• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (5)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Buna seara.Asta am observat ca sunteti cam aceiasi profesionisti.Am intrat un pic si pe aici ca sa vad si teoretic ce se spune despre cutremure,ca de practica sunt satul.Si ca sa exemplific:cel din \'86 l-am petrecut in Vrancea (cam la 40km. de epicentru) iar cel din \'90 am avut ghinionul sa ma surprinda in casa(un apartament la etajul 9). Crede-ma ca nu stiu daca pot descrie impresii.
 
Pai max, eu in 1986 eram in Bucuresti, si dormeam, ca era trecut de miezul noptii. In 1990 la primul cutremur eram la scoala, si am putut constata si practic efectul panicii...:whistling:...care, stii ce se spune, e adesea mai periculoasa decat cutremurul propriu-zis.
 
Sunt de acord cu tine. In caz de dezastru, panica produce cele mai multe victime si nu dezastrul in sine.
 
Vezi ca sunt o multime de topicuri, pe subiecte \"dedicate\", specifice. Poti sa arunci cate o privire...Am atasat la unele si niste figuri, din articole de specialitate. Si se comenteaza pe marginea lor.
 
Cred ca daca s-ar proceda ca la carte in privinta evacuarii in timpul dezastrului si dupa dezastru ar fi mult mai putine victime.Dar cu cine sa te intelegi? Uite de exemplu la ultimul cutremur mai serios care a fost anul trecut daca nu ma insel,pe copil (care are 5 ani) l-am convins cu vorba buna sa ramana langa mine si sa faca ce fac eu,in schimb pe sotie nu a fost chip sa o conving, si a facut ce a taiat-o capul, respectiv se repeza spre iesire sa coboare in fata blocului.Crede-ma ca am ales sa raman sa am grija de copil.Asa si cu vecinii:poate 2-3 te asculta si inteleg ce le spui dar ceilalti vor fi victime sigure daca vor cobori pe scari ca sa \"scape\".
 
Ok.Merci mult.De asta va \"iubesc\".Ca ma ajutati si ma lasati sa invat.O sa citesc, ca sa ma informez si dupa aia o sa va deranj cu intrebari.(asta in cazul in care nu am inteles ceva)
 
Max, eu la cutremurul din octombrie 2004 (care a fost ultimul seism de magnitudine 6) am fost foarte calm, si nici vecinii de bloc nu au iesit pe scara, au asteptat linistiti in apartamentele lor sa se termine cutremurul. Care oricum nu a fost unul foarte violent, totusi. Seismele vrancene cu magnitudini de pana la 6,5 sunt considerate moderate. Periculoase devin la magnitudini peste 7,0.
 
Sunt de acord,nu a fost foarte mare acel cutremur dar eu cred ca se amplifica si in functie de pozitia blocului fata de unda seismica. Cred ca una e sa vina unda seismica pe lungimea blocului(aproximativ 90m) si alta e sa loveasca unda pe latimea blocului(20-25m).Nu crezi?
 
Si eu inclin sa cred asta. Stiu blocuri care au avut mai multe stricaciuni fata de blocuri vecine, si singura diferenta (aparenta) era cea de pozitie.
Oricum , blocul meu e pozitionat oarecum pe directia est-vest, in lungime, si nu a avut probleme. Acum, nu se poate spune cum va fi viitorul cutremur, ce caracteristici specifice va avea. Sunt inca multe necunoscute...:whistling::whistling:
 
Mai dragilor, da\' liniste mai e in vrancea asta, e ceva de groaza, ne lasa sa fierbem in suc propriu, nu altceva ! :wink: Demna urmasa a lu\' nea Nelu...:whistling::harhar::unsure:
Sigur, ne bucuram noi ca ar fi de bine pe termen scurt. Corect, activitatea scazuta, dar stabila, nu e semn rau pe termen scurt. Pe termen scurt, un semn de alarma ar fi aparitia unei instabilitati pronuntate si care se prelungeste mai mult de 5-7 zile. Insa pe termen lung, acesta seismicitate de background extrem de scazuta e un semn prost, energia nu se elibereaza la rata normala, ci se acumuleaza, si creste, creste, incet dar sigur....:unsure::unsure: Asta e, ce sa ne ascundem dupa deget. Spuneam ca trebuie sa ne asteptam in urmatorii 3-4 ani sa vedem cutremure de magnitudini 6-7 sau mai mult in \"triunghiul\" Iran-Turcia-Caucaz, si dupa acele evenimente va rabufni si Vrancioaia ! In orice caz, eu preferam o descarcare partiala, un seism sa zicem in jur de 6,8 grade acum, decat unul de 7,4-7,5 peste 5-7 ani. :sad::unsure:
 
Si eu inclin sa cred asta. Stiu blocuri care au avut mai multe stricaciuni fata de blocuri vecine, si singura diferenta (aparenta) era cea de pozitie.
Oricum , blocul meu e pozitionat oarecum pe directia est-vest, in lungime, si nu a avut probleme. Acum, nu se poate spune cum va fi viitorul cutremur, ce caracteristici specifice va avea. Sunt inca multe necunoscute...:whistling::whistling:

In urma unui studiu facut dupa 1977 s-a observat ca intr-adevar exista o legatura intre gradul avarierii blocurilor si directia de amplasare a acestora. Blocurile amplasate N-S au avut mult mai putine avarii decat cele orientate E-V.
 
Mai dragilor, da\' liniste mai e in vrancea asta, e ceva de groaza, ne lasa sa fierbem in suc propriu, nu altceva ! :sad: Demna urmasa a lu\' nea Nelu...:unsure::harhar::unsure:

E liniste mare, dar daca ma plang ca nu se intampla nimic si mai am un pic si da site-ul faliment iar ne trezim cu o zguduiala! Asa s-a intamplat data trecuta...:whistling:
 
Intr-adevar, se pare ca ar exista o anumita legatura si cu directia. De exemplu, la cutremurul din 30 mai 1990, la mine in apartament nu s-a rasurnat nimic, nu a picat nimic, in timp ce la un bloc situat perpendicular pe al meu (al meu fiind est-vest), la acelasi etaj s-au rasturnat o multime de obiecte suspendate. Deci, la un bloc identic, tot cu 4 etaje, intr-un apartament de acelasi tip cu al meu si cu acelasi gen de mobilier; singura diferenta era aceea ca blocul in care au cazut anumite obiecte suspendate era pozitionat cu lungimea pe axa nord-sud, deci perpendicular pe al meu, care e est-vest. Hm, interesanta treaba...:whistling::whistling::unsure:
Da, Alex, sa vezi trafic la primul cutremur moderat, suficient cat sa fie simtit de mai multa lume ! :sad::harhar::wink: Oricum seisme de 5,5-6 vor fi pana la Al Mare, asta e clar. Astfel de cutremure au fost si in anii care au precedat cutremurele din 1940, 1977, 1986. Cumva e logic, fiindca nu putem \"trece\" brusc la un cutremur mare fara cutremure moderate cu o frecventa mai mare inainte. Chestia asta pare cumva trasa de par, dar inregistrarile seismice din secolul 20, dar si informatiile din secolele 18 si 19 au aratat totusi o tendinta de inmultire a cutremurelor moderate cu pana la 2-4 ani inainte de cutremurele majore.
Pana una alta, Vrancea nu a mai dat seisme de 5+ de 1 AN SI JUMATATE FIX...:unsure: Doarme dusa sarmana baba...:wink:
 
Cazul din 1990 cu blocul meu si cu blocul perpendicular e cumva mai bizar pentru ca de regula miscarea pe directia est-vest ar fi mai ampla, mai semnificativa la seismele vrancene importante. Dar oricum, exista o anumita corelatia intre \"reactia\" blocului si directia miscarii. Problema e ca pot exista diferente importante de la un cutremur la altul, fiindca se pare ca si mecanismul de focar (din sursa) ar influenta, cumva, directivitatea si ceea ce s-a observat la un cutremur s-ar putea sa nu se repete intocmai la urmatorul seism. Exista o doza de haotic, de imprevizibil. De fapt, unii spun ca totusi 2 cutremure succesive nu pot fi chiar 100% identice, si cand e vorba de diferente nu iau in calcul neaparat si diferenta de magnitudine.
In fine, om trai si om vedea cum va fi \"data viitoare\". :whistling::whistling::unsure:
 
O sa incerc sa rezum ce am mai spus \"pe ici pe colo\"...:unsure::rolleyes:
Vom putea banui (atat) ca urmeaza un cutremur major vrancean (cu magnitudinea 7) cand vedem ca intr-un interval de 2-4 ani se \"indesesc\" seismele vrancene moderate (M~5,5 sau chiar in jur de 6), in paralel (oarecum) cu aparitia unor seisme mai mari (M=6-7 si chiar peste 7,0) in \"triunghiul\" IRAN-TURCIA-CAUCAZ. Fenomenele au evoluat intr-o maniera de acest gen inaintea cutremurelor din 1940,1977 si 1986. Seismul din 6 octombrie 1908 a fost precedat, insa, cu circa 1 an inainte (21 octombrie 1907) de un cutremur foarte puternic in Hindu-Kush (M=7,4). Nu cunosc adancimea la care s-a produs seismul din Hindu-Kush din 1907, doar stiu ca a avut magnitudinea 7,4. Ce e drept, seismele din 1940 si 1977 au fost precedate de seisme localizate in estul Turciei, aproape de zona caucaziana sau aproape de granita cu Iranul. De aceea tot invoc \"triunghiul\" IRAN-TURCIA-CAUCAZ.
Asa ca deocamdata putem sta (relativ) linistiti, Vrancea e in stadiu de pregatire, de acumulare a energiei. Ce e drept, cu cat acest proces dureaza mai mult, cu atat probabilitatea ca magnitudinea viitorului cutremur sa depaseasca 7,0 este mai mare. :unsure::sad::wink::wink: Asta este, n-avem ce face, Mama Natura e suverana ! :whistling:
 
Interesant e ca si seismul vrancean din 27 octombrie 2004 a fost precedat de cutremure in Turcia si in Iran. In mai 2003 s-a produs un cutremur in zona Bingol (Turcia de est) cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter. La 26 decembrie 2003 s-a produs un cutremur in sud-estul Iranului, la Bam (M=6,3). A urmat cutremurul din Vrancea din 27 octombrie 2004 (M=6,0).
 
Nici pe plan mondial nu prea au mai fost cutremure mari in utlima vreme. Ultimul seism cu adevarat major (magnitudine peste 7) a fost cel din Solomon din 1 aprilie. De atunci toate cutremurele produse in lume au fost de cel mult 6,5-6,7 grade. :whistling::whistling::unsure:
 
nici un cutremur? nimic? nu de alta dar acum emrge serverul super bine :whistling::biggrin::sad::tongue::unsure::harhar::unsure::wink:
 
:whistling::harhar:eu sunt primul invadator ..venit de pe gfx:harhar::unsure:
ciufulinatus zguduitus va fi prajit in sos tomat si i se va aplica o frectie de 6.9R...fix in tartitza:harhar::unsure:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus