• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Informatii despre cladiri

takanonanu a spus:
Sa-l stapanesti sanatos, ads !
clapping.gif

Unde este schita totusi ?


Am reusit sa incarc si schita
worthy.gif
 
Am o nelamurire, pe unde intri in ... dormitorul mare ?
unsure.gif

Si inca o intrebare, liniile ingrosate sunt pereti de rezistenta ?
 
takanonanu a spus:
Am o nelamurire, pe unde intri in ... dormitorul mare ?
[/quote]
de pe hol :113: se vede o linie punctata paralela cu cea de la dormitorul mic
 
Ads, eu nu am incredere in apartamentul schitat mai sus. Peretii de rezistenta (...daca sunt aceia care cred eu) par foarte departati (...poate si de aici rezonanta "buna" a apartamentului) si nu prea se incruciseaza adica nu formeaza "X"-uri. In plus izolarea de catre arhitecti a dormitorului mare in acel loc mi se pare suspecta. N-am mai vazut o astfel de partajare. Probabil s-au gandit la intimitatea ... cuplului.
winking.gif

Am sa fac si eu o schita a apartamentului meu si am s-o sharez, traiesc cu impresia ca am cel mai solid apartament ... de pe cutremur.ro.
tongueyah.gif
 
Pai, intrarea in dormitorul mare este fata in fata cu cea de la dormitorul mic (e doar o schita in paint), o sa incerc sa fac rost de planul original al apartamentului. Oricum la dormitorul mare, peretii stanga dreapta, inclusiv cel de la usa sunt din beton armat, stiu pt. ca am schimbat usile si plus ca am vrut sa prin ceva pe perete si credeti-ma ca, cu o rotopercutoare de 1500W de marca si un spiral SDS de calitate, a intrat cam greu, un biet diblu de 10. Parerea mea (de nespecialist, tocmai de aceea am cerut o parere de specialist pe aici pe forum) e ca rezonanta e data de faptul ca intre plafon (podea) este acea termofono izolatie de nisip cu acei biscuiti (dale) de beton cu rumegus. Eu am inlocuit parchetul vechi cu laminat de 8 mm si acea izolatie care se pune sub parchet e din polistiren exrudat de 5mm. Am reparat rosturire dintre acei biscuiti care erau lipiti intre ei cu smoala
bigsmile.gif
, si am turnat autonivelanta. Chestia asta am facut-o doar in dormitoare, pe hol si sufragerie nu am mai scos parchetul vechi din diferite motive (oboseala, m-am cam imbolnavit in acea perioada si asa ca am dat pe repede inainte cu amenajarile) si am pus laminatul peste parchetul vechi. Parchetul vechi l-am ,, inchegat" cu o solutie acrilica. De aceea cred eu ca rezoneaza cu zgomotul produs de lift, lift de 40 si ceva de ani, cred ca la fel e si monstrul ala de motor car il actioneaza. In seara asta la ProTv in cadrul stirilor de la ora 19 este acel serial despre viata dupa cutremur, cu reportaje din marele Chile. Prezentau expertiza pe cere o faceau in Romania niste ingineri cu niste super aparate, cu ultrasunete pentru a afla duritatea betonului, scanare cu termo...nu stiu cum... sia aratau structura armaturii in 3D, distanta, grosimea, tot. Ma inteb oare cat o costa o expertiza moderna de genul asta. Oricum au facut expertiza si la un bloc din 2009 la care betonul, armatura si distanta dintre bare (mult mai subtiri) era mult mai proasta fata de un bloc din 1982
ack.gif
ack.gif
>. Mai faceau comparatie si cu un bloc de pe Calea Victorie din 1936 la care intervenise fenomenul de carbonatare si mancase armatura, pH-ul betonului era 5 nu 13 cat ar fi trebuit in mod normal.
 
Am atasat o schita cu apartamentul tau(este sucit invers fata de schita ta). Este o structura de top OD ce am pus eu acolo este un tronson adica o sacara cu 4 apartamente pe etaj:2 apartamente cu doua camere si 2 apartamente cu trei camere. Eu locuiesc tot in Titan tot intr-un asemenea bloc de tip OD,la mine este un bloc lung cu 8 tronsoane construit in 1964 tot pentru armata, tot langa niste blocuri de 4 nivele. Referitor la vibratia planseului asta am observat si eu(la sufragerie in mod special), daca cineva merge mai apasat prin camera se simte. Daca te uiti atent planseul din holul de la intare unde nu exista parchet este la acelasi nivel cu cel din sufragerie unde exista parchet, deci daca din grosimea planseului sufrageriei scazi parchetul+stratul de sub acesta este clar ca acolo planseul este mai subtire.Daca te gandesti ca asta este o problema eu iti spun ca nu este, ba din contra la un seism grosimea planseului nu are mare importanta, ba din contra e mult mai bine ca este mai usor(important este sa fie bine armat).
Referitor la rezistenta acestui tip de bloc: eu am studiat cu atentie casa scarilor mai pe la toate etajele si nu am observat crapaturi(zugraveala nu este una noua), am discutat cu vecinii care au prins cutremurul din 77 in bloc si am aflat ca decat la etajele superioare 8,9,10 au fost semnalate crapaturi ceea ce este normal.In alta ordine de idei partea buna sau rea cu aceste blocuri OD este accea ca au o flexibilitate foarte mare la miscarile longitudinale(ele au o singura diafragma longitudinala mediana si 8 transversale per tronson)ata in traducere mai directa insemna ca in cazul unui seism daca blocul preia miscarile pe o axa transversala tensiunile vor fi descarcate in principal in capetele diafragmelor transversale(cele 8) si aici cred ca intervine hiba din normativul P13/1963 "neobligativitatea ca diafragmele sa fie brodate pe margini cu bulbi si centuri", acum nu stiu ce sa cred daca se aplica sau nu aceasta mentiune iar daca se aplica unde se aplica si unde nu. Aici poate doar cineva avizat sa aiba un raspuns.In concluzie: daca blocul a trecut prin 1977 fara probleme, daca vecinul de la 2 nu a demolat un perete de rezistenta nu cred ca sunt probleme cu un asemenea bloc la un viitor cutremur caci sistemul in diafragme are de regula rezerve de rezistenta mai mari decat ce se ia in calcul; asa ca stai linistit ca nu cade blocul asa usor.

Daca tot veni vorba as avea si eu o intrebare daca poate cineva sa ma lumineze: acum ceva timp am schimbat usa de la logie si normal am scos din tatani si vechiul toc de lemn, ei bine dupa aceasta operatie am vazut in capatul peretelui(de rezistenta) o armatura longitudinala de 12 NETEDA!; adica cu alte cuvinte nu este fier otelit? in '64 nu se folosea fier otelit din acela cu striatii pentru armare? eu stiu ca fierul beton cel neotelit si neted se intinde rau(pe santier se tragea cu tractorul ca sa-l indrepte si daca tragea ala cu tractoru cu mai mult simt de raspundere se intindea fierul).
 
Ai dreptate Alleycat cu fierul intins. Si eu am observat aceeasi chestie cand am schimbat tamplaria de la logie
ohmy.gif
, plus ca la subsol, boxa pe care o am e chiar sub scara de la intrarea din spate a blocului, si am o bucata de tencuiala cazuta acolo, nu stiu de cand e asa, eu asa am prins-o, acolo se vede o mare bara de armare plus niste armatura de 18. Ai dreptate si cu nivelul planseului dintre hol si restul camerelor. De ceva timp am tot vrut sa opres rapandula aia de lift intre etaje, si sa masor grosimea planseului care pare destul de gros. Nu stiu daca e aceeasi grosime cu planseul de pe hol. Cum mai spuneam intr-un alt post, citisem undeva ca armarea planseelor s-ar fi facut prin armare si tensionare a armaturii dupa care se turna betonul si la ceva timp se detensionau acele armari, cineva de specialitate ar putea da niste explicatii mult mai tehnice. Blocul in care locuiesti e cumva cel din spate de la MegaIma... putin mai in lateral, pe la barajul, nu stiu cum... spre Piata Minis?
 
Da blocul este putin dupa Mega cu fata la strada dar are in fata o parcare si un spatiu verde unde mai nou se va construi un nou supermarket....btw multumim primariei! chiar era nevoie de un nou supermarket, cine are nevoie de atatea spatii verzi oxigen, racoare si prosti d-astea.
Referitor la barele de armare pe care le-ai vazut in subsol si acestea erau tot netede? Eu stiu ca armarea cu bare striate este mult mai eficienta deoarece in cazul unui cutremur nu se mai produce fenomenul de alunecare al armaturii prin beton.
 
ads a spus:
Am reusit sa incarc si schita
worthy.gif


ciudat apartament.... tare ciudat... cele mai frumoase apart din cate am vazut sunt unele P+4 din Berceni, Metalurgiei.
Au o sufragerie imensa de 27mp, 3 holuri mari si 2 bai, 2 balcoane la 3 camere... belea.
la sufragerie au 2 usi duble, care se deschid ca alea de la bucatariile restaurantelor.
 
Da Aleeycat armatura e neteda, fara striatii asa se folosea atunci, presupun...Nu stiam ca se mai construieste un supermarket pe acolo :clapping: . Cu cateva zile in urma am avut ocazia sa merg pe la subsolurile tuturor scarilor blocului, se sparsese un robinet pe apa calda pe recirculare si a trebuit sa-l inchidem pana a u venit cei de la radet sa-l schimbe (instalatie noua de ~ 3 ani :clapping: ) la ora 22 sambata ne plimbam pe la subsolurile blocului, am avut ocazia sa vad si celelalte subsoluri. Arata foarte OK pt. un bloc atat de vechi, beton sanatos fara fisuri si crapaturi.Ciudat e ca la scara 1 si la scara 5 scarile pe care ajungi la subsol si prima camera inainte de a intra in zona conductelor, e mult mai adanca si mult mai groase zidurile :p , ciudat, doar ca or fi capat de tronson? Cat despre blocurile de pe Metalurgiei, am avut okazia sa intru in cateva apartamente, si la P+4 si la P+10, nu erau chiar asa de mari. Apartamente mari am avut okazia asa vad pe Bd.Unirii si la Titulescu, in blocul de SpingTime de la Victoriei, apartamente cu intrarea in sufragerie pe usi duble, dar cum am mai spus, finisrea zidurilor lasa rau de dorit. Sunt atat de strambi peretii aia ca ar trebui sa bagi un camion de ipsos sa-i indrepti.
 
.Salut Am o serie intreaga de nelamuriri . Am auzit ca exista de ceva timp norme antiseismice dar am auzit si ca se face rabat de la calitate si nu intotdeauna calitatea materialelor corespunde cu cea declarata. Este cazul sa ma ingrijorez? Cat este de probabil ca o cladire nou construita sa se prabuseasca?
2.Eu sunt student si locuiesc in caminul A1 Grozavesti P+9 ,construit aproximativ intre anii 2000-2008, la etajul 8 . Ma ingrijoreaza ca se aude prin pereti daca vecinii mei vorbesc mai tare .In plus peretii care nu sunt de rezistenta sunt din rigips. (daca pentru ei au ales solutia cea mai ieftina oare cum au procedat in alte aspecte) Ma mai intereseaza de fapt si ce influente pot cei doi factori care actioneaza simultan: apropierea de metrou si apropierea de dambovita(practic doar o sosea ma desparte de la dambovita si pe malul celallt al dambovitei e metroul).
3As dori sa stiu cat de sigure sunt caminele a,b ,c,d Grozavesti pt ca m-ar tenta sa ma mut acolo(as sta doar cu inca o persoana fata de inca 2 acum). Problema este ca aceste camine sunt construite in jurul anului 1960 si practic fiecare camera are fereastra din peretele stang pana in peretele drept .
4.O alta curiozitate este cat de rezistente sunt scarile. Stiu ca ele cad primele dar se poate intampla sa fie doar ele avariate complet iar restul cladirii sa reziste. Intreb asta deoarece vreau sa-mi mut salteaua pe casa scarii (care este relativ retrasa si calduroasa) si sa dorm acolo deoarece colegii mei de camera se culca mai tarziu decat mine si ma deranjaza. Pecizez ca nu este vorba de holul mare al cladirii , deoarece fiind cladire cu lift scarile ocupa un fel de nisa mai retrasa .Imi este insa teama pt ca scarile sunt cele mai vulnerabile. Cand se prabuseste o scara se prabusesc treptele sau se duce si suprafata de la capatul scarii care este la acelasi nivel cu etajul propriu zis sau efectiv nu exista nicio regula?
5 Cat de sigura este cladirea Universitatii din Piata Universitatii, in special facultatea de matematica care este in partea veche a cladirii, coltul dinspre Bulevardul elisabeta?
 
emi a spus:
.Salut Am o serie intreaga de nelamuriri .
... wow.
poate in ziua cea mare te duci la un interviu intr-un bloc pe magheru. ;)

stai linistit cu caminul nou din regie... cat despre universitate nici bombardamentele n-au reusit s-o dea jos. Cladirile publice se construiesc dupa alte standarde... chiar si acum o suta si ceva de ani.
 
Salut. In primul rand ii multumesc lui Cristeamax pentru raspuns.


Doresc si eu sa stiu cum pot afla daca exista o expertiza pentru cladirea institutului de matematica Calea Grivitei nr 21 daca nu ma insel. Ma pot duce efectiv la primarie si sa intreb si daca da la ce birou ? Am auzit, sper ca gresit , ca doar imobilele pt locuit au fost expertizate. Asta ar insemna ca institutul nu a fost expertizat ceea ce este o prostie pentru ca principial (desi aici nu este intocmai) o persoana sta o treime din zi la serviciu si are dreptul sa stie la ce sa se astepte daca il prinde acolo cutremurul

Legat tot de institut, am mari temeri cand am ore in aceea cladire. Cred ca este construita prin anii 1950, are 8 etaje +etajul liftului care pare foarte masiv(are niste placi imense ornamentale cu simboluri matematice ). Daca poate un cunoscator sa-l vada personal m-ar interesa sa stiu si parerea lui despre CRAPATURILE care au aparut (probabil in 77 ) in acele coloane verticale care pornesc de la etajul 1 si se continua pana la ultimul etaj . Aceste coloane sunt dupa parerea mea stalpii de rezistenta ai cladirii (partea lor din interiorul cladirii e foarte groasa) si ma ingrijoreaza enorm crapaturile. Un alt aspect este ca aceste coloane se sprijina doua cate doua pe niste structuri solide de beton in forma de V care au inaltimea parterului (baza v-ului e pe sol iar cele doua coloane vin pe cele doua brate ale v-ului). Aceasta arhitectura este una eficienta antiseism ?(si chiar daca initial era viabila acum ca stalpii sunt slabiti ea mai protejeaza eficient cladirea ?) . Intreb toate astea pentru ca pe vremea cand a fost construita cladirea nu cred ca era un cod antiseismic prea elaborat.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
 
cristeamax a spus:
.. cat despre universitate nici bombardamentele n-au reusit s-o dea jos. Cladirile publice se construiesc dupa alte standarde... chiar si acum o suta si ceva de ani.

Si totusi, cladirea primariei Bucuresti este cu vreo 50 de ani mai tanara decat universitatea , pare solida si masiva .... dar are bulina rosie. Cred ca unul dintre avantajele de a fi primar este ca daca esti in pericol in cladirea in care muncesti pur si simplu schimbi cladirea. Pe cand un muncitor nu isi poate permite sa-si mute fabrica intr-o cladire sigura....
 
emi a spus:
Si totusi, cladirea primariei Bucuresti este cu vreo 50 de ani mai tanara decat universitatea , pare solida si masiva .... dar are bulina rosie. Cred ca unul dintre avantajele de a fi primar este ca daca esti in pericol in cladirea in care muncesti pur si simplu schimbi cladirea. Pe cand un muncitor nu isi poate permite sa-si mute fabrica intr-o cladire sigura....


foarte corect... buna observatie... sau daca esti primi ministru... probabil ca stii ca clardirea guvernului e in reconsolidare + extindere

Mie personal imi lipsesc niste pareri avizate pe acest forum... pareri tehnice si exemple concrete. E adevarat ca nu-ti poti da cu parerea asa oricum despre un asemenea subiect important... dar care mai e rostul acestui forum?

Subiectul in general e tabu in romania pentru ca sistemul verificarilor in cosntructii ascunde niste absurditati enorme. Sunt oameni in Romania constienti (si mai ales responsabili sa avertizeze acest lucru) ca anumite cladiri pot cadea... si merg linistiti pe strada printre noi. + ca ne caracterizeaza in general un fatalism cronic. Asa se explica ca demersul tau de a afla niste lucruri normale si pe alocuri esentiale pare un demers deplasat si probabil multi or sa-ti rada in nas. Asta arata ca desi unii locuiesc in cladiri cu mai multe niveluri n-au depasit ca si mentalitate nivelul brazdei de unde au plecat parintii lor.

N-am nicio legatura cu cosntructiile dar din ce am mai citit imi pare ca acea structura in V suporta mai bine solicitarile orizontale in caz de cutremur... adica nu e doar o fitza de design. ;)
 
Am luat decizia de a ma muta intr-o camera de o singura persoana in caminul Panduri dar incep sa o regret. Caminul e construit in 1954 are doua etaje dar am observat ca are spatii largi fara pereti pentru ca majoritatea camerelor sunt mari (5-7 persoane). Care sunt sansele ca o cladire atat de veche dar care are putine etaje sa se prabuseasca?Va rog sa- mi raspundeti repede cat timp mai am sanse sa ma mut inapoi in A1 din Grozavesti
 
Si inca un detaliu , etajele caminului din Panduri sunt foarte inalte , cred ca cele doua etaje au cumulat inaltimea a trei etaje. Acest lucru are vreo importanta?
 
emi, nu cred ca va veni un cutremur care sa darime cminul in viitorii ani. asa ca stai unde ti-e mai comod si uita de spaima cutremur. acum ce o sa faci? o sa te gindesti numai la asta?
 
anda a spus:
emi, nu cred ca va veni un cutremur care sa darime cminul in viitorii ani. asa ca stai unde ti-e mai comod si uita de spaima cutremur. acum ce o sa faci? o sa te gindesti numai la asta?

Da, in ultima luna m-am gandit incontinuu la ideea de a ma muta la Cluj, si abia astept sa treaca primul semestru ca sa pot face asta pentru ca efectiv traiesc ingrozit zi de zi in Bucuresti. M-ai linisti daca mi-ai spune motivele pentru care tu crezi ca in urmatorii ani nu o sa fie cutremur . Imi pare rau sa parasesc Bucurestiul pentru ca aici mi se pare mai buna facultatea pe domeniul meu decat in Cluj dar nici sa traiesc in teroare nu pot. M-as fi mutat de la inceputul anului dar am constientizat pericolul unui cutremur dupa ce ma inscrisesem la master in Bucuresti
 
cutremurele mari nu se produc de azi pe miine. ele au niste precursori cu luni inainte, care deocamdata nu si-au facut aparitia. nu zic ca nu e posibil sa apara un cutremur care sa se simta bine, dar cu siguranta nu i-a venit vremea celui devastator. eu zic sa nu te mai gindesti la asta, mai ales daca te afecteaza in asa masura incit sa ai fobie de bucuresti.
 
Back
Sus