• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Opa. L-au revizuit. L-au mutat din Fagaras in Vrancea !! :hypocrite::harhar::biggrin::harhar:
 
:hypocrite:
Nu mai inteleg nimic. Au pus la EMSC cutremur in Fagaras, l-au scos, l-au mutat in Vrancea, au scos si cutremurul din Vrancea, desi pe seismograma se vede un seism local din Romania, pe statia VOIR de exemplu. Ce o fi cu oamenii astia ??? :biggrin::unsure::harhar::unsure:
 
Deci eu nu mai inteleg nimic. O determinare automata initiala plasa un seism in Fagaras. Au scos-o (ramane accesibila pe EMSC daca va uitati la For seismologists only!), si au pus determinarea manuala care e disponibila si pe www.infp.ro la Bulletins. Au scos-o si pe aia, dar ea e in continuare disponibila pe infp.ro. Plus ca se vede pe seismograma o inregistrare. S-o fi confundat cu cel din Grecia ??? Dar atunci de ce pe statia VOIR apare clar un seism inainte de teleseismul din Grecia ??? Un seism local, distinct !!! E brambureala curata, ce mai ! :harhar::ack::biggrin::hypocrite::unsure: Scoate cutremurul, pune cutremurul scoate cutremurul, pune cutremurul. Repet, e straniu ! :harhar::harhar: Pe VOIR se vede clar un cutremur local, DIFERIT de cutremurul din Grecia !! Se vede clar !!!! Uitati-va si voi, ca pe mine ma depaseste, nu mai pricep nimic ! :harhar:
 
Uitati aici. MLR e Muntele Rosu, VOIR e statia de langa Campulung si VRI e Vrancioaia. Se vede destul de clar ca inainte de teleseismul din Grecia (care a ajuns la noi dupa ora 11:40GMT), in jurul orei 11:37GMT apare un eveniment seismic clar, net, local (deci din Romania!!!). Ziceti-mi daca ma insel, poate am eu vedenii, desi va asigur ca nu sunt beat, nu sunt dus cu sorcova in tara lui Bachus !! :harhar::hypocrite::hypocrite::biggrin: Intrebarea e: de ce se tot joaca cu sesmul din Romania, fiindca se vede clar un cutremur in Romania inaine sa receptioneze teleseismul din Grecia ???
Nu mai inteleg nimic !
 
Cred ca le-au incurcat si ei complet. Probabil si ei au intrat in ceata.
 
Alex, eu zic totusi ca la 11:37gmt a fost un cutremur in Romania. Seismografele din Romania NU puteau inregistra la 11:37 cutremurul din Grecia, ci cel mai devreme la 11:40-11:43gmt, timp necesar undelor seismice sa ajunga din Grecia in Romania si sa fie inregistrate pe statiile romanesti. Logic. Deci ce apare la 11:37GMT nu e cutremurul din Grecia ci este, cu certitudine, un CUTREMUR DIN ROMANIA ! Probabil ca EMSC a fost incurcat de babilonia romaneasca, ba e in Fagaras, ba e in Vrancea...altfel nu imi explic tarasenia. Dar, ca o concluzie, cu certitudine azi la 11:37GMT a fost un cutremur in Romania, si dupa amplitudine a fost in jur de 3 grade pe scara Richter sau putin mai mare.
 
Vedeti ca am actualizat buletinul seismic. Am mentinut cutremurul din Fagaras (zona barajului Vidraru), fiindca la ora la care scriu apare inca pe harta lui soso...:hypocrite::hypocrite: Vom vedea cum mai evolueaza lucrurile, daca se mai scoate sau nu. Observati ca astazi s-au produs si 2 seisme minore in Marea Neagra.
 
Am pus si datele de la IRSA pentru cutremurul din Vrancea de ieri. IRSA a calculat o magnitudine de 3,1 si o adancime focala de 87 km.
 
Avem iarasi un vizitator de la INFP, e interesat de chestiunea perturbarilor electromagnetice. Stimate oaspete, iti sugerez sa parcurgi si marturiile de la cutremure...:harhar::hypocrite::hypocrite::biggrin:
 
Vizitatorul/vizitatoarea de la INFP este interesat/a si de topicul Mari cutremure din trecut !!! :hypocrite::biggrin::biggrin::biggrin:
 
Faptul ca vizitatorul/vizitatoarea de la INFP a citit cu mare atentie topicul \"Mari cutremure din trecut\" mi-a reamintit ca acest topic l-am cam lasat in coada de peste. :harhar::harhar::harhar: Promisesem sa il continui, dar luat cu altele am uitat de el...:hypocrite::hypocrite:
Prin urmare, in curand il voi relua, si voi reproduce noi descrieri ale efectelor marilor cutremure vrancene din trecut, efecte consemnate de cronicari si adunate de catre 2 istorici, Cernovodeanu si Binder, intr-un volum dedicat calamitatilor naturale din perioada medievala din regiunea noastra. Voi reproduce detaliat descrierile cutremurelor din 1620, 1681, 1701, 1738 si 1790, precum si ale altora de mai mica amploare. :biggrin::hypocrite: Bine ca mi-a adus aminte de acest topic...:harhar::harhar:
 
Avem in continuare, chiar in acest moment, oaspeti de la INFP ! I-am dibuit ! :harhar::biggrin::harhar::biggrin: Bucurosi de oaspeti, nu zic nu ! Sa fim ospitalieri ! :harhar::harhar::harhar:
Cred ca ar trebui sa fim maguliti de faptul ca persoane de la INFP ne citesc atat de des. Aproape zilnic intra pe aici si verifica ce s-a mai scris ! :hypocrite::hypocrite::biggrin:
 
De fapt, lasandu-i acum la o parte pe vizitatorii de la INFP (suntem maguliti ca ne citesc, si gata...:hypocrite::hypocrite::biggrin:), trebuie sa recunosc acum ca am lasat niste topicuri restante, la care nu am mai scris demult. Unul este acela cu Mari cutremure din trecut. Voi relua in curand cu descrieri ale efectelor seismelor vrancene din 24 decembrie 1605, 8 noiembrie 1620, 19 august 1681, 12 iunie 1701, 11 iunie 1738 si 6 aprilie 1790 asa cum au fost adunate in lucrarea celor 2 istorici; seismul din 1802 are deja un topic separat. Un alt topic restant (mea culpa :harhar::hypocrite:) este Cutremurele si animalele; incepusem sa reproduc descrierile cazurilor de comportament neobisnut, din lucrarea lui Marikovski din 1988. Promit sa ma revansez si sa reiau cazurile, adica sa le continui de unde am ramas...:harhar:
 
Salutare Alty ! :harhar::harhar::biggrin: Da-da, te-am vazut ! :harhar::harhar::harhar: Ce mai faci, ce mai zici ? Mai zi si tu ceva pe aici, ca n-ai mai fost cam demult...:smile::hypocrite::hypocrite:
 
Maine sper sa reusesc sa reiau, de fapt sa continui cele 2 topicuri incepute mai demult, Cutremurele si animalele si, respectiv, Mari cutremure din trecut. In cazul celui de-al doilea topic, voi reproduce consemnarile celor 2 istorici referitoare la marile cutremure vrancene din perioada medievala. Veti vedea ca seismele majore din secolul al XVIIIl-lea, in speta cele 3 mari cutremure din 1701,1738 si 1790 beneficiaza de descrieri mai substantiale. Va mai spun doar ca autorii au notat, in cazul cutremurului din 11 iunie 1738, ca a fost, citez, \"impresionant prin amploarea sa\". De altfel, tot in legatura cu acest cutremur major din 1738 (creditat cu o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter), savantul geolog Ion Atanasiu mentiona, in monografia sa \"Cutremurele de pamant din Romania\" ca a fost cam de aceeasi marime cu cel din 10 noiembrie 1940. In ceea ce priveste primul topic (cel legat de animale), voi continua sa reproduc cazurile de comportament neobisnuit al animalelor enumerate de P.I.Marikovski in lucrarea sa aparuta la Editura Tehnica in 1988, \"Animalele si cutremurele de pamant\". Intre aceste cazuri se afla si cutremurul nostru din 1977.
 
Am continuat astazi topicul MARI CUTREMURE DIN TRECUT. Puteti citi aici http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=396&pid=10899#pid10899 consemnarile a 2 istorici despre marile seisme vrancene produse in secolul al XVIII-lea (M=7,0-7,5). In secolul al XVIII-lea in Vrancea s-au produs 3 cutremure importante, cu efecte severe in toate provinciile istorice romanesti, dar resimtite intens si in tarile vecine. Cele 3 cutremure au avut loc in 1701, 1738 si 1790, aratand astfel o distributie temporala tipica a cutremurelor majore vrancene, anume: un cutremur mare la inceput de secol, unul la mijloc de secol si unul spre sfarsitul secolului. Este o distributie temporala tipica, cum spuneam, distributie care, intr-o forma sau alta, s-a regasit in fiecare secol. Si eu cred ca o astfel de distributie in timp, avand la baza succesiunea unor perioade de maxima activitate, se va regasi si in acest secol, precum si in urmatoarele secole.
 
Nu am mai intra de multisor, dar, ca de fiecare data e din ce in ce mai bun site-ul. Daca aveti vizitatori \"de marca\"...s-ar putea sa fie si din cauza mea ; vazand eu munca voastra minunata am scris un email la Guvern si le-am spus, in doua vorbe, ca aia de la infp sunt niste looseri la capitolul comunicare, ca nu au invatat nimic din ceea ce inseamna informatiile sensibile intr-o democratie si au pastrat fata de acest fenomen natural o secretmonaie tipic comunista. Le-am recomandat de asemenea siteul vostru pe care il consider un model pentru \"cutremurologie\" :)
Asa ca nu ma injurati, dar am simtit nevoia sa scot in evidenta eforturile voastre...si chiar cred sincer ca ati merita si niste fonduri pentru ceea ce faceti ! Spor !
 
Multumim frumos, filip, pentru aprecieri...:hypocrite::hypocrite:
Intr-adevar, dupa cum spunea si Alex, motivatia oficiala ca \"nu dam informatii ca se creeaza panica\" este nesustentabila, ca sa folosesc si eu un termen utilizat pana acum in alte contexte. Ce e asa crima sa informezi opinia publica in legatura cu riscul seismic pe teritoriul Romaniei ?? Ce e asa din cale afara sa furnizezi informatii pragmatice in legatura cu seismele din trecut ??? Nu am pretentia sa vina cu trambitza la tv sa ne spune ce cutremure vin si cand ! Nu ! Dar, despre ce a fost si despre ce potential exista, in zonele seismogene din tara, de ce sa nu stie lumea ??? :biggrin::ack::harhar: Apropos de cutremurele din trecut, trebuie sa recunosc ca am fost norocos sa gasesc lucrarea celor 2 istorici, care au avut rabdarea sa caute, sa cotrobaie prin arhive, prin cronici, prin insemnari bisericesti si ceasloave pentru a pune cap la cap informatii, zic eu, extrem de interesante despre manifestarile cutremurelor din Evul Mediu. Fiindca acele informatii, indiferent de gradul lor de spectaculozitate, evident si cu o anumita nota de subiectivism, tot sunt in masura sa ne arate felul in care s-au manifestat in trecut marile cutremure vrancene, stiut fiind faptul ca o lege inexorabila ne spune ca ce a fost in trecut se va repeta si in viitor. Vrancea va mai da cutremure mari, sa fim constienti, multe milioane de ani de acum inainte. Pana se digera acel fragment litosferic in mantaua superioara va mai trece un car de ani.
 
Vrand-nevrand, va trebui sa fim constienti ca un cutremur important va avea loc in Vrancea si in acest inceput de secol. In ultimii 600 de ani seisme importante (M=6,9-7,7) s-au produs in 1411, 1516, 1605-1620, 1701, 1802, 1908, asa ca eu nu prea cred ca vom fi scutiti mai devreme sau mai tarziu de un astfel de cutremur. Si nu le pretindem celor de la INFP sa iasa pe post sa trambiteze cand vine sau nu cutremurul si cat de mare va fi. Dar sa nu se mai planga totusi ca lumea e needucata de vreme ce nu se spune cum stam in materie de risc seismic, ce cutremure importante au avut loc in trecut in Vrancea, dar nu numai (sa nu uitam ca si alte zone seismice ne pot face probleme, de exemplu cutremurele fagarasene pot afecta anumite obiective urbane si industriale din Arges, Valcea, Sibiu, cu potential de risc major)...Adica, cei 2 istorici din ca caror carte am pus descrierile cutremurelor din secolul XVIII au avut rabdarea sa buchiseasca cronicile si textele bisericesti pentru a pune cap la cap o serie de informatii interesante despre modul cum s-au manifestat marile cutremure semnalate la noi in perioada medievala...:hypocrite: Ma intreb daca cei de la INFP au cartea respectiva ??? Le-o recomand cu multa seriozitate. Cartea are in final si un tabel-catalog, o lista de cutremure romanesti din perioada 1348-1800, lista mult mai cuprinzatoare decat catalogul disponibil online in prezent. Spun asta si in atentia vizitatorilor \"speciali\"...:biggrin::biggrin::harhar:
 
Vedeti ca am pus si valorile calculate de IRSA pentru cele 2 cutremure. Ca asa e corect, nu-i asa, sa vedem ce zice si \"concurenta\" INFP-ului...:biggrin::harhar::harhar::harhar: Observati ca IRSA a calculat niste magnitudini ceva mai mari (3,2 pentru primul cutremur si 3,8 pentru al doilea seism), dar adancimile sunt totusi apropiate de valorile calculate de INFP. Practic, cele 2 cutremure s-au produs in zona de \"tranzitie\" a blocului litosferic, undeva intre 110-120 km (in lucrarile mai recente, acest sector este considerat a fi \"de tranzitie\":whistling::hypocrite::whistling:).
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus