• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Site-ul si semaforul IRSA

hmmm... eu nu sint nici macar convinsa ca o studiaza, ci mai degraba colecteaza date. cit despte ”probabil ca...” nu pot sa-mi dau cu presupusul. ei ar trebui sa dea explicatii
 
dar daca pina la urma nu exista o legatura atit de clara intre cimpul electromagnetic si cutremure? daca variatia de cp magnetic nu e legata doar de cutremure? daca toata teoria care sta la baza semaforului e cumva gresita? ar explica rateurile :)):harhar::hypocrite:

Inseamna ca si teoria celor de la INFP este gresita, pentru ca si ei iau in calcul campul magnetic. Deci si pe ei ii depaseste problema :rolleyes:
 
dar daca IRSA si INFP vad lucrurile diferit? de unde stii ce abordare au fiecare? asta nu inseamna ca INFP ar avea dreptate.
 
Adica INFP masorara campul magnetic diferit, si deci e mai tare ? :rolleyes: :p :rolleyes: :hypocrite: 30: Hm. Atunci unde sunt rezultatele ? :) Ca din \"experienta\" din 2002 nu reiese ca ar avea ceva rezultate convingatoare... :))
 
ete na! n-am zis ca masoara diferit. e posibil sa interpreteze diferit masuratorile. iar chestia din 2002 poate ca i-a invatat minte si i-a facut sa-si recunoasca limitele, sa accepte ca nu stapinesc interpretarea fenomenului.
si acum, ca sa fiu oleaca scirba, te intreb: daca pun ceva si gresesc, sint luati peste picior; daca nu spun nimic, sint comunisti secretosi, cum e mai bine???
 
Da, dar ei sunt bugetari, in timp ce IRSA e firma privata, care nu se bazeaza pe fonduri de la bugetul statului, prin urmare trebuie sa isi asigure venituri proprii.
Oricum (fara nici o referire la IRSA, vorbesc doar ca principiu general), cercetarea in mediul privat nu trebuie blamata si privita cu suspiciune. Nu mai suntem in socialism :hypocrite: :rolleyes: :rolleyes: Ca unii au limitele lor, ca au strategii de marketing mai mult sau mai putin discutabile, e alta poveste, si sunt de acord cu asta. Nu ca as fi mandru de ceea ce vad si prin institutele de stat, trebuie sa subliniez asta. :))
 
nu vad care e legatura intre ce te-am intrebat si faptul ca infp ia bani de la buget iar irsa e firma privata. eu nu am incredere in irsa nu din cauza ca e firma privata ci fiindca cei de acolo spun cam multe aiureli si nu sint stapini pe ei. vorbesti despre secretomanie, exact asta a facut si IRSA cind a ascuns semaforul si explicatiile. exact ca cei care stiu cite ceva sa nu-i mai poata combate. imi pare rau, nu pot sa cad in extaz si sa-i admir neconditionat doar fiindca=s privati
 
Cred ca IRSA si INFP au cam acelasi grad de \"credibilitate\" si/sau precizie in predictia cutremurelor. Diferenta , care vine din \"bugetar\" si \"privat\" :
:33:\"privat\" trebuie sa ai \"venituri\" ca sa poti continua ceea ce faci , iar daca vrei sa vinzi iti trebuie..marketing. Informatiile si explicatiile pe care le \"livreaza\" IRSA = marketingul lor.
:whistling:\"bugetar\" venituri pt a sustine cercetare vin de la bugetzel, \"clientul\" No1 este cel care da banutzul, asa ca lui ii \"livrezi\" tot. \"publicul\" primeste doar picaturile permise de Clientul No1.
:hypocrite:
So, :)):clapping::clapping:pe aici sunt(eti) cativa care chiar stiti \"cu ce se manaca\" seismologia, deci puteti sa analizati informatiile IRSA+INFP, corelate cu alte informatii pe care net-ul le pune la dispozitia cui stie sa la caute si sa va faceti o imagine realista asupra probabilitatilor si riscurilor.:rolleyes:
 
diferenta de credibilitate e data de ce au in spate. un inst nou infiintat care nu are decit doi specialisti (???) si 5 statii nu se poate compara cu altul care are multi oameni cu studii de specialitate, scoliti si prin alte tari, care are o retea de supraveghere la nivel national si care aduna date de zeci de ani. sint absolut convinsa ca nici IRSA nici INFP nu ne pot spune cind va veni ceva mare. nu ca nu vor ci fiindca nu stiu. iar faptul ca IRSA vinde ”povesti” (si aici ma refer la explicatiile fanteziste, nu la sistemul de avertizare, care e ok) nu ma face sa-mi creasca increderea in ei :))
 
Anda, iti inteleg neincrederea in IRSA- lipsa de experienta s.am.d. Ceea ce am vrut eu sa spun este: nu este nevoie sa ii \'crezi\" pe unii sau pe altii, folosestete-te de informatiile obtinute de la ei pt a-ti forma propria ta imagine asupra subiectului.
IRSa vinde \"povesti\"- mai degraba as spune ca ofera informatii plus propriul lor mod de interpretare. Idem: ia informatia, \"arunca amabalajul\"!!
 
vezi postul nr 236

Merci

Pai nu au avut \"oarecum\" dreptate :)) A venit ceva mai tarziu in 2004 si probabil fara perturbatii semnificative de camp electromagnetic. Probabil ca din anumite consideratii au intuit un cutremur de magnitudine moderata si au incercat sa faca o asociere cu un precursor electromagnetic.
 
Offtopic: Poate ar trebui creat un topic de discutie INFP si IRSA (pro si contra :p :) :worthy: ).
Legat de INFP, nu le contest capabilitatile stiintifice. Dar le reprosez o anumita atitudine superioara, oarecum aroganta, si cateodata cinica. Ca apartinator al breslei cercetarii, m-am convins si eu de necesitatea ca cercetarea sa nu se mai cantoneze intr-un turn de fildes teoretic, ci sa inceapa sa mearga si spre lucruri practice. Stiti doar ce se spune: \"teoria ca teoria, dar practica ne omoara\". Si ca sa vedeti cum se aplica chestia asta la ceea ce reprosez eu unora dintre reprezentantii INFP, iata explicatia:
De cate ori aud cate un domn de la Magurele clamand: \"A, vine un cutremur de 7,4 grade la 150 km adancime dar nu se simte la Bucuresti, face pagube la Iasi dar nu afecteaza Bucurestiul\", imi vine sa urlu ! :rolleyes: :rolleyes: Si stiti de ce ? Pentru ca daca Doamne-fereste se produce un astfel de cutremur si locuinta mea din Bucuresti este avariata serios (nu se darama blocul, dar sufera avarii, sau sunt ranit din cauza caderii unor obiecte s.a.m.d.), intr-o astfel de situatie nu ma incalzeste cu absolut nimic faptul ca, in teorie, seismul a avut directivitate spre Moldova, deci ce mi s-a intamplat mie a fost un accident nefericit. Ba dimpotriva, as fi foarte infuriat de o astfel de mostra de cinism. Cateodata seismologii romani ar trebui sa mai ia lectii si de la altii, altfel degeaba se lauda cu marete proiecte cu NATO si alte asemenea.
De asemenea, m-a deranjat bagatelizarea efectelor seismului din 1940 la Bucuresti. A, doar ca a picat Carltonul, un accident nefericit, in rest nimic, a fost totul ok in Bucuresti. Chiar daca nu ar mai fi existat avarii (in realitate multe alte cladiri au suferit diferite grade de avariere), si tot ar trebui sa fi avut un pic de respect in raport cu spaima oamenilor care au trait acel cutremur. De exemplu, bunica mea era disperata, in acele momente, pentru faptul ca nu putea deschide usa de la marchiza sa iasa din casa (ei locuiau la casa, atunci)...De aceea, apreciez ca declaratia \"cutremurul din 1940 nu a fost cine stie ce la Bucuresti, doar Carltonul a fost un accident nefericit\" are o oarecare doza de cinism si aroganta. Imi pare rau, dar oamenii de stiinta ar trebui sa se conecteze mai mult si la realitate, sa nu mai ramana in acel \"turn de fildes\" intangibil. Sa nu mai priveasca lucrurile de sus.

Iata, asadar, ceea ce ma infurie in unele declaratii ale unora dintre reprezentantii INFP.

Am fost offtopic, putem continua discutia la un topic dedicat, daca e cazul. :))

Ontopic: nu imi place nici mie semaforul IRSA, nu ma deranjeaza ca e secret, oricum nu il luam in seama, de fapt indicatiile sale nu s-au potrivit cu nici un cutremur. Seismul din 25 aprilie s-a produs pe verde, asa ca... :hypocrite:
 
Dati-mi voie sa intervin si eu.
Semaforul are o probabilitate de succes extrem de mare. Cu o singura exceptie, toate cutremurele care s-au simtit au venit pe semafor verde. Deci, cand da IRSA semafor verde, spiridusul ala mic de sub Vrancea da cu ciocanu\'. Apropo, stie careva ce user si parola are spiridusu cu pricina? :crybaby:
 
of gx, unde ai dus discutia... eu vorbeam strict despre chestii stiintifice, despre cutremure si cimp electromagnetic, despre cit de calificati sint cei de la irsa sa puna semaforul ala, despre acuratetea explicatiilor lor. de fapt vb de activitatea stiintifica a doua institute, nu despre niste persoane :crybaby:
 
Pentru omul obisnuit conteaza asa mult detaliile stiintifice ? Si eu pun aici diversele teorii, frumoase, interesante, incitante. Dar cand omului ii cade casa la un cutremur de 7,4 grade la 130 km adancime, nu se mai gandeste asa mult la directivitate.
 
Si daca ne referim la activitatea stiintifica, nu tine de rigurozitatea stiintifica sa declari, nonsalant, ca in 1940 la Bucuresti a fost doar un accident nefericit, ca in rest a fost totul ok. Nu e stiintific sa afirmi asa ceva !
Si inca ceva: cum explica seismologii faptul ca un seism foarte adanc, asa cum a fost cel din 1738, a putut provoca avarii importante inclusiv in Muntenia si Oltenia, la Horezu de exemplu ? Asta daca luam de bune teoriile... :crybaby:
 
Pentru omul obisnuit conteaza asa mult detaliile stiintifice ?

dar in cazul de fata, eu despre asta discutam. ma interesa cum de acum am semafor verde, se produce un cutremur de 3,1 si trec imediat pe portocaliu, ca si cum ma astept sa vina unul mare. care e logica? ce perturbatii apar? cit ma ajuta sa vad mereu semaforul portocaliu? cam asta era discutia
 
Evident ca nu ajuta la nimic. Pur si simplu arata perturbatiile primite de la senzori iar pana la o predictie mai este cale lunga. Dupa un cutremuras cat de mic senzorii sunt perturbati si ei nu au ce face, trebuie sa modifice semaforul. Evident nu se mai intampla nimic, senzorii se linistesc si ei modifica semaforul inapoi la verde. Pe culoarea asta vine urmatorul cutremuras si lucrurile se repeta. Greseala lor este ca insista pe predictia unor cutremure de magnitudine mica ceea ce evident le scade credibilitatea.
Perturbatiile masurate de senzori pot arata acumularea unor tensiuni dar nu se poate estima cu precizie cand va avea loc ruperea. Dupa modelul copacului lui Pacala scartaie de multe ori pana sa se rupa ceva. Nu poti fi sigur de nimic. Nici macar ca s-a rupt unde scartaia.
 
Back
Sus