• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Perspective in evolutia seismicitatii vrancene pe termen scurt, mediu si lung

Eu cred ca pentru Vrancea se pot stabili intervale sau ferestre de timp cu lungimi de cca. 3-5 ani, intervale in care probabilitatea de a avea sau nu cutremure importante (MGR 6,4+) sa depaseasca un prag de interes (relevanta). Nu chiar intamplator, un astfel de interval de 3-5 ani are o lungime egala cu perioada medie de revenire a cutremurelor moderate cu magnitudini ML de cel putin 5,5 grade.
 
Eu cred ca se poate vedea diferenta dintre situatia din 2015-2016 si cea de acum. 2015 Nepal cu 7,8 si 7,3; Afganistan cu 7,5; Tadjikistan cu 7,2; Dorsala Indiana cu 7,1. 2016 Oceanul Indian Sumatra cu 7,8; Italia miscari induse de microplaca Adriatica, impinsa cumva de la est spre vest; a reactionat si Vrancea la ceea ce s-a propagat de la est spre vest. Acum, obiectiv vorbind, e cam saracie pe mediteranean-asiatica.
Si cum a fost in 1976, deci cu un an inainte de 1977 ? Pai a fost asa: aprilie-mai 1976 cutremure puternice cu magnitudini de 6,7-7,0 grade in Uzbekistan; mai-septembrie 1976 cutremure de 6,0-6,5 grade in Nord-Estul Italiei, zona Friuli; iulie si august 1976 China (marele cutremur de la Tangshan si alte seisme in Sichuan); 24 noiembrie 1976 Estul Turciei Mw 7,3 cutremur cu mecanism de decrosare in zona Van-Caldiran. Cred ca a fost o situatie evidenta, a trepidat cam toata centura mediteranean-asiatica.
 
S-a actualizat catalogul si cu datele din februarie. Aflam ca am avut un cutremur de 4,0 grade pe 22 februarie. Asa ca e de bine.

22.02.2018 21:49:10 UTC 45,65N 26,53E 142 km ML=4,0

Morala: de fapt pauza a fost mai scurta, doar de la 28 octombrie 2017 la 22 februarie 2018. Mai mica de 4 luni. Q.E.D. O pauza normala in conditiile seismicitatii regionale slabe si a celei scazute din Asia. Mai usor cu pianul pe scari, vorba unui clasic in viata.
Mai vedem spre 2019-2020, daca pana atunci crapa ceva in Oceanul Indian. Sa ne vedem de treaba si sa lasam prostiile.

Vrancea este intr-o stare foarte normala, de fapt si de drept. Nu e nimic ciudat in ea acum. Suntem departe de situatia din 2015-2016 cand a fost seismicitate agresiva in Asia si in regiunea mediteraneana. Pentru 5,5+ cred ca va trebui sa asteptam 2019-2020, si chiar si pentru asta trebuie sa inceapa sa crape tare in Indian si in Asia.
 
Avand in vedere activitatea destul de modesta totusi din Oceanul Indian si din Asia, precum si seismicitatea regionala nu foarte accentuata (in ciuda cutremurelor din Iran de la sfarsitul anului trecut), mai ales absenta unor indicii semnificative privind propagarea de tensiuni spre regiunea mediteraneana, cred ca pentru anul asta se poate estima o probabilitate mica pentru un alt cutremur vrancean cu magnitudinea locala ML mai mare sau egala cu 5,5. Vom mai avea, probabil, cutremure cu magnitudini intre 4,6-5,0 grade, cu o anumita ingaduinta putem admite si un cutremur cu magnitudinea ML putin peste 5,0 pe scara Richter, dar cam atat, cel putin pe ce e acum. Din punct de vedere statistic, adica al regularitatilor in seismicitatea vranceana pe termen lung, urmatoarea perioada cu probabilitate mai mare pentru cutremure din clasa 5,5+ ar fi 2019-2021, deci la 3-5 ani fata de seismele de 5,8 grade din 2016. Si asta numai daca se trezeste bine Oceanul Indian, Asia centrala sau/si daca misca mai tare in regiunea mediteraneana.
In plus, anul 2018 reprezinta pragul incepand cu care se atenueaza semnificativ efectul megaseismelor din 2012. La 6 ani, deja se cam termina, perturbatia indian-asiatica ISI CAM EPUIZEAZA POTENTIALUL DE A MAI INDUCE REACTII. Cam asta a fost, ne-am "distrat" olecuta in 2013, 2014 si 2016 cu 4 CUTREMURE VRANCENE cu magnitudini ML intre 5,6-5,8 grade, gata acum. De obicei, Vrancea reactioneaza la megaseismele din Oceanul Indian prin 2-4 cutremure cu magnitudini ML de cel putin 5,5 grade. A cam fost ceea ce trebuia sa fie.
 
