Buna ziua, sunt nou pe acest forum, am aflat intamplator despre acest forum facand ,,surf" noaptea pe net
. As vrea sa aflu cateva informatii si raspunsuri la unele intrebari care ma cam framanta de la o vreme. Locuiesc de 8 ani intr-un bloc in zona Titan, langa parcul Titanii, cu 5 scari(tronsoane). Blocul acesta si unul turn de langa el sunt singurele cu 10 etaje, restul sunt cu 4. Blocul este din grinzi beton armat si caramida, subsolul, unde am si o boxa este impecabil, nu inundat, curat, te poti plimba in voie la subsol de la o scara la alta. Unele zone de trecere de la o scara la alta au fost blocate cu usi de admini scarilor. Ideea e ca blocul la o inspectie vizuala arata foarte bine pt. varsta lui, e din 1964 sau 1965, nu stiu exact, nu sunt eu propietar ci socru
. Peretii camerelor cat si tavanele sunt drepte, impecabile, nu strambaturi pe la colturi sau grinzi cum vezi pe la blocurile construite in anii '80, unde daca vrei sa pui o nivela cu bula pe un perete, te ingrozesti. Din spusele unui vecin de 85 de ani care locuieste in acest bloc langa mine (vecinul a stat in timpul cutremurului din '77 intr-un bloc cu 4 etaje vis-a-vis de blocul meu, deci blocuri mai vechi de '64 construite din placi) a asistat la constructia blocului in care stau, pe terenul pe care s-a construit erau livezi de pomi fructiferi. Cica blocul a fost construit cu soldati, era bloc pt. armata, cu caramida americana (o metoda noua la vremea aia) si ca nu s-au calicit deloc la beton, am simtit-o pe pielea mea cand am montat doze noi la intrerupatoare, cele vechi fiiind doze aparente, in tencuiala facuta din tinci de var cu nisip fin si ciment nu din glet de ipsos, de aceea sunt asa drepti peretii. Mortarul dintre caramizi e si ala din belsug, si destul de tare. Camerele erau cu parchet din acela de clasa inferioara (clasa a-III-a scria pe el), l-am indepartat fiind foarte uscat, departat si lasat deoarece sub el erau si mai sunt acele dale (biscuiti) de ciment cu rumegus sub care este un strat de nisip de nivelare si apoi este placa blocului. Problema mea care ma framanta e la sufragerie unde cand mergi mai tare se transmit foarte repede vibratiile catre alte obiecte din camera de pe mobila de exemplu, plus ca apartamentul este lipit de putul liftului si se simt destul de binisor vibratiile (sonore) ale liftului mai ales cand acesta este in ascensiune. Peretele de la putul liftului care este comun cu peretele de la usa de intrare in apartament, si cu peretele bucatariei e de aproximativ 350 mm, si un beton al naibii (am fost nevoit sa montez o noua doza pe acest perete
). Inca un perete de 350 mm mai am la dormitorul mare, si la sufragerie grinda de beton armat deasupra usii spre balcon. Balcoanele sunt de tipul celor incluse, nu in afara blocului, parca li se spune balcon de tip loja
In bloc mai sunt apartamente cu 2 camere cele de langa mine si in oglinda, exact ca al meu cu 3 camere. Citisem undeva cum ca unle blocuri ar fi avut la plansee armatura supratensionata, sau ceva asemanator, nu sunt in domeniul constructiilor asa ca imi cer scuze daca gresesc unii termeni si denumiri. Atasez si o schita a apartamentului, facuta rapid in paint, nu am avut scaner pt. originala schita
. Din fericire am prins un singur cutremur in acest bloc, pe cel din 2004 sau 2005, cel care a fost pe la ora 23, nu mai stiu exact anul. Au inceput prima data sa scartaie termopanele de la dormitorul mare, au lucrat in spuma cu care sunt etanseizate, si o vibratie a patului, abia ma asezasem in pat. De atunci a cam intrat spaima in mine, mai ales ca pana in 2000 am locuit doar la curte la casa, asa ca va dati seama. Astept un raspuns de la cineva care cunoaste acest tip de bloc, imi cer scuze pt. postul destul de lung, multumesc!