• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

Reiau aici un material mai vechi de la sever, si cred chiar ca e bun de pus pe prima pagina, pentru a vedea ca problema predictiilor seismice nu este deloc simpla.

Codul european privind etica predictiilor seismice

La nivel international exista un consens ca informatiile privind predictiile seismice pot avea consecinte dramatice asupra societatii daca nu se bazeaza pe consideratii etice care definesc relatiile dintre stiinta si societate. Informatiile eronate pot avea consecinte sociale, psihologice, politice, economice, legate de panica, stres generator de neincredere a populatiei in oamenii de stiinta si autoritati.

Integritatea oamenilor de stiinta implica un comportament bazat pe constiinta, responsabilitate si impartialitate in raport cu publicul, autoritatile, mass-media, angajatii proprii si colegii de breasla iar cunostintele speciale trebuie folosite in beneficiul umanitatii.

Cu prilejul unei Conferinte Internationale organizate de Consiliul Europei - CoE la Strasburg, la 15-18 octombrie 1991, seismologii au adoptat un Cod European de Etica despre informatiile privind predictia cutremurelor. Acesta prevede ca atunci cand cercetarile il conduc pe un om de stiinta la prognozarea unui cutremur, acesta are datoria de :
- a verifica relevanta datelor si procedurilor stiintifice cu alti cercetatori;
- a informa conducerea institutiei la care lucreaza;
- a aduce la cunostinta pe cale legala acele date la cunostinta autoritatilor tarii in care lucreaza;
- a nu informa mass-media asupra predictiei seismice decat prin canalele adecvate si numai daca este autorizat sau i se cere.

In cazul predictiei care s-ar referi la alta tara, vor fi notificate autoritatile acelei tari prin intermediul autoritatilor din tara in care omul de stiinta respectiv lucreaza. Doar autoritatile tarii de destinatie pot informa publicul si mass-media despre acea predictie.

Cu prilejul celei de-a 8-a intalniri ministeriale a Acordului ’EUR-OPA Major Hazards’ al Consiliului Europei , Grecia, 21-22 Februarie 2000, ministerele statelor membre ale Acordului Partial Deschis s-a luat nota de problema specifica a informarii de catre specialisti privind predictiile cutremurelor.

Prin Declaratia privind dreptul la informare si educare al populatiei in domeniul managementului riscului s-a precizat ca specialistii ar trebui sa tina seama de principiile etice definite in Codul de Etica adoptat la Strasbourg in 1991 la Conferinta Internationala de Predictie a Cutremurelor privind situatia actuala in domeniu. Guvernele au posibilitatea de a obtine „sfaturi lamuritoare” privind predictia cutremurelor de la EAECEP - Comitetul European de Avizare a Evaluarilor pentru Predictia Cutremurelor (European Advisory Evaluation Committee for Earthquake Prediction), infiintat in 1993.

Romania a aderat la Acordul ’EUR-OPA Major Hazards’ in anul 2002.

Aceste date provin din sinteza a materialelor CoE si Acordul ’EUR-OPA Major Hazards’ al Consiliului Europei, http://conventions.coe.int/Treaty/EN/Par...pa8702.htm si a altor documente ).

Desigur ca atunci cand anumite persoane fac cercetari private si se considera sau se prezinta ca oameni de stiinta, fara ca sa fie angajati intr-o anumita institutie, situatia este diferita, desi raspunderea fata de societate este aceeasi. In asemenea cazuri, consider ca ar fi de datoria mass-media dar si a autoritatilor sa fie precaute si sa asigure o informare corecta a publicului, consultand si prezentand opiniile oamenilor de stiinta care pot asigura respectarea principiilor deontologice.

Dr. ing. Emil-Sever Georgescu, INCERC
 
Ce scrie aici este de maxim bun simt. Concluzia: tot la mana autoritatilor noastre ajungem. Intrebare: Oare putem avea incredere in ele?? Eu personal nu prea mai am, de aceea cred ca trebuie sa ne aparam singuri.

La noi sunt cladiri condamnate apriori la colaps, cladiri situate in zone centrale foarte aglomerate, cu spatii publice la parter. Nici macar nu sunt marcate ca avand risc seismic, desi ar trebui sa poarte o mare bulina rosie, ca cei care le frecventeaza sa stie la ce se expun. O predictie publicata a unui seism major ar salva foarte multe vieti... Daca asta mai intereseaza pe cineva. Caci pentru marii rechini imobiliari, demolarea \"fantomelor\" prin cutremur este cea mai ieftina solutie, nu-i costa nimic!!
 
Tocmai din cauza acestui cod, oamenii nu mai cred autoritatile si il cred pe Istrate si altii asemenea lui. Pentru ca autoritatile la cel mai inalt nivel de care depinde anuntarea oamenilor sunt oameni politici, iar oamenii politici au anumite interese.

Imi aduc aminte de filmul \"The day after tomorrow\" cand autoritatile politice au informat oamenii abia cand era prea tarziu.

Oricum tema daca e bine ca oamenii sa fie anuntati de un cutremur s-a mai discutat aici pe forum la:

http://www.cutremur.net/forum/thread-329.html
\"Doriti sa fiti anuntat de iminenta unui seism?\"

Faptul ca animalele sunt nelinistite inaintea unui cutremur mai mare arata ca exista \"ceva\" fizic, fie unde radio, ori sunete (ultra/infra sunete) ori emanatii de gaze din pamant, ionizari ale aerului, variatii neobisnuite ale campului electric, magnetic, etc., care le nelinisteste.

Deci exista ceva fizic, detectabil, care nelinisteste animalele. Daca animalele pot face asta, sper ca in timp si oamenii sa poata face asta (cu aparatura corespunzatoare). Asta in ipoteza ca eliminam posibilitatea ca si in randul animalelor sa existe multi hanci, si istrati pe cap furajer...

Problema este ca, cutremurele mari se produc rar in aceeasi zona.

Dar exista totusi o solutie:
Daca anumite animale au fost nelinistite inaintea cutremurului, sa fie alese cele mai nelinistite si lasate sa se imperecheze doar ele intre ele, poate astfel se face in timp o rasa de animale (caini, gaini, etc), mai receptive si sensibile la cutremure... Iar rasa de gaini se va chema \"cutremuratus cotcodacius\".... :smile:
 
Eu propun numele de Raphus cucullatus sau dodo-gaina cutremuratoare :) :harhar: Dodo-bird seismica ! :)) :)) :))

Revenind la subiect. Codul acesta a fost elaborat de organizatiile seismologice europene, asta e situatia. In ideea ca o predictie seismica nu trebuie comunicata, imediat, de orice seismolog, fara consultarea colegilor. De fapt, se transfera in sarcina autoritatilor aceasta responsabilitate. Poate sa ne placa sau nu acest cod, dar trebuie totusi stabilite niste reguli. Tu la armata, CuTremuratule, faceai ce voiai, nu tineai seama de ordine, de ce zice nenea comandantu\' ? :smile: Recunosc ca nu imi place modul in care unii reprezentanti ai INFP inteleg sa comunice (mai bine zis sa nu comunice) opiniei publice elemente de baza privind riscul seismic in Romania. Evident ca nu sunt de acord cu asa ceva, si voi fi in continuare critic. Dar cand e vorba de o predictie seismica, ar trebui sa existe si o anumita raspundere. Asta e ideea acestui cod. Fiindca asa, se duce oricine la orice televiziune si ziar si zice ca a visat nu stiu ce...
Nu acest cod trebuie criticat, ci prestatia unor reprezentanti ai INFP precum si cea a autoritatilor statutului din Romania. Aici este buba, CuTremuratule, nu in codul seismologilor europeni.
 
gx, ma fac avocatul diavolului!!! INFP nu poate spune orice, oricit am vrea noi. ca si in exemplul cu armata, si directorul de acolo are un sef si niste ordine de respectat, sint sigura. decizia de a publica ceva date, revine altcuiva, nu INFP :smile:
 
Eu ma refer la informatii privind activitatea seismica, evenimentele seismice curente din Romania, sa zicem cele cu magnitudinea peste 2,5 sau peste 3,0. Si informatii privind riscul seismic in diferite regiuni din tara. Aceste categorii de informatii nu sunt top secret, fiindca nu se prejudiciaza siguranta nationala daca este informata opinia publica in legatura cu aceste aspecte. E o mare prostia afirmatia \"nu comunicam informatiile despre cutremure ca sa nu stresam populatia\". E chiar tampenie.
 
Asa ca nu ai dreptate ! :smile:
La partea de predictii ma refeream, fiindca respectivul cod al seismologilor europeni se refera la predictii, nu la informarea populatiei privind seismele curente si riscul seismic in diferite zone. La predictie, da, e vorba de cine isi asuma raspunderea, de stabilirea unor reguli si canale de comunicare, in primul rand catre autoritati, care isi vor asuma decizia publicarii sau nu a lor. Asta e esenta codului, ne place sau nu, asta e situatia. Suntem membri in comunitatea europeana, sa incercam sa respectam cat de cat si niste reguli. Ca daca facem mereu \'zicem ca ei si facem ca noi\", nu ajungem nicaieri.
 
Anda, tie ti-ar conveni sa nu ti se spuna nimic despre nivelul riscului seismic din zona in care locuiesti ? Sa nu ti se comunice informatii desprem un cutremur pe care l-ai simtit, pe motiv (prostesc, dupa parerea mea) ca daca ti s-ar da informatii esentiale despre seismul pe care l-ai simtit, ai fi stresata si chinuita ? :smile: :)
 
si ce ai fi vrut sa-ti spuna? ca nu le comunica fiindca nu au voie? sau ca nu vor sa dea informatii gratis? sau ca nu intereseaza pe nimeni cutremurele mici?(si oricum, pe alea le gasesti pe site:p)
ia gindeste-te ce ar fi daca INFP ar face publice informatii despre riscul seismic. cu ce ar schimba situatia? cei de la ISU, prefectii si primarii precis au aceste informatii. eu nu am auzit sa se faca in zona mea exercitii in caz de cutremur, sau de alta calamitate. o fi vina INFP? sau a celor care au informatia, dar nu misca un deget? hai sa stam strimb si sa judecam drept. datele despre riscul seismic nu ma ajuta cu nimic. dar m-ar ajuta daca as sti ca primarul meu va actiona eficient in caz ca se prabuseste ceva peste mine si mai sint in viata. sau ca are unde ma caza daca imi pica blocul.
 
Nu ma convingi. Nu mai suntem in epoca ceausescu in care cutremurul era subiect tabu, si ce nu convine nu exista. :smile: Am dreptul sa stiu ce misca in tara asta. De ce nu trebuie sa stiu ? Ce e subversiv in dorinta de a sti ce cutremure sunt, care sunt zonele seismice principale si cum se manifesta ele ? Lucruri elementare. Fiindca altfel prolifereaza sarlatanii si dementii, si efectele le vedem. De ce trebuie sa se creeze o aura de mister in jurul fenomenului, prin argumente puerile de genul \"nu anuntam seismele ca sa nu stresam populatia\" ? Dar istrate ce face ?
 
Un coleg de-al meu de liceu, care locuieste in Canada la Vancouver, desi nu e de specialitate, mi-a spus clar ca el stie de zona seismica legata de subductia Cascadia, au fost informati, pe canale publice, de catre personalitati responsabile din domeniu, in legatura cu riscul generat de respectiva sursa seismica. Ai auzit cumva vreo personalitate de la INFP sa explice, sistematic si cu rabdare, opiniei publice, ca in zona ...cutare...exista un risc seismic generat de...., ca in zona X se pot manifesta cutremure de un anumit fel...ca zona seismica se manifesta intr-o anumita forma etc, etc. De ce in Canada se poate iar in Romania nu ? Tu stiai ca exista o zona seismica importanta in Fagaras ? De ce populatia Romaniei nu trebuie sa fie informata despre zonele seismice din tara ? De ce, atunci cand se produce un cutremur care afecteaza o anumita regiune, lumea afla mai intai de la vecini ? De ce...de ce...de ce ??? O multime de intrebari...:smile: :) :harhar:
Asa ca, din pacate, Anda, nu iti dau dreptate decat in ceea ce priveste predictiile. Aici da, sunt de acord cu tine, si de aceea am reluat materialul de la sever, inclusiv pe prima pagina. :)) In rest, consider ca populatia trebuie sa stie cate ceva despre riscul seismic din Romania. Si asta fiindca nu mai suntem in \"iepoca de aur\", cand subiectul era tabu.
 
Nu ma convingi. Nu mai suntem in epoca ceausescu in care cutremurul era subiect tabu, si ce nu convine nu exista. :smile: Am dreptul sa stiu ce misca in tara asta. De ce nu trebuie sa stiu ? Ce e subversiv in dorinta de a sti ce cutremure sunt, care sunt zonele seismice principale si cum se manifesta ele ?
nu vreau sa te conving, stii ca nu e stilul meu :)):p:p:harhar::):harhar: imi spun parerea si incerc sa inteleg unele chestii, atit. tu ai dreptul sa crezi ce vrei, nu trebuie sa te iei dupa mine :harhar:
 
Sunt membru al unor grupuri de discutii pe teme de cutremure la Yahoo. Respectivele grupuri au fost create de seismologi din California, si trimit mesaje zilnic cu informatii despre seismele curente din California. Cand m-am inregistrat, nu mi-au cerut sa dovedesc sau sa invoc apartenenta la vreo organizatie seismologice americana sau internationala. Repet, zilnic primesc pe mail mesaje care contin date despre seismele californiene, cu parametri tipici, localizare, daca s-au simtit si unde anume (in ce localitate) etc.
Nu am pretentia asta de la INFP, evident. Af fi chiar exagerat din partea mea ! :harhar: :smile: :) Dar am pretentia, in calitate de platitor de taxe si impozite, sa nu mai aud alegatia \"nu informam populatia pentru ca nu vrem sa o stresam\".
 
vrei sa-ti spun un secret? si pe mine ma enerveaza chestia cu \"nu informam populatia pentru ca nu vrem sa o panicam\". dar asta nu inseamna ca nu pot sa inteleg si motivele pt care INFP tace. eu sint omul care mereu incearca sa vada ambele fete ale monedei :smile::p:p:p
 
Iata si un exemplu de mesaj de felul celor pe care le primesc zilnic pe mail, desi nu apartin nici unei organizatii seismologice:

== PRELIMINARY EARTHQUAKE REPORT ==



Region: NORTHERN CALIFORNIA
Geographic coordinates: 38.828N, 122.811W
Magnitude: 3.0 Mcd
Depth: 2 km
Universal Time (UTC): 3 Apr 2009 19:21:54
Time near the Epicenter: 3 Apr 2009 12:21:54
Local standard time in your area: 3 Apr 2009 19:21:54

Location with respect to nearby cities:
3 km (2 miles) N (354 degrees) of The Geysers, CA
8 km (5 miles) W (264 degrees) of Cobb, CA
12 km (7 miles) WNW (300 degrees) of Anderson Springs, CA
43 km (27 miles) NNW (348 degrees) of Santa Rosa, CA
120 km (75 miles) WNW (285 degrees) of Sacramento, CA


ADDITIONAL EARTHQUAKE PARAMETERS
____________ _________ _________ __
event ID : NC 71016774

This event has been reviewed by a seismologist
For subsequent updates, maps, and technical information, see:
http://earthquake. usgs.gov/ eqcenter/ recenteqsus/ Quakes/nc7101677 4.php
or
http://earthquake. usgs.gov/

CISN Northern California Management Center
U.S. Geological Survey
Berkeley Seismological Laboratory

http://www.cisn. org/ncmc. html
DISCLAIMER: https://sslearthqua ke.usgs.gov/ ens/help. html?page= help#disclaimer


Este o dovada de cum inteleg unii transparenta. :smile: :) :harhar:
 
Atentie, le primesc pe mail, desi nu mi-am invocat nici o apartenenta la vreo organizatie seismologica ! :smile: :) :harhar: :)) :))
 
:smile::harhar::) si eu primeam de la emsc si de inca undeva, dar m-am dezabonat ca ma plictisisem de ele. si nici eu nu fac parte din nici o organizatie :harhar::p:p
 
Si eu primesc de la EMSC, am mentinut subscrierea :)) :)) :smile: :) :harhar:
 
Revenind la predictii, reiau ce am spus mai devreme: sunt de acord cu ideea de baza a acestui cod seismologic european privind predictiile seismice, in sensul ca trebuie sa existe o anumita raspundere, in special atunci cand se pune problema comunicarii unor astfel de predictii, pe termen scurt. Fiindca daca predictiile esueaza de prea multe ori, cei care le emit nu vor mai fi credibili. Bine, ca oricum nu e de asteptat ca o predictie sa implice si certitudinea fenomenului. Dar se poate ajunge la situatia in care se emite o alarma pentru o anumita perioada, considerata de risc, nu se intampla nimic, expira perioada de risc, lumea revine la locuinte si la activitatile curente, si pe neasteptate se produce cutremurul major. Au existat astfel de cazuri, si tot in China, in 1976, cred...:) :harhar: :smile:
 
Ceva interesant.

Controversa in Italia: un cercetator a anuntat cutremurul, dar a fost ignorat de autoritati

Scandal de proportii in Italia, dupa ce presa a dezvaluit ca un cercetator a avertizat autoritatile ca va urma un cutremur devastator, dar a fost ignorat. Giampaolo Giuliani, cercetator la Institutul de Fizica Nucleara (INFN), a sustinut ca a identificat un gaz, Radon, care este eliberat de crusta pamantului inainte de un cutremur.

Hotnews

Acolo este vorba, totusi, de cutremure de suprafata, produse la foarte mica adancime, in jur de 10 km, in scoarta terestra.
 
Back
Sus