• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Preziceri, prezicatori si predictii

am mai citit ceva acuma: cica si sistemele de avertizare sunt tot pe linii comerciale, nu pe linii dedicate.
 
Nu vreau sa fiu semanator de panica.

Dar dupa multe luni de activitate minima, dupa acel 4,1 Richter a urmat la mica distanta cel de 5,3 Richter.
Se pare ca este o activare.
Toate drumurile duc in Vrancea!

Astfel, se pare ca este neimportant sa aflam de la d-l Marmureanu ca urmeaza replici de 3 sau 2 sau 1 grad:)).

Inainte de cel de pe 25 aprilie de ce nu a spus: va veni unul in jur de... sau se parea ca poate fi unul mai mare si avea datoria sa nu PRODUCA PANICA! Fiindca stia mai mult decat multi dintre nespecialisti!

Important este sa urmarim evolutia de acum in colo, sa fim cel putin sufleteste pregatiti de unul spre 6,7 grade dupa cum spunea d-l Purcaru cand amintea de limita superioara de 2009-2010 si nu numai el.

De ce nu este invitat d-Enescu sau Radulian.
Stilul acesta de SA NU PRODUCEM PANICA, nu este CORECT, ci este o limba veche de lemn.

Adevarul nu trebuie ascuns, trebuie EDUCATIE!

Cum sa fugi de ceva dare tine de natura lucrurilor_ ca si cum am afirma ca sa nu ne gandim la lucruri rele sau lasa sa nu fim prapastiosi sau daca ne gandim atragem pericolul, de parca am fi noi zei sau inzestrati cu puteri ca sa miscam maruntaile pamantului!:sad:

Iata
Oprescu: Nu sunt prezicator de cutremure Luni, 27 Aprilie 2009, ora 14:21

Articole similare:Sorin Oprescu, prezicator cutremure, cutremur Bucuresti, cutremur Romania, cutremur 25 aprilieREACTII• Romanul isi aminteste de asigurarea casei doar la cutremur si inundatii
• Cutremur in Romania - specialisti in panica si neputinta
• Marmureanu: Luni seara ar putea avea loc un nou cutremur
• Borbely: Doar 12 cladiri cu risc seismic din Bucuresti au fost reabilitate
• Cutremur de peste 5 grade in Vrancea, resimtit in toata tara (Video)
• Peste 260 de cladiri cu risc seismic ridicat, in Bucuresti
Cumpara la cel mai bun pret! Optimizare trafic / inchiriere site 500 EUR Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca avertizarile sale legate de numarul de victime care ar putea exista in cazul unui seism in Bucuresti nu inseamna ca este prezicator de cutremure.

El a precizat ca este preocupat de urgentarea lucrarilor de consolidare la cladirile cu risc seismic ridicat, adaugand ca lucrarile merg greu din cauza asociatiilor de proprietari, acestia nefiind de acord sa isi paraseasca locuintele.

\\"Preocuparea mea este sa grabesc procedurile pentru reabilitarea a cat mai multor imobile\\", a declarat primarul general.

Sorin Oprescu a precizat ca 12 cladiri au fost consolidate, se lucreaza in prezent la patru cladiri, iar alte 13 sunt in pregatire pentru inceperea lucrarilor de consolidare. Primarul a adaugat ca proprietarii nu sunt de acord, de cele mai multe ori, cu consolidarile, pentru ca au impresia ca isi vor pierde astfel casele.

Proprietarii nu sunt de acord cu consolidarile

\\"Foarte multi traiesc cu impresia ca daca intra sa consolideze aceste cladiri in calitate de proprietari raman fara locuinta, nu se mai intorc in aceste cladiri consoliodate. Fac o precizare: dupa consolidare, acestia se vor intoarce in casele lor\\", a declarat primarul.

El a adaugat ca lista de 1.900 de cladiri aparuta pe site-ul Primariei este cea a imobilelor expertizate intre 1993 si 1996, inainte de schimbarea normativului de incadrare in clasa I de risc seismic.

Presedintii asociatiilor de proprietari au fost informati ca aceste cladiri trebuie reexpertizate si, fara incadrarea lor in clasa I de risc seismic, primaria nu poate interveni pentru consolidare.

In ceea ce priveste acuzatiile aduse de fostul ministru al Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, potrivit carora 1,5 milioane de lei pentru consolidari nu au fost cheltuiti anul trecut, primarul a declarat ca autoritatile nu au avut acordul asociatiilor de proprietari si nu au avut avizele de la primariile de sector si de la Ministerul Cultelor pentru cladiri care se obtin foarte greu.

El l-a invitat pe Laszlo Borbely \\"sa isi intrebe tovarasii de coalitie de ce in 2008 au fost consolidate doar 12 cladiri\\".

Radu Opaina: Oamenii asteapta de 20 de ani consolidarile

Primarul general a facut un apel la asociatiile de proprietari pentru a permite consolidarea cladirilor si cere o mai buna cooperare intre Primaria Capitalei si primariile de sector, dar si cu Ministerul Culturii.

Presedintele FAPR, Radu Opaina, a declarat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca proprietarii isi doresc ca locuintele sa fie consolidate, insa ca Primaria nu face demersului in acest sens.

\\"Este o problema falsa. (...) Oamenii asteapta de 20 de ani ca primaria sa puna mana sa lucreze si sa consolideze cladirile\\", a declarat Radu Opaina presedinte Federatiei Asociatiilor de Proprietari.
http://www.ziare.com/Oprescu_Nu_sunt_prezicator_de_cutremure-732310.html

Alta sursa:
http://ioanistrate.wordpress.com/2009/04/24/posibil-sambata-sa-fie-doua-cutremure/
http://ioanistrate.ro/cutremur/
 
Ca sa continuu cu nemultumirea noastra din cauza dezinformarii sub pretextul \"sa nu cream panica\"...

Turcescu intreaba despre cel mai mare cutremur cunoscut in istoria Romaniei si ce sanse sunt sa avem in viitor ceva similar. Marmureanu spune 1802, 7.8. Si comenteaza ca noi toti nu vom prinde un asemenea cutremur, care s-ar putea produce abia dupa 2080 (argumentand cu energia care se poate acumula in Vrancea).

Dupa care, am auzit pe mai multe posturi stirea ca \"specialistii spun ca se asteapta un cutremur catastrofal dupa 2080\"..

Adica la 7.2 nu va fi catastrofal??????????
Adica mai putem dormi linistiti, o generatie - doua, fara sa facem nimic??????
 
Dupa care, am auzit pe mai multe posturi stirea ca \\"specialistii spun ca se asteapta un cutremur catastrofal dupa 2080\\"..

astea sint interpretarile mass-media, rastalmaciri.
eu am vazut emisiunea si marm a spus ca unul ca cel din 1802 va mai veni prin 2080. nu a spus catastrofal, ci unul ca in 1802! restul e interpretare...
 
De ce rusii pot face predictii si noi nu? La ei nu e nimic neinregula cu astfel de anunturi pentru ca ei sunt Mama Rusie si noi suntem mici-pitici sau ce?

http://www.mosnews.com/world/2009/04/07/quakepredicted/


“Measures need to be taken right now in the Kamchatka Region. Buildings should be tested for endurance, and shabby ones should be taken down.”

Interesant. Arhitectul Roguski spunea zilele astea ca multe structuri declarate la risc I sunt atat de compromise incat o consolidare ar fi frectie - scumpa si inutila.
 
Sincer, daca as locui intr-o bulina rosie cu 4-5 etaje, as agrea sa imi darame blocul si sa construiasca unul nou cu mai multe etaje sa isi scoata firma de constructii niste bani. Orice nene numai sa nu stau intr-o bulina si nici sa nu ma trezesc maine poimaine ca vine cineva si da drumu\' la gaze ca sa explodeze blocul si sa nu ma aleg cu nimic.
 
Asa e. Din pacate, aud de urmatoarele situatii:
- nu se pun de acord proprietarii (unii au inchiriat si-i doare-n..., altii nu au bani)
- sunt si imobile in litigiu, deci nu se stie cine e proprietarul.
Asta pe langa cei care se chinuie sa obtina banii pt consolidare de la primarii.

Ce ma revolta pe mine sunt cladirile \"de interes public\" din clasa de risc seismic I, cu localuri publice la parter (cinema, magazine, cafenele), aflate in centrul aglomerat, cladiri care nici macar nu au bulina pe ele, sa stie omul ce risca daca trece pe langa ele sau daca intra.
Dupa parerea mea, astea ar trebui inchise. Pentru a deschide un local, un patron are nevoie de o gramada de avize, dar nu zice nimeni nimic daca deschide localul in bloc cu bulina (ascunsa, evident).
 
Problema noastra amanarea continua.
Aceasta se vede si in raspunsul d-lui Marmureanu.
Dansul a raspuns cu ceva timp in urma la o solicitare telefonica cu totul diferit de cum apare public: ...a spus ca locuieste la etajul 10...:32:

Cand este intrebat de un cutremur din randul celor difeirte de tipul 1802, atunci energie nu este decat pentru unul de 6,7 si nici atunci nu se stie exact, 2014, 2018 ??? generatie dormi linistita!

daca s-a pus problema unuia de tipul 1802... atunci nu exista nici pentru acesta suficienta energie.. decat prin 2080, generatii dormiti linistite!

eu cred ca trebuie sa ne rezumam la lucrarile clasice si la evenimentele actuale.
Lucrarile clasice, de la d-ii Enescu, Radulian (anii 2010-2014, grad posibil peste 7 Richter), Purcaru (2009-2010, grad sub 7 Richter).

Evenimentele actuale vorbesc de o activare in Vrancea, linistea nu putea dainui prea mult timp.

In final, cum masoara d-l Marmureanu energia acumulata? la adancimi de 40-160 km se ajunge cam greu fizic.:sad:
 
\'Aschiuta\' pid=\'20955\' dateline=\'1240839131\' a spus:
De ce rusii pot face predictii si noi nu? La ei nu e nimic neinregula cu astfel de anunturi pentru ca ei sunt Mama Rusie si noi suntem mici-pitici sau ce?

http://www.mosnews.com/world/2009/04/07/quakepredicted/


“Measures need to be taken right now in the Kamchatka Region. Buildings should be tested for endurance, and shabby ones should be taken down.”

Interesant. Arhitectul Roguski spunea zilele astea ca multe structuri declarate la risc I sunt atat de compromise incat o consolidare ar fi frectie - scumpa si inutila.

Mama Rusie est inca un imperiu cu vaste resurse umane si spatiu cvasi-nemarginit.

La noi se puteau face ranforsari cu rasini injectate model SUA chiar dupa seismul din 1977, aceasta incepuse la un bloc de pe Calea Victoriei, dar proiectul a cazut rapid, si atunci circula parerea ca un bloc afectat nu mai este bun nici consolidat, ca nu ajuta prea mult, este o limba de lemn!:sad:
 
In functie de cat de sus sar pestisorii din bazin :sad:

Adevarat spui, deoarece d-l Marmureanu invitat acum cateva zile la Realitatea TV afirma de papagalii cu aparatura la bord etc. si se mira de ce nu au reactionat ca si cainii d-lui Paunescu inainte de seism.
Este logic:animalele au un detector natural si daca omul le ecraneaza detectorul cu care sunt dotate, prin montarea de diverse instrumente etc. au si intervenit in acest camp. Aceasta este explicatia de ce papagalii d-lui au fost tacuti sau de fapt redusi la zero.
Ar trebui sa stie, ca acesti papagali trebuie sa fie captivi, dar nu si ecranati!:32:
 
\'rmd\' pid=\'20958\' dateline=\'1240841983\' a spus:
\'Aschiuta\' pid=\'20955\' dateline=\'1240839131\' a spus:
De ce rusii pot face predictii si noi nu? La ei nu e nimic neinregula cu astfel de anunturi pentru ca ei sunt Mama Rusie si noi suntem mici-pitici sau ce?

http://www.mosnews.com/world/2009/04/07/quakepredicted/


“Measures need to be taken right now in the Kamchatka Region. Buildings should be tested for endurance, and shabby ones should be taken down.”

Interesant. Arhitectul Roguski spunea zilele astea ca multe structuri declarate la risc I sunt atat de compromise incat o consolidare ar fi frectie - scumpa si inutila.