Multa lume era tentata (recunosc ca si eu am fost pe punctul sa cad in capcana asta), dupa cutremurul major produs la 12 noiembrie 2017 in zona de granita dintre Iran-Iraq, muntii Zagros, sa creada ca o se se intensifice din nou activitatea in Vrancea. Doar ca acel cutremur NU a avut mecanism de DECROSARE, da ? Doar ca zona muntilor Zagros nu pare a induce influente spre regiunea mediteraneana. In aceesi zona de la granita dintre Iran si Iraq s-a mai produs un cutremur major la 13 decembrie 1957, dar nu a urmat nimic in Vrancea in 1958, dimpotriva, a fost activitate foarte slaba, iar regiunea mediteraneana nu a fost reactivata seismic dupa seismul iraniano-iraqian din 1957. Morala: Zagrosul nu pare a influenta, in general, regiunea mediteraneana si nici Vrancea. De aia putina rezerva fata de exagerarile apocaliptic-seismice nu strica.
As zice chiar ca seismul din noiembrie 2017 de la granita Iran-Iraq a fost ultimul efect mai semnificativ al reactiilor la megaseismele din 2012, efect tardiv asupra placii Arabe, si limitat in consecintele sale potentiale spre regiunea mediteraneana. Cel mai probabil urmeaza o atenuare evidenta, pana la urmatorul megaseism in Oceanul Indian. Sa crape intai in Oceanul Indian si mai discutam.
 
real32:

De multe ori Iranul are o reactie putin intarziata fata de Vrancea. Asa s-a intamplat si in 1978 sau 1990.
 
real32:

Dan1977 a spus: ?
Ai scris " 15 iulie 2003 Mw 7,6 Dorsala Carlsberg, mecanism de decrosare", deci ala e f mare, nu a avut influenta ca sa produca unul de 7 la noi in 2004 ?!
Adica de unde stim ca daca unul din cele 4 a avut 7,6, nu ar fi si la noi un 7,1 sa zicem ?!
https://earthquake.usgs.gov/archive/product/poster/20030715/us/1457984850674/poster.jpg
Conteaza si directia in care "bate" falia respectiva. Atunci a batut spre nord-est si majoritatea tensiunilor s-au indreptat spre Asia. Au urmat cutremure puternice in Iran, Myanmar, Andaman, Pakistan, Afganistan.
 
Da, si cred ca pentru cutremurul nostru din 2004 au contat mai degraba cutremurele din Turcia din ianuarie si mai 2003, care s-au produs pe niste falii legate direct sau indirect de NAF si de EAF.
 
Eu imi mentin parerea ca este improbabil un cutremur chiar si de marimea celui din 27 octombrie 2004 in absenta unor evenimente cel putin comparabile cu cele produse in 2003 in Estul Turciei.​
 
Dan1977:

Am inteles, insa intrebasem si altceva:
1 - Cum aflam daca acele cutremure care se anunta, au fost cu sau fara mecnaisme de decrosare ?!
2 - Daca inainte de cel din 1977 au fost din astea in zona aia !
NAF banuiesc ca e partea nordica a faliei anatoliene
 
Daca se produc pe faliile cunoscute ca avand acest tip de miscare tectonica, atunci e clar despre ce e vorba. Plus ca pe EMSC se furnizeaza si mecanismele de focar, la cutremurele mari, gasim acele figurine cu cercuri, decrosarea arata cam asa:


