• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)

Nici eu nu cred ca Romania se va transforma intr-un Haiti chiar si in ipoteza, putin probabila totusi, sa urmeze un cutremur cu MGR > 7,0. Desi nu prea dau sanse mari unui astfel de eveniment inainte totusi de anul 2014 (eu inclin in continuare sa cred ca un cutremur cu adevarat major ar trebui totusi sa mai intarzie, din 2014 incolo ramane de vazut, poate 2018-2020 conform ultimei prognoze a lui Enescu...dar oricum mai sunt destule incertitudini). Chiar si asa, nu cred ca vor fi rase orasele de pe fata pamantului si Bucurestiul nu va arata ca in Haiti. E vorba totusi de cutremure subcrustale, de adancime mare, iar la o adancime de 135-160 km nu te astepti sa fie ca la unul de la 10 km, nici chiar ca la unul de tip 1977 la 94 km adancime (oricum nu vom mai apuca, in viata noastra, un seism de tip 4 martie 1977). Ceea ce uita lumea, care vad ca "mizeaza" numai pe prabusiri, ca sunt sanse mai mari nu sa cada blocul, ci sa se intample alte accidente in interiorul locuintei. Si acestea se pot petrece chiar si la un cutremur vrancean cu MGR=6,7-7,0, oricum mai probabil decat unul major.
 
Mihai V a spus:
Adevarat ca Vrancea nu stie statistica!

Vrancea stie destula statistica dar mai trebuie sa intelegem si noi cate ceva. Sunt multiple regularitati in activitatea seismica de acolo. Spre exemplu exista teze de doctorat care analizeaza corelatia dintre aceasta activitate si mareele terestre (potentialul de atractie gravitational a.k.a. polinoame Legendre). Se pare ca se confirma influenta gravimetrica indusa de mareele tectonice asupra sesmicitatii vrancene.
 
Studiile lui Zugravescu de la Instit. de Geodinamica au aratat corelatii interesante cu mareea terestra; acele studii au avut in vedere cutremure vrancene din anumite clase de magnitudini. In plus, e interesant ca respectivele corelatii nu au putut fi stabilite si pentru cutremurele crustale din alte zone seismice in tara, ci numai pentru cutremurele subcrustale vrancene.
 
Statistica trebuie corelata insa si cu fenomenele ca atare, cu ce se intampla dpdv. seismic la noi dar si undeva mai la est, sud-est de Romania. Oricum, in baza regularitatilor de termen lung in activitatea seismica vranceana, cutremurul din 6 octombrie 2013 a fost un eveniment care ...trebuia sa vina, inevitabil. Cititi topicul cu Maxime si minime in activitatea vranceana si vedeti ca, de fapt, dupa 1977, avem o regularitate remarcabila in succesiunea maximelor relative (MGR=5,5+) cam la 4-5 ani, cu exceptia intervalului (de lungime dubla!!!) 1990-1999, cand a lipsit posibilul maxim din 1994-1995, a fost chiar minim relativ dpdv. al magnitudinii (MGR < 4,9).
La topicul respectiv (despre maxime si minime in activitatea vranceana) am aratat ca in perioada 2013-2014 este posibil sa avem din nou unul sau mai multe cutremure cu MGR=5,5+, dat fiind ca ultimul maxim de genul asta a fost in 2009. Si, intr-adevar, s-a confirmat aceasta regularitate remarcabila. Acum, cred ca exista si explicatii pentru intervalul dublu 1990-1999.
 
Cineva glumea undeva pe forum legat de fazele lunii si cutremure. Luna este cel mai mare corp aflat in vecinatate noastra. Sub actiunea gravitatiei combinate a soarelui si a lunii apar mareele terestre care se traduc printr-o modificare de masa infima dar suficienta cat sa duca la ruperea si implicit la seism.
Pe de alta parte aceasta activitate brusca din Galati pe o falie teoretic neexistenta si pozitionata relativ paralel cu vrancea poate indica o tensiune in scoarta care undeva trebuie sa cedeze. Precum s-a vazut dupa seismul de 5,5 s-a potolit si la Galati. A urmat o pauza si iar o miscare destul de serioasa. Singurele "replici" au venti de la Galati. Linistea de acum nu imi suna nici mie bine. Sper pe de-o parte ca Geo sa aiba dreptate iar pe de alta parte stim cu totii ca oricum de intamplat se va intampla si cu cat va fi mai tarziu va fi mai dur. Oricum in timpul ramas nu cred ca se vor consolida mai mult de o cladire doua si aici ma refer la cele cu risc de parbusire. Sigur nu o sa vedem ceva gen '77 cu conditia ca seismul sa fie doar pe o singura directie. Pentru populatie pericolul cel mai mare nu vine de la riscul prabusirii cladirilor ci de la obiectele din cladiri respectiv de pe cladiri si de pe fatadele acestora. M-am uitat ca deja dupa cele doua seisme au aparut fisuri in reabilitarea termica la un bloc vecin iar la al meu acum se vede mai clar unde sunt capetele de tronson.
Legat de consolidari sa nu uitam ca majoritatea populatie este la o limita foarte joasa din punct de vedere financiar asa ca ar trebui gasita o solutie exact ca in cazul reabilitarii termice. O exemplificare ar fi chiar blocul in care stau. Majoritatea sunt pensionari in bloc dintre care unii chiar au o pensie mizera datorita proastei conduceri a acestei tari de dupa 1989. Colac peste pupaza ultima administratora a furat timp de un an tot ce trebuia platit la RADET si ApaNova. Asa ca acum platim iar ce am mai platit plus facturile curente care sunt in crestere datorita scumpirilor. De unde bani si pt consolidare?
Ceea ce eu nu inteleg este cum au obtinut autorizatia de functionare toate spatiile comerciale, restaurantele, barurile, cluburile, teatrele, cinematografele in caldiri care se pot prabusi in caz de seism !?
 
Vrancea nu numai ca stie statistica dar stia sa si citeasca si ne urmareste pe ascuns. :))
 
Mihai V a spus:
Dar, pentru placerea noastra intelectuala, ne dam si noi cu parerea, asa ca eu zic ca:
A) fie are Geo dreptate si vom avea o deblocare printr-un seism moderat, urmat de replici si de reluarea activitatii seismice, caz in care la urmatoarea perioada de "tacere" vine unul mare...
B) mai dureaza golul seismic actual si urmeaza direct un seism important, posibil 7,0-7,1 daca precursorul este acel 5,4.
Doar Dumnezeu stie!

Azi 22.10.2013 ora locala 10:16 a avut loc un 3.8. pffff.... am ales corect varianta A, ma temeam ca incercuiesc B si ma pica profu' de seismologie.
Lasand gluma la o parte, sa dorm la noapte? :))
 
Executivule, nu te pica nimeni. :p :D :D :D Aici nu se pica lumea...:))
Eu voi dormi linistit pentru ca nu cred ca e probabil acum ceva catastrofal. Daca e sa vina un cutremur de magnitudine MGR=6,0-6,9 grade, asta e, nu il pot impiedica sa se produca, natura este mai tare decat mine, dar macar sa fiu atent sa nu imi cada ceva in cap, mai rau nu se poate intampla la asa ceva.
 
Stiti care-i cel mai tare prof de seismologie? Blocul!
Si chiar nu mi-as dori sa ma pice de la 3 :p
 
GeoX a spus:
Nu sunt seismolog, dar imi dau si eu cu parerea. Nu sunt platit de nimeni ca sa spun ceva, oricare ar fi acel ceva. In schimb, ma bucur ca lumea participa la discutii, orice ar spune, cu conditia sa fie civilizat. Nu cred ca vine acum un cutremur major, dar nici nu impartasesc ideea ca sigur nu va fi nici un cutremur pana in 2065 fiindca asa iese din calcule, desi cica pamantul nu stie statistica si matematica. Din 2006 de cand activez pe acest forum mi-am facut destui "prieteni" pe net, persoane care ma vorbesc "de bine" si care spun numai "lucruri frumoase" despre mine si familia mea. Cateodata ma intreb daca a meritat, si daca nu era mai bine sa o las moarta, am avut niste momente de dezamagire, in sfarsit, am mers mai departe, si voi spune mereu de acum incolo exact ce cred.

Deci: ba sunt acuzat ca prin ceea ce spun, prin comentariile despre cutremurele zilnice, creez panica, ba sunt acuzat ca sunt platit de nu stiu cine sa calmez populatia ca sa nu fie panica. Mie mi se pare ca sunt niste atitudini extreme destul de paguboase si oricum nelalocul lor.

Bine v-am gasit pe acest forum!
Pot sa incep prin a va spune ca nu sunt seismolog specialist, dar ma bucur ca am gasit acest forum pe care am citit lucruri - unele interesante si utile - despre panica mea majora, cutremurele.
In legatura cu dezamagirile tale legate de unele comentarii mai putin placute, GeoX, as vrea sa te incurajez sa mergi totusi, mai departe. Nu are rost sa le acorzi atentie.
Din cate mi se pare mie ne intalnim aici pentru a impartasi unele informatii utile, facand uz de logica (atat cat ne pricepem sa fim de "logici" cu predictiile legate de evenimente privitoare la acest subiect despre care cateodata nici specialistii nu ne pot da amanunte). De asemenea, mi se pare ca ar trebui sa fim cat de obiectivi putem.