Mama Rusie est inca un imperiu cu vaste resurse umane si spatiu cvasi-nemarginit.

La noi se puteau face ranforsari cu rasini injectate model SUA chiar dupa seismul din 1977, aceasta incepuse la un bloc de pe Calea Victoriei, dar proiectul a cazut rapid, si atunci circula parerea ca un bloc afectat nu mai este bun nici consolidat, ca nu ajuta prea mult, este o limba de lemn!:sad:

De acord ca sunt situatii in care ranforsarea are sens - cand ai de-a face cu fisuri, de exemplu. Dar multe cladiri au structura complet compromisa: citisem si aici pe forum, scris de oameni care se pricep mai bine decat mine, ca sunt unele din beton de calitate slaba care s-a degradat foarte mult in timp, macinand si armatura. La un soc mai puternic, structura devine casanta si cedeaza. Ce ranforsare sa mai faci in aceasta situatie? Bine ar fi sa nu am dreptate.
 
Din pacate ai dreptate. Astea-s blocurile cu bulina.
 
De catva timp, face \"valuri\" un site al unor asa-zisi prezicatori rusi, care cica prevad cutremurele din emisfera nordica, citind in nori si in stele...:32: :harhar: :unsure: Mai nou, distinsii ruznaci anunta probabilitate 70% pentru un cutremur de magnitudine intre 3 si 5 in Vrancea, in urmatoarele 48 de ore.
Fratilor, retineti ca Vrancea da seisme de magnitudine peste 3,0 cam de 5-10 ori pe luna. Ma apuc si eu sa zic ca exista o probabilitate de 99% ca in urmatoarele 7 zile sa se produca un cutremur in Vrancea cu magnitudinea peste 3,0.
In al doilea rand: si daca se va produce maine un seism de 3,5 grade...care-i problema (ca sa citez cu clasic in viata :32: ) ??? Ce conteaza sa stim ca maine la ora 14h30 minute (zic si eu asa, de sanchi) in Vrancea se va produce un seism de 3,2 grade pe scara Richter la 125 km adancime ??? Ce mare chestie e si asta ?
Eu cred ca ar fi cazul sa fim calmi, sa ne vedem de ale noastre si sa nu luam seama la asa-zise preziceri, chit ca vin de la pretinsi savanti rusi...:sad: :32:
Sunt unii care s-au alarmat teribil pe motiv ca ieri seara a scazut brusc temperatura la Buzau, cica e ceva in neregula daca s-a racit brusc la Buzau...:32: Le pot spune celor ingrijorati de scaderea temperaturii la Buzau ca acest fenomen se datoreaza trecerii unui front atmosferic, fenomen prevazut de meteorologi de cateva zile inainte. Trecerea perturbatiei atmosferice, asociate cu o formatiune ciclonica, este insotita de racirea vremii, de precipitatii si de intensificari ale vantului. N-are nici o treaba cu seismele din Vrancea, asa ca e cazul sa nu luam in seama tot felul de zvonuri care mai de care...Repet: ne traverseaza tara o anumita perturbatie atmosferica, un front atmosferic, atata tot. Ce mare scofala ca s-a racit brusc la Buzau...
 
vaaaai ce zici! habar n-ai de energii!!! istrate se pare ce e mic copil in comparatie cu asta...
 
http://quake_vnb.rshu.ru/index_eng.html

acesta este link-ul catre rusii care fac predictii pe seama vremii...
asa, acu sa vedem ce inseamna sa faci o predictie:
1. O predictie trebuie sa dea o informatie referitoare la intervalul magnitudinal al viitorului seism.
2. O predictie trebuie sa dea o informatie referitoare la intervalul temporal al viitorului seism. In acest sens, utila este numai predictia pe termen mediu. Predictia pe termen lung, ani, zeci de ani, este complet inutila. Predictiile pe termen scurt, si foarte scurt, in special predictia pe termen f. scurt, sunt inutile d.p.d.v. al populatiei.
3. O predictie trebuie sa dea o informatie referitoare la zona in care se va produce cutremurul. Sa spui ca va avea loc intr-o anumita tara nu e de ajuns.
4. O predictie trebuie sa dea o informatie referitoare la numarul replicilor si magnitudinea acestora.
5. Si nu in ultimul rand, cel mai important criteriu: AUTORUL PREDICTIEI TREBUIE SA PRECIZEZE CLAR GRADUL DE INCREDERE AL PREDICTIEI. Altfel spus, trebuie sa precizeze: cele afirmate la punctele 1-4 sunt exacte cu o probabilitate de 20%, 60% sau 90%.
Daca probabilitatea este de exemplu de 20%, predictia nu nu are sens, de fapt nu este predictie.