Kazak_possibilities.png

Mai pot sa apara pe unele falii regionale-locale, asa cum s-a intamplat la 24 noiembrie 1976, deci cu foarte putin timp inainte de cutremurul nostru din 1977.
NAF inseamna falia Nord-Anatoliana, nu "partea nordica a faliei anatoliene". Nu exista "falie anatoliana" ca atare, exista o falie majora Nord-Anatoliana, exista o falie majora Est-Anatoliana, mai exista unele falii locale-regionale legate sau mult sau mai putin direct de acestea.
 
Cand vor fi conditii pentru cutremur mai semnificativ in Vrancea, cu MGR in jur de 6,5 sau mai mare ? Atunci cand SE VA REACTIVA, INTR-O MANIERA SEMNIFICATIVA, SUBSISTEMUL TECTONIC PONTIC-ANATOLIAN-CAUCAZIAN, deci cand intregul subsistem in care interactioneaza Anatoliana cu microplaca Marii Negre si, eventual, cu ceva caucazian ca SUPLIMENT (desi nu obligatoriu imediat inainte) devine intr-adevar foarte activ, deci cand va creste puternic instabilitatea seismica in regiunea Marea Neagra-Anatolia-Caucaz-Caspica. Pana atunci, in functie de ceea ce se intampla in Oceanul Indian si Asia centrala, putem avea, la intervale medii de 3-5 ani, cutremure vrancene moderate cu magnitudini de 5,5-5,9 grade.
 
Am aratat in repetate randuri, in special la topicurile despre maxime si minime in activitatea vranceana, respectiv de corelatie dintre Vrancea si seismicitatea globala/regionala, ca, in cele mai multe cazuri, cutremurele vrancene moderate si puternice, cu magnitudini ML de cel putin 5,5 grade, se produc in cadrul unor secvente de evenimente seismice induse la nivel global si regional de megaseisme din Oceanul Indian, mai ales de cele din regiunea de tripla jonctiune de la Sud de Australia: Macquarie-Balleny. De regula, in acea zona se produc cutremure foarte mari, cu magnitudini Mw 8,0+/-0,4, cam la 10-20 de anil plus/minus cativa ani, ceea ce este oarecum ciudat, comparativ cu fenomenele de pe marile falii de decrosare, care se repeta cam la 100-200 de ani. De fiecare data cand in acea zona se produce un eveniment foarte mare, se genereaza o perturbatie majora in Oceanul Indian, cu desprinderea Australienei de Antarctica si aparitia uneia sau a mai multor serii de evenimente pe diferite structuri din Oceanul Indian, cateodata imbricate (adica intrepatrunse, intre o serie indusa de un megaseism si o serie secundara); de fapt, tensiunile respective se propaga in mai multe valuri, care induc si in Vrancea reactii constand in cutremure din clasa 5,5+. Daca aceste tensiuni gasesc Vrancea deja intr-o stare instabila, la cativa ani dupa un cutremur mai important (cu MGR 6,0-7,0), atunci efectul consta in producerea unui nou cutremur semnificativ; in caz contrar, de obicei se produc doar cutremure moderate, cu magnitudini intre 5,5-5,9. In Vrancea, cutremure mari mai pot sa apara dupa mai multe cutremure regionale cu mecanisme de decrosare (Turcia, Iran, Caucaz-Caspica), deci atunci cand este puternic perturbat sub-sistemul anatolian-pontic-caucazian.
In conditiile actuale, insa, cred ca probabilitatea unui cutremur din clasa 5,5+ este foarte mica. Mai degraba, avand in vedere nivelul activitatii crustale recente, dar si faptul ca din 2 august 2017 in Vrancea nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea ML in jur de 5,0 (cel mai puternic fiind seismul de 4,6 grade din 14 martie 2018), si stiind ca pana si in anii cu "saracie seismica" tot se produce pana la urma, intr-un oarecare context, macar un cutremur cu magnitudinea locala in jur de 5,0, eu cred ca este foarte probabil ca in aceasta toamna, deci in urmatoarele doua luni, sa se produca in Vrancea un cutremur cu magnitudinea ML de 5,0+/-0,4. Acest cutremur ar trebui sa fie cel putin de marimea seismului din 14 martie, dar, totusi, magnitudinea lui ar trebui sa nu atinga/depaseasca ML=5,5. Deci mai probabil ne putem astepta la un cutremur cu ML < 5,5 si cel putin comparabil cu cel din 14 martie. Un astfel de cutremur nu e cine stie ce, chiar nu conteaza cand anume se produce, nu ma agit pe acest considerent. Mai degraba ar fi interesant la ce adancime se va produce si ce localizare va avea epicentrul. Palierul de adancime ar putea sugera care ar putea fi zona mai sensibila acolo jos. Nu ne facem griji, eu privesc cu mare detasare situatia, sunt foarte relaxat. A, ar mai fi interesant daca seismul va veni in cadrul unui grup sau va fi unul izolat. Anul asta a lipsit clusterizarea temporala a seismelor vrancene subcrustale cu ML 4,0+. De obicei, cutremurele cu ML in jur de 5,0 nu prea vin izolate, ci in cadrul unor serii, adica fie se produc cateva cutremure cu magnitudini de cca. 4,0 grade, de obicei 4,0-4,6, urmate la scurt timp de cutremurul cu magnitudinea in jur de 5,0, fie vine intai cel de 5 grade, urmat de alte seisme de 4 grade in decurs de zile-cateva saptamani (clusterizarea temporala pre- sau post-, dupa caz).
Ne vedem de treaba, chiar nu e cazul de ceva serios. Interesant ramane doar fenomenul ca atare, atat.
 
