• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Andrei PIPPIDI | SOS Bucureşti
Skyline

Ce ne lipseşte într-un oraş ca al nostru? Un răspuns la care nimeni nu pare să se gîndească ar fi: dangătul clopotelor, măcar duminica dimineaţa, şi cerul de deasupra noastră. Străzile strîmte şi clădirile înalte nu lasă să se vadă cerul.
Regimul de înălţime al construcţiilor în Bucureşti a fost multă vreme limitat, din cauza riscului seismic. Chiar după ce, în centru, urbanismul din vremea lui Carol al II-lea a înmulţit clădirile cu cinci etaje sau peste, dezastrul de la Carlton, la cutremurul din 1940, a fost un avertisment. Pînă la cutremurul următor, cel din 1977, punctul cel mai înalt din centru era hotelul Intercontinental. Intervenţiile radicale, de impact major, au profitat după aceea de demolarea unor suprafeţe întinse din oraşul istoric.
În momentul de faţă, există în capitală trei praguri ale cornişei:
– în cartierele vechi sau de vile, P (str. Romulus, zona Popa Rusu) şi P+1-2 (Lascăr Catargiu, parţial, Bonaparte, „parcul Filipescu“, Cotroceni, Domenii, lotizările Gramont şi Clucerului);
– P+7 (bulevardele Magheru-Bălcescu-Brătianu şi, parţial, Calea Victoriei), zonă în care s-au aplicat regulamentele interbelice;
– P+10 (bulevardele Titulescu, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Unirii, Ion Mihalache, Turda, Lacul Tei), rezultatul unor transformări din perioada 1970-1980.
Toate acestea s-au constatat în 1993, cu ocazia realizării unui studiu de altimetrie în cadrul catedrei de urbanism de la Arhitectură. Rezultatul ar fi trebuit să fie instituirea unui regim legal de protecţie a zonelor construite, conform cu dezvoltarea istorică a identităţii unor cartiere. Fiindcă Bucureştii, la plural, înseamnă mai multe oraşe, imbricate neregulat unele într-altele. Nici pieţele din centru, adeseori, nu seamănă a pieţe, din cauza rupturilor de scară. De pildă, în Piaţa Universităţii, Intercontinentalul se învecinează cu Teatrul Naţional care, la rîndul său, deşi foarte diferit ca stil, a păstrat aceeaşi înălţime ca palatul construit de Louis Blanc pentru Ministerul Agriculturii, ca o aripă a spitalului Colţea şi ca Universitatea, pe care n-o mai putem vedea acum, acoperită cum este de reclame.
De aici înainte, pe bulevardul Carol, apare fostul hotel Modern din anii 1970 (care a crescut în înălţime după 1990, cînd s-au instalat acolo Astra-Asigurări şi Piraeus Bank). Cu mult mai gravă este alterarea caracterului zonei prin implantarea unui bloc de 85 m, Millenium Business Center, ale cărui 16 etaje de beton şi sticlă s-au ridicat ca un gît de girafă peste oraş. Această enormă greutate impusă terenului a provocat deteriorarea caselor din jur, altele fiind sacrificate, pentru a face loc gigantului. Între acesta şi zidul bibliotecii Dadian (Casa de Cultură Armeană) nu sînt decît vreo 30 cm. Ţesutul existent în vecinătatea Bisericii Armeneşti fusese deja distrus prin remodelarea intersecţiei bulevardului cu străzile Paleologu şi Vasile Lascăr, dar noua intervenţie, încălcînd orice reguli, agresează cartierul întreg.
Altă calamitate este Bucharest Tower Center, pe care Colliers l-a înfipt în partea de vest a bulevardului Mihalache. Acolo îşi vor avea sediul Alpha Bank şi firmele care vor mai închiria spaţiile de birouri din această clădire. Construcţia închide perspectiva, încă din Piaţa Romană. Faţă de gabaritul încă limitat de la Orange şi BCR, clădirea BRD din colţul bulevardului Titulescu reprezintă un exces, însă este şi ea întrecută, în violenţa escaladei, de turnul Alpha, a cărui siluetă domină Muzeul „Antipa“. Ansamblul, oricum compromis, al Pieţei Victoriei, a devenit astfel şi mai incoerent. Spaţiul verde, lăsat liber după înlăturarea Ostaşului Sovietic al lui Baraschi, a rămas ca o gingie goală. Iar, dacă s-ar înălţa de partea cealaltă a bulevardului Aviatorilor, între garaje şi casa Oromolu, închizînd aleea spre strada Paris, proiectatul turn, pentru care o firmă austriacă obţinuse aprobarea prin 1999, atunci într-adevăr ar dispărea orice speranţă de a restabili acolo o solidaritate de stil şi de volum. Un peisaj SF invadează oraşul vechi, fără să respecte individualitatea acelor zone care, pentru trecutul lor sau pentru estetica lor, de altă vîrstă şi caracter, ar trebui cruţate.
 
Danke, mai demult am vorbit despre cladirile foarte inalte si tipurile de finisaje utilizate...Pe alt topic, se poate vedea ce se intampla cu finisajele in timpul unui cutremur...Nu or sa mai cada cladiri (sau mai bine zis mult mai putine decat ne-am astepta), in schimb o sa fie foarte multi raniti datorita caderii acestor finisaje...:ack::hypocrite:
 
Da, Alty, si eu ma uit cu ingrijorare la placile alea mari cun reclame, agatate la partile de sus ale cladirilor. Adevarata proiectile mortale...:ack::harhar::unsure::tongue::sad::hypocrite::crybaby::tongue::ack:
 
In costum, cu cravata si tinuta Business...iti dai seama ca n-o sa se ia niciun portar de mine...:ack:

Stai linistit ca au super training portarii aia :harhar::harhar::tongue: faza e ca s-au luat si de persoane publice, foarte importante, care fusesera invitate la B1 TV (ma scuzati :hypocrite:)
 
Da, Alty, si eu ma uit cu ingrijorare la placile alea mari cun reclame, agatate la partile de sus ale cladirilor. Adevarata proiectile mortale...:ack::harhar::unsure::wink::sad::hypocrite::crybaby::tongue::ack:

Sper ca structura de rezistenta sa fie calculata si pentru suportii reclamelor luminoase...Ma uit la cladirea cu coloane de la Romana...Deasupra este o reclama cat casa, la fel si la blocurile de la Piata Victoriei, la fel si la blocurile de la Unirea...si asta nu-i tot...
In ultimii ani a existat un fenomen ciudat..caderea copacilor...explicatii cu duiumul, cum ca ar fi plopi (radacina scurta), ca ar fi putreziti, ca nu ar fi tualetati (sa se fi taiat crengile putrezite)...Pai ce o sa fie in cazul unei miscari telurice mai sanatoase (6,8-7,2 Mw), pe langa copacii cazuti, vom avea si stalpi de iluminat cazuti (din cauza tonelor de cabluri atarnate), vom avea si reclame cazute/rasturnate, vom avea si placari/geamuri/vitraje -folosite pe post de finisaje- cazute. Si undeva se spunea, la masurile de evitare, sa nu stai pe langa cladiri (atunci din cauza cosurilor de fum care s-ar fi desprins de pe acoperisuri)...dar astazi? Unde sa te mai duci, daca sunt cladiri de peste 70 m inaltime?:tongue:
 
