• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)

Eu imi mentin parerea, chit ca ma blameaza unii pe mobotix, ca urmatorul cutremur vrancean important nu va avea totusi o magnitudine MGR mai mare de 7,0. Sigur, ramane inca o incertitudine cand va veni, e totusi o convergenta de pareri ca se va produce pana in 2024. Din tot ce am studiat si eu, materiale, cataloage consultate, articole publicate de experti romani si straini, a rezultat ca daca Vrancea poate avea perioade de 60-100 de ani fara cutremure de magnitudini strict mai mari de 7,0 pe scara Richter, in schimb nu au fost perioade mai mari de 30-40 de ani fara cutremure de magnitudini intre 6,6-7,0. Adica fara macar un 6,5+ pana in 2040 chiar nu se poate, realist vorbind. Dar, asa cum spuneam, raman inca multe incertitudini, pana la urma e firesc sa fie asa. O sa vedem ce se mai intampla in anii urmatori. Vrancea e oricum interesanta chiar si atunci cand nu da cutremure prea mari.
 
Am avut deci:
- socul de "initiere a procedurii", pe 27.10.2004 - destul de consistent, chiar mai consistent decat uzual, asa ca sa ne atraga atentia ca nu e de joaca;
- o perioada de tacere suspecta semnificativa;
- reluarea in forta a activitatii, cu crustalele de la Galati si subcrustalul din 06.10.2013;
- confirmarea "directiei", printr-o noua secventa subcrustala/crustala/subcrustala in 2014.

Eu zic ca au cam fost indepliniti toti pasii pentru amorsarea urmatorului eveniment major.
Probabilitate foarte mare pentru 2015, termen scadent la limita 2018-2019, plus-minus toleranta data de contextul global si cosmic. Ne place sau nu, asta e ceea ce sugereaza statisticile, nu e o predictie ci doar o constatare. Oricum, nu prea vad deloc asemanari cu perioada 1837-1940. Complet altfel s-a comportat Vrancea dupa 1977 decat dupa 1837. Probabil ciclul complet nu e de ~144 ani, ci dublu, si atunci ar trebui incercata o comparatie cu perioada de dinainte de 1737...


Ca sa fiu mai corect: nu e vorba de un urmator eveniment major, ci de o urmatoare suita de evenimente majore, din care unul va fi primul, in mod evident... Vrancea nu da eveniment major singular niciodata, ci grupuri de cate 2-4, intr-o perioada de maxim al maximelor.
 
Depinde ce intelegem prin major... Daca ne mai gandim, cutremure de 6...6,5 etc au mai fost...la fel ca si cele crustale, dar nu au activat/dezactivat nimic. Eu cred ca cel mai mult conteaza situatia externa. Doar presiunile venite din est cred ca pot "gadili" bolovanul, facandu-l sa crape! Dar cred in viitorul nu foarte indepartat intr-un 7 maxim... Mai mare nu cred. Poate spre sfarsitul secolului...
 
Nici eu nu cred ca primul cutremur important care veni la un moment dat va fi mai mare decat cel din 1986. Vom vedea dupa el cum mai evolueaza situatia dupa el, dar ceva ca in 1940 sau ca in 1977 nu vine asa de usor totusi. Nu subestimez riscurile, Doamne-fereste, sunt perfect constient ca nu ne va fi prea placut nici cu un 6,9, dar totusi e altceva fata de un 7,4.
 
Dupa o perioada cum a fost cea de dupa 1990 nu prea poate sa vina direct un cutremur cu magnitudinea MGR > 7,0. Nu numai pentru ca oricum nu se mai asteapta un cutremur de tip 1977 timp de foarte multe decenii de acum incolo. Un 7+ la adancime mai mare oricum trebuie sa aiba o faza mai indelungata de "deformare", cu cel putin un cutremur de magnitudine cel putin 6,2-6,5 inainte, chiar 6,5-6,9 grade, iar un astfel de cutremur trebuie oricum sa fie mai adanc, cam la 120-140 km asa.
Pe de alta parte, legat de perioada 1838-1940, sa nu uitam ca in acest interval s-au produs totusi 5 cutremure cu magnitudini intre 6,5-6,8 grade, in 1868, 1880, 1893, 1894 si 1908. Cele 5 cutremure au parcurs cam toate palierele de adancime si grupele principale de epicentre.
Nu spun ca e sigur ca asa va fi si acum, sunt inca multe incertitudini, se mai pot intampla destule lucruri aparent surprinzatoare. Trebuie sa vedem totusi ce se mai intampla si in plan extern, regional sau global, la est de noi.
In orice caz, nu cred ca e iminent un cutremur major, asa cum se agita stim noi cine. Ramane de vazut cum mai evolueaza in perioada 2015-2022.
 
Deci ceea ce spun eu e asa: primul cutremur important, indiferent cand va veni el, nu va fi mai mare decat cel din 1986. Dupa el, mai vedem ce si cum. Nu ma intind neaparat pana in 2040 sau asa ceva.
 
Legat de diversele agitatii de stim noi unde, eu imi mentin parerea ca un cutremur mare in Vrancea nu vine peste noapte. Pana nu vine "vestitorul", adica pana cand Vrancea nu da un cutremur de magnitudine in jur de 6,0 sau chiar mai mare de 6,0 grade, cu epicentrul pe flancul mai vestic al Carpatilor de Curbura si cu focar la o adancime mai mare de 120 km, sa zicem 120-140 km, atunci nu vine nici cel mare. Sa vina intai "vestitorul" si mai discutam dupa el. Cutremurul din 27 octombrie 2004 a fost totusi la o adancime mai mica, de maxim 100-105 km, si mai sunt si alte motive, interne si externe, pentru care am scapat cu fata curata atunci. Daca nu vine "vestitorul" mentionat, nu sunt sanse semnificative sa vina nici cel major. Asa ca...mai bine sa nu vina nici "vestitorul" cu caracteristicile mentionate.
 
Totusi Iranul se misca, fost in ianuarie unul de peste 5.
 
Nu sunt prea mari. In Iran aproape in fiecare luna e cate un cutremur moderat. Sa vedem cutremure mari, de magnitudini peste 6,5-7 grade, si nu in orice loc. Cat priveste prognozele pe termen lung pana in 2024, se pot intampla multe, e inca o cale lunga.
 
Cutremurul din 22 noiembrie 2014 a fost crustal; am mai avut un moderat si in 2013, de adancime mare, pe 6 octombrie. Inca nu e probabil ceva major de peste 7,0 acum, mai trebuie totusi niste lucruri. Cutremurele alea mari nu vin atat de usor, iar prognozele pe termen lung nu tin cont de diversele situatii conjuncturale care mai intervin.
 
GeoX: "Indiferent daca ai sau nu sistemul de avertizare, tot trebuie sa cunosti niste chestii simple in caz de cutremur.
Cat priveste avertizarea, ea se aplica in 2 variante:
-cu conectivitate la Internet, aplicatie dedicata sau Twitter pe telefon mobil (iPhone, smartphone). In acest caz, elimini un decalaj de 6 secunde care apare in cazul notificarii doar prin SMS. Sigur ca trebuie sa descarci aplicatia respectiva. Dezavantajul e ca trebuie sa fii mereu conectat la Internet, deci sa ai acces cel putin la un Wi-Fi, ceea ce nu e posibil intotdeauna;
-fara conectivitate la Internet, deci doar notificare text prin SMS, caz in care apare si un decalaj suplimentar de 6 secunde la trimiterea SMS-ului."

Scuze ca sunt offtopic ; stiu ca am luat-o din loc si am postat aici dar asta pentru ca dincolo nu aveam user.

Rog pe GeoX, sa ofere detalii adica ce anume trebuie sa facem (ce anume sa instalam pe smartphone) ca sa beneficiem de avertizarea in timp real.
Nu am cont Twitter , banuiesc ca trebuie sa imi fac si sa instalez aplicatia Twiter cu care sa fiu mereu online pe telefon si e suficient?!
Rog un minighid de procedura..Cred ca ar fi util pentru multi si nu vorbesc doar in numele meu.
Multumesc!
 