Da, e interesant daca un astfel de cutremur, cu ML 5,0+/-0,4, vine izolat sau grupat, in clusterizare temporala pre- sau post-. De obicei, Vrancea misca grupat, adica seismele din aceasta clasa de magnitudine apar precedate sau urmate de alte seisme cu ML 4. Anul asta, totusi, nu am avut nici un fel de clusterizare temporala pentru putinele cutremure cu ML 4,0+, toate au fost izolate. Sa vedem daca apare totusi o grupare de evenimente sau cel tipic anual apare tot izolat. E foarte greu de spus, practic imposibil.
 
Eu cred ca e mai probabil sa se intample asa, in viitor: intai un cutremur vrancean cu magnitudinea MGR intre 6,6 si 7,0 grade, dupa care, la interval de cca. 8-12 ani, vine si cel catastrofal cu MGR > 7,0. E mult mai probabil sa se intample asa. De obicei cutremurele puternice din Vrancea (MGR > 6,5) vin in serie, nu prea apar singulare. Lumea crede, dupa un cutremur cu magnitudinea, sa zicem, de 6,7 grade, care se produce dupa multi ani de la precedentul, ca gata, a venit asta si am scapat pentru urmatorii 30-40 de ani. Nu e asa, de obicei este pe dos: un cutremur de 6,6-7,0 grade care se produce la interval de multi ani dupa precedentul, "anunta" sau "deschide calea" unui alt cutremur puternic in interval de cativa ani sau 10-12 ani, cel mult.
 
Schimba cutremurul de 5.8 de pe 28 octombrie, prin localizare, adancine si intensitate perspectivele pe termen scurt si mediu? Cutremurul de pe 26 oct din Grecia infulenteaza cu ceva?

Sau pana nu misca in Est ceva, nu ne putem astepta la ceva peste 6.5?
 
Nu sunt foarte ingrijorat deocamdata. In Vrancea, marile cutremure care vin dupa perioade de mai multe decenii de la precedentul sunt precedate de seisme mari cu mecanisme de decrosare langa Marea Neagra, cu deosebire in Estul Turciei, Iran si Caucaz.
Dupa cutremurul vrancean de 5,8 grade din 5 septembrie 1939 s-a produs marele cutremur de la Erzincan, Estul Turciei, din 26 decembrie 1939 (Mw 7,9), si abia apoi cutremurul major din 10 noiembrie 1940. Dupa cutremurul moderat de la 1 octombrie 1976 (magnitudine 5,6), s-a produs un cutremur major in Estul Turciei la 24 noiembrie 1976 (magnitudine 7,3) si abia dupa acesta s-a produs si cutremurul major din Vrancea de la 4 martie 1977. Deocamdata, ma astept sa mai avem ceva variatii de seismicitate, nu exclud alte cutremure perceptibile in urmatoarele cateva luni, asa se intampla mereu cand in Vrancea se produc cutremure moderate cu magnitudini de 5,5+.
 
Legat de speculatiile alarmiste privind cutremurul din 28 octombrie 2018, parerea mea e urmatoarea: este vorba despre o reactie interna la cutremurele mai putin adanci din 2016. Dupa doua seisme de 5,8 grade produse la 92 si 97 km adancime pe 24 septembrie si, respectiv, 28 decembrie 2016, era de asteptat sa se produca cel putin un cutremur cu magnitudinea cel putin comparabila cu a celor din 2016, dar la adancime semnificativ mai mare (151 km adancime, in acest caz). Nu sunt indicii ca ne-am afla intr-o situatie de tip 1939-1940 sau 1976-1977, cat timp langa Marea Neagra nu apare un cutremur mare cu mecanism de decrosare. Dupa cutremurul vrancean din 5 septembrie 1939 (ML 5,8) s-a produs marele cutremur din Estul Turciei de la Erzincan din 26 decembrie 1939 (Mw 7,9), urmat de cel major din Vrancea de la 10 noiembrie 1940. Dupa cutremurul vrancean de 5,6 grade din 1 octombrie 1976 s-a produs un cutremur puternic de 7,3 grade in Estul Turciei la 24 noiembrie 1976, si asta dupa mai multe cutremure mari in Asia si in Europa-Italia pe parcursul anului 1976. A urmat cutremurul din 4 martie 1977. Deocamdata nu putem vorbi de o situatie de genul acela.
 
Cateva observatii in legatura cu ceea ce ar mai putea urma sau nu in Vrancea dupa cutremurul moderat din 28 octombrie 2018 (ML 5,8), ma refer la posibilitatea unui alt cutremur moderat cu magnitudinea locala de cel putin 5,5 grade.
La adancime mare de ordin 140-160 km se rupe mai greu, asa ca s-ar putea sa mai dureze, nu mai e ca in 2016 unde s-a rupt la 3 luni, in partea de sus se rupe ca un sticks, e rupere casanta si de aia cutremurele ca cele din 1977, 1990 si 2004 vin aproape ca din senin. La adancimea de 150 km e cu totul altceva. Cand vine de la 140-160 km adancime vine mai greu, dureaza mai mult.
1999-2000: 28 aprilie 1999 5,7 la 151 km adancime, urmatorul a venit dupa aproape un an, la 6 aprilie 2000 5,5 cu adancime 143 km. Deci cand vine mai de jos, vine mai greu, dureaza mai mult, de obicei, poate dura si 6-7 luni dar si 1 an+/-o luna. Asa ca mai avem de asteptat.
Eu cred ca urmatorul cutremur moderat cu magnitudinea de cel putin 5,5 grade va fi tot de adancime foarte mare, 140-160 km. Si asta nu numai pentru ca in 2016 au fost doua cutremure la 90-100 km care in mod normal "ar cere" tot cel putin doua cutremure de reactie la 140-160 km. Impresia mea e ca seismul din 28 octombrie 2018 a lasat "ceva oarecum neterminat" acolo jos la 140-160 km adancime, pentru ca nu a urmat un cutremur de 4,8-5,0 grade in interval de 3-5 saptamani, stiti ca tot asteptam sa apara ceva. Asa ca s-ar mentine conditii interne pentru un cutremur MODERAT la foarte mare adancime, intre 140-160 km. Aceasta ar putea sa se produca pana la 1 an+/-o luna, adica pana in noiembrie 2019 inclusiv.
 
Back
Sus