Legat de previziunile stiintifice pe termen lung, vroiam sa va spun ca am gasit ieri pe net un articol din 2008 al geofizicianului Dumitru Enescu, fost director general al INFP, care emite 2 ipoteze privind viitoarele cutremure vrancene, ipoteze bazate pe 2 metode diferite de estimare a energiei acumulate si care s-ar putea elibera. Nu stiu in ce masura cele 2 variante nu sunt, de fapt, complementare, oricum matematica si statistica nu \"ghhicesc\", pana la urma, comportamentul Mamei Natura, oricand pot surveni lucruri care sa nu fi fost luate in calcul in acest studiu.
In prima varianta, domnul Enescu vorbeste despre posibilitatea unui cutremur vrancean cu magnitudinea in jur de 6,5 grade pe scara Richter, undeva in anii 2010-2011 sau 2012-2013. Un astfel de seism nu este unul major, catastrofal, totusi.
O a doua varianta sugereaza un cutremur puternic, cu magnitudinea mai mare de 6,5-6,7 grade pe scara Richter, undeva in anii 2018-2019...:32: :sad: :32:
De asemenea, tot dnul Enescu apreciaza ca seisme vrancene cu magnitudinea mai mica decat 6,5 pe scara Richter se pot produce oricand, in orice moment practic; el considera ca astfel de seisme \"vin si trec\" fara probleme, si ca nu trebuie luate in seama, nefiind semnificative.
V-am spus aceste lucruri pentru a arata si faptul ca nu este obligatoriu ca viitorul seism vrancean puternic sa fie si catastrofal; s-ar putea foarte bine sa avem parte de un seism cu magnitudinea de numai 6,7-7,0 pe scara Richter, care este totusi departe de a fi catastrofal; este un cutremur puternic, dar nu devastator pe scara larga. Asa ca istratii s-ar putea sa ia plasa. E treaba lor daca se imbolnavesc de inima si de nervi...:32: