• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Eu nu sunt expert in constructii, dar avand in vedere si faptul ca a fost finalizat in 1987, m-as incumeta sa spun ca probleme grave nu ar trebui sa aiba chiar si la un cutremur cu magnitudinea MGR=7,2-7,4, care s-ar produce la o adancime de 130 km, de exemplu. Un cutremur major de tip 4 martie 1977...chiar nu avem sanse sa prindem.
 
destrug a spus:
Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje finalizat in 1987. Este situat in rondul de la Mihai Bravu intersectie cu Dristorului (blocul cu BRD , Raiffaisen, Regina Maria la parter). Este construit din grizi si cam 1/3 din pereti sunt din beton, restul din Bca. In ce categorie constructive se incadreaza (monolit, cadre etc.) si cat de sigur este?

Din descrierea ta, blocul pare a fi pe cadre.
 
M-am documentat si este constructie duala, pe cadre si diafragme. Din ce am citit se pare ca imbina elasticitatea constructiilor pe cadre cu rigiditatea celor monolit. Ce ma mira pe mine este faptul ca nu prea s-a discutat despre ele desi sunt foarte des intalnite.

Si inca o nedumerire. Din clasamentul facut pe baza efectelor cutremurului din 77 cel mai bine se comporta constructiile din placi prefabricate, apoi monolit, cadre, grinzi. Pe de alta parte toata lumea este de acord ca dupa 1977 si apoi 1984 s-au respectat alte norme de siguranta la seisme in constructia cladirilor. Si totusi majoritatea cladirilor construite in special dupa 1980 si mai ales cele cu regim de inaltime peste P+8 sunt pe cadre sau sistem dual. Cum se impaca cele doua?
 
Cred ca s-a construit si pentru a acoperi necesarul de apartamente, in perioada aia au fost demolari masive de casa cu sistematizarile alea, si trebuia lumea mutata la bloc in multe apartamente. Nu cred ca acele blocuri sunt rele, imi mentin parerea ca nu vom asista la transformarea Bucurestiului in Haiti, altele sunt pericolele. Ma refer la blocurile facute in ultimii cca. 40 de ani, nu la alea vechi de dinainte de 1940-1950.
 
Este adevarat, dar de ce s-a optat pentru aceste solutii constructive si nu pentru monolit sau placi. D.p.d.v. al consumului de timp si economic solutia care se impunea era cea pe placi prefabricate. Si nici monolitul nu cred ca este mai costisitor in comparatie cu cadrele sau dual unde consumul de fier este considerabil mai mare. Cutremurul din 77 l-am prin la etajul 8 intr-un bloc monolit de p+9 (R-urile din Berceni). Pot sa va spun ca a iesit destul de sifonat. Parterul si etajele inferioare erau traversate de numeroase crapaturi in timp ce la etajele superioare crapaturile erau pozitionate in partea superioara a peretilor cu precadere deasupra usilor. In acea noapte am colindat cu masina tot Bucurestiul. Nu o sa descriu imaginile din acea noapte o sa mentionez ca se circula absolut lejer. Nu vreau sa ma gandesc ce o sa se intample acum in cazul unui cutremur serios cu circulatia din Bucuresti. Revenind, a doua zi dimineata ne-am oprit la niste rude in Dr. Taberei care locuiau intr-un boc in cadre la etajul 1. Peretii din placi de BCA aratau jalnic dar grinzile erau intacte. Inca ceva, cutremurul din 90 la prins in acelasi bloc la etajul 8 (ca de altfel si pe cel din 86) in urma lui aveam toata mobila stransa mijlocul camerelor si nimic din ce era asezat pe ea nu mai statea in picioare. In aceasi zi am fost acasa la prietena mea (care ulterior mi-a devenit sotie) si care locuia in blocul prezentat mai sus. Surpriza maxima cand am intrat in apartament. Nu se observa absolut nimic. Inclusiv o vaza cu flori care era asezata pe televizor statea acolo bine mersi! Nu stiu ce s-a intamplat la etajele superioare (noi la 1) dar chiar si asa vaza aia trebuia sa cada.
 
Buna ziua si bine v-am gasit ! Intamplator v-am descoperit,cautand de fapt,cu totul altceva,o stire prahoveana despre un miting al soferilor,am citit sii o stire despre un cutremur in prahova.Am cautat mai multe informatii,eram convinsa ca zona prahova nu e zona seismica( cunostintele mele in domeniu sunt 0 ,credeti ma!) ...si asa am ajuns aici!"Constrtuctiile si cutremurele'' este un subiect care mi a captat atentia.Oare cum s-ar comporta in caz de cutremur o casa de lemn,pereti din OSB ? Aceste placi de lemn plesnesc in caz de cutemur,sa zicem,cum a fost cel din 1977?
 
