Deci: cu scarile treaba sta in felul urmator:
Incepand de la primul normativ de proiectare a cladirilor din anii 1960, inginerii s-au gandit la urmatorul scenariu: in cladire porneste un incendiu violent. Cum majoritatea cladirilor nu au scara de incendiu ci o singura scara principala, acestia au prevazut ca oamenii din cladire o vor lua la fuga pe scari. Normal, arde in spatele tau, vine fum care te sufoca, nu stai, iesi afara. Problema la scari este foarte asemanatoare cu cea care apare la poduri: pericol mare de a ceda in cazul in care mai multe persoane calca simultan pe trepte, chestie care are o probabilitate de a se intampla ce tinde spre 100%.
Din cauza asta, scarile au fost proiectate sa reziste in caz de grup de oameni care alearga de-a valma pe scari. Intr-o discutie cu un fost profesor la facultatea de constructii si un fost inginer de constructii mi-a fost confirmat faptul ca scarile sunt proiectate sa reziste in cele mai dificile conditii, si ca nu sunt cea mai slaba structura in caz de cutremur.
Analizand cazuistica blocurilor avariate / prabusite in 1977 nu am intalnit nici un caz in care sa fi cazut scarile dar cladirea sa fi ramas in picioare. Ba mai mult, in cazul unei cladiri vechi de p+4 construita din caramida portanta de pe Calea Mosilor, prabusita partial la cutremur, desi peretii casei scarii au cazut, scarile ramasesera in picioare. Un alt caz interesant, daca nu ma insel din Filipesti (nu mai tin minte denumirea exacta a orasului) un bloc de p+4 nou construit, care avea o cofetarie la parter s-a prabusit pe verticala cu un nivel, etajul 1 ajungand la nivelul solului. Fotografiile din interior aratau ca scara era intacta, iar intre nivelul parterului si primul etaj ea doar se pliase, fara sa se rupa in vreun fel.
De unde a inceput sa \"se spuna\" ca scarile cad primele... nu reusesc sa imi dau seama. Realitatea de pe teren din 1977 contrazice aceasta ipoteza. Dar cert este ca a fost folosita pe post de sperietoare de foarte mult timp. O alta urban legend pe subiectul asta era ca Toma Caragiu inainte de cutremur avea un catel care dadea semne de neliniste si cu care s-a hotarat sa iasa afara. A asteptat la lift si vazand ca nu vine s-a hotarat sa coboare pe scari, unde l-a surprins cutremurul si a murit, desi blocul in care locuia a ramas in picioare. Nimic mai gresit, in realitate tot blocul Continental in care acesta loocuia s-a prabusit la cutremurul din 1977 (strada Colonadelor) iar in locul acestuia a fost construit un bloc nou.
Posibil ca sintagma \"scarile cad primele la cutremur\" sa fie folosita ca sa sperie lumea si sa fie evitate accidentele de care sorinsov vorbea: risc mare de cadere, lume care se poate impiedica pe scara, oamenii se pot calca in picioare, pot fi mai multe victime exact ca in cazul incendiilor in care oamenii mor din cauza bulucelii de la iesire si nu din cauza focului in sine.
Dar haideti sa gandim logic, cu capul pe umeri, sa nu ne luam dupa zvonuri si sa vedem exact care sunt riscurile, sa nu ajungem sa facem infarct daca ne surprinde cutremurul pe scara.
Daca te prinde cutremurul pe scara cobori pana la primul etaj si acolo te adapostesti. Sa cobori pe scari in timpul unui cutremur comporta riscuri mai mari, intr-adevar, decat daca ai fi pe un etaj, nu fiindca se darama, ci fiindca or sa vina altii peste tine, sau te impiedici si cazi, dar sa nu se inteleaga ca daca te-a prins pe scara, gata, esti mort.