• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii despre seismele mai importante din lume

Si eu as inclina sa cred ca o eventuala influenta mai evidenta s-ar putea manifesta, cu probabilitate mai mare, in cursul anului 2015. Imi mentin, de altfel, parerea ca si in 2015 Vrancea va ramane predispusa la cutremur de magnitudine 5,5+. Cred ca in 2014 baba Vrancea...si-a cam trait traiul si si-a mancat malaiul. :unsure: Sa vedem la anul...:45:
 
Ar fi bine sa se fi terminat pe anul asta :38: , sa mai ia o pauza. Desi as dori sa nu fie asa, eu ma astept ca la undeva prin primavara sa resimtim un pic din forfota asta din Oceanul Indian.
 
Dupa cutremurele de pe segmentele Dorsalei Oceanului Indian, iata ca a miscat China si apoi cate ceva in vestul Turciei. Bine ca nu au fost seisme majore, desi ele sugereaza, totusi, o deplasare spre nord a placii Indiei; cutremurele astea sunt doar consecinte, directe sau indirecte.
 
Remarcam acest cutremur mic din Nordul Oceanului Indian:



Magnitude mb 4.8
Region NORTH INDIAN OCEAN
Date time 2014-12-20 02:45:37.0 UTC
Location 1.59 N ; 90.83 E
Depth 20 km
Distances 899 km W of Medan, Indonesia / pop: 1,750,971 / local time: 09:45:37.0 2014-12-20
664 km SW of Banda Aceh, Indonesia / pop: 250,757 / local time: 09:45:37.0 2014-12-20


Pare a fi localizat in vecinatatea structurii Ninety Ridge de langa Sumatra, aproape de zona care a generat megaseismele de decrosare din 11 aprilie 2012.

413991.regional.jpg


La 11 aprilie 2012 s-au produs cele mai mari cutremure de decrosare in ultimii cel putin 40 de ani; mai ales primul a iesit in evidenta, prin magnitudinea moment de 8,5 grade, care a depasit ceea ce se considera limita maxima a cutremurelor de decrosare.
 
Se pare ca GeoX stie dansul ce spune cand vorbeste despre tendinta de deplasare a placii Indo-Australiene spre nord si influenta pe care o exercita aceasta in zonele seismice de la nord-vest de aceasta placa. Dupa decrosarile din zona insulei Macquarie am avut un seism de 4,3 in Afganistan-Tadjikistan, un 3,7 in Iran si niste microseisme in estul Turciei... Sigur, cand vine vorba de tensiuni mai mari, precum cele initiate de megaseismele din 11 aprilie 2012, este nevoie de cel putin 8-12 ani pentru ca Vrancea sa raspunda pe masura acestora... E vorba de o tendinta de deplasare a acelei placi ce induce tensiuni mai repede prin cutremure mici si mai greu prin cutremurele mari, pentru ca un seism mare nu este atat de usor "de pregatit" din moment ce este si mai pretentios cand vine vorba sa vina... Sper sa nu gresesc in ceea ce zic...
 
Important e ca, deocamdata, nu sunt cutremure mari. Sa vedem cand or reincepe seismele mai semnificative totusi. Exemple date sunt mici totusi. Ma refer la cele din Asia. Practic nu conteaza.
 
GeoX a spus:
Important e ca, deocamdata, nu sunt cutremure mari. Sa vedem cand or reincepe seismele mai semnificative totusi. Exemple date sunt mici totusi. Ma refer la cele din Asia. Practic nu conteaza.
Da, stiu ca sunt mici, dar voiam sa evidentiez tendinta de deplasare a placii si faptul ca seismele se succed in mod descrescator atat in plac spatial, cat si temporal dinspre S-E spre N-V , ceea ce demonstreaza acea tendinta de deplasare...
 
De fapt placa Indo-Australiana se misca spre Nord-Est, asta e tendinta ei dominanta de miscare. Insa in acest proces tinde sa afecteze mai mult sau mai putin si placile vecine. Dar, in esenta, tot spre Nord-Est e miscarea de baza.
 
Bine. Asta cred ca ar fi un avantaj pentru noi... Daca tendinta dominanta ar fi spre N-V atunci am avea cutremure mai dese in Vrancea.
 
E o influenta mai degraba indirecta prin intermediul placii Arabiei. Sunt tensiuni care se propaga din aproape in aproape, in functie de sensibilitatile seismice ale diferitelor zone seismice.
 
Da, dar initierea majora cam din Sumatra are loc... Din marginea placii Indo-Australiene cam Sumatra ar fi singura zona care poate da seisme de peste 9,0 MGR, ca mai apoi sa reactioneze si celelalte zone sensibile ce nu pot da seisme asa de mari, precum placa Arabiei de exemplu, dupa cum spuneai...
 
S-ar putea ca primul cutremur major al anului sa se produca undeva pe langa Alaska. E o activitate destul de intensa aparuta destul de brusc.
 
Pacifica freamata in mai multe locuri, sunt deci sanse mari ca primul cutremur major din acest an sa se produca in "Cercul de foc al Pacificului".
 
Dupa Carlsberg ce putea urma decat...Andaman, fireste. Or fi ele structuri geotectonice diferite, dar exista cauze comune; destul de evidente.
 
Cutremurul din Argentina nu e neobisnuit. In America de Sud, in lungul lantului muntos al Anzilor Cordilieri, se produc frecvent astfel de cutremure,mai mari sau mai mici, la adancimi undeori foarte mari,
 
Banuiesc, ca oamenii resimt mult diminuat seismul, cutremurul de azi de 6.9 cred ca l-au simtit ca maxim unul de 6...zic si eu. E adevarat?
 
Magnitudinea e unica. Intensitatea e cea care variaza, in functie de adancimea focarului, de natura solului si de alti factori. Un cutremur de adancime foarte mare se simte, evident, mai atenuat decat unul de foarte mica adancime.
 
De aia ziceam l-au simtit, mai elevat e vorba de intensitate cum ai spus tu...
 
Cutremurul de aseara din Nordul Oceanului Atlantic a fost cel mai mare produs acolo in ultimele cel putin cateva decenii. Magnitudinea e inca in curs de revizuire. S-ar putea sa fi fost chiar primul cutremur major din 2015, dar asta ramane de vazut. A avut mecanism clar de decrosare. Se vede ca a treia mare centura seismica a Pamantului este cea atlantica. In Atlantic se produc destul de des cutremure majore in partea de sud, in zona insulelor Sandwich dar si in Marea Scotiei (unde anul trecut a fost un seism de magnitudine 7,7). In nordul Atlanticului cutremurele mari sunt mai rare, dar nu inexistente; a se vedea cazul megaseismului de magnitudine 8,7-9,0 Mw din zona Azorelor de la 1 noiembrie 1755, cu efecte catastrofale la Lisabona.
 
Iata ca primul cutremur major din 2015 a venit nu din centura pacifica, nici din cea mediteranean-asiatica, ci a crapat in Atlantic pe Dorsala Reykjanes, un cutremur de magnitudine Mw 7,0 in nordul Atlanticului, cu mecanism clar de decrosare. E interesant ca pe Dorsala Reykjanes avem mereu cutremure mici spre moderate, chiar anul trecut, parca prin toamna, a fost o serie de cutremure moderate de magnitudini pana la 4,8-5,5 grade pe acolo. Pana la urma, crapelnita mult-asteptata a venit de pe Dorsala Reykjanes, un segment din Nordul Dorsalei Medio-Atlantice.
De obicei, linia atlantica are activitate mai intensa in partile sudice, de exemplu langa insulele Sandwich unde anual se produc cutremure de magnitudini 6-7; anul trecut a fost unul mare de 7,7 grade in Marea Scotiei, tot pe acolo in sud. Totusi nici partile nordice ale Dorsalei Medio-Atlantice nu trebuie neglijate, vezi marele cutremur de magnitudine 8,7-9,0 din 1 noiembrie 1755, cu epicentrul in zona Azorelor si care a avut efectele pe care le stim, mai ales la Lisabona.
 
Back
Sus