Bun venit pe forum creteli70. Pai as zice ca nu ar fi probleme, ce intaltime are ? Oricum nu casele astea sunt vulnerabile la cutremure, fata de ce exista prin orase.
 
De cand cu mania seismelor masor cam toate cladirile prin care trec.
Am niste nelamuriri, poate ma edificati voi:
1. Blocul meu din Iasi, P+4, 1967, prefabricate, grosime 30cm beton armat cel spre balcon, 47cm peretii exteriori (blocul e izolat din constructie cu bca la exterior + 10cm polistiren, deci tot undeva la 30cm beton armat), pereti de rezistenta de 14cm, pereti despartitori tot din beton armat 7-8cm.

2. Bloc din Focsani S+P+3, 1985, exterior 30cm beton armat, pereti de rezistenta 14cm beton armat, pereti despartitori BCA (hol/camera, baie)

3. Bloc din Focsani S+P+3, 1988, exterior 33cm beton armat, pereti de rezistenta 20cm, beton armat, pereti despartitori BCA (hol/camera, baie)

Acum vin eu se intreb:
- La normativul cu diafragme de 14cm cat ar trebui sa fie peretii exteriori? Mi se pare "prea bun, prea ca la tara" blocul meu pentru unul din '67
- Blocurile din Vrancea eu stiu ca se calculeaza pt seismicitate 9, au doar 3 etaje, cu toate astea au pereti de rezistenta din interiori de doar 14cm la un bloc din 85??? Abia cel de la nr 3 mi se pare ca ar satisface cerinta de "diafragme de 20"
La "diafragme" intra peretii exteriori, cei interiori de rezistenta sau care?
 
@executivul, ce pot sa-ti spun sigur e ca o comparatie a blocurilor din punct de vedere al rezistentei doar dupa criteriul "grosimea peretilor de beton" e total ireleventa. Asta pentru ca de-a lungul timpului, incepand din anii '30 si pana in perioada actuala s-au folosit betoane cu calitati foarte diferite. In perioada anilor '30 ... '50 betoanele erau de toata jena, adica extrem de slabe, cu foarte putin ciment, un fel de B100 (adica C6/7.5 conform notatiilor de azi), cand se folosea B150 (C8/10) era sarbatoare :d , nu mai spun ca restul agregatelor (nisip, margaritar, piatra mare/mica) nu erau dozate in cantitati exacte ca in zilele noastre.
Betoane de acest fel nu se mai folosesc acum nici la egalizare ( adica betonul "mort" de sub fundatia caselor).
Prin anii '60 s-au mai imbunatatit cat de cat, iar dupa 1977 nu s-a mai folosit in elementele structurilor de rezistenta decat de la B300 in sus (C18/22.5), deci a fost un mare salt calitativ.
In plus, nu numai continutul de ciment conteaza. Exista betoane in 3 sorturi, in 4 sorturi, cu piatra rotunda (normala) sau concasata, o larga diversitate de retete, pentru ai conferi betonului anumite caracteristici dorite (elasticitate, rezistenta la rupere/compresiune/etc) in functie de destinatia acestuia.
Deci, fara sa stim ce beton s-a folosit intr-un bloc sau altul, nu putem face o comparatie doar dupa dimensiunile anumitor elemente structurale.
 
Inainte de cutremurul din 77 cum calculau arhitectii "rezistenta" unui bloc la cutremur? Existau ceva norme? Ai mei locuiesc in Ploiesti intr un bloc din '65 ''cub'' din beton,eu locuiesc intr un bloc din 76 din placi...
 
Sigur ca existau norme seismice inainte de 1977, dar nu suficient de dure raportat la potentialul zonei Vrancea ori la diferite caracteristici zonale ale solului.
De fapt, primele norme seismice au fost introduse in 1963, dupa care au suferit imbunatatiri in 1971/1972, apoi prin 1984. Dupa cutremurul din 1977 normele s-au durificat, cladirile construite dupa aceasta perioada au reprezentat un salt calitativ major.
Aparitia hartilor de zonare seismica a fost de asemenea un pas extrem de important in ce priveste siguranta constructiilor.
Pana in 1963 nu existau norme seismice, cladirile se calculau dupa niste normative germane mostenite de prin perioada interbelica :109: niste calcule mai mult dupa criterii "gravitationale", pentru ca in Germania nu sunt cutremure. Asa i-a dus capul pe edilii vremii, parca nu fusese cutremur niciodata in Romania, ori nu le-a pasat datorita unor interese specifice acelei perioade.
Oricum, cladirile construite dupa primele norme seismice din 1963 (desi usor subdimensionate) au facut fata fara probleme cutremurelor din 1977/1986/1990, iar blocurile cu 4 nivele din placi prefabricate au demonstrat ca sunt cele mai robuste, asa ca nu-ti face mari griji.
 
Multumesc pentru informatii,Florin.Griji imi fac oricum,mai ales cu nebunia asta de la tv,te dispera,crede-ma! In ultimul timp ,pe aproape oricare canal romanesc a aparut cate un ''geniu" care ne-a ametit cu ''vine cutremuru' al mare!"Probabil nu si -au facut norma aia cu asigurarile obligatorii de locuinta! Hai ca am fost rea....:)
 
Am o intrebare :) stau in Constanta intr -un bloc din placi de beton, fiecare perete e o placa de beton, e facut in 76, nu e al meu si nu stiu cum s-a comportat la alte cutremure, dar evident l-a prins pe cel din 77. am vazut cateva crapaturi pe holul blocului dar par a fi din tencuiala. Stiu ca aici la noi un seism din Vrancea nu ar distruge mare lucru, dar mai e si Shabla. Totusi ultimul cutremur s-a simtit binosor, chiar am crezut ca a fost de 6 pentru ca s-a miscat o fotografie de pe televizor. Intrebarea era cat de sigur e blocul, care sunt punctele slabe si unde ar fi mai indicat sa te adapostesti in cazul unui seism major. cel mai teama imi este de plafon, pentru ca daca m-as adapostii intr-un colt interior unde nu are cum sa-mi cada nimic in cap...ramane plafonul :D si ala cred ca doare rau
 
Eu raman la ''fixul'' meu: in cazul in care,in mod exceptional, blocul in care locuiesc si care e din placi ,constructie76,deci identic cu al lui timelessangel s-ar prabusi,as avea o sansa in cada de fonta:)) ...locuiesc la ultimul etaj.Sau in debara,langa cele 2 randuri de saci de glet si cele 56 de cutii de gresie si faianta(intentionam sa mi renovez holul si baia)
 
:)) cred ca baia ar fi sigura, dar tebuie sa ne gandim totusi ca: 1. faianta poate sa iti cada in cap, sa iti taie jugulara, sa iti scoata ochii, deci daca nu ai faianta..poate. 2. daca se sparge si o conducta esti si ud si taiat 3. daca ramai blocat ( in baie geamul e mic ) si esti si ud si taiat si mai e si iarna, sansele de supravietuire sunt si mai mici.
E doar un scenariu pesimist, cel mai probabil o sa ne trezim din somn dupa cutremur ;)
 
@creteli70
Cutremurul va veni intr-adevar, asta e realitatea, insa nu trebuie sa dramatizam si sa aberam panicand populatia, asa cum obisnuiesc unele "genii" pe la diferite posturi tv, din dorinta de senzational si audienta. Probabilitatea ca urmatorul major sa fie peste 7.0 este redusa, poate un 6+ care nu reprezinta un pericol real pentru majoritatea cladirilor.
@timelessangel
Blocurile din prefabricate par a fi cele mai robuste, cu ocazia cutremurului din 1977 nu s-au semnalat nici un fel de avarii (si vorbim de Bucuresti, una din directiile pricipale pe care Baba Vrancioaia isi varsa furia periodic). Cu atat mai mult la Constanta nu vor fi probleme cu aceste blocuri, chiar as dormi linistit acolo.
Shabla e cu adevarat periculoasa la intervale de sute de ani si nu e cazul acum, blocul de care vorbim nu va fi contemporan cu urmatorul 7.0 de la Shabla pentru ca va fi demolat din cauza vechimii :d.
In cazul blocurilor de prefabricate constantene poti sta oriunde in caz de seism ca oricum nu vor cadea nici pereti nici plafoane, ideea e sa nu stai in apropierea eventualelor corpuri de mobilier ori obiecte grele ce se pot deplasa/cadea, eu de exemplu as sta sub tocul usii, desi sunt unii care contesta asta.
Punctele mai slabe, ca la orice bloc, sunt scarile, deci nu o iei la fuga pe scari.
 
Corect...nu am in baie nici gresie ,faianta ,nici macar geam!!!Daca se sparge vreo conducta de apa....macar am apa de baut..:))
 
Buna seara! Am si eu o intrebare, daca se poate. Locuiesc in Iasi, intr-un bloc de garsoniere, construit in 1976, cu 4 etaje, cred ca din caramida din cate am vazut, cu peretii de delimitare a spatiilor in interior (baie, bucatarie) din BCA. Locuiesc la etajul 3, pe capat. Imi poate spune cineva care sunt pericolele la cutremur?
De asemenea, sora mea locuieste la etajul 3, intr un bloc de 4 etaje, din caramida cred, din 1963, tot in iais, primaria l a incadrat acum ceva ani buni in clasa de risc U2. Imi poate spune cineva ceva legat de comportamentul la cutremur?

Multumesc mult.
 
Back
Sus