• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Site-ul INFP

am vazut si eu pe twitter un cutremur in Libia cu mb=8.4 si m-am minunat tare. cred ca s-au mai sesizat si altii, ca a aparut o stire in Jurnalul

Şoc joi după-amiază pe site-ul Institului Naţional de Fizică a Pământului. Pe infp.ro a apărut o informaţie referitoare la un cutremur devastator ce ar fi avut loc pe coasta Libiei, având o magnitudine de 8,4 grade pe scara Richter.

Eroarea a fost reparată de directorul instituţiei, Gheorghe Mărmureanu, care a declarat, potrivit realitatea.net că a fost vorba “de un cutremur de 5,2 pe scara Richter, care a lovit nordul Libiei, a intrat în Marmara, în Algeria, a ajuns în Maroc şi apoi a ieşit în Atlantic. Da, a apărut această eroare, dar nu e de la noi, e de la Strasbourg, maşinăria de acolo s-a stricat”.
 
O eroare similara a mai aparut anul trecut, cand semnalau un cutremur de 8,6 grade in China. Eroarea provine din softul care genereaza valorile calculate automat, dar nu de la EMSC vine eroarea, ci din softul local.
 
Desi afiseaza cutremur de 8,4 grade in Libia :uameni: :uameni: :ack: Si nu din vina EMSC-ului :ack: :99: Afiseaza cutremur in Aleutine, care, nu-i asa, e de interes pentru opinia publica din Romania :99: :99: Afiseaza si cate un microseism de 0,8-1,2 grade de la Moroeni, dar pe cele din Vrancea de aseara, nimic. Cum sa nu aiba apa la moara paranoicii de pe mobotix, in aceste conditii ?? :(( Au "material" gras paranoicii care cauta dedesubturi. Grozava apa la moara, n-am ce zice.
In orice caz, cazul 8,4 Libia nu a fost singular. Anul trecut au avut aceeasi boacana cand afisau un cutremur de 8,6 in China :p =))
De cutremurele de aseara din Vrancea nu mai vorbesc, ca doar "nu intereseaza pe nimeni". Pentru opinia publica din Romania e important sa stie ca a miscat in Aleutine...
 
Te inseli, ai dat si tu in paranoia??? eu am primit pe mail de la infp cutremurul de care zici, inca de aseara de la 20.24. iaca-l
In ziua de 24/05/2011 la ora 19:18:00 (ora Romaniei) s-a produs in ROMANIA - Vrancea un cutremur cu magnitudinea 1.6 pe scara Richter, la adancimea de 13 km . Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Andreiasu de Jos (6km),Gura Calitei (10km),Mera (12km),Dumitresti (14km),Odobesti (19km)

cit despre 8.4 ala, seful retelei seismice nationale, dl Constantin Ionescu mi-a spus ca s-a suprapus un spike peste inceputul cutremurului si de acolo a plecat eroarea.
 
Pe pagina lor nu e nimic afisat. Eu doar constat ca lumea afla despre cutremurul din Aleutine, ca si cum zona aia e atat de importanta pentru noi. Sigur ca avem surse alternative de informatii. De asta e bine sa nu fie o singura sursa :uameni: :uameni:
Inca ceva. Cutremurul din 1 mai a fost lasat la 4,9 grade, desi e logic ca a fost mai mare, la fel ca in cazul seismului din 25 aprilie 2009. Cutremurul de 4,8 grade din 8 iunie 2010, adancime 120 km, de abia s-a simtit la Bucuresti, daca era noaptea nu il simteam. Deci daca la 25 aprilie 2009 au dat 5,1 cand de fapt era 5,5-5,7 grade, acum cat ar trebui sa fie, judecand dupa aria macroseismica, dupa faptul ca a trezit oameni din somn in Iasi, Chisinau si Constanta ? Sigur nu 4,9 pe scara Richter clasica, ci undeva spre 5,3 grade asa.
 
Si inca o observatie, fara nici o rautate: se afiseaza cutremurele vrancene adanci (sa zicem de la 140 km adancime) cu magnitudini de peste 2,5 grade, si cele superficiale din Apuseni cu magnitudini de 0,9 grade. Cum e asta ? Cineva mai putin informat s-ar mira de aceasta discrepanta. Parca se spunea ca vor fi afisate, pe pagina principala, cutremurele cu magnitudinea de la 2,0 in sus ? Am observat ca de la un timp seismele adanci sunt date cam de la 2,5 in sus. Ce ar zice un carcotas (vox populi :uameni:): bine bine, care e capacitatea de detectie ? Ca doar se spune ca a crescut precizia localizarii evenimentelor. Sunt carcoteli, dar bazate pe niste observatii, nu doar ca sa ma aflu in treaba. Ideea e ca daca s-ar afisa si seismele adanci cu magnitudini cam de 2,0-2,4 asa, lumea nu s-ar mai impacienta pentru pretinse pauze, si alte asemenea, nu s-ar mai trage concluzii fistichii. O parere din popor, ca sa zic asa :uameni:
 
Fac niste observatii, atat.
Si sa nu imi zici ca seismul din 1 mai a avut 4,9 grade, e clar subevaluat. Nu ma intereseaza momentul seismic, care nu prea e folosit pentru cutremurele mici si medii. 4,9 la 130 si ceva de km adancime trezeste lumea din somn la Constanta, iar 4,8 la 120 km trece aproape neobservat, intensitate III la Bucuresti ?? Nu cred. Sau, daca intr-adevar e 4,9 pe scara Richter clasica (MGR, Ms, etc.), atunci dintr-un motiv misterios si care cam da de gandit, cutremurul s-a simtit mai puternic decat trebuia. Uite aici paranoia :uameni: :uameni: :ack: Atunci as trage concluzia ca, de fapt, cutremurul din 1 mai e doar un preludiu la un viitor soc principal important. E mai buna explicatia asta ? :99: :99: :99: :ack:
 
eu nu am aparatura seismica in curte, asa ca nu ii pot contrazice pe cei care au. eu iau de bun ce zice INFP.
 
Dupa cum vedem, nu se mai afiseaza pe twitter nici un cutremur nou. Bun. Fie vorba intre noi, marile erori nu au aparut la cutremurele din Romania, ci la teleseisme. Bun. Dar oare de ce vizitatorul din Romania al site-ului infp.ro afla direct de pe prima pagina ca in Aleutine a fost un cutremur de 5,1 grade ? Ce schepsis o fi in asta ? De ce atata efort de timp si de resurse pentru cutremurele de magnitudini 5 din Pacific ? Au ele vreo importanta pentru cei interesati de activitatea seismica din Romania ?
Intreb si eu, ca un observator din public. Raspunsul ar fi ca traim in Romania, dar asta e malitios, asa ca ma multumesc doar cu intrebarile.
 
E, traim in Romania si poate informatiile despre cutremurele de la noi sunt secret de stat :uameni:
Nu stiu daca ar trebui facut un exces de zel, dar la altii se afiseaza toate : Vedeti cutremurele din Islanda
Si ar mai fi exemple... Cat despre cutremurele din afara, chiar nu vad ce rost are afisarea teleseismelor, exista EMSC, GEOFON, USGS. Macar de ar afisa pe cele din jurul Romaniei, dar ma tem ca cer prea mult...
 
Pacatele mele, nu contest si competenta stiintifica si eforturile de cercetare ale specialistilor. Observatiile mele se refera strict la managementul continutului site-ului cu deosebire referitor la informatiile despre activitatea seismica. Un vizitator roman al site-ului inf.ro este interesat in primul rand de activitatea seismica locala (din Romania), eventual de cea regionala (Turcia, zona balcanica, tarile vecine). Cutremurele foarte departate (Aleutine) nu ar trebui puse decat daca sunt foarte mari, eventual de la magnitudini peste 6,0. O problema de management de continut.
Daca focusul (ca sa folosesc si eu un termen cam artificial, dar foarte raspandit) ar fi pe cutremurele mici (sa zicem cu magnitudini peste 1,0) din Romania si a celor de peste 3,5 grade din vecini, ar fi si o economie de resurse, de timp, deci o eficientizare.
 
Din discutiile cu diversi amici la randul lor interesati de cutremurele din Romania, a rezultat ca ei sunt foarte nedumeriti de ce pe site-ul INFP 90% din totalul cutremurelor sunt din strainatate, in timp ce activitatea seismica zilnica din Romania este neglijata. Fara rautate, dar oamenii au dreptate sa fie nedumeriti. De ce un vizitator roman, locuitor al plaiurilor mioritice, trebuie sa afle de pe infp.ro ca in fiji s-a produs un cutremur de 5,5 la 600 km adancime ? Omul e interesat, pe buna dreptate, de ce se intampla zilnic in Romania, nu in Fiji. Eventual in arealul regional, Turcia, Peninsula Balcanica-Bulgaria, Grecia...atat. De ce atata efort pentru Fiji, Tonga si Japonia, informatii pe care omul le poate afla de pe USGS-NEIR, EMSC si alte site-uri ale unor centre seismologice internationale. Oare interesul trebuie focalizat pe Fiji ?
Dupa parerea mea, faptul ca oamenii vor sa stie care e activitatea seismica zilnica din Romania nu e o crima. Si nu sunt zilnic sute de cutremure in Romania, e evident acest lucru. Oamenii vor crede ca explicatia acestui paradox e ca "suntem in Romania, unde e posibil orice". Eu nu zic decat atat: ca e pacat. Pacat de realizari, daca cei interesati de cutremure sunt descurajati in felul asta. Mare pacat.
Sau, ca sa fiu un pic rautacios si carcotas: "las'ca e mai bine ca exista domnul Istrate, doamna Harra, domnul Hancu, doamna Manuela, doamna Doina Ionel si alte doamne si domni de aceasta speta, care spun oamenilor nu ce cutremure au fost, ci ce cutremure vor veni si cand !!!!!!!!!!! :98: :) :96: :96: :32: :32: Cei cu educatie scazuta si creduli oricum nu vor fi interesati de explicatii serioase, iar cei care nu se lasa amagiti de acesti sarlatani vor fi plictisiti si dezamagiti si isi vor pierde interesul. E bine asa ?
 
Stiti de ce sunt critic ? Pentru ca imi pasa, de aia ! Daca nu mi-ar mai pasa, nu as mai fi criticat aceste aspecte, dar as fi renuntat demult si la activitatea de pe cutremur.net. Cateodata stau si ma gandesc daca nu e bine sa fac pasul inapoi, sa nu ma mai intereseze nimic si sa renunt sa mai activez. Sa zic "ia ma duca-se pe pustii, suntem in Romania lui istrate, a manuelei si a doinei ionel, ce ma mai intereseaza pe mine...". Sunt extrem de dezamagit de aceasta reticenta privind cutremurele zilnice din Romania. Reticenta vizibila, orice s-ar spune.
Iata: ieri am avut 2 mici cutremure crustale la Rm. Sarat. Pe infp.ro nimic. Noroc cu IRSA, altfel nu aflam nimic. Nu agreez semaforul IRSA, pe care il consider irelevant, am mai spus de n ori treaba asta. Dar macar am date privind evenimentele, mai bune sau mai proaste. In lipsa de altceva.
 
GeoX, pot sa-ti spun numai atat. Nu fa pasul inapoi. Eu unul urmaresc frecvent site-ul si il apreciez foarte mult, chiar daca nu scriu decat foarte rar. Sunt convins ca sunt multi altii ca mine. Nu cred ca trebuie sa te lasi dezarmat.
 
Multumesc mynas. V-am mai spus care e rostul pentru care pun acele buletine seismice zilnice, si evident cu citarea sursei, cu link spre sursa datelor, fiindca asa e corect: pentru ca lumea sa vada ca zilnic au loc cutremure in Romania, in diverse zone, ca asta e normalitatea.
 
Site-ul INFP este indisponibil de aproape 3 ore. Eu nu ii inteleg pe cei responsabili de partea tehnica a intretinerii unui site extrem de important totusi. Am vazut la viata mea site-uri ale unor entitati diverse, fara pretentii din punct de vedere financiar, si tot reuseau sa il mentina in stare operationala. Vad ca aici la INFP...au probleme tehnice serioase totusi. Sa angajeze profesionisti in administrat reteaua si asigurat intretinerea site-ului. Ca altfel orice coate-goale se poate lauda ca el mentine un site mai bine decat INFP-ul. Sau sa inteleg ca se fac modificari si bagam site-ul in offline...dar fara un anunt prealabil ? Jenant.
 
Bine ca nu prea sunt cutremure in perioada actuala. Nu ca daca ar fi fost ceva perceptibil, site-ul INFP ramanea online, nu aveam pretentia asta. Degeaba avem competenta stiintifica, daca la chestiile practice suntem lamentabili.
 
Ce 3 ore, am gresit eu. Sunt aproape 4 ore:

Firefox nu g?se?te serverul www.infp.ro.

S-au pierdut in neant baietii, saracii. =)) =)) Meandrele concretului s-au cam imbarligat in ceea ce priveste site-ul lor. Sunt depasiti in materie. Sinergia faptelor, bre! =)) =)) =)) =)) =)) =))
 
Back
Sus