• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Nici anul trecut nu am avut cine stie ce cutremure. Trebuie sa vedem insa ce se intampla la nivel regional in 2016-2017, mai ales in Turcia-Iran. Noi suntem mai degraba in perioada inter-maxim, dar asta nu inseamna ca nu suntem atenti la propagarea tensiunilor dinspre Oceanul Indian si Asia continentala.
 
Dupa cutremurul de pe Dorsala Vest-Indiana Antarctica, hop si cutremur in India. Inca o dovada a manifestarilor de tip progresie sud-nord in dinamica placii Indo-Australiene. Q.E.D.
 
Dupa cutremurul de pe segmentul sud-vestic al Dorsalei Indiene, hop si Hindu Kush, fireste, se putea oare altfel ? Se propaga de la sud spre nord, ca de obicei, mai frumos si mai clar nici ca se putea. Asa functioneaza sistemul. Q.E.D.
 
Este in continuare remarcabila activitatea seismica ceva mai ridicata din Asia continentala. Cutremurele majore din 2015 sunt, cred eu, tot o consecinta generala a ceea ce s-a intamplat in 2012. Stiti deja bine ce fenomen cu adevarat extraordinar a avut loc la 11 aprilie 2012: cel mai mare cutremur de decrosare inregistrat instrumental, produs pe structura Ninety Ridge de langa Nordul Sumatrei; de fapt atunci s-au produs doua seisme de 8,6 si 8,0 grade la interval foarte scurt, de ordinul orelor. S-a produs o desprindere sau o impingere evidenta spre nord a sectorului Indian, cu consecinte care au inceput sa apara inca din vara anului 2012 si care au continuat in 2013, 2014, 2015.
Pe de alta parte, astept cu interes primul cutremur major (7,0+) din 2016. Ultimele cutremure majore din 2015 au fost cele din 4 decembrie (Oceanul Indian) si 7 decembrie (Tadjikistan).
 
GeoX a spus:
Este in continuare remarcabila activitatea seismica ceva mai ridicata din Asia continentala.

Lucrurile par sa continue in ritm sustinut in Asia Centrala. S-au vazut si anumite tendinte de extindere a instabilitatii spre Marea Caspica. Deocamdata nimic remarcabil in Caucaz desi si acolo avem instabilitate in crestere. Vedem, vedem... vedem
 
Joaca si sectorul australian al placii, fireste: un moderat in zona insulelor Macquarie. Tot sistemul tectonic Indo-Australian este foarte dinamic.
 
Evident: maxim al mareei terestre asociat cu Luna Plina din 23 ianuarie si...cutremur puternic subcrustal in Alaska. Extremele mareei terestre influenteaza sau stimuleaza declansarea acelor cutremure la care forta generatoare are o importanta componenta verticala. Nimic nou. Sa vedem ce face si baba V. in urmatoarele 2-3 zile.
 
Sa facem o scurta recapitulare:

26 octombrie 2015 Hindu Kush Mw 7,5 cutremur de mare adancime pe maxim mareic de Luna Plina;

24 noiembrie 2015 granita Peru-Brazilia Mw 7,6 doua cutremure succesive de foarte mare adancime pe maxim mareic de Luna Plina;

25 decembrie 2015 Hindu Kush Mw 6,3 cutremur de mare adancime pe maxim mareic de Luna Plina;

24 ianuarie 2016 Alaska Mw 7,1 cutremure de mare adancime pe maxim mareic de Luna Plina

Cam asta e. In cazul cutremurelor de mare adancime componentele verticale ale fortelor generatoare sunt aproape intotdeauna foarte importante. In cazul cutremurelor crustale, lucrurile sunt mai aleatoare, depinde de mecanismele de focar si de configuratiile geotectonice locale. Daca e decrosare, nu se poate face o astfel de corelatie.
 
La 4 zile de la maximul mareic din 23 ianuarie s-a produs cel mai adanc cutremur moderat inregistrat in Hindu Kush in ultimii ani. Se pare ca adancimea focarului ar fi depasit 300 km, ceea ce incadreaza acest cutremur in clasa seismelor profunde, cu adancimi focale de 300-700 km. Cele cu focarele la 60-300 km adancime se numesc intermediare (cazul cutremurelor din Vrancea).
Deci pana acum cele mai multe centre seismologice dau acest cutremur ca avand o adancime de 300-315 km.
Sa vedem daca totusi si Vrancea va misca un pic, a fost cam liniste in ultimele 7 zile, eu tot astept un 3,5+.
 
Pe de alta parte, regiunea Hindu Kush a ramas foarte sensibilizata si instabila dupa cutremurul major de magnitudine Mw 7,5 produs la 26 octombrie 2015 la adancimea de 207 km. Era si de asteptat asa ceva. Cutremurul foarte adanc de aseara nu a fost totusi replica, pentru ca epicentrul difera, a fost ceva mai la sud-vest fata de cel din octombrie 2015, si in plus adancimea focarului a fost mult mai mare, 300-315 km fata de 207 km.
 
Adancimea finala ramane 314 km. Deci a fost cel mai adanc cutremur moderat produs in Hindu Kush in ultimii ani. Adancimile tipice ale cutremurelor intermediare din Hindu Kush sunt cam de 150-250 km. Mai apar si seisme la 60-130 km, chiar si cutremure crustale, dar si ceva mai adanci la peste 250 km. Insa la peste 300 km sunt raritati totusi.
 
Despre cutremurul de azi-noapte din California:

http://blog.temblor.net/big-pine-ca-earthquake_494/

big-pine-1.jpg
 
Luna Plina, mareea terestra maxima...hop si Hindu Kush cu un cutremur moderat adanc. Bine, zona a ramas foarte sensibila dupa cutremurul major din 26 octombrie 2015.
 
Intr-adevar, destul de multe cutremure in California in ultima vreme, pare a fi o tendinta de usoara crestere. O sa mai discutam la topicul specializat despre faliile din California si ce s-ar mai putea rupe pe termen mai lung.
 
Dupa cutremurul de 5,9 grade din sudul Australiei de acum cateva zile (deci desprinderea sectorului australian), astazi a reactionat zona Chagos din Oceanul Indian. Q.E.D. Mai mult nu mai e de zis, lucrurile sunt foarte foarte evidente. :banana:banana:banana:banana:banana:banana:16::16::16::16:
 
Iar miscare in sudul Oceanului Indian-sudul Australiei, ceva mai la vest fata de primele doua cutremure din ultimele zile. A, uitase, a fost un cutremur moderat, ceva mai mic, si in zona insulelor Prince Edward. Sa vedem ce reactii mai apar in alte structuri din Oceanul Indian si zone adiacente acestora.
 
Succesiunea cutremurelor din ultimele zile:

-sudul Australiei Mw 5,9

490275.global.thumb.jpg


-ins. Balleny Mw 5,6

490778.global.thumb.jpg


-Dorsala Vest-Indiana Antarctica Mw 6,1

491155.global.thumb.jpg


toate cu mecanisme de decrosare si propagare nord-vestica a epicentrelor, arata tendinta clara de desprindere a sectorului australian cu propagarea spre nord a tensiunilor. Sa vedem, in urmatoarele 10 zile-doua saptamani, ce structruri geotectonice din Oceanul Indian si, eventual, din zone adiacente, mai reactioneaza. Le urmaresc cu mare interes, fireste. Procesele si fenomenele de acolo sunt extraordinar de interesante.
Vedeti ce frumos s-au propagat spre nord-vest ? Mai frumos de atat nici ca se putea.
 
E interesant ca in extremitatea sa sudica, placa Indo-Australiana are o forma mai aparte, un fel de ingustare, arata ca un fel de "cioc" asa. De acolo pleaca totul, incepe intotdeauna de la sud si merge spre nord, asta e tendinta naturala, fara indoiala.
 
Un fel de coada, o zona foarte sensibila care incepe sa scartaie si uneori chiar sa trosneasca inainte de miscarea placii austaliene spre nord. Megaseismul din 26 decembrie 2004 din Sumatra a fost precedat cu numai trei zile de un astfel de cutremur foarte puternic in extremitatea sudica a placii australiene.

23.12.2004 Macquarie Island M8.1
 
Back
Sus