Uite in primul rand o imagine destul de sugestiva:
Sursa:
http://www.topo-europe.eu/3-the-nat...en/3-1-2-implications-for-the-natural-hazards
Includerea in regiunea seismogena Vrancea nu se justifica doar pe criteriu geografic. Se admite ca blocul litosferic mai este partial "legat" de crusta terestra, desi tendinta ar fi de desprindere. Tendinta descendenta ar fi de sorginte gravitationala, dar intervin, se pare, si procese termice, dilatare, schimbari de volum. Sigur, e o taxonomie general acceptata, care are in vedere ca Vrancea da si cutremure crustale, atat in zona de munte (vezi cazul cutremurului de
4,4 grade din
6 septembrie 2008) cat si la campie, in fata arcului carpatic. Deci avem cutremure crustale chiar si in zona de munte. Crusta terestra este totusi faliata, din cauza proceselor geologice care au avut si au inca loc la Curbura. Deci nu e de mirare ca in Vrancea se produc si cutremure crustale. Acolo unde sunt falii, de regula sunt si oportunitati de cutremure crustale. Nu uita ca e vorba de munti tineri, or in cazul catenelor de munti tineri crusta e de regula foarte segmentata, asa ca e chiar de asteptat sa fie si cutremure crustale, pe langa cele adanci. Ceea ce frapeaza e insa ca toate seismele mari se petrec numai in domeniul subcrustal.
Deci includerea are in vedere specificul proceselor geotectonice din Vrancea, care are elemente comune cu ceea ce se petrece in alte zone cu munti tineri formati ca rezultat al unor procese de coliziune continentala.
Pe urma, desprinderea blocului de crusta tinde cumva sa usureze partea crustala, care tinde sa se ridice. Aici intervin si miscarile microplacilor vecine, in special cea a Marii Negre. Miscarea acestei microplaci induce si tensiuni pe faliile principale, inclusiv pe Peceneaga-Camena. Deci sunt motive interne si externe care justifica legaturile dintre cutremurele adanci si cele crustale. Atentie, mai corecta ar fi referinta la legaturille dintre cauzele cutremurelor adanci si tensiunile din crusta. Deci vine blocul Marii Negre dinspre sud-est, apasa el ce apasa, dar procesul asta se asociaza si cu tensiuni in crusta. E drept, in zona subcrustala compresiunile externe sunt doar un element ajutator, grosul tensiunilor au cauza interna, specifica Vrancei.