nu`i nimic, va veni guvernul (capabil ca intotdeauna) si va repara toate stricaciunile provocate un eventual cutremur. vor fi atat de capabili incat vor reface, peste noapte, blocuri pentru cei care au reusit sa scape dar care au ramas si fara casa, fara masa, fara orice din ce au avut inainte.
infrastructura va fi reparata, podurile afectate vor fi construite in \"no time\", totul se va repune pe picioare cat mai repede cu putinta.
firmele de telefonie isi vor repara stalpii de comunicatie doborati la pamant, firmele de asigurari vor da alte masini in locul celor pe care au picat copaci, bucati de bloc sau cine mai stie ce, firmele nu se vor inchide si economia nu va intra in colaps pentru ca, am spus mai devreme, guvernul va reusi sa repare tot ce tine de infratstructura iar companiile de asigurari nu vor prididi in a acoperi, cat mai repede, pagubele.
exemplele ar putea continua dar, bineinteles, am fost foarte ironic.
adevarul, si cred ca asta este un lucru pe care-l stim cu totii, este cu totul altul si mult mai intunecat: daca ne va lovi un cutremur \"mare\" va fi vai s-amar de tara asta sau, oricum, de o foarte mare parte a ei. trebuie sa avem in vedere ca este cam primul cutremur pe care-l prindem in \"democratie\". pana acum era cineva, acolo sus la conducere, care gestiona destul de bine, zic eu, situatia. stiu ca s-au intamplat destule nenorociri si fapte regretabile si atunci insa acum cred ca ar fi groaznic.
ganditi-va la cate cladiri s-au construit doar pe principiul \"sa fie cat mai ieftin si rapid\". eu cunosc destule cazuri, printre acestea chiar si cladirea in care-mi desfasor eu activitatea (desi este din categoria hipermarket). ganditi-va ca sunt o gramada de constructii de mari dimensiuni la care pamantul pe care acestea stau nici macar n-a fost indeajuns compactat (pentru ca era prea scump si dura prea mult), drept dovada unii pereti au crapaturi mai groase decat pumnul (la propriu vorbesc) si acele cladiri, cu siguranta, vor cade.
stim cu totii chestiile astea dar ne bazam pe faptul ca \"n`o sa fie chiar atat de rau\" sau \"dar poate n`o sa mai vina acum vreun cutremur, lasa ca vedem noi ce facem mai incolo\".
de asemenea, la blocuri avem o gramada de proprietari care au intervenit in stalpii de rezistenta doar pentru ca nu le placea aspectul interior, fara sa-i intereseze ca astfel se condamna la sinucidere. si mai prost este ca risca si viata vecinilor care chiar n-au nici o vina.
ne obisnuim sa vorbim mult dar nu se face nimic, toti tragem semnale de alarma si atat. vine cutremurul si ce-o sa facem? o sa iesim in strada, cei care scapam, sa le zicem \"bai, v-am spus eu ca nu e bine ce ati facut si ca o sa vina napasta?\" mai poate cineva sa trateze lucrurile astea in acest fel macar atunci cand isi pierde familia, de exemplu?
atata vreme cat stam si \"analizam\" fara sa facem ceva concret ... ne condamnam singuri la moarte. un cutremur de mare intensitate oricum va trebui sa vina, odata si odata. eu stiu ca e greu cu criza acum si ca fiecare are nevoie de bani si nu poate sa plece de nebun din bucuresti sau din cladiri care sunt cu bulina (pentru ca n-ar avea unde sa se duca) dar cred ca ar trebui sa se gandeasca si la faptul ca degeaba are un loc de munca si bani daca nu mai are viata.
de asemenea stim cu totii ca avem o gramada de cladiri care vor pica la prima miscare mai serioasa. de asemenea si cele care inca sunt considerate \"rezistente\" ... au trecut destule cutremure peste ele, nu se stie niciodata cand pot sa pice. cat despre cele noi... am zis mai sus.
asadar morala este ca fiecare a facut si face dupa cum il taie capu` si cand e sa se intample ceva rau, toata lumea asteapta \"mila de la stat\" sau de la \"Cel de Sus\". asta o sa facem, o sa stam ca milogii (ma refer la noi ca popor) si o sa asteptam sa ne faca statul casele pe care tot noi le-am stricat pentru ca am vrut bolte si coloane si spatii mai largi.
pacat ca vor muri oameni chiar nevinovati in aceasta situatie.
P.S. oricum va multumesc ca existati, am descoperit o gramada de chestii utile aici, ar fi mai mult decat recomandat daca ar fi si ceilalti semeni ai nostrii indeajuns de curiosi incat sa mai puna mana si sa citeasca ce scrie pe aici si, mai mult de atat, sa se gandeasca serios la anumite aspecte. nu de alta dar e in folosul lor.