• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Bun,deci crustalu' e crustal, fireste :D....da' ce facem cu intermediaru' (subcrustalu') ? Sa vedem. Observ in ultima vreme un numar destul de mare de microseisme in Galati. Bine ca e totusi vorba doar de microseisme locale in zona SCHELA-NEGREA. Pe zona subcrustala ramane deocamdata recentul cutremur de magnitudine 3,9 cu epicentrul in capatul SV...o vocaliza discreta a matusii Gura. :D Astept si eu cu un oarecare interes sa vina perioada draguta august-noiembrie. Cam din a doua jumatate a lui august, baba V. incepe sa devina mai nevricoasa asa, adica e cam abonata la capricii. :45::45:
Ar fi ceva sanse pentru un moderat de 5,5+ in toamna asta. Desi ar fi ceva benign, eu nu imi doresc sa vad in 2015 al treilea moderat de 5,5+ din 2013 incoace; s-ar face tripla, in acest caz, iar triplele sunt mai dubioase asa, adica au niste chichite mai suspecte. Deci mai bine sa nu mai vina un 5,5+ anul asta, si voi explica de ce cu alta ocazie.
 
Mda, este sezon de crustale. :D Dar sa vedem ca vine ea toamna draguta :D Mai intai vine luna august, fireste. Ce parere are si baba in privinta asta, oare ? :45::45: Hm, tot nu cred in ceva catastrofal, eu discut deocamdata de un eventual cutremur moderat de magnitudine 5,5+ (subcrustal, evident).
Si totusi parca nu as vrea sa mai vina un cutremur vrancean moderat de magnitudine 5,5+. Nu e chiar asa de bine sa se faca tripla 6 octombrie 2013-22 noiembrie 2014-xx-xx-2015. Sunt anumite motive interne, specifice Vrancei, pentru care nu prea ar fi de dorit sa se completeze tripla acum. Adica ar fi mai bine sa se amane urmatorul cutremur de 5,5+ pana prin 2018. Asta e doar o dorinta a mea, fireste. Mai vedem.
 
Voi explica la topicul cu maxime si minime in activitatea vranceana de ce nu prea ar fi de dorit o tripla de 5,5+. Chiar daca seismele de magnitudini 5,5-5,7 nu sunt cine stie ce (ma refer la cele subcrustale, pentru ca eu cred ca de data asta primul 5,5+ va fi de adancime mare), totusi exista niste aspecte importante pentru care nu e de dorit sa mai vina acum un cutremur de 5,5+ care sa completeze seria 6 octombrie 2013-22 noiembrie 2014. Mai bine sa nu vina.
 
Totusi dupa tripla precedenta nu a urmat decat liniste(1999-2000-2001)...Abia in 2004 acel 6, departe de a fi ceva de speriat...
 
Pai de aia zic, poate urma un eventual cutremur de 6+ dar nu imediat, ci dupa alti cativa ani. Depinde insa si de evolutia epicentrelor intre cele doua capete, NE si SV. Seria 1999-2001 a inceput prin seismul din Muntii Buzaului, zona SIRIU, de la 28 aprilie 1999.
 
Nu, a fost pe centru, intre NEREJU si PIETRELE INSIRATE.
Astept cu interes sa vad de unde ar putea veni urmatorul cutremur subcrustal moderat de 5,5+.
 
Deci:

2004 6,0 nord, nord-est adancime 105 km
2005 5,6 centru-vest adancime 148 km
2009 5,7 centru-vest adancime 110 km
2013 5,5 centru-est adancime 135 km
2014 5,7 nord-est crustal adancime 40 km


Ce poate sa urmeze dupa toate astea ?
 
Centru-est pentru simetrie...sau poate sud-vest, pentru ca ar fi timpul.
 
In sfarsit, dupa 3 luni, sparge si baba gheata cu un 4,0 simpatic. ;));)):d:25: Ultimul cutremur subcrustal de 4,0+ a fost cel de magnitudine ML 4,9 din 29 martie. De notat ca acest cutremur a venit dupa:
-cutremurul crustal de magnitudine 4,0 din zona ADJUD;
-micile seisme crustale din zona Galati din ultimele zile;
-activitatea crescuta din Oceanul Indian si din Asia din ultimele zile.
 
GeoX a spus:
De notat ca acest cutremur a venit dupa:
-micile seisme crustale din zona Galati din ultimele zile
Iarasi se verifica faptul ca EXISTA o legatura stransa si foarte sensibil reglata cu Galatiul, care "simte" cumva, cu catva timp inainte, miscarea ce se va produce la adancime.
 
Treaba asta e mai veche. In 1908, pe 13 martie s-a produs un cutremur local de magnitudine 4,5 chiar in zona care a miscat in septembrie 2013. Iar pe 6 octombrie 1908 s-a produs cutremurul vrancean de magnitudine MGR 6,8.
 
