalzeste?

Cred ca nu ai idee ce mare diferenta este intre 7.3 si 7.8. Gindeste-te ca scara Richter e logaritmica:ack:

Da, ok era vorba de intensitate. Nu prea ma pricep. Si da, nu am idee de diferenta dintre 7.3 si 7.8, dar in situatia asta conteaza? Este peste 7 si intra la capitolul dezastre naturale. Parerea mea, pentru alte pareri nu sunt :((.

Si revin la intrebarile mele:
-mai conteaza atata timp cat este peste 7.8 si probabil de exemplu in Bucuresti s-o simti peste 7.5? De ce ar mai trebui sa ma pregatesc? Ca la peste 7.5 orice ar fi ea magnitudine sau intensitate te rezumi in principiu la noroc;
- cat de mare ar putea fi intensitatea cutremurului in Bucuresti vs magnitudine vs intensitate cutremur in Iasi.

Back
Sus