• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

Se pare ca oamenii inghit tot mai greu ideea de a nu fi informati. Mai ales ca aici era vorba de un cercetator, care venea cu argumente stiintifice, nu de un baiat care viseaza urat noaptea:((

Cercetatorii isi fac treaba si cerceteaza, dar factorul politic si administrativ e problema...Eu pe politicieni si pe sefii mari din administratie i-as blama, in primul rand.

Si in acest caz, omul nu numai ca si-a facut treaba, dar a si comunicat. Si autoritatile l-au carotat. La ei, ca la noi... Poate invata cineva ceva din chestia asta. Si poate invata din vreme, nu DUPA...

Din pacate, la noi cercetatorii sunt si ei supusi constrangerilor de tot felul...mai ales financiare, amenintari cu taiat fonduri etc.

Daca stam stramb si judecam drept, nu stim mai multe despre metoda folosita pentru \"predictie\". Daca o fi vreun omolog de-al lui Hancu?

Bogdan

Acum, fara a fi malitios, trecand si pe cealalta parte, nu pot sa nu remarc ca de fiecare data cand se produce un seism cu urmari grave, apar unii si altii despre care se spune ca ar fi prevazut cutremurul, dar ca nu au fost bagati in seama.

Pai cam asa e si asta pentru ca prezicatori sunt mereu. Trebuie sa recunoastem, cel putin la noi, au sanse mai mari sa nimereasca decat sa castige la loto :smile: . Norocosii ajung celebri. Uite, eu \"zic\" ca o sa fie cutremur in septembrie 2012. Hai sa vedem, am nimerit-o?

Este extrem de simplu: faci 4 previziuni de cutremur pe an, spunand la fiecare ca \"in curand ar putea avea loc un seism major\". Statistic nu ai cum sa gresesti. Si daca e in alta tara zici ca ti s-a defectat busola si tu ai prevestit de fapt cutremurul din alta regiune.

Acuma cred ca si istrate jubileaza:)) cand mi-am aruncat mai demult ochii pe blogu\' lui - ca trebuia sa vad ce-i pe-acolo, ca sa inteleg ce se scrie pe aici:tongue: - zicea pe undeva ca nu poate localiza cu exactitate, ca se poate intampla oriunde in lume etc etc. Deci la perioada a nimerit-o (ca e mai aprioape de Pastele catolic), mai putin locul si intensitatea:harhar:

Redevenind seriosi: totusi, voi ce ati mai citit despre emisia de radon, ca posibil fenomen precursor al unui seism?

rmd, pentru vrancea e dificil de legat, in mod direct, emisia de radon cu producerea unui seism puternic, deoarece cutremurele mari se produc la mare adancime. O anumita legatura s-ar putea face in conditiile in care ar aprea fisuri in crusta terestra, activitati crustale anormale care in unele cazuri preceda seisme vrancene adanci mai puternice. Dar nu e usor de interpretat.

Multumesc GeoX.
Acuma, simplificat foarte mult, am putea intelege ceva de genul:
- daca nu sunt detectate cresteri ale emisiei de radon, in cazul Vrancei nu inseamna mare lucru, adica poate avea loc un cutremur puternic de adancime
- dar daca sunt totusi detectate cresteri, inseamna ceva?
La noi se masoara emisiile de radon?

Emisiile de radon pot avea legatura cu seisme de mica adancime. Acum, problema e daca acele seisme de mica adancime (sa zicem de la Ramnicu Sarat, Focsani sau din Muntii Vrancei) sunt generate de tensiuni induse din adancime spre crusta terestra ?
Cred ca se masoara si radonul, dar exact nu stiu cum.

:smile::p:p voi nu ati citit primul post al topicului? cit am plins eu pe mobotix pt postul asta, numai gx stie:D ... ma intereseaza si pe mine chestia cu radonul. acum nu stiu daca se mai inregistreaza, dar metoda se bazeaza pe impresionarea unei placi fotografice de catre radionuclizi. (asemanator unei radiografii). si da, pt cutremurele mai de suprafata, emisia de radon poate fi considerata precursor :)