Ca tu "creezi panica"? Poate, dar probabil ca noua ne este si asta necesara intr-o oarecare masura, macar in masura in care sa vrem sa invatam ce sa facem in situatii critice (destul de posibile pe la noi), asa cum a dovedit-o si istoria...
 
Bun venit pe forum, Cris81, si multumesc mult pentru aprecieri :)
Da, eu sunt constient ca multe dintre declaratiile publice despre seisme sunt adesea ambigue, uneori contradictorii, iar cand lumea asteapta si lucruri concrete, chiar daca e vorva de Vine/Nu vine, atunci e si mai rau. Dar noi aici incercam sa suplinim, cum putem, aceste lacune din zona mediatica.
Am criticat, in mai multe randuri, respectivele lacune, speram ca prin modul cum se prezinta aici problemele sa se lamureasca niste aspecte. Nu vom spune niciodata ca va fi sau nu va fi cutremur si de cate grade, dar...comentam situatia, incercam sa intelegem ce se intampla in Vrancea, dar si in alte zone seismice din tara. Am spus mereu ca Romania a avut si are inca un mare punct nevralgic in ceea ce priveste informarea pe teme seismica, pentru ca pe vremea lui ceausescu, chiar si dupa 1977, cutremurul a ramas un subiect tabu, nu exista pentru populatie, mai ales dupa 1980 incolo, nu aparea nimic in zona publica. Explicabil avand in vedere contextul acelor vremuri. Si tocmai de aia incercam sa completam acest gol pe teme de cutremure, cu toate aspectele specifice, oricum destul de complicate. Nimeni de aici nu e seismolog, eu am cu totul alta specializare, in ultimii 4 ani am lucrat intensiv si pentru teza de doctorat, am reusit, cum s-ar zice, sa impac si capra, si varza... :D Intelegeti ce vreau sa spun. ;)):9: Recunosc ca ma pasioneaza problema cutremurelor, dar nu pentru ca imi plac, ci pentru ca incerc sa inteleg si, da, am o aplecare mai mare spre zona analitica, asa sunt de felul meu, ma pasioneaza sa aflu lucruri noi din stiinta si tehnica (sunt UPB-ist ca educatie).
 
Salutare,
Citesc sporadic de multi ani forumul, dar de 2 saptamani intru zilnic.
Vad ca tot timpul dai 2 variantepentru urmatorul cutremur mare, fie un cutremur de mare adancime in vrancea, fie unul de adancime media din buzau. mi se pare mie, sau prima varianta se bazeaza strict pe statistica, pe cand a doua se bazeaza pe deplasarile epicentrelor din ultima perioada?
 
Bun venit pe forum sicae2k, si ma bucur sa vad ca se implica lumea. :D
Da, ai dreptate, ai sesizat foarte bine. Prima varianta, cutremur foarte adanc (circa 150 km) din Muntii Vrancei se bazeaza mai mult pe statistica (1802,1868, 1940), in timp ce a doua varianta (Muntii Buzaului, capatul de SV, adancime 120-140 km) are in vedere mai degraba evolutia epicentrelor de la NE spre SV, incepand din 2004.
Care se va confirma...greu de spus, ca sa citez un clasic in viata, nu stie nici :devil::devil: ce e acolo jos.
 
Dupa micul seism de ieri azi au mai venit 2. Ambele in jurul a 3 grade. 127, 145, 116 km. Au baleiat de la NE la SV.
Oare ce inseamna? Daca da din coada nu musca?
 
Pai cam asa face Vrancea, cutremurele baleiaza intre clustere diferite, se parcurg principalele grupari de epicentre si focare de la NE spre SV si invers, cu treceri mai mult sau mai putin persistente pe centru. Asa face mereu.
 
GeoX am sa te rog mult daca poti explica-mi si mie de ce in Vrancea cutremurele mici nu descarca energia? E o zona de subductie (parca asa se chema) unde o placa aluneca si intra sub alta. Logic mi se pare "belea" cand se "agata", tine, tine, tine (liniste), si cand scapa aluneca mai mult si zguduie mai tare. Ultimele saptamani parca imi confirma presupunerea: 10 zile pauza -> 5.5, 7 zile pauza -> 4.7, alte 7 zile -> 3.8, sub 24 ore 3.1, sa zicem ca asta e normal la alunecarea de care ziceam, adica un 3 grade la sub 7 zile distanta. Acum dupa astea 3 care au asezat falia de la un cap la altul, daca 7-10 zile nu avem nimic eu ma fac comod la somn in masina... Eu aseman fenomenul cu impinsul unui sifonier pe parchet, te opintesti (tensionezi) se urneste, pana se agata in parchet, daca are destula inertie se zguduie si trece peste, daca nu trebuie sa impingi in el tot mai tare, intr-un final scapa, trece peste, dar se zguduie de n ori mai tare. Te rog sa-mi zici daca gresesc, chiar as vrea sa inteleg fenomenul. Mersi
 
