Andy, in primul rand bun venit pe forum. :hypocrite::harhar: O sa gasesti multe lucruri interesante comentate aici.
Da, ai dreptate, a fost o activare brusca a unui sistem de fracturi locale situate chiar in zona muntilor de la Curbura. Daca ne uitam la coordonatele geografice ale epicentrelor, vedem ca secventa seismica (asa-numitul \"seismic swarm\")a inceput undeva in partea de nord-nord est a judetului Vrancea, chiar dincolo de paralela 46 grade latitudine nordica, si apoi seismele au migrat progresiv spre sud-sud vest, formand o asa-numita schema de migratie/progresie hipocentrala. Un alt lucru foarte interesant este si faptul ca primul seism din secventa a fost si cel mai adanc, producandu-se la 43 km adancime !!! Urmatorul cutremur din secventa s-a produs la 32 km adancime, iar in continuare evolutia a fost aproximativ ascendenta, indreptandu-se spre partea mai de sus a scoartei terestre, undeva intre 5-25 km adancime. Astfel de fenomene sunt desemnate sub numele de scheme de migratie/progresie hipocentrala. Practic, blocurile crustale s-au miscat progresiv, prin ruperi minore initiate intr-o evolutie ascendenta, cu o tendinta de migratie de la NE spre SV. Acestea sunt elemente care arata ca secventa seismica a fost una interesanta.
Cred ca in lunile care urmeaza vom mai \"vedea\" astfel de secvente seismice crustale, aglomerari de mici evenimente; s-ar putea chiar ca unele dintre aceste cutremure locale, de mica adancime, sa aiba si magnitudini ceva mai mari (sa zicem, de 3-4 grade pe scara Richter). O secventa similara, dar de mai mica amploare (mai putine evenimente) a mai aparut la 31 august 2006, in decurs de circa o jumatate de ora (4 cutremure succedate in interval de circa 30 de minute, la adancimi de circa 20 km, in Muntii Vrancei si in Muntii Buzaului).
Asa face Vrancea noastra, andy. In anii si lunile care preceda cutremure semnificative, \"se gadila\" cumva si scoarta terestra. Chestia asta e interesanta, intr-adevar. Gandeste-te ca in 2004, de pilda, la 30 aprilie a avut loc o serie de cutremure crustale in zona Focsani-Ramnicu Sarat, soc principal de magnitudine 4,1 la 16 km adancime, cu mai multe pre-socuri si o multime de replici, toate in decurs de numai 24 de ore !!!! La vremea respectiva, am zis: HOPA, se intensifica activitatea in crusta terestra...Oare ne pregateste baba ceva ??? :ack::whistling: Pai nu am asteptat prea multe luni, in octombrie s-a produs cutremurul de magnitudine 6,0 pe scara Richter, urmat in primele minute de intensificarea activitatii seismice locale la Ramnicu Sarat.Fenomene asemanatoare s-au mai semnalat si in 1990, 1986,1977...Problema e ca exista o mare variabilitate a intervalului de timp intre momentul aparitiei activitatilor crustale anormale si momentul producerii unui cutremur intermediar important. Deci nu e un \"sablon\" care sa se manifeste identic de fiecare data. Iti dai seama, andy, fiecare cutremur are \"semnatura\" sa proprie, sunt diferente de la caz la caz. Da, cercetatorii considera ca, intr-adevar, exista o corelatie intre seismicitatea crustala din Vrancea si cea subcrustala, dar aceasta corelatie se poate manifesta in multe feluri diferite.
Pe scurt, cred ca vom mai avea astfel de secvente seismice, poate chiar mai intense. Deocamdata, secventa pare a fi incetat, asa ca stam linistiti...:tongue: