• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

eu am niste retineri in legatura cu consolidarile facute dupa cutremur. ma indoiesc ca au fost facute, iar daca au fost, or fi fost facute in graba, sa vada tovarasu ca s-a remediat problema in timp record. mai bine cauta altceva.
 
Buna seara tuturor!
Urmaresc acest forum de mai mult timp dar nu am postat niciodata, pana acum cand am o "problema".
Sunt in situatia fericita in care vreau sa cumpar un apartament. Imi place foarte mult zona H-urilor din Titan, cuprinsa intre strazile Liviu rebreanu, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu. am gasit 2 apartamente care imi plac, unul intr-un bloc Y (10 etaje), altul intr-un bloc H (4 etaje), ambele "din caramida" si construite in 1969. Cel din Y e la etajul 3, cel din H la fel (nu prea conteaza).
Intrebarea mea e ce parere aveti de aceste blocuri, pareri neavizate pe care le-am auzit au fost ca sunt "solide domnule".

va multumesc frumos!
 
imi pare rau, eu nu te pot ajuta. ii rog pe cei care stiu cite ceva despre blocurile astea sa spuna vreo doua vorbe.
 
Salutare tuturor,

Nu am descoperit de foarte mult timp acest forum dar recunosc ca sunt placut impresionat de calitatea informatiilor gasite. Intrucat zilele acestea mi-au alunecat ochii pe un site de imobiliare am sesizat un anunt cel putin interesant ce face referire la blocurile turn din zona parcului Floreasca. Ce mi-a atras atentia este existenta unor "role magnetice" pe care presupun ca este asezat blocul precum si afirmatia ca blocul este proiectat sa reziste la cutremure de pana la 9 grade pe scara Richer. As vrea sa va intreb daca puteti sa-mi oferiti cateva informatii referitoare la tehnologia bazata pe "role magnetice" (am citat termenul regasit in anuntul publicitar - deci sper sa fie corect) precum si daca ea chiar s-a folosit la constructia blocurilor turn din Floreasca sau e doar o "unealta" de marketing folosita de agentii imobiliari ?

Va multumesc mult,
Dan
 
Salutare Dan si bun venit pe forum :tongue:

Pe moment nu iti pot da detalii despre tehnologia respectiva, ii rog pe expertii in constructii de aici sa ii raspunda lui Dan.
Totusi, legat de specificatia "rezistenta pana la 9 grade Richter", e clar ca e o aiureala. In primul rand, nu exista magnitudine 9 Richter si magnitudine 9 de tip moment seismic, e clar ca cei care au pus specificatia asta sunt pe dinafara, ei doar aplica o strategie de marketing. In al doilea rand, in evaluarea rezistentei cladirii, se ia in considerare intensitatea macroseismica in zona in care se afla cladirea, si nu magnitudinea cutremurului. In al 3-lea rand, eu as fi foarte rezervat la astfel de pretinse garantii, super-entuziaste, mai ales cand cei care le dau arata foarte clar ca nu stapanesc problema, folosind lucruri aiurea doar pentru a impresiona lumea.
 
Asta e prima data cind aud asa ceva (role magnetice) , poate doar role , sint multe de tipul asta cica prin bucuresti , blocurile de la 14 etaje in sus , si stiu ca interu
 
sever a tot repetat, rolele de la inter sint doar folclor. nu exista asa ceva :0
 
Salutare tuturor,

Fiind in trecere prin spatele blocului de la Piata Delfinului (cel care este in reabilitare termica), mi-au sarit in ochi niste gauri. Am atasat o poza, scuze pentru calitate. Aveti idee despre ce e vorba?

LE: Par destul de adanci (> 50cm)
 
prin amabilitatea dl Sever Georgescu, Director Stiintific Constructii INCD URBAN-INCERC, avem o explicatie:
Acele gauri sunt fie niste spatii pentru cutie jaluzele care nu s-au mai pus si s-au umplut cu BCA care a cazut la cutremur si de abia acum s-a umblat la ele sa re repare, fie umpluturi de BCA in niste spatii lasate, nu stiu de ce, la grinzile perimetrale.
 
Buna seara!
Apelez si eu la cunostintele oamenilor cu pregatire in domeniu de pe acest forum, sa imi spuna care este parerea lor in legatura cu blocurile de pe iuliu maniu (mai exact bl 10A, nr. 59), dat in folosinta in anul 1977 pana in cutremur, construit pe structura de grinzi cu pereti de BCA, P+10 cu spatii comerciale la parter.
Va multumesc!
 
[font=helvetica, arial, sans-serif]Buna ziua! [/font]
[font=helvetica, arial, sans-serif]Vin si eu cu o intrebare, chiar doua, de necunoscator in ale constructiilor / rezistentei materialelor. Locuiesc de cativa ani la etajul 6, intrun bloc construit ”la bulevard” cu putin inainte de 1977, fara magazine la parter. Peretii sunt in majoritate din beton armat (doar la baie si la bucatarie cate un perete din BCA). Fisuri importante nu sunt vizibile pe nicaieri, dar nu imi dau seama ce structura de rezistenta are blocul. Grinzile, daca exista, nu se vad; in apartamentul in care am locuit anterior (care are exact aceeasi configuratie, dar in alt bloc) grinzile se vedeau clar, deci presupun ca e alta structura, poate din placi de beton - cum am auzit ca i se spune, dar nu stiu daca e corect. In acest caz unde ar trebui sa ma adapostesc?[/font]
[font=helvetica, arial, sans-serif]Problema e ca, pe fatada care da in bulevard, tencuiala e cazuta, armatura din fier e expusa (pare ruginita), iar aspectul este de ”friabil”, in special la etajele superioare. Intre timp s-a dat in folosinta un nou tronson de metrou care trece aproape pe sub bloc. Noaptea, cand circula utilajele mai grele pe motorina, trepideaza casa. In plus, vecinii gauresc in fiecare zi cate ceva in pereti - nu am cunostinta in cate apartamente s-au daramat pereti, si ce alte modificari s-au facut, ba mai mult, chiar in apartamentul meu fusese daramat un perete din BCA de catre fostii proprietari, care m-au asigurat la cumparare ca asta nu influenteaza cu nimic rezistenta cladirii. Blocul este foarte elastic, trepideaza din orice. Sunt momente cand stau pe podea si simt ca si cum s-ar scufunda cu un milimetru. E posibil asa ceva?!? Poate fi terenul atat de instabil sub bloc? Nu am avut senzatiile astea inainte sa se deschida tronsonul de metrou. [/font]
[font=helvetica, arial, sans-serif]Intrebarea ar fi care sunt pasii, sau cum se poate face o expertiza care imi spuna si mie cat de riscant e sa locuiesc aici. Nu de alta, dar am trei copii mici, sunt singura cu ei, si imi dau seama ca in cazul unui cutremur mare sunt complet neajutorata.[/font]
 
roxant, ai primit un raspuns de la dr ing Sever Georgescu, Director Stiintific Constructii INCD URBAN-INCERC, caruia ii multumim :clapping:

Nu cred ca in principiu ar putea fi vorba de un mare risc imediat, dar trepidatiile de la metrou pot fi pe termen lung un anume pericol. Daca acea cladire nu este intretinuta, multe se pot produce sau agrava in timp. Nu stiu, de la distanta, ce senzatie de scufundare poate fi reala sau nu.
Trebuie ca asociatia de proprietari sa apeleze la un expert atestat MLPAT, sa aiba o expertiza cat de sumara, sa caute sa ia niste masuri minime de intretinere si/sau sa faca, daca este chiar asa de evident efectul vibratiilor, niste masuratori de vibratii si sa ceara Metroului sa ia masuri.
 
cu placere, sper ca ti-a fost de folos
 
Eu zic ca este doar o impresie ca trepidatiile de la metrou se simt pina la etajul 6 intr-un bloc , banuiesc a vorbesti de tronsonul 1 mai (cel mai recent dat in fuctie) , sau linia de centura , care este mult mai veche , aia cu tremuratul la trafic greu , eu zic ca mai degraba intra in rezonanta cu frcventa sonora a sunetului scos de sistemul de evacuare al masinii , se intimpla si la mine sa zdrangane geamurile
 
Hello!

Citesc de ceva timp forumul asta si de multe ori m-a linistit cand paranoia mea scapa de sub control. Acum am un nou motiv de neliniste si mi-ar prinde bine niste pareri avizate.

Stiti ceva de blocurile de pe 1 Mai? Am copilarit intr-un bloc de la intersectia cu Turda, de la sfarsitul anilor 80. Avea 10 etaje, nimic comercial la parter, n-a avut nicio problema la cutremurele mici si medii pe care le-a suportat. Cativa ani am locuit in centru, iar acum vreau sa ma mut inapoi in 1 Mai. Am gasit apartamente superbe in blocurile de la piata 1 Mai. Ma ingrijoreaza insa faptul ca sunt vechi (din 76), ca au 10 etaje si centre comerciale la parter, deci e posibil sa nu se tina foarte bine pe picioare. Merg sa vizitez un apartament in blocul cu Mega Image, de pe coltul cu Ion Mincu. Aveti ceva recomandari?

Imi cer scuze daca s-a mai discutat despre cartierul asta, dar searchul nu imi permite sa fac cautari dupa cuvinte mai mici de 4 litere (1 mai) si ma vad nevoita sa lansez o discutie noua :clapping: Va multumesc.
 
cristinab, ne bucuram ca te ajuta ceea ce facem noi.
in principiu, un bloc din 76, o sa reziste la un cutremur de peste 7. problema e ca daca e pe structura de cadre, te va legana bine.
 
Multumesc mult pentru raspuns. Inca nu stiu daca e pe cadre. In anuntul agentiei scria "structura de rezistenta - altele". Marea mea temere era legata de faptul ca are Mega Image-ul la parter si nu stiam daca poate tine 10 etaje in siguranta. Blocul de alaturi (construit in acelasi an, deci banuiesc ca in acelasi sistem) apare pe lista aceea a primariei la imobile incadrate la urgente U1, U2, U3, neincadrate in categoriile de risc corespunzatoare. Din pacate in dreptul lui nu e niciun U, ci doar o liniuta. Stiu ca a mai intrebat cineva ce inseamna liniuta aia, dar parca nu avea nimeni informatii sigure despre ea. Ati mai aflat ceva in legatura cu incadrarea aia? In ce conditii se puneau liniutele? :D
 
despre liniuta nu am aflat, dar o sa incerc sa aflu. ar fi bine sa rogi pe cineva care se pricepe, sa mearga cu tine.
 
Alex a spus:
Am si eu o mare problema, mi-e GROAZA de cutremure. Eu locuiesc intr-un bloc care la cutremurul din 77 era ridicat jumatate si e monolit. Stie cineva daca am vre-o sansa in blocul asta sau mai bine ma mut la cort. SI inca ceva. EU stau la etajul 9, e riscul mai mare la etajele superioare sau doar sperietura e mai mare?

In primul rand da-mi voie sa-ti spun bine ai venit pe forumul nostru :)

In ceea ce priveste problema ridicata de tine: nu trebuie sa te temi de cutremur in blocul in care locuiesti.

Incepand din 1963 au fost introduse primele norme de proiectare antiseismica a blocurilor din Romania. Acestea au fost imbunatatite in 1971 si apoi imediat dupa cutremurul din 1977 si din nou in 1984.

Blocurile aflate in constructie in 1977 au fost expertizate dupa cutremur. Toate structurile lor de rezistenta au fost recalculate, partea deja construita a fost adusa la cerintele normelor antiseismice noi, si au fost terminate conform acestora. Deci blocurile care au fost terminate dupa 1977 sunt conforme normelor antiseismice adoptate dupa cutremur.

In al doilea rand, la cutremurul din 1977 majoritatea cladirilor care s-au prabusit au fost cladiri vechi, construite inainte de 1950, fara nici un fel de conceptie antiseismica. Dintre cladirile noi, doar 2 s-au prabusit la cutremurul din 77:

1. un bloc din bulevardul Metalurgiei, construit in 1970, despre care se stie ca inginerul constructor a furat cat se putea de pe santier, astfel incat betonul folosit nu mai corespundea normelor. Din cate cunosc, inginerul respectiv a infundat puscaria la scurt timp dupa cutremur. - prabusire totala



2. un bloc de pe bulevardul Stefan cel Mare colt cu Lizeanu, construit in 1962, inainte de aparitia primelor norme antiseismice. La parterul blocului se aflau magazine printre care si un salon de prezentare de masini. Pentru a face loc unei masini in vitrina, a fost demolat un stalp de rezistenta de la parter. In urma cutremurului, din cauza lipsei stalpului si a faptului ca blocul nu a fost conceput antiseismic, stalpii de la parterul primei scari s-au distrus, fiind urmati de cei de la etajul intai. Zona scarii respective s-a afundat cu 2 nivele, dar a ramas in picioare, sprijinindu-se de portiunea neafectata a blocului. - prabusire partiala.

De atunci...

http://2.bp.blogspot.com/_yBuaXM1mcZE/Sbref08KmnI/AAAAAAAAC2w/55sYMP4FLz4/s320/maniu.jpg





:109: :42:
 
Back
Sus