Legat de previziunile stiintifice pe termen lung, vroiam sa va spun ca am gasit ieri pe net un articol din 2008 al geofizicianului Dumitru Enescu, fost director general al INFP, care emite 2 ipoteze privind viitoarele cutremure vrancene, ipoteze bazate pe 2 metode diferite de estimare a energiei acumulate si care s-ar putea elibera. Nu stiu in ce masura cele 2 variante nu sunt, de fapt, complementare, oricum matematica si statistica nu \"ghhicesc\", pana la urma, comportamentul Mamei Natura, oricand pot surveni lucruri care sa nu fi fost luate in calcul in acest studiu.
In prima varianta, domnul Enescu vorbeste despre posibilitatea unui cutremur vrancean cu magnitudinea in jur de 6,5 grade pe scara Richter, undeva in anii 2010-2011 sau 2012-2013. Un astfel de seism nu este unul major, catastrofal, totusi.
O a doua varianta sugereaza un cutremur puternic, cu magnitudinea mai mare de 6,5-6,7 grade pe scara Richter, undeva in anii 2018-2019...:32: :sad: :32:
De asemenea, tot dnul Enescu apreciaza ca seisme vrancene cu magnitudinea mai mica decat 6,5 pe scara Richter se pot produce oricand, in orice moment practic; el considera ca astfel de seisme \"vin si trec\" fara probleme, si ca nu trebuie luate in seama, nefiind semnificative.
V-am spus aceste lucruri pentru a arata si faptul ca nu este obligatoriu ca viitorul seism vrancean puternic sa fie si catastrofal; s-ar putea foarte bine sa avem parte de un seism cu magnitudinea de numai 6,7-7,0 pe scara Richter, care este totusi departe de a fi catastrofal; este un cutremur puternic, dar nu devastator pe scara larga. Asa ca istratii s-ar putea sa ia plasa. E treaba lor daca se imbolnavesc de inima si de nervi...:32:

Am un pager de la Foton si la cutremurul de sambata nu a sunat deloc...
culmea ca la cel din 12 aprilie de 3,8 grade a sunat...
Deci sistemul nu cred ca functioneaza bine...mai are cineva pager si ia sunat sambata?

tu esti cel care a sunat la ei si i-au spus sa il duca la verificare?
sistemul si eu cred ca e functional, dar aparatele mai pot avea probleme. erai intr-o zona cu semnal?

Mircea Badea citea aseara dintr-un ziar - nu-mi amintesc care anume - cum ca o femeie a iesit in strada pt ca a alarmat-o avertizorul.

Din cate stiu eu, sistemul este setat sa alarmeze la peste 4.8. Avand in vedere ca imediat dupa cutremur IRSA a publicat seismul ca fiind de magnitudine 4.8, cred ca a fost vorba de alertare la limita. Asta in plus fata de o posibila dereglare a avertizorului tau. Partea proasta este ca atunci cand il cumperi si platesti abonament, inseamna ca vrei sa te bazezi pe el. De aceea ar trebui sa spuna utilizatorilor ca sunt necesare verificari periodice - daca asta este problema.

Poate ne spun mai multi utilizatori cum le-a functionat avertizorul. Si eu sunt foarte curioasa.

Pai aici este partea curioasa...de ce a sunat la cel de 3,8 si nu la cel de 5? Asa stiam si eu pragul a fost ridicat la 4,8.
Am mai auzit de la o persoana care are la randul ei o cunostinta cu pager care nu a sunat deloc sambata...am sa incerc sa iau legatura cu persoana respectiva...poate fi vorba de o alta firma?

tu esti cel care a sunat la ei si i-au spus sa il duca la verificare?
sistemul si eu cred ca e functional, dar aparatele mai pot avea probleme. erai intr-o zona cu semnal?

Nu, nu sunt eu. Cred ca au sa aiba cam multe pagere la \"verificat\"
Zona este cu semnal, sta in casa langa geam...intrebarea care ma framanta este de ce a sunat la cel de 3,8?

nu exista alte firma care sa sa ocupe cu avertizarea (monopol, ce vrei?)
daca alte pagere au sunat, inseamna ca semnalul a fost trimis. acum, ori ei nu au capacitatea de a trimite simultan semnalul tuturor abonatilor (s-or fi intins mai mult decit ii tine plapuma???) ori pagerul tau are ceva. la cit sint eu de timpita, as face plingere la protectia consumatorului... dar adreseaza-te lor, vezi ce zic si ei, eventual cere-le despagubiri :sad::D:D

Back
Sus