Alex, pe termen foarte scurt nu se \"vede\" nimic...:ack::wink: Ce surprize vom avea, insa, la anul, asta ramane de vazut. Practic, Vrancea nu prea a iesit din \"hibernare\", in pofida unor fluctuatii nesemnificative. E la fel ca in ultimele 8 luni jumate. Si spuneam ca e un \"dezechilibru\" clar, doar 5 cutremure de magnitudine peste 4,0 in tot anul 2006 inseamna cea mai scazuta activitate seismica din ultimii 30 de ani ! Chiar si cutremurele de magnitudine M~3 au fost considerabil mai putine decat in anii precedenti. Lucrurile astea sunt deja vizibile, nu mai trebuie accentuate. Eu raman la parerea ca baba V. va incheia anul cam in starea in care e acum, eventual cu mici fluctuatii, urmand sa vedem ce \"socoteli\" are pentru 2007! :hypocrite::harhar:
Alty, ai mai gasit cartea ? O mai aveau la libraria Eminescu ? :wink:
Dodo, o sa imi pun cablu si gata, nu mai cotcodaci atata. :harhar::harhar::tongue: Mai dureaza un pic...stiu ca nu mai poti de dorul meu, dar aibi si tu putintica rabdare, vorba lui nenea Iancu...:tongue::harhar:
Pana una alta, ce ziceti de reactivarea focarului seismic din zona Basel, Elvetia, aproape de granita cu Franta si Germania ? In ultimele circa 2 saptamani, s-a intensificat usor activitatea seismica in zona Basel (Elvetia), nu departe de granita Elvetiei cu Franta si cu Germania. Au avut loc o multime de cutremure superficiale, la 5-10 km adancime, cu magnitudini deocamdata mici (2,5-3 pana la cel mult 3,8). Totusi, zona Basel (din Elvetia) a generat, in anul 1356, un cutremur extrem de puternic, care local a atins o intensitate de X pe scara Mercalli (magnitudine estimata 6,5 pe scara Richter). Cutremurul din 1356 a distrus o multime de castele din zona, fiind considerat unul extrem de violent. De atunci nu s-au mai inregistrat cutremure mari acolo. Poate le face si elvetienilor o surpriza, ca doar focarul Basel \"doarme\" de mai mult de 600 de ani !!!!! Seismul din 1356 este considerat, de altfel, cel mai violent din Europa de vest (continentala) produs in ultimul mileniu. Un seism aproape similar avusese loc in Alpii austrieci in 1348, deci cu 8 ani inainte de cutremurul de la Basel. Alpii sunt munti tineri, cumva din aceeasi generatie cu ai nostri Carpati, formati prin coliziune continentala intre placa Africana si cea Euro-Asiatica. In continuarea zonei alpine se intinde grabenul Rinului, care traverseaza Germania; este vorba de o asociere de falii care delimiteaza blocuri de scoarta cazute \"in trepte\". In aprilie 1992, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs in Germania in zona Roermond, aproape de granita cu Olanda, fiind generat tocmai in zona grabenului Rinului.
Iata asadar ca nici vestul si centrul Europei nu sunt tocmai scutite de cutremure, desi cu o frecventa mai mica decat a celor din sudul si estul Europei.
Pentru detalii despre cutremurul din zona Basel din 1356, va recomand lucrarea \"Cand pamantul se cutremura\" a celebrului seismolog Haroun Tazieff (1966).