• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Chat on-line :) (6)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
IRSA a pus cutremurele cu cate o ora in urma...:harhar::harhar::harhar::harhar::hypocrite::biggrin::biggrin:
 
In orice caz, mi se pare util sa ne uitam si la ce zice concurenta INFP-ului...:hypocrite::harhar::biggrin::harhar::harhar::harhar:
 
Acum cateva minute (sa zic 20) a fost cutremur marisor in Romania. La Braila s-a simtit chiar bine. Vad ca la Bucuresti nu prea s-a simtit... Apare si la infp.ro
 
Vrand-nevrand, va trebui sa fim constienti ca un cutremur important va avea loc in Vrancea si in acest inceput de secol. In ultimii 600 de ani seisme importante (M=6,9-7,7) s-au produs in 1411, 1516, 1605-1620, 1701, 1802, 1908, asa ca eu nu prea cred ca vom fi scutiti mai devreme sau mai tarziu de un astfel de cutremur. Si nu le pretindem celor de la INFP sa iasa pe post sa trambiteze cand vine sau nu cutremurul si cat de mare va fi. Dar sa nu se mai planga totusi ca lumea e needucata de vreme ce nu se spune cum stam in materie de risc seismic, ce cutremure importante au avut loc in trecut in Vrancea, dar nu numai (sa nu uitam ca si alte zone seismice ne pot face probleme, de exemplu cutremurele fagarasene pot afecta anumite obiective urbane si industriale din Arges, Valcea, Sibiu, cu potential de risc major)...Adica, cei 2 istorici din ca caror carte am pus descrierile cutremurelor din secolul XVIII au avut rabdarea sa buchiseasca cronicile si textele bisericesti pentru a pune cap la cap o serie de informatii interesante despre modul cum s-au manifestat marile cutremure semnalate la noi in perioada medievala...:hypocrite: Ma intreb daca cei de la INFP au cartea respectiva ??? Le-o recomand cu multa seriozitate. Cartea are in final si un tabel-catalog, o lista de cutremure romanesti din perioada 1348-1800, lista mult mai cuprinzatoare decat catalogul disponibil online in prezent. Spun asta si in atentia vizitatorilor \\"speciali\\"...:biggrin::biggrin::harhar:

Se pare ca de aceasta data, natura a avut dreptate in dauna statisticilor. Nu numai ca ne apropiem cu pasi repezi de anul 2010, dar nici macar nu exista indicii evidente ca ar urma sa se produca un seism puternic in anii care vin. Stim doar ca intr-o buna zi se va intampla si acest lucru... tot e ceva. :harhar: :harhar: :harhar:
 
Si un lucru interesant legat de cele 4 seisme din 29-30.10, si anume ca s-au produs la intervale de aproape fix 1 ora. Cele 2 de pe 29 la orele 20:30:20.8 si 21:30:20.4, iar in cazul celor de pe 30 la orele 04:22:26.8 si 05:22:27.1.
 
EarthQuake, a fost cate un singur cutremur, unul la 19:30GMT si celalalt la 3:22GMT. Doar ca IRSA a transmis mesajele la EMSC in care evenimentele apar cu o ora in urma fata de ce a raportat INFPul ! :biggrin::harhar: Deh, concurenta mai greseste...:harhar::harhar:
Cat il priveste pe Cel Mare (mai bine zis, un seism de cel putin 6,9 grade, fiindca stii ca prognoza se refera la seism cu magnitudine intre 6,9-7,6 grade), eu raman la parerea ca in \"apropierea\" unui astfel de eveniment (pana la 2-4 ani inainte, CEL MULT), vom observa o indesire a cutremurelor moderate, chiar 2-3 cutremure de vreo 5,5-6 grade cel putin, plus o intensificare a activitatii seismice in crusta terestra, deci aparitia unor secvente seismice cu magnitudini maxime pana la 4,7-5,2 in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT ! Cam asa as vedea eu lucrurile, EarthQuake. Tu ce zici ? :hypocrite::whistling:
 
Daca va uitati pe EMSC, la Earthquakes information, si selectati optiunea FOR SEISMOLOGISTS ONLY, gasiti mai multe mesaje transmise pentru ora 17:56GMT, intre care unul dat de SOF (acentrul seismologic bulgar) care da valori de 3,9 magnitudine si adancime 125 !
Eu cred ca seismul o sa apara, dar e in curs de recalculare, de revizuire a unor valori preliminare, si nu au apucat sa transmita tot.
 
Fiti atenti ca am gasit datele despre cutremur. Am actualizat si buletinul pentru ziua de 30 octombrie 2007 ! Cititi http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=417&pid=10924#pid10924 (buletinul de ieri). Conform datelor disponibile de pana acum, seismul de ieri seara a fost unul de tip crustal, si localizat nu chiar in zona Vrancea, ci undeva la sud-est, epicentrul fiind situat, se pare, la nord-est de Braila, ceea ce explica de ce CuTremuratul l-a simtit ! :hypocrite::harhar: Adancimea a fost, se pare, de 50 km !!!!!!!!!!!! Magnitudinea a fost de 3,9 grade pe scara Richter, dar unele statii au calculat valori de 4,6 sau chiar 5,1 grade !! In orice caz, eu nu l-am simtit. La ora aceea, eram la calculator si desi aveam conditii sa simt o miscare. La Bucuresti nu s-a simtit deloc, fapt care se explica prin adancimea mica a focarului. Totusi, e interesanta aceasta adancime de 50 km. Daca se confirma si in datele finale, rezulta ca seismul a fost generat tocmai in zona discontinuitatii Mohorovici, discontinuitate care separa, de fapt, crusta terestra de manta.
 
IRSA a localizat seismul la Nord-Est de Galati, la o adancime de circa 4 km, si a calculat o magnitudine de circa 4,0. Deci, cu certitudine a fost un seism crustal, de mica adancime. Daca era 4,7 la 80 km adancime in Vrancea se simtea binisor la Bucuresti. Dar eu aseara eram la computer, la 8 fara 5, si pot sa jur ca nu am simtit absolut nimic. :hypocrite::hypocrite::biggrin::hypocrite: A fost un cutremur local, generat pe prelungirea in sectorul Braila-Galati-Pechea a unei falii locale cu originea in orogenul nord-dobrogean. S-ar putea sa fi fost vorba de prelungirea faliei Sfantu Gheorghe catre extremitatea de Sud-Est a Moldovei.
 
Imi place teribil ca pentru toate canalele de stiri, a ramas doar declaratia ca seismul s-a produs in Vrancea la 80 km adancime si a fost de 4,7 grade, cand realitatea e un pic diferita ! :hypocrite::harhar::biggrin::harhar: Seismul NU a fost din Vrancea, ci a fost un EVENIMENT DE TIP CRUSTAL DIN ZONA GALATI-BRAILA!!! Cineva de la forul de specialitate va revizui comunicatul, cumva ???? :harhar::harhar::harhar:
 
Nu este, totusi, prima oara cand in zona Braila se resimt cutremure locale. La 11 septembrie 1980, de pilda, in zona Galati-Braila s-a produs un cutremur de magnitudine 4,6 la o adancime de 25 km, resimtit in zona cu intensitatea VI. Mai recent, la 19 ianuarie 2001 s-a produs un cutremur la sud de Braila, la o adancime de 20 km, avand magnitudinea 4,1. Au mai fost si alte evenimente seismice in zona, nu e vorba de o noutate.
 
INFP n-a mai suflat nici un cuvintel. A zis doar ca a fost cutremur in Vrancea la 80 km de 4,7 si ca nu s-a simtit la Bucuresti. Pentreu boborul amarastean, nu conteaza detaliile si inexactitatile flagrante !
UNU: Un cutremur vrancean de magnitudine 4,7 produs la 80 km adancime se simte la Bucuresti. :hypocrite::harhar::biggrin::harhar: Eu am simtit cutremure de 4,7 produse si la 140 km adancime, asa ca, virgula, cu atat mai mult unul de la 80 km adancime se va simti spre Bucuresti.
DOI: Sigur, nu conteaza pentru un bucurestean ca s-a produs un cutremur local in zona Galati-Braila. Dar, totusi, cum stam cu informarea opiniei publice ??? Aud ??? :harhar::harhar: In japonia pentru asa ceva s-ar ajunge la harakiri sau SEPPUKU///:harhar:
 
EMSC afiseaza date provenite de la BUC si IRSA care confirma faptul ca seismul s-a produs de fapt la 10 km adancime si a avut 4 grade pe scara Richter. Calculele EMSC vin sa confirme cele efectuate de BUC si IRSA. A nu se uita faptul ca BUC este statie a INFP. Oare cum a ajuns declaratia oficiala sa contrazica datele instrumentale?
 
Mi se pare ciudat ca ar fi confundat un cutremur vrancean subcrustal cu unul superficial, Alex. La seismele adanci din Vrancea se vede bine decalajul dintre unda P si unda S. La cutremurel crustale (de mica adancime), diferenta dintre P si S (ca timpi de sosire) este extrem de mica, unda S apare APROAPE LIPITA DE unda P, practic ca un perete drept !! Deci pe seismograma un cutremur intermediar (subcrustal) din Vrancea nu prea poate fi confundat cu un seism superficial !!!
 
Ce se vede pe seismogramele de la INFP? Sau nu le-au pus pe site?
 
Cutremurul se vede bine.
Si azi au fost ceva cutremure, e dat unul la Bulletins dar cu date indisponibile, ca de obicei...:hypocrite::harhar::biggrin:
Mda, acum merge mai mult de o gramada. Stau 7 ceasuri sa intru pe Seismograms...:harhar::ack:[/b]
 
Merge foarte prost site-ul lor acu. Pe EMSC si pe IRSA intru imediat, fara probleme. INFP-ul raspunde greu...:hypocrite::worthy:
 
Merge foarte greu site-ul INFP. Pe ce il gazduiesc fratilor? Calculator 386 legat la internet prin dialup???

Ok, deci seismograma din Vrancea:
[attachment=258:post_1_1193838787.attach]

Sorine... se pare ca ai dreptate...
 
La BULETINE aparea un cutremur azi la 5h17GMT, in Romania, dar pana acum datele erau indisponibile. De ce nu ma mira ? :hypocrite::harhar::biggrin:
 
Probabil se terminase tusul la stampila cu care se aprobau datele ce urmeaza sa fie puse pe site... si pana au fugit la librarie sa cumpere o sticluta de tus... :hypocrite:
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus