• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Intrebari de la cititori

Multumesc pentru raspunsuri.
Imi pare rau ca nu a mers link-ul de maps.
Blocul cu pricina este sos pant nr.231 bl69. Vis-a-vis omv, in dreapta blocului turn de langa fantana.
Momentan am decis sa mai cautam desi app era foarte bine amenajat, din considerentele de mai sus.
Cred ca daca presupui ca oricum toti isi sparg peretii e cel putin bine ca tu sa nu o faci :).

O zi buna.
 
In nord-estul Munteniei sunt falii crustale, cutremure in Prahova au mai fost. E drept, cele mai multe au fost crustale, iar magnitudinile lor au atins uneori chiar si 4,5 grade. Anul trecut, in toamna, a avut loc un cutremur crustal in zona BAICOI resimtit la PLOPENI si la PLOIESTI.
E, cazul seismelor subcrustale e mai complicat, dar arata o legatura clara cu blocul litosferic de la Curbura Carpatilor. De fapt, desi ruperile majore sunt in zona Curburii (legate si de tendinta de desprindere de crusta terestra), cred ca blocul litosferic respectiv e mult mai mare, se intinde si spre Muntenia, fapt dovedit si de relatia dintre cutremurele vrancene si cele din regiunea Fagaras-Campulung. Pe scurt, e o influenta a unor tensiuni din zona Vrancea.
 
Cred ca domnul Sever Georgescu e cel mai tare din Ro la ora asta in efectul seismelor asupra constructiilor,din pacate in ultima vreme nu am mai vazut nici o interventie de-a dansului pe acest forum. Parerea mea !
 
Salutare dumitru, din pacate dansul e destul de ocupat, dar eu ii transmit intrebari punctuale si imi raspunde pe mail, pentru a posta pe forum raspunsurile. Si eu sper sa mai apara in curand online... :)
 
Salutare. Cred ca avem nevoie de cat mai multa implicare pentru a intelege cat de cat ceva din "mecanismul" vrancean. Din pacate, parerea mea (de simplu cetatean) e ca multe din ele vin mai degraba din partea unor oameni dedicati, pasionati de fenomen decat din partea autoritatilor in domeniu, care par doar sa constate seismul produs si cam atat.
Sincer nu sunt la curent cu ce se petrece din punctul asta de vedere la nivel specializat in prezent - si anume - exista lucrari noi pe aceasta tema? Sau descoperiri recente referitoare la Vrancea ? Chiar m-ar interesa asa ceva, macar cateva detalii, teorii.. Cu cele vechi sunt mai mult sau mai putin familiar multumita si acestui forum.
Stiu ca este un domeniu delicat, in care nu ne putem aventura foarte mult in predictii, dar gasesc mult mai mult efort si implicare pe acest forum, decat la nivel de institutii de exemplu.. De aceea si reactiile oficiale din partea acestora pot parea la un moment dat lipsite de informatie / sens / credibilitate.
Nu contest activitatea stiintifica sau capacitatile acestora, dar la nivel de comunicare - transparenta cred ca sunt probleme.
Eu va felicit pentru tot ce faceti aici!

PS: ma amuza cei care acuza in legatura cu alarmarea populatiei. Tonul folosit aici mi se pare mai mult decat rezervat uneori :)
 
Bun venit pe forum neolars si multumim pentru aprecieri.
Sa stii ca si noi am mai criticat aici partea de comunicare, sigur imbunatatori pot fi mereu facute, si am accentuat, de exemplu, anumite probleme legate de site-ul INFP, care zic eu ca e important.
De publicat s-a publicat, sa stii, in reviste de specialitate colaborari internationale, rezultatele unor proiecte. Dar multe dintre aceste lucruri sunt in proceeding-urile unor conferinte internationale iar accesibilitatea lor e limitata. Stiu cum e, pentru ca si eu lucrez in cercetare si publicatiile nu sunt intotdeauna disponibile, depinde. Rezultatele unor activitati de cercetare se disemineaza, sigur, dar forma de diseminare variaza.
Despre teorii...ce sa spun, fiecare om cu teoria lui. Vrancea e complexa (un truism evident), dar in acelasi timp are niste regularitati specifice; eu sunt convins ca specialistii de la noi le-au remarcat, acum, sigur, ce explicatii dau pentru ele...nu bag mana in foc. De exemplu, eu cred intr-o stransa corelare intre seismicitatea crustala din fata Curburii Carpatice (dar si din interior, in sudul Transilvaniei) si cea adanca din Vrancea. Dar sa vina un seismolog sa incerce sa explice treaba asta in fata presei...e greu. Nu vezi cum interpreteaza si se rastalmaceste orice se spune ? Plus ca legaturile astea sunt mai complicate, nu functioneaza de fiecare data la fel. Vezi cazul Galati vs. Vrancea 6 octombrie 2013.
 