Sper ca structura de rezistenta sa fie calculata si pentru suportii reclamelor luminoase...Ma uit la cladirea cu coloane de la Romana...Deasupra este o reclama cat casa, la fel si la blocurile de la Piata Victoriei, la fel si la blocurile de la Unirea...si asta nu-i tot...
In ultimii ani a existat un fenomen ciudat..caderea copacilor...explicatii cu duiumul, cum ca ar fi plopi (radacina scurta), ca ar fi putreziti, ca nu ar fi tualetati (sa se fi taiat crengile putrezite)...Pai ce o sa fie in cazul unei miscari telurice mai sanatoase (6,8-7,2 Mw), pe langa copacii cazuti, vom avea si stalpi de iluminat cazuti (din cauza tonelor de cabluri atarnate), vom avea si reclame cazute/rasturnate, vom avea si placari/geamuri/vitraje -folosite pe post de finisaje- cazute. Si undeva se spunea, la masurile de evitare, sa nu stai pe langa cladiri (atunci din cauza cosurilor de fum care s-ar fi desprins de pe acoperisuri)...dar astazi? Unde sa te mai duci, daca sunt cladiri de peste 70 m inaltime?:ack:

Pentru cladirile noi este posibil ca astfel de incarcari gravitationale sa fie calculate. Dar penru cladirile vechi, gen Magazinul Unirea sau blocurile de locuinte este mai mult ca sigur ca nu au fost proiectate luand in calcul o astfel de solicitare. Pe de alta parte, in afara de greutatea propriu-zisa a reclamelor, trebuie luat in calcul si solicitarea maxima posibila in momentul unor furtuni puternice. Dar e clar ca nu aveau cum sa prevada inginerii constructori si arhitectii la momentul respectiv ca aceste cladiri urmeaza sa fie incarcate de reclame.

La stalpi nu este chiar asa de mare problema. Daca nu au hibe ascunse (rupturi anterioare de la accidente de circulatie nereparate cum trebuie) nu ar trebui sa se intample nimic. Ei sunt calculati la incarcari mult mai mari deci nu e problema cu ei.
 
Nu stiu cat sange rece mai poti sa ai in acele clipe si cat de repede poti sa fugi cand se misca pamantul mai rau ca tramvaiul dar teoretic un obiect care cade de la 70m face cam 3-4 secunde si ai avea timp sa te feresti.

...vom avea si stalpi de iluminat cazuti ...
Ma uitam zilele trecute la consolidarea unui stalp crapat in 77. Consolidarea era deja crapata in jurul unei tevi pentru cabluri. Sa fi crapat in 86? Dupa parerea mea, ala nu tine. Aia e consolidare de decor.
 
Iepurila, se cam stie faptul ca multe dintre asa-zisele consolidari de dupa 1977 au fost simple frectii pe un picior de lemn ! :ack::ack::hypocrite: Au fost denumite \"spoieli anti-seismice\", pentru ascunderea crapaturilor si aducerea cladirilor doar la nivelul de rezistenta anterior cutremurului. Dodo, stiu ce spun, am vorbit cu oameni seriosi, din domeniu, asa ca sa nu carai la mine ! :harhar: Asta e adevarul, ca ne place sau nu ! Adevarul e neplacut si dureros intotdeauna...:tongue::sad::tongue:
 
Eu deja stiu ce voi face la urmatorul cutremur:

1. scot camera din geanta
2. pornesc pe REC
3. filmez

Dupa... daca mai sunt intreg si am curent si internet fac upload aici pe site la ce am filmat :ack:
 
O sa fiu super rapid!:ack::tongue::hypocrite:
 
Mai bine \"sacrificam\" o camera, o amplasam bine, adica sa vada ceva interesant in caz de cutremur, facem ceva sa porneasca automat si ... asteptam. Nu stiu daca merita. Dar daca va fi ziua, se vor gasi multe inregistrari pe net. Sunt multe locuri \"bigbrotherizate\" (Cora, sos Bucuresti-Ploiesti, farmacii, banci, unele S.C. care isi urmaresc angajatii, etc.). Eu vreau :ack: sa ma prinda cutremurul ziua pe o strada orientata spre epicentru si sa mai fiu si pe jos. Vreau sa vad valurile de pamant despre care am citit. Da, stiu, vreau cam multe:biggrin:.
 
Mai bine \\"sacrificam\\" o camera, o amplasam bine, adica sa vada ceva interesant in caz de cutremur, facem ceva sa porneasca automat si ... asteptam. Nu stiu daca merita. Dar daca va fi ziua, se vor gasi multe inregistrari pe net. Sunt multe locuri \\"bigbrotherizate\\" (Cora, sos Bucuresti-Ploiesti, farmacii, banci, unele S.C. care isi urmaresc angajatii, etc.). Eu vreau :ack: sa ma prinda cutremurul ziua pe o strada orientata spre epicentru si sa mai fiu si pe jos. Vreau sa vad valurile de pamant despre care am citit. Da, stiu, vreau cam multe:biggrin:.

Valurile o sa le vezi numai pe o suprafata plana (in camp deschis)....
 
:ack:eek: sa fiti disperati in clipele alea si de filmat nici vorba.
degeaba sunteti in camp deschis daca rudele si prietenii sunt cocotati pe la etaje.
in caz de seism este panica generala si toti fug catre casa sa vada ce fac copii, rudele, se duc spre scoli, etc.
ore intregi se chinuie sa dea telefoane la rude sau sa anunte ca sunt bine.
la metrou sau in hipermarket cred ca se vor calca in picioare ca sa nu mai vorbim de caderea rafturilor prin marile magazine.
glumim si facem scenarii dar un seism ca cel din \'77 e groaznic.

incotro o luam?
cad stalpi, cosuri, reclame, fatade, ghivece si cratiti, geamuri, unii se arunca pe geam de frica, cad marfurile in magazine, cade mobila prin casa daca nu e prinsa bine de pereti, pot sa cada scari, cad proiectoare prin televiziuni, etc.
 
Ai dreptate,Dodo va fi un haos general ,un adevarat cosmar:worthy:
mai ales ca marmureanu a declarat ca seismul va fi mai mare ca in 77,
chiar a precizat ca va fi mult mai mare deci un dezastru:sad:
Si deja acalmia seismica de la 115-145km indica f. posibil un asemenea ev.
 
Probabil ca in 1802. Depinde si cat de mult va dura si chiar daca Vrancea se zguduie in dubleti si tripleti seism ca in 77 cu 4 socuri mai rar.
eu nu prea intelegeam ce si cum atunci si nu imi statea minte la seisme dar adultii erau speriati destul de tare. mult timp dupa aceea stateau noptile afara si discutau despre ce a fost.
 
Desi daca va fi ca in 1802 deci la peste 130 km adancime, cel mai tare se va simti in Moldova si Rep Moldova, nu la Bucuresti.
 
:ack:eek: sa fiti disperati in clipele alea si de filmat nici vorba.
degeaba sunteti in camp deschis daca rudele si prietenii sunt cocotati pe la etaje.
in caz de seism este panica generala si toti fug catre casa sa vada ce fac copii, rudele, se duc spre scoli, etc.
ore intregi se chinuie sa dea telefoane la rude sau sa anunte ca sunt bine.
la metrou sau in hipermarket cred ca se vor calca in picioare ca sa nu mai vorbim de caderea rafturilor prin marile magazine.
glumim si facem scenarii dar un seism ca cel din \'77 e groaznic.

incotro o luam?
cad stalpi, cosuri, reclame, fatade, ghivece si cratiti, geamuri, unii se arunca pe geam de frica, cad marfurile in magazine, cade mobila prin casa daca nu e prinsa bine de pereti, pot sa cada scari, cad proiectoare prin televiziuni, etc.

Am citit un banc zilele trecute care se termina \"incet, spre cimitir\", nasico\' te rog, fi mai optimista...trebuie sa gasim solutii:ack:nu sa panicam persoanele mai sensibile:whistling:cat despre filmat exista destule imagini \"live\", miscarea scoartei este vizibila doar cand ai orizontul drept reper, iar de caderea rafturilor: NU MA INTERESEAZA, pentru ca sunt rigidizate...marfa e cea care cade...:ack::harhar::harhar:nimeni nu glumeste cu lucruri serioase, dar nici nu sunt prezentate ca fiind lucruri apocaliptice....:hypocrite:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus