• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Informatii despre cladiri

Blocul meu e din 1975, in 1993 a fost expertizat, si e la U2, am inteles ca U2 inseamna ca trebuiau incepute lucrarile in maxim 5 ani de la expertizare.
Adica 1993+5=1998, si suntem in 2010.
Am vazut eu crapaturile alea imense intre etajul 9-11 si nu mi-au mirosit bine:(

Blocul e plin de batrani, cu astia n-am nici o sansa.

M-am interesat la o agentie de asigurari inainte sa-l cumpar, sa-mi fac asigurare pe apartament, si mi-au zis ca e bine u2, nu sunt probleme....
 
Din cei care se pricep la rezistenta cladirilor poate sa imi spuna si mie cineva care din urmatoarele blocuri ar fi mai bune?
A) Cal Dudesti - 2S+P+16E cu parter extins, structura din diafragme rare beton armat, dispuse in sistem celular, AC= 672,3 MP+ 13MP (parter extins);
:55: Bd. 1 Dec - S+P+8E, structura cu diafragme dese de beton armat, sistem fagure; sistem de fundamentare cu talpi de beton armat, AC=611,33mp;
C) Splaiul Unirii - doua blocuri, (2S+P+16, S+P+10E), strucura cu diafragme beton armat dispuse in sistem fagure, sistemul de fundamentare este pe radier general in cuva etansa, pt executarea infrastructurii este necesar sa se realizeze o incinta de pereti mulati, AC= 611,33MP.
Mersi
 
Buna ziua si bine v-am gasit!

Am si eu niste nelinisti in asteptarea marelui cutremur... Daca acasa lucrurile stau relativ bine (locuiesc la parter intr-un P+8, prefabricate cred), la locul de munca exista anumite probleme... Este vorba despre Casa Presei...
Din cate am citit, cladirea e terminata prin 1956 si ar fi fost prima constructie din Romania proiectata tinand cont de niste norme antiseismice italiene din vremea lui Mussolini. Pana aici toate bune si frumoase, problema e ca in momentul de fata "colosul" arata jalnic... sunt nenumarate crapaturi, in nenumarate locuri... habar n-am daca asta influenteaza sau nu structura de rezistenta... am inteles ca nu s-a facut niciodata o expertiza cu toate ca acolo lucreaza sute, poate mii de oameni.
Dincolo de parerea unora - "lasa, dom'le, ca-i cladire solida, ruseasca..." - as dori sa aflu parearea specialistilor (dl. Sever mai ales) in legatura cu sansele ca aceasta contructie sa ramana in picioare la un eventual seism major.

Va multumesc!
 
Oameni buni, nu ma linisteste si pe mine nimeni? Sau, ma rog, dimpotriva... :55:

Precizez ca ma intereseaza in special corpul central, cel inalt... mai si sunt cocotata pe la etajul opt...
 
biutza, fara niste poze clare de la fata locului nu prea avem ce sa-ti spunem :55:
 
anda a spus:
biutza, fara niste poze clare de la fata locului nu prea avem ce sa-ti spunem :55:

Sigur, anda, m-am gandit si eu ca ar fi bune niste poze... o sa incerc sa le fac...

Totusi, speram ca exista cineva, poate dl. Sever, care are date mai multe despre cum a fost construita si chiar despre starea actuala a cladirii... poate s-a facut totusi vreo expertiza... citeam undeva ca ar fi necesara consolidarea, insa costurile ar fi enorme... :55:
 
sever probabil ca stie multe despre acea constructie, dar nu stiu daca a si fost acolo sa vada in ce stare mai e. cred ca pozele sint utile. incerca sa le faci acolo unde apar fisuri, eventual uita-te daca fisurile sint in structura de rezistenta (daca intuiesti care e)
 
Pe 19 si 20 martie au fost in Romania Libera interviuri cu Prof. Panaite Mazilu, 95 de ani, proiectantul Casei Scanteii. L-am sarbatorit chiar atunci pe 20 la UTCB.
 
Multumesc sever, multumesc alex!

Tot in evenimentul zilei le-am gasit si eu... interesanta poveste...

“A fost foarte greu, nici nu ştiam ce încărcări să iau. Era prima clădire cu norme antiseismice din România, deşi oficial noi nu aveam norme. Bălan îmi spunea să nu mă zgârcesc. Tovarăşe Mazilu, pune mai mult şi dumneata acolo. Pe ei nu-i interesa structura, dar ştiau că trebuie făcut ceva, chiar dacă oficial nu existau norme antiseismice. I-am zis că eu am o singură conştiinţă profesională, fie că e casa partidului, fie că e casa lui Stan Păpuşă”.

<Conştiinţa profesională a lui Mazilu nu se fundamenta pe vreo lege, însă, ci pe cunoştinţele personale, dobândite din revistele străine de specialitate la care era abonat. După cutremurul din 1940 Ministerul Lucrărilor Publice ar fi dat, se pare, primele norme antiseismice pentru construcţii, însă publicarea lor în Monitorul Oficial a trecut neobservată din cauza războiului. „Eu am aflat abia acum, după 1990, că existau acele norme. Nimeni nu ştia, din breaslă, iar structurile se făceau după cât erai de conştiincios. Normele pentru Casa Scânteii le-am luat dintr-o revistă italiană. La noi seismele sunt de gradul 7. La vremea aia aveau şi grecii şi turcii norme, dar mi-a fost mai uşor, că italienii erau de-ai noştri. Şi ce zic normele astea: să pui nişte forţe orizontale. Normele spun că dacă e de gradul 7 pui 5% forţe orizontale. Dacă e gradul 8 pui 10%. Azi aş fi pus peste 10%. Dar decât deloc… Atunci nu-mi cerea nimeni norme antiseismice, pentru că nu înţelegea nimeni”.>

Nu stiu de ce, dar numai constiinta profesionala a domnului Mazilu nu prea are darul sa ma linisteasca...
O sa fac si niste poze...
 
Nu mi-a raspuns si mie nimeni la intrebarea anterioara?

Atunci poate imi raspundeti acum. Cum ar rezista la cutremur blocul asta de 8 etaje din zona Titan Auchan?

-regim de înălţime de S + P +8E
-structura de rezistenţă este realizată cu diafragme dese de beton armat dispuse în sistem fagure ;
- Sistemul de fundare se va realiza pe tălpi de beton armat ;
- Aria construită Ac = 611,33 mp ;
- Înălţime nivel : 3,00 m;
- Categoria de importanţă a construcţiei : " C" ;

Mersi

ps: construit in 2009
 
Bine v-am gasit!

De cateva zile citesc despre cutremure si cladiri, deoarece intentionez sa-mi cumpar un apartament cu 2 camere, si am realizat (brusc), ca in Bucuresti trebuie sa tii cont de asta, fie si numai pentru a lua in calcul devalorizarea apartamentului.

O concluzie trasa de mine din cele citite pana acum, aici si prin alte parti, este ca blocurile cu 4 etaje sau cele construite dupa 1980 sunt cele mai bune.
Am citit aici de asemenea, ca prin 196X s-au introdus niste norme de constructii vizavi de cutremure, revizuite in 1977, si inca odata in 1982.
Ce am retinut, tot de aici, este ca a crescut treptat calitatea/rezistenta betonului, de pe la 90 la 300.


Totusi, am cateva neclaritati/intrebari:

1. In general, despre blocurile cu 4 etaje construite intre 1960 - 1977: Presupunand ca nu a modificat nimeni vreun apartament pe scara si ca nu au fost avariate grav in '77, ce riscuri imi asum cumparand intr-un astfel de bloc?

2. In particular, despre blocurile din Bucurestii Noi, stie cineva ceva? Ce riscuri imi asum cumparand acolo? Am cautat si pe acest forum, si pe Google, nu am gasit (aproape) nimic. E o zona de case, cu cateva zone mici de blocuri, construite prin 1950-1977, de 2 tipuri din ce am vazut:
- cu 2-3 etaje cu acoperis si eventual garaj la demisol
- cu 10 etaje, cu 3 scari
Sunt curios sa stiu si de ce s-au facut doar asa de putine blocuri acolo. E cumva o zona care nu poate sa tina blocuri?...

3. O alta curiozitate de-a mea: Rezistenta la cutremur are de-a face cu densitatea de cladiri? Ma gandesc de ex. la Drumul Taberei, unde sunt blocuri inalte si dese.

Multumesc!
 
Sorelmitra, bun venit pe forum in primul rand :114: :113: :114:

In al doilea rand, iti spun ca eu locuiesc intr-un bloc P+4 din prefabricate de beton armat, bloc construit in 1974-1975, si care a facut fata foarte bine la cutremure, in primul rand la cel din 1977. Bucuresti, cartierul Berceni. Genul asta de blocuri este foarte bun pentru conditiile Bucurestiului.
 
GeoX, Multumesc de raspuns  <IMG src="http://www.cutremur.net/public/style_emoticons/default/smile.gif" class="bbc_emoticon" alt=":113:"> .

Ce spui tu este pe linia a tot ce am citit pe acest forum, ca blocurile de max. P+4 sunt cele mai bune pt. Bucuresti.

Dar vechimea blocului nu-si spune si ea un cuvant? Daca blocul a fost construit cu 10 ani inainte, prin 1964 sa zicem?

E adevarat ca mi s-a spus de cineva (cu bani) care sta intr-un bloc rusesc din 1920, cu 3 etaje si curte interioara. Blocul arata foarte bine dupa toate cutremurele, dar presupun ca a fost construit cu exces de material si ziduri foarte groase...  
 
buna ziua

e prima data cand postez... desi sunt membra de ceva timp. Azi merg sa vad un ap intr-un bloc din Pantelimon (vav de spital) construit in 75. Din pozele interioare inteleg ca nu e pe grinzi. Acum locuiesc tot in Pantelimon (vav cimitir Armenesc) bloc din 80. Are niste grinzi f groase. Vad ca multe blocuri din intervalul 74-77 din pantelimon apar la urgente 2-3 (U2,U3). Adica trebuiau reconsolitate pana acum. Blocul e de 10 etaje (si et este 10). s-o merita ? ca nu vreau sa fac vreo prostie mai ales ca banii sunt pe credit....

multumesc anticipat !
 
daca nu e pe cadre, probabil ca e din prefabricate, ceea ce nu e rauincearca sa obtii ceva date cind te duci sa-l vezi. intreaba-i pe locatarii in virsta, cei care locuiesc acolo de la inceput. precis ei stiu o multime de amanunte. intreaba unde se gaseste cartea tehnica a imobilului si uita-te ce scrie acolo. eventual fa-i niste poze. si poti face poze si apartamentului, casei scarilor, casei liftului. daca afli aceste date, putem discuta la obiect, altfel nu stiu ce sa zic. parerea mea e ca un bloc din 75 nu ar avea de ce sa se darime.
 
Buna ziua, sunt nou pe acest forum, am aflat intamplator despre acest forum facand ,,surf" noaptea pe net
bigsmile.gif
. As vrea sa aflu cateva informatii si raspunsuri la unele intrebari care ma cam framanta de la o vreme. Locuiesc de 8 ani intr-un bloc in zona Titan, langa parcul Titanii, cu 5 scari(tronsoane). Blocul acesta si unul turn de langa el sunt singurele cu 10 etaje, restul sunt cu 4. Blocul este din grinzi beton armat si caramida, subsolul, unde am si o boxa este impecabil, nu inundat, curat, te poti plimba in voie la subsol de la o scara la alta. Unele zone de trecere de la o scara la alta au fost blocate cu usi de admini scarilor. Ideea e ca blocul la o inspectie vizuala arata foarte bine pt. varsta lui, e din 1964 sau 1965, nu stiu exact, nu sunt eu propietar ci socru
cool.gif
bigsmile.gif
. Peretii camerelor cat si tavanele sunt drepte, impecabile, nu strambaturi pe la colturi sau grinzi cum vezi pe la blocurile construite in anii '80, unde daca vrei sa pui o nivela cu bula pe un perete, te ingrozesti. Din spusele unui vecin de 85 de ani care locuieste in acest bloc langa mine (vecinul a stat in timpul cutremurului din '77 intr-un bloc cu 4 etaje vis-a-vis de blocul meu, deci blocuri mai vechi de '64 construite din placi) a asistat la constructia blocului in care stau, pe terenul pe care s-a construit erau livezi de pomi fructiferi. Cica blocul a fost construit cu soldati, era bloc pt. armata, cu caramida americana (o metoda noua la vremea aia) si ca nu s-au calicit deloc la beton, am simtit-o pe pielea mea cand am montat doze noi la intrerupatoare, cele vechi fiiind doze aparente, in tencuiala facuta din tinci de var cu nisip fin si ciment nu din glet de ipsos, de aceea sunt asa drepti peretii. Mortarul dintre caramizi e si ala din belsug, si destul de tare. Camerele erau cu parchet din acela de clasa inferioara (clasa a-III-a scria pe el), l-am indepartat fiind foarte uscat, departat si lasat deoarece sub el erau si mai sunt acele dale (biscuiti) de ciment cu rumegus sub care este un strat de nisip de nivelare si apoi este placa blocului. Problema mea care ma framanta e la sufragerie unde cand mergi mai tare se transmit foarte repede vibratiile catre alte obiecte din camera de pe mobila de exemplu, plus ca apartamentul este lipit de putul liftului si se simt destul de binisor vibratiile (sonore) ale liftului mai ales cand acesta este in ascensiune. Peretele de la putul liftului care este comun cu peretele de la usa de intrare in apartament, si cu peretele bucatariei e de aproximativ 350 mm, si un beton al naibii (am fost nevoit sa montez o noua doza pe acest perete
ack.gif
). Inca un perete de 350 mm mai am la dormitorul mare, si la sufragerie grinda de beton armat deasupra usii spre balcon. Balcoanele sunt de tipul celor incluse, nu in afara blocului, parca li se spune balcon de tip loja
huh.gif
In bloc mai sunt apartamente cu 2 camere cele de langa mine si in oglinda, exact ca al meu cu 3 camere. Citisem undeva cum ca unle blocuri ar fi avut la plansee armatura supratensionata, sau ceva asemanator, nu sunt in domeniul constructiilor asa ca imi cer scuze daca gresesc unii termeni si denumiri. Atasez si o schita a apartamentului, facuta rapid in paint, nu am avut scaner pt. originala schita
happy.gif
. Din fericire am prins un singur cutremur in acest bloc, pe cel din 2004 sau 2005, cel care a fost pe la ora 23, nu mai stiu exact anul. Au inceput prima data sa scartaie termopanele de la dormitorul mare, au lucrat in spuma cu care sunt etanseizate, si o vibratie a patului, abia ma asezasem in pat. De atunci a cam intrat spaima in mine, mai ales ca pana in 2000 am locuit doar la curte la casa, asa ca va dati seama. Astept un raspuns de la cineva care cunoaste acest tip de bloc, imi cer scuze pt. postul destul de lung, multumesc!
 
Back
Sus