Ce inseamna ML 5,0 ? Intensitate maxima IV-V in Vrancea, Buzau, Galati, poate si Bacau, depinde de adancime si directivitate, III-IV la Bucuresti. La Bucuresti intensitatea ajunge la IV-V abia la magnitudini ML de 5,5 (scara Richter). In rest, mici trepidatii, le simti timp de cateva secunde si atat. Daca e noaptea si dorm dus eu nu simt un 5,0. Trebuie sa se apropie bine de 5,5 ca sa ma trezeasca (adica sa aiba intensitatea mai mare de IV grade in zona mea). Ziua, mai simt uneori si cutremure de 4,6-4,8 grade ML, daca stau jos, la birou, e liniste si deci in conditii foarte favorabile. Dar daca anualul vine noaptea, trebuie sa treaca bine de 5,0 ML ca sa simt si eu ceva.
In 2013, au fost mari cutremure in Iran si Pakistan (Mw 7,7-7,8). In 2009 a fost iar cutremur in Italia, L'Aquila, pe 6 aprilie, inainte de cel de 5,7 grade din Vrancea din 25 aprilie. Deci seismicitatea mediteraneana trebuie sa creasca mai mult. Cu ce e acum, poate sa vina cutremurul anual, ML 4,8-5,2 cel mai probabil.
Cred ca sunt niste motive fizice pentru care aproape toate cutremurele moderate de 5,5+ produse dupa 1990 in Vrancea au avut loc seara sau noaptea, eventual spre dimineata. Unica exceptie a fost cutremurul din 28 aprilie 1999, ML 5,7, produs la ora locala 11h47min.
Cel din 2005 14 mai ML 5,6 a venit ca reactie interna la 6,0 27 oct 2004 plus megaseismele din Oceanul Indian plus cutremure repetate de 5,5-5,9 grade pe faliile de decrosare din Turcia. Intotdeauna e o crestere semnificativa, globala-regionala, inainte de un cutremur vrancean cu magnitudinea ML 5,5+.
Dupa parerea mea, acum Vrancea ar avea "terenul pregatit" pentru cutremurul anual de 4,8-5,2 grade ML. Nu putem sa stim ziua cand se va produce anualul, dar probabil pana la sfarsitul toamnei va veni, asa e in datul ei natural.
Vrancea e asa: mai multe cutremure de 5,5+ produse in intervale de ani-decenii sunt cele care pregatesc cutremurele mari; mai multe cutremure mici, in jur de 4,0 grade, produse in intervale de saptamani, pregatesc de obicei cutremurele tipice anuale, mai ales in anumite perioade, cum ar fi cele de dupa echinoctiile de primavara si de toamna. Asa e Vrancea prin natura ei, este ceva intrinsec.
In orice caz, fondul extern- 5,6 Carlsberg, 4,7 Armenia, 3,9 si 4,1 Turcia- nu e sugestiv pentru cutremure de 5,5+ in Vrancea. Cutremurul anual oricum trebuie sa vina in toamna asta, deci un eveniment din clasa de magnitudine ML 5,0 plus/minus cateva zecimi de grad, cel mai prpbabil sub 5,5, deci de maxim 5,4 grade.
Singurele aspecte interesante pentru un cutremur din clasa celor anuale (ML in jur de 5,0) ar fi localizarea focarului in adancime si epicentrul. Daca seismele vrancene moderate (ML 5,5-5,9) vin de obicei de pe centru (exceptand cazul celui din 28 aprilie 1999 care s-a produs in clusterul NEHOIU-SIRIU, deci pe capatul de SV.), cutremurele cu ML 4,8-5,4 pot veni cam din orice cluster, fie de la NE, fie de pe centru, fie de la SV. Deci anualul poate sa vina cam de oriunde si de la orice adancime intre 70-174 km.
E practic imposibil de spus cam de unde poate sa vina un cutremur vrancean cu ML intre 4,8-5,4. Pentru 5,5 la 5,9, stii ca de obicei vine de pe centru. Pentru 6,0 in sus stii ca de obicei vine de la capetele de NE sau SV ale blocului litosferic. Dar astea usurele in jur de 5,0 pot veni cam de oriunde.