• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)

Mama Vrancea nu pleaca nicaieri...Ne pregateste o surpriza cat de curand, sunt sigura de asta!


Tocmai am vazut pozele lui Cristian Malide de la cutremurul din 77. Va recomand sa le examinati.
Foarte interesant...din cate am observat la blocurile afectate in general partile laterale au cazut (Ex: blocul Dunarea)
 
Esti sigurA Gabriel? Pai daca ne spui si noua de ce...poate ne convingi. Sau esti ghicitoare? Prezicatoare? Vrancea aproape zilnic ne pregateste si ne ofera cate ceva...

2. Sa stii ca blocurile nu sunt chiar din carton... Daca tu crezi intr-unul de 8-9 grade...e de filme. Come on...
 
Ei, am zis ca sunt multe variante posibile, dar daca e sa vina un cutremur mare si adanc, tot trebuie sa apara ceva inainte, un cutremur de magnitudine 6-6,5 sau chiar 6,7 grade la o adancime de 120-140 km. Fara un astfel de seism, nu cred ca poate veni ceva major.
 
Cu riscul de a ma repeta obsesiv, reiau cele 2 cazuri posibile: cutremur major de tip 1802/1940 sau cutremur major de tip 1738. In ambele variante, exista un cutremur de magnitudine 6-6,9 inainte. In cazul 1802, cutremurul "destabilizator" s-a produs in 1790 si a avut magnitudinea MGR estimata la 6,9. In cazul 1940, cutremurul "destabilizator" s-a produs pe 22 octombrie cu 3 saptamani inainte, magnitudinea fiind de 6,2-6,4 grade iar adancimea focala de 122-125 km. In cazul 1738, cutremurul "destabilizator" s-a produs in luna martie 1738, magnitudinea estimata fiind de 6,2-6,4 grade; socul principa major s-a produs pe 31 mai/11 iunie (stil nou).
Asta daca e sa discutam de un cutremur foarte puternic, de magnitudine MGR=7,4+. Altfel, se cam poate aproape orice...
 
Sunt de acord dar sunt voci care afirma ca acest cutremur de 5,5 din octombrie poate reprezenta un precursor pentru un cutremur mare tocmai datorita faptului ca s-a resimtit foarte bine.


Sa presupunem ca acesta e precursorul...cum ar arata un posibil scenariu?
 
Dupa parerea mea (de nespecialist) poate fi doar un 6...maxim 6.5...
 
Da Radu, multa lume a fost cumva impresionata de acest seism. Ai dreptate. Dar gandeste-te si ca de 4 ani si jumatate Vrancea nu a mai dat cutremur moderat de magnitudine MGR=5,5+. Asa cum seismul de magnitudine 5,7 din 28 aprilie 1999 a venit la 9 ani dupa dubletul seismic de 6,7/6,1 grade din 30/31 mai 1990. Vezi tu, lumea se dezobisnuieste sa simta astfel de cutremure...intervine si uitarea...foarte periculoasa, da. Si in 1999 a existat aceeasi impresie, lumea era destul de mirata, uluita as zice, nu mai simtise cutremure relevante din 1990. Bine, intre 1990-1999 au mai fost cutremure cu magnitudini de pana la 5,0-5,25 grade pe scara Richter; dar totusi un seism de 5,7 grade (cum a fost cel din 28 aprilie 1999), desi moderat, e ceva mai puternic si se simte mai bine decat unul de 5,1 grade.
Scenariu ? Eu zic ca intai trebuie sa mai vina un cutremur de magnitudine 6,2-6,5 sau poate chiar 6,7 grade undeva la 120-140 km adancime, si un astfel de seism poate avea rol "destabilizator" pentru un cutremur major (MGR > 7,0) de adancime 130 km sau chiar 145-150 km.
Radu, vezi ca avem un topic de scenarii, aici:

Scenarii de cutremur
 
Sau "cel mare" de ce sa nu poata fi un 6...6 si ceva? Mare nu inseamna neaparat sa se rupa pamantul si sa ne inghita... mare nu inseamna sa ne trezim sub daramaturi... sau chiar un 7 ca cel din 86...

De ce neaparat un "mare" trebuie sa fie un multisoc distrugator...?
 
Vom vedea. Cititi si topicul cu Scenarii de cutremur, mi-am propus sa discutam mai practic acolo, ce se poate intampla in cazul producerii unui cutremur cu o anumita magnitudine, de un anumit tip, si pe timp de zi sau de noapte, dupa caz.
Vom relua in curand discutia acolo, am fost cam ...ametit si obosit in ultima vreme, nu sunt nici eu supra-om, am destule pe cap la job si ajung acasa seara cam lipsit de chef. Dar cu certitudine vom dezbate scenariile practice.
 
Stiu ca mai apareau cutremure micute... Nu ne mai da nimic seismograma...? 1,x....2,x...
 
Iar este liniste totala... Cam de pe 16 nu a mai fost nimic peste 3. Sa ne asteptam oare la un 4...4.5?...
 
Ei, poate sa vina si un 4,dar mai poate intarzia pana la inceput de ianuarie. Nu ma astept la ceva semnificativ acum.
 
Tocmai acum cand Vrancea e atat de activa , de ce e asa liniste pe aici?
Tinand cont de ultimele cutremurase , ce se prevede?
Sau si linistea asta inseamna ceva ? adica ne asteptam la cel mare?!
Eu prevad aceeasi evolutie/finalitate ca in cazul celui din 1940, care a fost precedat de o perioada agitata.
 
Bun venit pe forum kamath.
Da, este adevarat ca sunt mai multe cutremure acum, dar nu cred ca situatia de acum este identica cu cea din 1940. Nimeni nu exclude si un cutremur mai mare, totusi episoade de intensificare a activitatii seismice au mai fost si in martie-aprilie 1999, de exemplu, si nu s-a intamplat nimic.
Eu cred in continuare ca pentru a avea un cutremur de magnitudine peste 7,0, mai ales unul la adancime mai mare de 130 km, ar trebui sa mai vina cel putin un seism de magnitudine in jur de 6,0 sau mai mare. Cutremurul de 5,5 grade din 6 octombrie 2013 nu a fost suficient. Sigur ca nu exclud un seism de magnitudine 6+ in acest an, posibil de 6,5-6,7 grade. Dar nu ma pot hazarda sa spun ca sigur vine. Atentie, ca eu nu iau chiar usor nici un cutremur de 6,6-6,7 grade, care poate crea probleme in centrul vechi al Bucurestiului, de exemplu; sau caderea unor obiecte grele in interiorul locuintelor, e ceea ce ignora multa lume, care crede ca singurul pericol la un cutremur e prabusirea blocurilor. Fals.
Vom vedea ce va mai fi. De la inceputul anului in Vrancea s-au produs deja 8 cutremure cu magnitudini intre 4,3 si 5,0 pe scara Richter, cele mai multe dintre ele in palierul de adancime 120-140 km si cu epicentrele pe clusterul central din Muntii Vrancei, spre PIETRELE INSIRATE, apoi prin Muntii Buzaului la NEHOIU si intre NEHOIU si GURA TEGHII. Am avut si un cutremur mai putin adanc in capatul dinspre nord. Intr-adevar se apropie de media anuala, care este de 10-12 cutremure de magnitudini 4,0+ in domeniul subcrustal vrancean. Sunt curios daca aceasta activitate va mai continua sau va slabi treptat. Daca se prelungeste in acelasi ritm si spre a doua jumatate a anului, sigur ca se poate discuta daca e o situatie sa-i zicem precursoare. Pana atunci, lumea trebuie oricum sa fie pregatita pentru ca si un seism de 6,5-6,8 grade ne poate crea probleme in anumite situatii.
Oricum, ca idee, avand in vedere procesele geodinamice si fenomenele seismice rezultate si amplificate de cutremurele din Oceanul Indian produse in anul 2012, cresterea treptata a activitatii seismice vrancene nu ar fi chiar o surpriza, as zice ca era chiar de asteptat sa inceapa o reactie si in Vrancea. Sa vedem cum va continua.
 
Inainte de toate:
Ma simt onorat eu un 'ilustru nimeni' si fara nici o expertiza in acest sens sa fiu 'binevenit' de GeoX. :)
Faptul ca o sa continui sa emit pareri totale nebazate pe fundamente stiintifice, o fac prin tolerarea si ingaduinta specialistilor de aici; deasemeni si pe baza faptului caci gandesc ca acest forum se vrea public deci deschis oricui.
GeoX, citesc de mai cativa ani acest forum, sectiunea asta si altele. Am o stima pentru activitatea ta si multa incredere in opiniile tale.
I-ai depasii pe unii specialisti autentici (pentru ca inteleg ca nu esti chiar din domeniu ci este o pasiune a ta) daca estimarile tale s-ar adeverii.
Totusi , fara sa am argumente , decat pe baza unui feeling personal as paria ca in 2014 - 2015 o sa avem unul de > 7.0 cu sau fara acel cutremul de 6.0 - 6.5 pe care il astepti.
Si asta iti va demonstra limitele tale ca amator care face frumos si din pasiune ceea ce face (adica studiaza fenomelul) prin comparatie cu altii care isi iau salariu din treaba asta, si care cand vorbesc de predictia lor pentru cutremurul cel mare nu vorbesc de niciun anuntator de 6.x grade.
Sau poate nu va demostra asta ci invers..ca unii nu isi merita salariile si bravo tie!
Totusi, cutremurul cel mare din 1802 nu poti zice ca a fost anuntat de un cutremur similar mai mic caci cel cu 1x ani ani inainte, de 6.x grade, dat fiind distanta mare de timp, nu intra ,dupa opinia mea, in 'schema' pe care o sustii, desi tie iti place sa crezi asta.
Adevarul este ca Vrancea e imprevizibila si nu supune niciunor scheme. Degeaba calculezi perioade intre miscari de tipul A.1 pana la C.2 . Se respecta doar succesiunea dar altceva (perioade etc, evenimente precursoare, dubleti ...octetii ...ha hah) nu prea si ceea ce cauti sunt simple potriveli matematice care potriveli se pot face in orice scenariu.
Eu am feeling ca in analele istoriei va exista exista un 7.x in 2014-2015 iar daca nu va exista; peste 6-7 ani cand Romania va simti din nou pericolul (voi seismologii il anuntati pentru atunci) eu nu voi mai 'simti' nimic , pentru ca daca am scapat de aceasta perioada la fel de bine paginile istoriei vor suporta sa se scrie pe ele ca marile cutremuri ale acestui secol au bifat decat anii 2045, 2099.
Desi nu are sens ca lungime timp (prea mare distanta 1977 - 2045 apoi 2045 - 2099 ) si nici ca numar (prea putine decat 2 mari intr-un secol) sunt sigur ca specialistii vor gasi explicatii perfect logice, pentru secol mai putin 'cutremurat'.
Ideea este ca acum Vrancea anunta si subscriu celor care cred ca anunta un seism major.
Deasemeni nu cred in schema acelui 6.0 - 6.5 anuntator.
Cu tot respectul,
un profan.


in 99 era normal sa nu vina nimic mare..doar au fost evenimente majore in 77 si 86 si ceva semnificativ in 90. Statistica ne zicea ca perioada 99 este decat o perioada agitata si nimic mai mult.
Asa cum zici si tu este perfect explicabila o perioada de liniste intre 90-99 si apoi iar continuata aceasta liniste in anii 2000, dupa activitatea intensa din anii 77 -8x - 90.
Acum da in clocot si daca eram intre 1991 -2005, nu era de speriat, era activitate normala..
Doar ca acum da in clocot si potriveste si cu statistica..si seama.
Daca se desumfla , pot paria si pe lacuna si perioada de 70 ani intre marile cutremurile..dar nu pot sa nu remarc ca anunta si anunta unul de 1940/1802.
 
Back
Sus