Executivule, Vrancea nu (mai) e tocmai o subductie activa, asa cum e cea din Pacific. E mai degraba un corp relict, prins aproape la verticala si partial "agatat" de crusta. Iar cutremurele nu se produc pe un plan de subductie ca in Pacific, ci undeva in interiiorul placii relicte, fiind, in mod paradoxal, de tip intra-placa.
Intr-adevar, corpul e tras in jos de propria greutate, se produc si transferuri termice fiindca acest corp tinde sa se si "incalzeazca". Caramida tinde sa se duca in jos, crusta se ingroasa la Curbura, dar pe de alta parte tendinta descendenta duce si la destinderea partii desprinde din crusta, ceea ce face ca la curbura carpatica scoarta terestra sa se ridice cu 5 mm/an.
In plus, cutremurele evolueaza pe niste clustere, si de regula un cutremur, chiar moderat si maricel, produs intr-un cluster, are anumite sanse sa "deranjeze"si alte clustere. Cutremurele din capetele blocului litosferic tind sa dezechilibreze tot blocul sau sa transfere tensiuni destul de rapid la celalalt capat. Asa se explica producerea seriilor de cutremure 1790/1802, 1829/1838, 1893/1894, 1908/1912, 1977/1986/1990. Se produc balansuri repetate. Cu alte cuvinte, daca in 2014 vine un cutremur de magnitudine 6,9 in Muntii Buzaului la 120-140 km adancime, sunt sanse foarte mari ca peste alti 4-5 ani sau 8-12 ani sa se produca un alt cutremur vrancean important, dar pe partea dinspre Muntii Vrancei. La fel se intampla si in cazul seismelor mici si moderate. Deci nu descarca Vrancea, ci mai rau agraveaza lucrurile si tensioneaza celalalt capat. Singura sansa sa scapam cu un singur cutremur e sa vina un cutremur foarte adanc pe partea din Muntii Vrancei, la adancimea de circa 150 km si de magnitudine MGR cel putin 7,0, cutremur care tinde sa mai "echilibreze" cumva blocul si, din acest motiv, seismele mari foarte adanci din Muntii Vrancei sunt urmate de mai multe decenii fara cutremure cu MGR > 6,5-6,7.
De asta am spus ca Vrancea....daca apuca sa miste printr-un cutremur de magnitudine MGR=6,0-6,5 sau chiar 6,9 grade, s-ar putea sa nu scapam cu atat, pe un interval de 4-12 ani dupa acel eveniment. Adica...daca e sa vina unul intr-adevar mare, degeaba se produce ceva moderat sau maricel, chiar putin peste 6,5 grade, ca ala mare tot va veni peste 4-10 ani. Nu-l amana deloc, ci mai degraba "ii deschide calea". Asa e Vrancea noastra, mai perfida, din pacate. Crezi ca ai scapat pentru alti 30-40 de ani, dar de fapt nu prea e asa.

Deci...mai bine sa nu miste cine stie ce!
 
Adica e un rest de placa ce se scufunda, vertical, stransa din ambele parti, pe masura ce coboara se incalzeste, deci se inmoaie si mai face implozie. Daca azi am avut 3 implozii mici nu inseamna ca maine nu se sfarama cu totul... corect?
 
Dupa ce am avut 3 seisme care au baleiat de la NE la SV, asta noapte au mai fost 2 care au baleiat de la SV la NE pe o linie situata mai la est fata de evenimentele anterioare.
Legat de ce ziceam mai sus totusi fiecare seism mai mare din zona a fost precedat de o perioada de liniste. Poate Geox cand isi face timp imi confirma afirmatia.

PS: vestea buna e ca in aproximativ 10-15 milioane de ani corpul relict se va desprinde cu totul si nu vom mai avea seisme in Vrancea.
 
Cam asa e, executivule. Chiar si cutremurul moderat din 6 octombrie a venit dupa o liniste de 15 zile ! Pauzele astea, chiar daca nu anunta cutremure mari, au ele anumite semnificatii in dinamica proceselor adanci de acolo jos...

P.S.: Ai tu rabdare sa astept atata timp ? :p :D :D Eu zic ca deocamdata trebuie sa ne resemnam cu aceste cutremure. :devil:
 
Back
Sus