Buna ziua, intai de toate as vrea sa va felicit pentru implicarea si seriozitatea pe care am gasit-o pe acest forum. Am gasit aici multe informatii utile privind seismele, si in special a seismelor din Romania.
As dori sa va adresez si eu o mica intrebare. Doresc sa achizitionez un apartament intr-un bloc nou construi, terminat in 2006 daca nu ma insel. Acesta se afla in zona Obor, chiar langa Obor Towers, insa nu cred ca face parte din ansamblul acestuia, intrucat este realizat de alt investitor, un investitor turc. Blocul are adresa pe Soseaua Mihai Bravu 27A, este situat chiar in spatele vilei acelea vechi de pe Sosea.
https://www.google.ro/maps/@44.4462...m4!1e1!3m2!1svT9UgKvKtkps6Ob7dPm-Vg!2e0?hl=ro
Am pus mai sus un link cu blocul.
Din ce am reusit eu sa imi dau seama, structura este una pe cadre, iar in interiorul apartamentului care doresc sa il achizitionez, compartimentarea este facuta doar din pereti de gips-carton, singurii pereti portanti, care nu stiu daca sunt portanti sau nu, dar sunt plini pe interior, sunt cei dintre un apartament si celalalt. De exemplu, pe etajul meu, este un perete intre mine si apartamentul de langa, in rest doar gips-carton, iar ferestrele sunt mari, din placa pana in grinda, neexistand ferestre cu parapet. Deci de lumina beneficiaza suficient, insa finisajele sunt facute foarte prost. Am auzit ca placa de la terasa este prost realizata, si apa curge prin ea, producandu-se infiltratii, care ajung in apartamentele de la ultimul etaj, si afecteaza si structura, insa nu stiu in ce masura o afecteaza, cert este ca apa ajunge pe aceasta. Infiltratii de apa am auzit ca sunt si la subsol, in jurul stalpilor.
Deci ma gandesc cat poate fi de serios investitorul, daca s-a zgarcit asa de mult la finisaje; poate s-a zgarcit si cand a fost vorba de structura. Deci mai repet odata, din ce am observat eu, structura pe cadre, nu stiu dimensiunile stalpilor si grinzilor, respectiv a placilor, insa peretii aceia de rigidizare sau ce or fi ei, sunt destul de subtiri den ce pare, si sunt situati pe o singura directie. Asta inseamna ca la fiecare etaj acei pereti sunt situati doar perpendiculari pe casa scarii, deoarece casa scarii este in mjloc, cu apartamente de o parte si de alta. Ganditi-va ca la 3 linii paralele, iar in cele 2 spatii laterale dintre linii sunt apartamentele, casa scarii e in mijloc, iar acei pereti perpendicular pe casa scarii.
Deci, ce spune-ti ar trebui sa imi fac griji? Sau este o structura noua, moderna, si nu ar trebui sa imi fac griji, intrucat sau si innasprit legile de constructie?
Multumesc anticipat
 
Bun venit pe forum, Radu. Despre bloc, ce sa zic, eu nu sunt specialist in constructii, dar desi e nou, nu inseamna ca e garantat a respecta anumite standarde care exista. Stim ca multi constructori, in goana dupa profit, cam fac rabat de la standarde. Adica degeaba ar scrie pe hartie ca blocul e conform cu proiectul, daca in practica nu ar fi asa. Eu as fi prudent, in sensul ca m-as interesa si despre firma constructoare.
In teorie, tot ce e nou ar trebui sa fie fara probleme. Din pacate, nu poti sa fii absolut sigur. Despre respectatul legilor in Romania nu mai comentez.
A, investitor turc ? Hmmm...
 
Bun gasit.Va felicit pentru acest forum foarte bine structurat.Am citit zilele trecute aici despre Avertizoare seismice si as vrea sa stiu, daca exista aplicatii de avertizare seismica pentru sistemul android.Eu am instalat ceva, insa imi arata seismele din zona America.Va multumesc.
 
As vrea sa intreb si eu cum se pot cunoaste anumite date privind cutremurele produse acum mai bine de 100 de ani. Mai exact, intrebarea care ma framanta este: de unde se cunoaste adancimea aproximativa la care s-a produs cutremurul din 1 martie 1894 sau cel mult de unde se deduce ca a fost un seism crustal. Multumesc anticipat.
 
Cutremurele crustale se disting destul de bine de cele adanci prin caracterul/localizarea maximelor de intensitate. La un cutremur de adancime sub 60 km, zona de intensitate maxima este foarte bine localizata, adesea de o forma aproape circulara, se remarca o concentrare a efectelor intr-o zona bine delimitata. In cazul cutremulor de mare adancime, aria macroseismica e mult mai larga, iar zonele de maxim sunt mai difuze, adesea mai imprastiate chiar la distante destul de mari unele de altele. La cele crustale intensitatea scade mai repede cu distanta. Practic, se cam poate distinge un cutremur crustal de unul adanc chiar si daca nu dispui de inregistrari instrumentale prea bogate.
 
Exista harta izoseistelor chiar si pentru cutremurele din acea perioada. Se pot gasi in monografia lui Ion Atanasiu, Cutremurele de pamant din Romania. Cutremurul din 1 martie 1894 a fost resimtit mai mult pe plan local in Moldova si prezinta caracteristicile unui cutremur crustal produs probabil undeva intre Panciu si Focsani. Interesant este ca s-a simtit destul de puternic si la Babadag. A fost urmat de un cutremur probabil subcrustal cu arie macroseismica mai mare pe 4 martie 1894.
 
Cel din 22 noiembrie 2014 s-a simtit destul de puternic la TULCEA. Deci am remarca o anumita directivitate spre nordul Dobrogei. Inclin sa cred ca si in cazul cutremurului crustal de la 1 martie 1894 a fost implicat tot segmentul nord-vrancean al prelungirii faliei Peceneaga-Camena. S-ar parea ca segmentul din nordul Vrancei al acestei falii se rupe cam la 140+/-20 de ani. Foarte interesant acest lucru. Doua lucruri se pot spune despre asta:
1)- ca e comparabil cu cel la care se repera marile cutremure pe faliile mult mai active din nordul Turciei si California. Acolo, marile cutremure revin, pe fiecare segment, cam la 150 de ani (cel putin);
2)- intervalul de 140 de ani se regaseste si in cazul cutremurelor vrancene majore din Muntii Vrancei. Sigur, asta poate sa fie doar o coincidenta.

Mai e ceva. Inainte de 1894, precedentul cutremur crustal vrancean de magnitudine 5,5+ (pe scara Richter) ar fi avut loc la 10 iunie 1734.
Si:
-la 4 ani dupa cutremurul crustal din iunie 1734 a venit marele cutremur din 1738 din Muntii Buzaului;
-la foarte putin timp dupa crustalul de 5,5-5,8 grade de la 1 martie 1894, s-a produs dubletul de seisme vrancene subcrustale din Muntii Buzaului: 4 martie/31 august 1894 (de magnitudini 6,2 si, respectiv, 6,8).

Inseamna asta, oare, ca se poate trage concluzia ca urmatorul cutremur vrancean puternic (MGR=6,5-6,7+) va veni totusi din Muntii Buzaului, cu focar la 125-140 km adancime ? Indiferent daca discutam despre 2015 sau 2020-2022 ? Deci...urmeaza intr-adevar Muntii Buzaului ? Timpul ne va spune. Am mai zis ca perioada optima cea mai probabila pentru cutremur puternic in Muntii Buzaului ar fi cam in jurul anului 2021, sa zicem 2021+/-3 ani. Ar fi o oarecare surpriza sa vina cutremurul din Muntii Buzaului ceva mai devreme decat perioada lui potrivita (2018-2022).
 
Sa speram ca se respecta cel putin cei 4 ani diferenta ca in cazul celui din 1734 - 1738.
 
Sa speram ca nu vine ceva prea mare. Ar putea sa apara si in 2016-2017 sau in 2023. Cine poate sa stie.
 
Mai bine sa nu vina. Un cutremur de magnitudine 6,6 la o adancime de 130 km, epicentru in Muntii Buzaului, este, sigur, semnificativ mai mic decat cel din 1986. Totusi, cutremurele de acest tip sunt periculoase mai mult pe un termen ceva mai lung, au ele niste efecte mai perverse asa, in interval de 4-5 ani sau 8-12 ani. A se vedea "perechile" de cutremure 1790-1802, 1829-1838. Asa e Vrancea, daca apuca sa miste, de obicei nu se opreste la miscarea respectiva, ci e probabil sa mai dea cate ceva si in anii care mai urmeaza. Mai ales cand apare un cutremur de 6,5+ dupa mai multe decenii de relativa stabilitate. Au trecut ceva ani de la ultimul cutremur mai important, de magnitudine 6,5+, e vorba de cel din 30 mai 1990, asa ca...nu poti sa stii cum poate sa destabilizeze cate ceva acolo jos un eventual cutremur de magnitudine 6,5-6,7 produs la adacimea de 125-135 km.
 
Daca cutremurul s-ar produce in Muntii Buzaului zona Gura Teghii, putem estima ce directie vor avea izoseistele? Probabil s-a mai scris si mi-a scapat mie.
 
Cel mai probabil spre Moldova, dar adesea apar niste intensificari si spre interiorul Curburii, chiar spre Transilvania, asa cum s-a intamplat in cazul cutremurelor din 1471, 1738, 1790. Sunt niste diferente fata de cutremurele foarte adanci din Muntii Vrancei. De principiu, sunt tot spre Moldova, dar adesea afecteaza si partea de nord, zona Suceava, Putna...
 
Back
Sus