In toamna lui 2013, cand a fost acea serie de cutremure in zona Galati-Pechea (Izvoarele-Schela-Negrea), mai multi seismologi de la INFP au contestat si au respins categoric ideea unei legaturi intre cauzele cutremurelor de la Galati si cutremurul moderat din Vrancea. Din pacate pentru dumnealor, abordarea dansilor s-a dovedit a prezenta o superficialitate crasa, ca sa nu spun mai mult. Si, sfinte sisoieee, puteau consulta lucrarea marelui geolog roman Ion Atanasiu, CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA. La nivelul anilor '40-'50, domnul Atanasiu a admis corelarea dintre Galati si Vrancea! Dar noi, deh, seismologii moderni, nu ne uitam la vechituri din alea proaste, nu ne coboram la asa ceva. Saracul om, cred ca Atanasiu se rasucea in mormant la ce ineptii au debitat unii atunci. Domnul Mihail Diaconescu, seismolog la INFP, pretindea ca se ridica o bula de gaz si ca de asta sunt cutremure in zona Galati. Cu prostia asta a dat si apa la moara la teoriile alea conspirationiste; daca Diaconescu tacea, filozof ramanea. L-a pus :devil::devil::devil: sa spuna traznai. Cred ca Atanasiu murea pe loc daca auzea grozavia asta din partea unui seismolog cu pregatire geologica. Un al domn, pe numele lui Cristian Chitaru, fost sef al statiei Muntele Rosu, pretindea, la randul lui, intr-un interviu pentru un ziar din Prahova, ca nu are cum sa existe vreo legatura intre Vrancea si Galati.
Ma deranjeaza atata superficialitate crasa. Repet, Atanasiu a sesizat foarte bine corelatia asta care s-a manifestat foarte bine si in 1908, si in 1940. Dar se pare ca noi nu invatam nimic din trecut, aruncam la gunoi materialul lui Atanasiu pe motiv ca ar fi caduc si ca nu tine pasul cu, nota bene, seismologia noastra moderna de azi.
Repet ce am mai spus si cu alta ocazie: dupa parerea mea, viitorul cutremur vrancean puternic (cu MGR de cel putin 6,5-6,8 grade) se va corela destul de bine cu anumite activitati crustale in zona Galati. Sa ramana unii seismologi de azi cu buzele umflate, nu altceva.
 
http://presagalati.ro/a-reinceput-cosmarul-in-izvoarele/

Distinsii seismologi iar vor declara, precum a facut-o celebrul domn Mihail Diaconescu, citez, "nu exista nici o legatura cu zona Vrancea". Ete chichi si bambus! S-o creada mutu! Saracul Ion Atanasiu, pacat ca am avut un astfel de savant. Omul stia ce spunea, jos palaria. Dar marii nostri seismologi de azi, cu maretele lor instrumente, resping cu mandrie orice corelatie. Ce nu masoara ei cu grozavele lor aparate nu tine.
Pacat ca a existat un Ion Atanasiu.
 
Sezonul de crustale continua si desigur avem destul de multa plictiseala pe partea subcrustala (ce si-a luat concediul obisnuit, oarecum similar cu ce s-a intamplat anul trecut).
Curiozitatea crutalelor astea e ca vin in mare parte pe latura estica. zona de granita Ucraina, R. Moldova, N. Moldovei, izolate prin Podisul Barladului, Marele cluster Galati, zona Braila si desigur Adjud, Marasesti, Garoafa.

Acusica vine august si in orice caz sunt tare curios sa vedem cum se rezolva dezechilibrul in energia eliberata de crustal vs subcrustal (pentru ca avem un dezechilibru).

Discutam de asta mai ales daca e sa mergem inainte pe ideea unei legaturi intre crustal si subcrustal. Problema asta a devenit relativ evidenta dupa episodul Galati 2013 asa ca vizam doua situatii.

Daca e sa luam lucrurile din vara lui 2013 incoace subcrustalul si crustalul sunt la egalitate cand vine vorba de energia eliberata

Daca e sa discutam situatia dupa nov 2014 raportul intre subcrustal si crustal e de 1 /8

Desigur ca mai am un alt mic pitic pe creier care ma roade in mod consistent. Din oct13 si pana astazi nu am trecut decat de vreo 2 ori de 150km adancime prin seisme de 3.5+

Nu numai ca crustalul a luat fata subcrustalului, insa subcrustalul sub 150km e mut de uimire. Asteptam corectia.
 
Cutremurul de azi din Marea Neagra, cu epicentrul la est de SHABLA-KAVARNA, nu e ceva neobisnuit. Magnitudinea lui de numai 4,3 grade a fost oricum mai mica decat a seismelor din 2009 si 2012. Stim doar ca la 5 august 2009 in zona aceea s-a produs un cutremur moderat de magnitudine 5,5 pe scara Richter; evenimentul a fost simtit pe o arie destul de larga, acoperind si sudul Romaniei: sudul si centrul Munteniei, precum si cea mai mare parte a Dobrogei. Un cutremur similar, tot de magnitudine 5,5 grade, a mai avut loc la 30 iunie 1956. Un seism de magnitudine 4,9 s-a mai produs in zona SHABLA la 3 decembrie 2012, fiind resimtit in sud-estul Romaniei, mai ales in Dobrogea.
La est de capul Shabla-Kaliacra exista o zona seismica importanta; din fericire, cutremurele distrugatoare, potential generatoare de tsunami cu efecte locale intre MANGALIA si SHABLA, se produc la intervale foarte lungi, de 500 de ani sau mai mult. Ultimul mare cutremur pontic a avut loc la 31 martie 1901, magnitudinea acestuia fiind de 7,2 grade Mw.
 
Sunt curios daca in perioada urmatoare apare si o mica reactie in regiunea Fagaras-Campulung, dupa acest cutremur din Marea Neagra, de la est de SHALBLA. Stim doar ca la originea cutremurelor de la est de SHABLA se afla falia Intra-Moesica, falie care ajunge pana langa CAMPULUNG. Sa vedem daca misca putin ceva si pe acolo.
 
Prin primavara au fost niste alunecari de teren mai la nord de Sighetu Marmatiei. Sa aiba vreo legatura cu seismele de astazi? E posibil sa vina si ceva de 4,7-5,0 in perioada urmatoare sau a trecut prea putin timp de la un astfel de seism?
 
N-au legatura. Sunt seisme tectonice, asa cum au mai fost pe acolo.
 
Back
Sus