• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Site-ul INFP

Interesanta secretomania asta privind microseismele.
Chiar daca sunt paranoic, asta nu inseamna ca "profesionistii" romani ce se ocupa cu seismele la INFP nu tin ascunse microseismele din Romania.

O sa-mi schimb parerea, probabil, atunci cand microseismele vor aparea in lista, nefiind necesare 7mii de artificii ca sa le gasesti.
Si apropo de asta, le gasim acum, dar pe pariu ca vor disparea si de acolo, dupa ce vor citi cum se pot gasi?
 
pariu ca nu. dealtfel, apar si alte chestii interesante, care nu existau pe site-ul vechi. nu mai exagerati atita :D
 
Cautarea in baza de date nu functioneaza prea bine, trebuie sa faci tot felul de artificii pana ajungi la rezultatele dorite ...

Anda, nu retractez nimic =)) :)) :) :blink: :D :D Oricum, ai primit hartile cu faliile, tot e ceva, ca mi le-ai scos pe nas :D :35:
 
bine mey, nu retracta. daca asa te simti bine... eu zic merci pentru ce am gasit acolo.
 
Legat de hartile cu faliile, observati ca liniile de falii apar cu 2 culori: cu negru si cu violet. Liniile de culoare neagra reprezinta falii superficiale locale sau regionale, in timp ce liniile violet reprezinta fracturi majore ale fundamentului scoartei, falii care delimiteaza blocuri crustale importante cu tectonica de un nivel de complexitate mai ridicat. Observati, de exemplu, falia majora IntraMoesica ce vine dinspre Shabla si ajunge pana in regiunea Fagaras !!!! :D Falia IM e cu violet, evident. Faliile locale din Banat sunt cu negru...
 
daca te uiti mai bine, sint si niste linii portocalii si verzulii. alea ce inseamna?
 
Am vazut acum, nu sunt foarte clare... nu stiu sigur. In orice caz, liniile violet sunt faliile "mari" de la noi, cu rol geotectonic semnificativ, si cu un anumit nivel de activitate seismica.
 
La hartile cu faliile ar putea fi asociata si cate o legenda. Evident sunt considerate tipuri diferite de falii, fracturi locale superficiale, falii de fundament cu dinamica tectonica mai complexa a blocurilor delimitate, falii cu extensie regionala; de asemenea, poate ca unele falii sunt mai active dpdv seismic decat altele.
 
am trimis un mail la INFP si mi s-a explicat ca deocamdata s-a pus doar ceea ce este important, pt a se testa stabilitatea site-ului si apoi vor fi adaugate toate celelalte informatii, printre care si legenda la harta cu falii.
multumiri domnului director Constantin Ionescu pentru amabilitate si promptitudine.
 
Poate ca unele falii (ma refer la liniile figurate in galbui) sa fie cele cu activitate seismica redusa sau falii care nu pot fi corelate imediat cu activitatea seismica din regiunile in care se afla. E doar o ipoteza, evident...
 
M-am uitat din nou la una dintre hartile cu falii, si e interesant ca liniile galbui apar predominant in zonele carpatice si subcapatice. Asta inseamna ca ele ar corespunde cu unele dislocatii din fundamentul muntilor si al zonelor subcarpatice, dislocatii care ar putea sau nu sa fie asociate cu seismicitate locala. Este posibil ca seismicitatea locala sa nu poate fi direct corelata cu acele dislocatii, desi in mod logic in zona unui cutremur crustal trebuie sa existe si o falii. Dar au fost cazuri de seisme superficiale ale caror epicentre nu au putut fi corelate imediat cu faliile importante si active ale scoartei, sau ale caror epicentre au avut localizari ciudate, neasteptate in raport cu traseul unei fracturi cartografiate pe harta geologica a tarii.
 
legenda hartilor cu falii:
faliile cu oliv reprezinta Falie crustala probabila, cele portocalii Falie de incalecare in sedimentar, cele negre Falie normala si de strikeslip, iar cele roz Falie de fundament si crustala
 
Interesant e ca faliile de incalecare corespund cu zonele carpatice. De fapt, nu e chiar o surpriza... Falia IM e falie de fundament, intr-adevar este o falie importanta, va dati seamam, genereaza activitate seismica in 3 zone: Shabla, Est Muntenia si Fagaras.
 
Iar au scos microseismele. :) :D :D Era si de asteptat, doar sunt "lucruri care nu intereseaza pe nimeni", nu ? :blink: =))
 
Era de asteptat sa scoata microseismele. Prea se chiombea lumea la secretele fantastice... :D Au tinut cat sa rupa gura lumii... :D Acuma gata, zic ei, v-ati trait traiul, v-ati mancat malaiul :) si robinetul microseismelor s-a inchis, ma... :blink:
 
Cine intra pe site-ul INFP ramane cu impresia ca interesul major este acordat cutremurelor din strainatate, ca si cum determinarea automata pentru un cutremur de 4-5 grade din Marea Ohotsk ar avea vreo importanta pentru cei interesati de activitatea seismica zilnica din diferitele zone seismogene ale Romaniei. Asta este impresia care ramane, sa nu ne ascundem dupa deget. Stiu ca s-ar zice ca sunt carcotas, dar nu am de ales. Nu cred ca zilnic avem 300 de microseisme de ML=1-1,9 astfel incat sa nu fie timp sa fie afisate. Vedeam cu totii ca de regula aveam cate 3-5 microseisme, uneori si 7-9 evenimente. Asta e, trebuie sa spun ce am de spus. O spun pe sleau...
 
Merge sistemul de redare a seismogramelor inregistrate la statiile din Reteaua Seismica Nationala ! ;) :D :rolleyes: Se pot selecta inregistrarile pe zile. De exemplu, pentru ziua de ieri, vedem ca la statia BANR (Banat ??) par a se fi inregistrat mai multe cutremure locale, dar foarte mici. :rolleyes:
 
De microseisme, nimic. Pagina de twitter a ramas "inghetata" la 1 septembrie.
 
Daca vreti sa primiti sms-uri cu informatii despre seismele zilnice din Romania: tiwtter de la INFP

http://www.infp.ro/noutati/twitter-mesaje-de-la-incdfp

Eu primesc de ceva timp, va spun ca imi vin foarte bine sms-urile, si aflu rapid despre evenimentele seismice curente produse in Romania (si cele mai importante din lume). Trebuie sa ai cont Twitter, te inregistrezi cu numarul tau (s-ar parea ca, din pacate, ar merge numai pentru o anumita retea de telefonie mobila).
 
Back
Sus