GeoX cum explici aceasta liniste de dupa 1990? Am urmarit istoricul cutremurelor de 6+ si pt mine aceasta liniste imi creeaza o stare de anxietate. E greu de inteles cum in 25 de ani am avut "un amarat" de 6 ca maxima. Crustalul din noiembrie(Galati, aproape de epicentru) mi s-a parut mult mai puternic decat acel 6...un crustal sa fie cel mai puternic cutremur din ultimii 25 ani imi da de gandit si imi creaza neliniste. Dupa parerea mea,nefundamentata cu nimic concret, doar de cifre si probabilitati(istoricul cutremurilor), rezulta ca un cutremur de 6,5+ e iminent in perioada extrem de apropiata, anul asta maxim anul viitor. Repet nu e vb de elucubratiile celor de la tv, sau de cunostintele mele legate de seismologie(egale cu 0), ci doar de cifre seci...Poate ma poti lumina...
PS: 77-90 vs 90-2015...e frapant.
 
Sa stii totusi ca au mai fost perioade de 25-30 de ani fara cutremure de magnitudini mai mari de 5,7-6,0 grade. De exemplu, intre 1948-1977, nimic peste 6,0 pe scara Richter, de fapt chiar nimic peste 5,6 grade (cutremurele din 1973 si 1976). Trebuie considerata si activitatea foarte intensa dintre 1977-1990, cu dubla alternanta, 1977-1986 si 1986-1990. Dupa 1990, s-au mai "asezat" lucrurile pentru o perioada mai lunga. Mai vedem daca se intrerupe in 2015-2016 sau se intinde pana spre 2020, e greu de spus.
 
Raspunsul tau, paradoxal, dar imi da dreptate, extrem de rare au fost perioadele de acest gen(mi-ai dat doar 1 ex) si cam asta a fost perioada maxima, adica anul asta maxim anul viitor e timpul...si ca sa se adanceasca angoasa, sa nu uitam ce a venit la capatul perioadei linistite. Ma gandeasc, ca cu cat se prelungeste perioada, tensiunea acumulata creste...si noi avem 25 de ani...
 
A mai fost in secolul XVIII, intre 1740-1778, nu se cunosc cutremure cu intensitati mai mari de VI grade si magnitudini peste 6,0 pe scara Richter. In secolul XVII, de asemeni, intre 1650 si 1679 nimic de peste 6,0. De fapt, cam toata perioada 1620-1802 a fost una mai putin regulata, comparativ cu cea dintre 1802-1990. Sa vedem acum, pentru ca depinde si de factori externi. Vrancea e influentata si de ce se intampla prin Asia, din zona continentala centrala pana la falia nord-anatoliana din Turcia (jumatatea estica).
 
Nu e musai ca dupa un interval mai lung sa vina imediat un cutremur foarte mare. Oricum, de regula vin mai multe cutremure, nu e unul singur, rar se intampla sa fie ceva izolat.
 
Pentru Vrancea conteaza totusi si ce se intampla mai la est de noi, pana in Asia si in Oceanul Indian. Adica, seismele mai importante apar cumva la conjunctia unor factori multipli, interni si externi. Trebuie sa fie si niste conditii fizice sa se rupa ceva pe acolo jos, altfel se produc doar evenimente moderate, de cel mult 5,5-6 grade pe scara Richter. Sa vedem in urmatorii 3-4 ani.
 
Ok, multumesc mult pt detalii/explicatii. Si inca o data felicitari pt profesionalism, cu atat mai mult cu cat spui ca nici tu nu esti seismolog, ai enorm de multe date, cunostinte, etc, legate de acest subiect.
 
M-am documentat si eu, dar nu din orice surse, ci numai surse serioase stiintifice. Nu mai vorbesc de mult-invocata lucrare CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA, Ion Atanasiu, o carte veche dar din care inveti multe. Omul a sesizat problemele de la Galati, care s-au manifestat repetat, si in 1908, si in 1940...
 
Back
Sus