fac rusii asta? nu. dar se bazeaza pe ignoranta si pe credulitatea unora care stau cu ochii lipiti de monitor sa vada daca fug in parc sau nu. pt mine, intre istrate si rusii aia nu e nici o diferenta. e simplu sa pui o bulina undeva si sa spui ca va fi cutremur in Romania. dar unde? in fagaras? in banat? in dobrogea? in crisana? in vrancea?
pun si eu o bulina pe aleutine, in 48 de ore va fi un cutremur de 3,2 acolo :32::D:D:whistling::sad::whistling::32::harhar::32:
(teoctist, nu te supara, dar e un exemplu tare bun :32: )
 
Intr-adevar, unele persoane se uita cu ochii cat cepele pe respectivul site rusesc, asteptand ca marele profet ruznac sa le prezica seismul de 3,2 grade din Vrancea :sad: :32: :32: E treaba lor, evident, daca nu au ce face. Ba se uita la Luna sa vada ce culoare are satelitul natural al Terrei, ba asculta zgomotul orasului sa ghiceasca daca vine sau nu seismul, ba asteapta cu sufletul la gura profetiile ruznacului din Siberia care, citind in nori si in stele, ar ghici cand vine cutremur in Romania :32: :32: :harhar: :unsure:
 
In plus, oricati algoritmi matematici s-ar aplica, pamantul se comporta, totusi, \\"cum vrea el\\". Desigur, statistica ne ajuta, ca idee, pentru stabilirea unor intervale de risc sporit pentru anumite zone seismice (pentru o anumita zona, data, statistica poate sugera, teoretic, un anumit \\"tipar\\", o anumita regularitate in declansarea seismelor majore, pe termen lung), insa nu putem generaliza. La scara globala, Pamantul nu stie statistica, el se zguduie din cauza unor forte interne care determina miscarea placilor si subplacilor; or, pentru aceste forte, care actioneaza la adancimi care merg de la cativa km la cateva sute de km, e cam greu sa aplici algoritmi UNIVERSAL-VALABILI. Iata un alt motiv pentru care trebuie privita cu rezerva, cu mare reticenta, asa-zisa prognoza a asa-zisilor savanti rusi.

Am ajuns si la acest topic, acest forum e f profesionist si da, fara indoiala ca seismologia este o stiinta f complexa care trebuie abordata de cunoscatori iar cei de aici o fac foarte bine :32: .
Ca \"ascultator\", am cautat aici un raspuns la intrebarea \"pe cind? \" dar, inevitabil, informatiile de aici te duc spre profunzimi ale fenomenelor, altele decit cele care imi ocupa viata de zi cu zi.
Sunt sigura ca, dincolo de a masura radiatii si unde, seismologii sunt preocupati de elaborarea, verificarea si actualizarea continua a unui model statistic al proceselor de sub scoarta. Ca si un sistem biologic, placile acelea sunt un sistem cu intrari si iesiri; inteleg ca natura este dincolo de regulile matematicii; dar eu asa vad, ca poate fi modelata cu un anumit nivel de confidenta a afirmatiei. In biologie, prelucrarea statistica lucreaza exclusiv la un nivel de confidenta 95% de manifestare a unui caracter, fenomen (chiar 99% cind exista siruri \"consistente\" de valori). Un individ, o populatie, un ecosistem sau o biosfera este un sistem reglabil; o cauza produce un efect iar dezechilibrul sistemului produce reactii, retroactiunea sau feed-back-ul, pozitiv sau negativ, care tinde catre restabilirea echilibrului.
(asta e un fel de povestea castravetelui...).
Placile alea se comporta altfel, oare? :sad:
 
Back
Sus